Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha archiv #8

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Nazdar Zbyšku!

Prosímtě. Druhej obrázek od spoda. Co tam dělá ten beton v tom vexlu? na tohle bych si dal pozor a vyměnil za dřevo. Půl vexly takovej a půl takovej to nikde k vidění není. Buď dřevo nebo beton. Sou to sice píčovinky, ale dost podstatný ;-) Jo a teď jak na to koukám, kdepa máš přestavníky k vexlům?

Jelikož wapky nemají svolení do TBP, tak vše zachránil Kank a jezdí tam jeho uhlí. :D
Nemohu používat nic z toho co není zařazeno, abych se náhodou neukecnul a nepřidal něco, co na DVD být nesmí. Je to hned, protože do instalačky kopíruji kompletní svůj Trains. Asi tolik na vysvětlenou.

Čoudo, mě víc vadí, že komolíš mé jméno. Mohl bych Ti dělat fotra a na pivě jsme spolu také nebyli, abychom si mohli pořádně potykat a to mi vadí víc, než chybějící přestavníky nebo defaultní pražce na dynamických kolejích.
Do přestavníků se mi zatím nechce. Myslím, že chybí v 99% mých stanic a jsou zatím podstatnější věci, které by se měly dotvořit. Až bude hotovo a budu se nudit, dojde i na přestavníky. :D Mě ani v reálu nikdy nechyběly, jsem od malička zvyklý se dívat na jazyky výměn a okamžitě vím, jak je vexle hozená.

Luky napsal:
Pane Šemora,

upřímně řečeno Vašim tratím co tvoříte se svými modeláři a co dodávají věci do BP se nic nevyroná. I když jsou tu stavitelé i jiných tratí, ale takhle propracované si troufám říct, že nikdo zatím svoji trať nemá. Nevím, jak to děláte, ale Vaše trať vypadá jako skutečná, není téměř vidět, že je to simulace na PC.
Také, souhlas. ;)

No Luky, on je problém v tom, že ta maximální tažná síla je dána hmotností lokomotivy a konstrukcí pojezdu, nikoliv výkonem.
Výkon hraje roli až při vysokých rychlostech a tam ta tažná síla ani zdaleka nemůže dosahovat maximálních hodnot. Proto tě to u té škodovky mrzet nemusí. :-)
Proto mají např. šestikoláky i při poměrně malém výkonu vysokou tažnou sílu.

Proto porovnávat např. Taurus a Sergej je vlastně nesmysl, protože to jsou stroje stavěné pro jiné použití. Rozjetý vlak tažený sergejem vyjede stoupání s větším úbytkem rychlosti než např. ten Taurus,
ale naopak zase tomu šestikolu nebude dělat problém těžký rozjezd do stoupání, což lehčí čtyřnápravová lokomotiva zvládnout vůbec nemusí.

Tím ovšem nechci tvrdit, že není možné, aby ten Taurus měl opravdu větší tažnou sílu díky přesné skluzové ochraně a jízdě na samé mezi adheze - holt pokrok

V Rakousku Taurus tahá náklady dost často i s přes Alpy. Usuzuji, že taužnou sílu nebude mít nejmeší :D. Ale nevím nevím jestli má na Sergeje nebo 6koláky.

Luky napsal:
Jak tady má čouda, pod svými příspěvky ten dialog o tom Sergeji, tak se dá říci, že je to skutečný tahoun ve své době.

Z Brna přes Žďár nad Sázavou do HBrodu jsem mu na trati BP naložil 1040tun a on to i v tom nejprudším místě rozjel pouze na 72% výkonu a do kopců se rychlost pohybovala kolem 20 km/h, ale neklesla v žádném případě pod 14km/h. To už zaslouží skutečný obdiv takovouto zátěž mi tam utáhl jen Taurus a jel tam 85 km/h samozřejmě jen díky svému vysokému výkonu.

Takže je jasné, že sergej utáhne vždy víc, než jakákoliv našeho elektrika (tedy snad kromě 184.5), ale to už všichni dobře víme, škoda jen, že má má takovou spotřebu. Škoda je, že Śkodovka nedělá lokomotivy pro rychlíky nad 160 km/h s větší tažnou sílou než 274 KN, ale zase nutno dodat, že 380ČD při převodu na 140 km/h má tažnou sílu 360 KN, větší než jakákoliv čtyřnápravová nákladní lokomotiva DB.
Nechci Ti sahat na libido,ale směšuješ několik věcí dohromady.Každá mašina má na určitou trať a typ zátěže stanovený limit,kolik toho může vůbec utáhnout.Doplněk předpisu D2/I u řady 781 ex T 679.1 uvádí:
781 uveze ve třídě sklonu IX (16 promile) typ zátěže S 300 tun rychlostí 50km/h, S 500 tun rychlostí 35km/h,S 600 tun rychlostí 31km/h, S 800 tun rychlostí 24km/h a S 900 tun rychlostí 21km/h.Hmotnost tažených vozidel vyšší než S 900 tun při typu jízdního odporu S ve třídě sklonu IX již neuveze.
Řada E 669.x ná na stejném typu jízdního odporu na stejné třídě sklonu normovanou zátěž 1000 tun při rychlosti 45km/h a tabulka připouští možnost zátěže 1200 tun při rychlosti 43km/h.
U zátěže záleží hlavně na tom,jakou má mašina adhezní hmotnost,od té se vyvíjí velikost tažné síly v závislosti na rychlosti.Pokud hodnotíš mašiny podle nastavení v msts,tak to vždy záleží jen na autorovi příslušného modelu,jaké hodnoty si do engu dosadí...

Snad nové info už žádné flame neodsune.
Opět dělám takovou nudnou monotonní práci a to náspy pod koleje včetně podjezdů na trati 251. Bez tohoto vytvarovat krajinu je nemožné. Zatím mám hotovo Žďár - Veselíčko. Současně vyměňuji skloníky za Matesovu vynikající stavebnici. Horší to bude, až se ocitnu někde u Nedvědice, kde jsou hojně opěrné zdi. Ideální by bylo, kdyby takové modely přesně lícovaly na náspy. Jenomže dělat nějakou stavebnici nemá smysl, tam tolik kombinací nebude potřeba. Asi dám všude jen náspy a potřebné úseky by se pak vypsaly a díly náspů nahradily modely zdí. Podobný problém budou skalní zářezy. Zatím z dostupného nic použitelné není. Sice vše potřebné se dá najít v 3dsmaxu, jak v jiném vlákně někdo vtipně poznamenal, ale já už časově nestíhám ani nalakovat další cedule s názvy stanic a zastávek, natož abych modeloval :D. Ale nějak to dopadne. Náspy mi zaberou ještě pěkně dlouho. Je to z kopce do kopce, tedy žádné kilometrové rovinky jako u HK, které šly klást hromadně.

Opět jsem narazil. Jak podkládám náspy na 251, zjišťuji, že nemám žádné vhodné jednokolejné kamenné nebo betonové jednokolejné mosty. Doposud jsem byl samá dvoukolejka, proto ta situace. A horší je, že jsem si při výletech na kolech podél této trati žádný typický podjezd nevyfotil. Jenomže my jsme tuto trať křižovali jen po přejezdech. Nemáte někdo nějaké fotky podjezdů mezi Veselíčkem a Radňovicemi ?
Náspy na této trati, to je horror. Nyní jsem na spádu 23 promile a lomím to zase do 10 stoupání. Teď to všude nevychází, dynamická kolej se prohýbá. Je to pakárna. Tato trať bude na hodně dlouho. Však už se mi o pokládání náspů dnes v noci zdálo a když jsem se probudil, ještě jsem přemýšlel, jestli se tato "noční práce" v editoru uložila a v první okamžik jsem tomu ještě věřil :D. Ale kdepak, musel jsem náspy dopoledne osadit znovu :D Stavět horské jednokolejky není žádná sranda.

Osazování náspů vždy odhalí nějaké nepřesnosti ve sklonech. A našel jsem mezi Raďňovicemi a Novým Městem. Měl jsem tehdy jen k dispozici tabulkový výpis a tam se snadno něco přehlédne. A zapomněl jsem na jednu krátkou rovinku a asi o 150m vedle vrchol stoupání. Díky těmto dvou chybám se to vzájemně vyrušilo a trať je srovnaná dle podkladů. Dokonce ze zastávky jsem měl původně místo 23 jen 20 promile stoupání, tak to se díky opravě chyby také vytvořilo a měl jsem radost, že to tak pěkně vyšlo. Osadil jsem i přesné skloníky a ještě, že jsem se pokochal a práci zkontroloval. Cestou zpět mi chybělo asi 300m kolejí a zbyly jen šňůry databáze. To už se mi dlouho nestalo. Hold při opravách kolejí toto riziko je zvýšené. Ale kdybych se nekochal a výpadku nevšiml, smazal bych si zálohu na přenosném disku, smazal zálohu v práci a........
A vrátil bych se do týden staré pracovní aktualizace.

V tomto případě se nesmí zmatkovat a zkaženou verzi trati nemazat, dá se hodně zachránit. Všechny pracně osazené náspy, podjezdy a skloníky se vyďobou z world do World poslední zálohy, jen ty koleje se musí osadit znovu. Naštěstí i hodnoty dynamických kolejí se z world dají vyčíst a není třeba změny vymýšlet znovu. Takže práce asi za 5 hodin se dá znovu osadit do hodiny. Takové havárie se staly určitě i jiným stavitelům, tak kdo to ještě neví, tohle je jedna možnost, jak po havárii postupovat. Samozřejmě i vytvořený terén se dá zkopírovat z Tiles poškozené trati, aby se nemuselo tvarovat znovu.

Už jsem vše opravil, koleje vyřešil ještě o něco lépe než před havárii, jak jinak a mohu pokračovat v podkládání náspů.

Zbyňku,sám jsem se nikdy do stavby tratě nepouštěl,proto si vážím všech,co takovou práci dělají a věřím,že se Vám i trať 251 povede tak pěkně,jako ty ostatní a už se těším na novou aktualizaci ;)

Opět šílím nad úsekem Nové Město na Moravě - hlavní nádraží. Při osazování skloníků jsem zase našel chyby a včera přes dvě hodiny bez save jsem jen přeskládával koleje, aby se sklony trochu srovnaly. A samozřejmě efekt dlouhé dynamické koleje ve sklonu, která se ohýbá a vzniká další zkreslení. Tyto jsem pozkracoval a vše bylo úplně jinak, několikrát jsem přesouval přechody na dvou místech z roviny do 20 promilí...... Bylo to na palici. Kdyby mi během těch dvou hodin spadl MSTS, asi bych to už dohromady znovu nedal. Další problém je, že lžou i písemné podklady. Některá návěstidla jsou na papíře mnohdy jinde než na jiných papírech nebo na videu.

Asi jen jedno procento smrtelníků by takové chyby objevilo, ale mě štvalo, že jsem vše poctivě přepočítával a přitom nasekal tolik chyb. Vlastně ty náspy jsou něco jako výstupní kontrola. :D

Není někdo z Nového Města na Moravě ? U předvěsti a vjezdu jsou dva podjezdy. Uměl by je někdo nafotit bez stínů. Já jsem zatím použil nějaké podobné od Romana, ale jsou to nadjezdy nat tratí, má to sítě nad TV. A pak poprosím nějakého modeláře. Zatím tyto potřebuji jen v poloměru 200R.
Děkuji.

Dobrý den, po pár měsíční pauze od BP jsem si jí opět naistaloval zatím vše jde jak má až na zvuky trati, které vůbec neslyším.. Ostatní zvuky fungují v pořádku a sound.cfg z DVD ve složce Global jsem do MSTS už dával tak bych se chtěl zeptat zda někdo nemá obdobný problém

podívej se na nastavení zvuků v msts.musí být na MAX. A podívej se, jestli Ti po instalaci třeba nechybí ve složce s tratí soubor "Ttype.dat".Alespoň myslím,že se tak jmenuje.V tomto PC nemám msts.

Hoci som si povedal, že toto vlákno radšej nebudem moderovať a dokoca ani čítať, zaťal som zuby a popresúval som nejaké príspevky.

Na tému Názory na naše hobby - koníčky môžete pokračovať v debate tu: http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/2523

Ostatné išlo na patričné miesta.

Naposled editoval moderátor:

Stav prací před víkendem.
Na trati 251 jsem s podbíjením před zastávkou Rovné Divišov. Jde to celkem dobře. Jak konfrontuji s videem, bez modelů náspů by této trati chyběla ta správná dynamika, kdy se stále dokola střídá násep a zářez. V reálu je to pohádková trať. Skloníky osazuji podle profilu trati. V reálu jich hodně moc chybí. Asi překážely nějakým šotoušům při fotografování.:D
Chci poděkovat Duusovi, že se ujak Pawlíkových pražců s trávou a doplnil celý sortiment do Track_B. Nyní se zatravnit mohou jen určité úseky.
Další poděkování patří Romanovi Šubrtovi, který v rámci přímého spojení Praha - Hradec Králové vymodeloval originál mostu v Čelakovicích. Bylo nutné trochu upravit terén kolem, protože náhražka, co tam byla doposud je kratší.
Není stejný most i v Kolíně? Než jej zbourají.
11dd5a220fd839a48fa1c13277d1c190.jpg
4e22339e36545ce55d6e4f9de0b98d62.jpg
9669b533bb232ad69228c4e13068a016.jpg

Naposled editoval moderátor:

Tedy ten most je parádní,
rozpracovaný model se mi válí doma na disku už asi přes rok, ale nakonec je dobře, že se toho ujal odborník na mosty.
U skutečného mostu jsou ve středech jednotlivých polí šikmé pruty křížem, ale to je jen detail.
Pokud bys měl, Romane (Zbyňku), zájem, mám hromadu detailních fotech toho mostu i okolí a můžu poslat.

Zbyňku, ty náspy dotáhneš až k přejezdu na konci oblouku u odbočky Káraný? Bylo by to fajn.
V Kolíně je ten most dost odlišný i subtilnější konstrukce, ale tohle by byl určitě mnohem menší kompromis než momentálně použitý.

Mimochodem, nevíte někdo, jaký je rozestup pražců na trati pro maximální nápravové zatížení? Připadá mi, že u té mojí textury betonových pražců je to moc natažené, zkusil bych přidat na texturu ještě jeden pražec

A protože i chvály a uznání je potřeba, tak za sebe mohu říct, že to vypadá skvěle. Ale nejen tyto screeny, ale i všechny novější úseky, které jsem si stačil z větší části projet.

Pawlik napsal:
...
Mimochodem, nevíte někdo, jaký je rozestup pražců na trati pro maximální nápravové zatížení? ...

Zdravím,
kdysi jsem někde četl,že pražce jsou od sebe vzdáleny cca. 0,5 m.Ovšem nevím,zda je tím myšleno od středu a hlavně zda se jedná o rozestup u tratí s max. nápravovým zatížením.
Až půjdu v úterý z práce,mohu si vzít metr a vše pořádně přeměřit.Máme tady jak trať "klasickou",tak tu koridorovou.;)

David

Nevím, jestli to má cenu řešit, ale zejtra v prácí to změřím taky, a porovnáme s Davidem...

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře