Databáze strojvůdců MSTS

Tri mesiace som bol v turnuse na 263 006-9. Je pravda, že mať mašinku, na ktorú som zvyknutý je dobré, ale zas treba zosnovať turnus rušňovodiča aj obeh mašiny, aby to sedelo. Jediný turnus, kde sa to až na drobné výnimky dodržuje je tento na 263. Lenže aj tu je druhá stránka mince. Mať nástup o druhej v noci a otočiť za šesť hodín Kúty (64km) a ísť domov len preto, aby som bol na svojej mašine a nie na cudzej, je tiež na dlhú tému. V týchto prípadoch by som volil cudziu mašinku.

NOVINKY.CZ: Českým drahám chybí strojvůdci a někteří jsou kvůli tomu údajně nuceni podepisovat dohodu, že odpracují přes 150 přesčasových hodin ročně, což je více, než stanovuje zákon. Uvedla to TV Nova.

Ještě pořád dělá ČD "nábor"?? Kolik stojej ty kurzy, a na co pak se jde jezdit?? myslím tím mašiny....

Zdeněk Itterheim napsal:
Včera na nově proběhla zpráva o jaké si novele vyhlášky. Strojvedoucí bez maturity, hranice 18 let. Co o tom kdo víte?
Já ani nevím, že to bylo někdy omezeno. Po průmce jsem nastoupil jako kandidát, pro téměř roce v dílnách jsem začal jezdit jako mechanik a začal chodit do kurzu k zákonitým. V 19cti mi vše přerušila a změnila válka (základní vojenská služba) . Ale že na funkci fíry budu muset počkat do určitého věku mi nikdo neřekl.

Je to připravovaná novela, kdy opravdu chtějí pustit bez dozoru člověka od 18 let a jenom s výučním listem - údajně jenom na posun, nikoliv do dílen.....ale i tak je to docela mazec ......

Současná vyhláška stanoví minimální věk 21 let+něco víc ze vzdělání.....

Hlavně by měli změnit ten první rok co je firovi na ho..o. Mluvim o dílnách. Mrskat se rok v dílnách je opravdu pozůstatek doby kamenné. Pokud to bude člověk rozumný a navíc to bude chtít dělat tak za měsíc bude znát o stroji vše, tedy skoro. Myslím, že kdy kandidát zbytek roku strávil jako pomocník na různých typech loko, bylo by mu to mnohem prospěšnější.

Těch X měsíců v dílnách není úplně tak ztracený čas. Jednak si čerstvý středoškolák uvědomí, že se v práci může i umazat a jednak prakticky pozná, co kde na mašině je a jak se co opravuje. Mě se jednou do budoucna hodilo asistování při opravě kontroleru. Díky tomu jsme na 451047/8 neudělali v Hradci neschopnost, ale směnu dojezdili. Tenkrát jsme měli mašinu s jedním bouchlým trakčákem, tak jsme jezdili na půl. A u té zdravé půlky se nám zlomilo ramínko kontroléru. Už si nepamatuji, ale buď jsme použili díl z rekuperace, která se nepoužívala nebo jsme demontovali z druhé neschopné jednotky, ale je fakt, že tenkrát jsem ladil současnost stejně jak mistři v dílnách a mašina šlapala jak hodiny. Tenkrát si fírové snažili udržet mašinu za každou cenu, protože jsme tam měli své skříňky, kde bylo vše od vaření až po pyžamo na spaní. Dnes už je vše jinak. Pokud strojvedoucí se stanou jen řidiči jako na západě, tak dílenský zácvik opravdu postrádá smysl. Pak stačí opravdu jen výuční list. Ale také to bude v nižší platové třídě. Proto je kolem toho tolik řevu.

Jenže ty bydeš seznámenej proškolenej. A na konci toho všeho ti řeknou, že dnes už si na tom nemůžeš udělat nic. Max. vyměnit pojistku. Jinak souhlas, s tím co píšeš.

Bojím sa len toho, že prijímajú kadejakých pekárov a cukrárov, čo k tomu nemajú nijaký vzťah, robota ich nebaví a nerozumejú jej a za rok tej pseudovýuky ani rozumieť nebudú. Potom také Čerčany budú každú chvílku.
Najťažší budú mať prvý rok samostatného jazdenia, potom si hádam zvyknú, ak sa k tomu dopracujú bez prúseru.

Dráčik napsal:
Bojím sa len toho, že prijímajú kadejakých pekárov a cukrárov, čo k tomu nemajú nijaký vzťah, robota ich nebaví a nerozumejú jej a za rok tej pseudovýuky ani rozumieť nebudú. Potom také Čerčany budú každú chvílku.
Najťažší budú mať prvý rok samostatného jazdenia, potom si hádam zvyknú, ak sa k tomu dopracujú bez prúseru.
Jestli tam ovšem ten rok vydrží, když k tomu nebudou mít žádný vztah.
Ono tohle není práce pro každého.

Neviem ako na ČD, ale u nás sa "upísali diablovi" na 5 rokov. Ak by chceli odísť skôr, museli by zaplatiť skúšky.

LuděkD napsal:
Dráčik napsal:
Jestli tam ovšem ten rok vydrží, když k tomu nebudou mít žádný vztah.
Ono tohle není práce pro každého.

Proč by do toho někdo chdil, když by k tomu neměl vztah???
Myslím v této době

plukas napsal:
Myslím v této době

Aj ľudia čo majú vzťah majú často skreslené a idealizované predstavy o tom čo takáto práca obnáša a najmä v naších podmienkach. Keď sa k tomu pridajú bombastické výhody uvedené na náborovom letáku, tak sa nieto čo diviť že záujemcov sa nájde dosť.

plukas napsal:
To je asi pravda, ale stejně.

Já jsem žádnej náborovej leták neviděl, a stejně do toho chcu jít :-)
Vyskúšaj si najprv stráviť zopár šichiet ( vrátane nočných ) na mašine, nech vieš do čoho ideš. Zďaleka to nie je len o tom doviesť vlak z bodu A do bodu B.

nebulus napsal:
plukas napsal:
Myslím v této době

Aj ľudia čo majú vzťah majú často skreslené a idealizované predstavy o tom čo takáto práca obnáša a najmä v naších podmienkach. Keď sa k tomu pridajú bombastické výhody uvedené na náborovom letáku, tak sa nieto čo diviť že záujemcov sa nájde dosť.

Rád bych, ale ikdyž jsem se zkoušel poptat, zda-li bych mohl na mašinu, nepustili mě tam, bohužel ...

I u přednosty :-( bohužel to nevyšlo. Mno co se dá dělat. a je mi jasný, že to nmení jen dřepět na prdeli, nohy nahoře a hejbat rajčákem, sem tam zabrzdit. tj jak řkáš jet z A do B.

Je to velká zodpovědnost, hodně znalostí hlavně předpisů.

plukas napsal:
nebulus napsal:
plukas napsal:
Myslím v této době

Rád bych, ale ikdyž jsem se zkoušel poptat, zda-li bych mohl na mašinu, nepustili mě tam, bohužel ...

I u přednosty :-( bohužel to nevyšlo. Mno co se dá dělat. a je mi jasný, že to nmení jen dřepět na prdeli, nohy nahoře a hejbat rajčákem, sem tam zabrzdit. tj jak řkáš jet z A do B.

Je to velká zodpovědnost, hodně znalostí hlavně předpisů.
Plukas - to je jenom to minimum.....

Back
Nahoře