Lokomotivy řady 122 a 123

Čouda napsal:
Pawlik: 122/123 mají podobné podvozky jako plecháče a laminátky.
He? :roll: :eek: Laminátky (resp. střídavky Škoda) mají podvozky s vedením dvojkolí ojničkami a přenos tažné síly na skříň šikmými tyčemi, kdežto 122 mají klasicky vedení svislými čepy (trny) stejně jako většina ostatních stejnosměrek ze škodovky. Stejně tak přenos síly z podvozku svislým čepem. Tak tu prosím ostatní nemať ;)
Viz: http://katalog.atlaslokomotiv.cz/122/podvozek.jpg

Jinak to vložené kolo je opravdu z toho důvodu, že při požadovaném velkém ("nákladním") převodovém poměru by se jim nevešlo velké kolo do obrysu...a způsobuje to nejen hluk, ale i zvýšené jízdní odpory. Jinak "klasické" bobiny 1,0 nic takového samozřejmě nemají.

Naposled editoval moderátor:
S tím převodovým poměrem to bylo jasné, to jen Čouda napsal v podstatě to samé, co já v příspěvku před ním :D
Tady to bylo asi o možných variantách, jak poznamenal i Ondra. Buď mít malý pastorek, ale to by zase nezbylo místo na motor, protože by byl blízko nápravě, nebo vetší kolo na nápravě, ale to se zase nevejde do obrysu - takže vložené kolo to jistí.
Ty čtyři záběry kol navíc by vysvětlovaly ten příšerný hluk.

Pawlik napsal:
S tím převodovým poměrem to bylo jasné, to jen Čouda napsal v podstatě to samé, co já v příspěvku před ním :D
Tady to bylo asi o možných variantách, jak poznamenal i Ondra. Buď mít malý pastorek, ale to by zase nezbylo místo na motor, protože by byl blízko nápravě, nebo vetší kolo na nápravě, ale to se zase nevejde do obrysu - takže vložené kolo to jistí.
Ty čtyři záběry kol navíc by vysvětlovaly ten příšerný hluk.
Co je tohle za pitomost ? Převodový pomě je dán počtem zubů hnaného kola a počtem zubů pastorku. Vločené mezikolo v žádném případě nemá vliv na převodový poměr, pouze slouží ke kompenzaci vzdáleností os motor/náprava. Jestli bude mít vložené mezikolo 40 nebo 80 zubů, stále bude poměr mezi motorem a nápravou stejný.

Co je tohle za pitomost? Nauč se číst, Bobe!
Mně opravdu nemusíš vysvětlovat, že i=i1*i2=n1/n2*n2/n3, kde n2 se vykrátí, nebo si to napiš v převrácených hodnotách pro počty zubů.
Nikde jsem nenapsal, že to vložené kolo tam je, aby změnilo převodový poměr.
Myslím, že z mého příspěvku je zřejmé, že pro dosažení daného převodu do pomala, bylo zapotřebí zmenšít pastorek nebo zvětšit kolo. Zvětšit kolo nejde kvůli průjezdnému profilu, takže jediné řešení bylo zmenšit pastorek. Při dané osové vzdálenosti nezbylo místo na motor a tak se muselo použít vložené kolo. Je to už dostatečně jasné :?: :!:

Pawlik napsal:
Nikde jsem nenapsal, že to vložené kolo tam je, aby změnilo převodový poměr...
A taky jsi nikde nenapsal o kompenzaci osové vzdálenosti a tak, jak jsi to napsal, to z toho vyplývá. Píšeš jen o změně jednoho nebo druhého kola, ono taky jde změnit obojí, že.

Koukni na můj 4. příspěvěk od shora. Tam jsem psal, že by motor kolidoval s nápravou (při zmenšení pastorku). Asi jsem měl za to, že to je zřejmé a nikdo se v tom nebude vrtat, příště si dám majzla.
Obě kola jdou samozřejmě změnit, těch kombinací je nekonečně mnoho.

Skoda bola otvorit toto vlakno neautorom. Uz je tu vsetko mozne, len nie prehlad o danom rusni. Kedysi ked som vydel novy prispevok v poklicke tak som vedel ze to bude k veci. Teraz..........

Pawlik: No tak tedy to je paráda přesně takový stroje potřebujem, aby jsem mohli tahat pořádný náklady. Jakmile budu mít fotky na 122/3 okamžitě začnu skinovat a nejradši bych udělal všechny stroje, protože taková základní mašina tu musíme mít bezpodmínečně. Ještě by to chtělo originál kabinu a už by to nemělo chybu. Takže já tedy jakmile budu mít možnost tak hned začnu fotit na skiny než nám je všechny přetřou na modro.

Jonáš napsal:
Pawlik: No tak tedy to je paráda přesně takový stroje potřebujem, aby jsem mohli tahat pořádný náklady. Jakmile budu mít fotky na 122/3 okamžitě začnu skinovat a nejradši bych udělal všechny stroje, protože taková základní mašina tu musíme mít bezpodmínečně. Ještě by to chtělo originál kabinu a už by to nemělo chybu. Takže já tedy jakmile budu mít možnost tak hned začnu fotit na skiny než nám je všechny přetřou na modro.
Tak jdi nafotit origoš kabinu, pokud máš možnost fotit na skiny, tak se dostaneš i na stanoviště.

Jasná věc, ten příčník určitě zbytečný není, prostě to tam je a je to alfa-omega rámu. Samozřejmě, že horní polygony přijdou smazat, v LODech se toho pak vytratí ještě víc.
Někdy je to makačka na bednu, modelovat tak, aby člověk vyrobil co nejmíň polygonů. :D

Martens napsal:
Jonáš napsal:
Tak jdi nafotit origoš kabinu, pokud máš možnost fotit na skiny, tak se dostaneš i na stanoviště.

To není tak úplně zase pravda. Kolikrát ta mašina prostě stojí zamčená. Další problém taky bude přemluvit fíru a mít u sebe stativ. Rozhodně to není žádná kowbojka a když to není domluvený tak chodit na slepo je vo ničem.

Ještě mě teď došlo v souvislosti s touto řadou, že podobně jako některé Laminátky maj i 122/3 někdy hnusně přebastlený pluhy na takové ty "unifikované" což znamená také námět na jednu verzi modelu. Fotku toho co mám namysli nemam, ale na internetu bych snad něco našel kdybych nebyl pochopen...

přebastlené pluhy.... tomu se říká smetadla. Řada 122 je snad ani nemá.

Naposled editoval moderátor:
Čouda napsal:
Martens napsal:
Jonáš napsal:

To není tak úplně zase pravda. Kolikrát ta mašina prostě stojí zamčená. Další problém taky bude přemluvit fíru a mít u sebe stativ. Rozhodně to není žádná kowbojka a když to není domluvený tak chodit na slepo je vo ničem.

Tak to jsem rád,že si tyhlety problémy uvědomuješ - měl jsem podle nedávného FW pocit, že si tvorbu kabin představuješ jako ošklivá hranatá červená stará krabice válku.

Dnes vznikly podvozky, prozatím ještě neumí brzdit a chybí jim torny, takže skříň je ve vzduchu.
Jdu si dát několik orosených, dneska na to mám nárok. :D
A od teď si zase přestávám hrát a zahajuji školní týden.
Možná to vypadá děsivě, ale spousta zbytečných polygonů, především ze zhora přijde ořezat.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img258.imageshack.us/img258/1367/screenshot243kn6.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img258.imageshack.us/img258/4996/screenshot245wf1.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img258.imageshack.us/img258/7868/screenshot246mr4.jpg

Back
Nahoře