Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha archiv #8

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Kluci díky,
mně se totiž zdá, že na tu texturu betonových pražců by se hodilo přidat jeden pražec navíc, připadá mi to dost roztažené.

Pawlik: Jukni do předpisu SŽDC S3, konkrétně do části 7, tabulky č.1. a pak do části 11, taktéž tabulky č. 1.

Chtěl bych poděkovat Zbyňkovi za předání perfektně připravené tratě, do které je radost osazovat moje objekty a také potěší dotvářet krajinu do finální podoby. Fotky jsou z Choťovic, z okolí Žehuňského rybníku a z dalších míst úseku Choťovice - Převýšov. Další fotky najdou zájemci na mých stránkách.
80c09f02b9997062b707e6f18587a6bb.jpg
1866a10580c7c1da563c374d5be25b3e.jpg
186127b2d9bb991c658ae24c68b5b9e8.jpg
51098804cdb09087f60a42da0661d7a0.jpg
4f540ce8101d78c07af7418f5c4057c0.jpg

Naposled editoval moderátor:

NO, to vypadá pěkně. Pracuj dále už se těšíme. A až to bude, tak píchnu s tím Trutnovem.... když už sme u toho včera se nám tam promenádovala Jaroměřská krasavice 423.0145.Jako tradičně uhlím napřed. Já tu mašinu z druhý strany prostě nevyfotím :-D

Honza Švec: Máš v posledním příspěvku zajímavý překlep.

Také přispěji s obrázkem, aby obecenstvo vědělo, kde zrovna pracuji (chci předejít dotazům :D).
f7efb744ce053b1ecf4c738feb968fbf.jpg
No není to nádhera ??? Trochu mi to připomíná modelovou železnici, kdy je třeba v bytě nakroutit co nejvíc kolejí :D
Takto to vypadá ze Žďáru až za Bystřici nad Pernštejnem. Nutno poznamenat, když jsem nedávno pokládal zde koleje, ještě jsem neznal poslední zákon dynamické koleje. Naklopená se po určité délce prohýbá. Tak postupně nejprve v každém mezistaničním úseku pokrátím délku všech dynamických kolejí, tím jsou sklony špatně, ale díky podrobnějším podkladům to zatím alespoň do Rožné stále vychází poměrně přesně. Jinými slovy, celou trať je nutné mezi stanicemi znovu přestavět. Jednou mi MSTS havaroval a chtěl bych upozornit ostatní stavitele. Pokud se editují již položené koleje nebo silnice, tak je nutné se do příštího save zabývat buď jen silnicemi nebo jen kolejemi. Jakmile se to nakombinuje a udělá se save, tak se může stát, že po dalším načtení editoru zjistíte, že v takovém čtverci zmizí část silnic a kolejí (se kterými se pracovalo plus něco navíc). Zůstanou jen šňůry databáze. Kdybych dnes ráno vysypal koš..... Radím všem, zálohujte, hlídejte si modré čtverce a dělejte mezi save buď jen koleje nebo jen silnice.

Je to paráda. Opravdu nerozumím, jak po takových a jiných obrázcích může někdo chystat pomyslnou hůl do ruky - namísto vděku. :roll:

Docela by mě zajímalo, jak se takhle přesně pokládají modely náspů... :o)

Dnes se nedaří. V práci jsem měl jen chvilku, tak jsem se nejprve pokochal z Nového Města až do Rožné jestli jsou koleje a náspy OK a nechal jsem zapnutý editor. Jen u Rožné jsem zarovnal ve w skloníky B.
Odpoledne byla chvilka a pokračoval jsem v náspech viz horní obrázek. Udělal jsem rovinku a pravý oblouk. Na konci jsem potřeboval změnit poloměr náspu z 500 na 250, tak jsem přepsal v w a odskočil si do Rožné aby se editor refrešoval. Ale naskytl se mi tento hrůzný pohled. V tomto čtverci jsem nic needitoval a ráno vše bylo vpořádku. Jen jsem ve w zarovnal ty skloníky.
To tady řádí nějaký MSTS démon ? Nebo nějaký záškodník na mě poslal nějakou žíravinu kolejí ? To je klasickým způsobem neopravitelné.
79cad6257aafe988ce03ca7d9ec34b78.jpg
Smazalo se jen to, co jsem včera editoval a asi jak je to posunuté na konec všech zápisů, tak to má tendenci se odmazávat.
Já už začínám mít strach cokoli osazovat.
Naštěstí v tomto čtverci jsem nic v editoru nedělal (ale jak to tedy mohlo během pár hodin samo zmizet ??? ), tak jsem mohl soubor w nahrát ze včerejší zálohy. Jen jsem znovu musel ručně zarovnat skloníky.
Po refrešu editoru je už obrázek OK a koleje jsou editovatelné:
e0232463c5e5ac0c55fa75319a205a93.jpg
Ještě jsem osadil několik náspů, srovnal staničení, uložil, restartoval a koleje na vlečce u Rožné zatím ještě stále jsou. Honem zálohovat.
Někdy se stává, že při dlouhodobém spuštěném editoru se nějaké koleje nenačtou, pak stačí refreš nebo restartování editoru. Ale tohle je fotka po restartování MSTS, tedy nevratné a ve w koleje skutečně chyběly také.

Jinak náspy se přesně osazují tak, že se rovné úseky klasicky zarovnávají podle kolejí (nutné si vyhledat podle souřadnic) Oblouky se naklápí a natáčí myší. Pokud se naklopení nedaří (třese se ruka), tak je také možné zarovnat podle obloukové koleje a ručně pak natočit. Jen bacha na znaménka plus a minus, aby se kolej nenatočila naruby:D .

Zdravím,Zbyňku,při jízdě ze Zaječí do Hodonína jsem si všiml,že někdo ukradl předvěst před vjezdovým návěstidlem do Velkých Pavlovic od Zaječí (vzdálenostní upozorňovadla tam ale jsou) a naopak zase někdo vzal vzdálenostní upozorňovadla před předvěstí vjezdového návěstidla do Zaječí od Velkých Pavlovic :-) šlo by tam někoho poslat? :-) :-) :-)

Trať přes Mutěnice se má stejně předělávat, tak zatím nemá smysl tam cokoli opravovat. Předvěst, jestli je zbouraná ale doplním.

Jinak končí pracovní týden (i pro MSTS), tak bych měl informovat, co je nového.
Traťovka výškově srovnala další úsek a to Rožná - Nedvědice (prohnuté dynamické koleje) a vesele se osazují náspy a podjezdy. Práce zatím skončily za zastávkou Věžná.
Je to stále práce, která je ve většině délky zatím schovaná pod zemí, tak to na žádné obrázky ke kochání stále není. Ale jen aby veřejnost byla informována, že se stále pomalu a trpělivě staví.

Já se těším, až se bude tvarovat krajina a většina náspů a podjezdů poleze na povrch. Udělají se i krásné zářezy a hned to bude o něčem jiném. Ale to ještě chvíli potrvá, do Tišnova to je ještě nějaká desítka kilometrů.

Úsek Chlumec nad Cidlinou - Převýšov. (Další fotky budou vždy na mých stránkách, abych tady nezahlcoval fórum).

0ed635932ef352c29b063d6a037087fc.jpg
56815a889063d5c2b47aaeba92fdb026.jpg
7479344b71122f1886f9aa6e32913273.jpg
b3d31014a1161e72ccd0e9b444ae3ee1.jpg

Honzo, famózní práce, jako vždy! Převýšov je vynikající, jako živý. Tahle stanice je asi nejmalebnější na celé trati.

Chtěl bych poděkovat novému modeláři Jardovi K. za pěkný model haly 512 na ONJ. Je to pro mě srdeční záležitost. Po průmce jsem zady nastoupil na 9 měsíců v dílnách a pak zde začínal mechaničit na EM 475.
Kde jsou ty časy, když jsem jezdíval po prvním poschodí na kole :D. (tam byly šatny a strojmistr)
Ještě musím dotvořit okolí, hlavně asfaltové cesty kolem kolejí a haly.
Trochu jsem musel pohnout s kolejemi, aby vše lícovalo do vrat.
00faf276b1306cde1a4279126e29e3ea.jpg
8bb40572cd7d30551ddc81dcd2cdf1e8.jpg
Honza Švec pěkně maká na Chlumecku, já zatím potím krev někde u Nedvědic a nakonec bude i ONJ konečně jako ONJ.
Snad do začátku prosince se vše zvládne, alespoň do nějakého slušného stádia.

Dobrý večer,

Chystám se dát do hromady aktivitu pro tuto trať, která mi dnes došla - jinak p. Šemoro skvělá práce, konkrétně mám v plánu postavit trasu z OrientExpresem a chci se zeptat jest-li někdo nemá řazení tohoto vlaku. Předem moc děkuji

Včera skončila velká výluka v úseku Nedvědice - Tišnov (poslední na trati 251), kdy bylo nutné přerovnat hlavně sklon a rozkouskovat delší dynamické koleje. Byl to úsek snad s největšími změnami ve sklonech. Měl jsem proto velké obavy, jestli se u Tišnova strefím, protože tam už je rovina a žádné velké korekce se tam dělat nedají. Vzhledem k podnáspování, aby nebyl problém jsem prudší přechody udělal jako jinde z co nejkratších kousků:
f5f8c3714a0fac079260d010b5a576c6.jpg
Možná díky tomu jsem se hodně zavrtával pod původní povrh tratě a jak se blížil k Tišnovu, tak se to průměrně jen zhoršovalo a nevěřil jsem, že někde bude chyba, která to vyrovná. Tak jsem začal z druhé strany, u první změny sklonu za Tišnovem:
87f292100121786d926de6caa7778eb7.jpg
Samozřejmě osazené náspy až do Borače musely pryč, vše je trochu jinak. Abych srovnal výšku, tak jsem rovný úsek u Štěpánovic, kde je sklon průměrně 2.5 promile snížil na minimum. Ale jak jsem se blížil ke spojení od Borače, tak jsem měl nejen pocit, že budu až moc nízko.
Nakonec jsem práce vystornoval a raději večer pokračoval znovu ale od Borače a podle plánu a tabulek skloníku. Představte si, jak má víra byla slabá. Nakonec jsem Štěpánovice musel dát do správného sklonu 2,5 promile a od Tišnova se to navázalo úplně přesně. :D
Když jsem loni tuto trať propojoval, byl jsem trochu výš a před Štěpánovicemi jeden oblouk, kde je 5,7 promile, aby to vyšlo jsem zaokrouhlil nahoru, na 7,5. Nyní je tam správně 5 a tím se vše vzájemně vyrušilo. Jen jsem musel upravit přechodnici jednoho oblouku, protože od Nedvědice vznikla menší směrová odchylka.
Takže hurá na náspy tohoto posledního úseku.

nevěřil a přec to vyšlo...gratuluji ke zdárnému postupu a jen tak dál s chutí a elánem do dalších úseků.

Právě nastal historický okamžik. Skončila ta protivná a nezáživná několikatýdenní práce. Na trati 251 jsem právě dokončil podnáspování, podmostování, podmostkování a podpropustkování. :D
Včera večer mi chyběly jen dva km, které jsem po chvilkách dnes odpoledne dodělal.
Kdyby mi teď havaroval disk, asi bych to znovu nedělal a přemýšlel o harakiri :D. (ale už se kopíruje záloha a ta se ještě namnoží) Když si vzpomenu, že jsem musel ještě přerovnat komplet koleje ze Žďáru do Tišnova (251).
Samozřejmě ještě nemám modely těch krásných opěrných zdí mezi Boračí a Prudkou nebo u Nedvědice, ale snad to později někoho osloví.
Další práce už budou zajímavější. Srovnám všechny cedule u kolejí, doplním pískáčky, releové skříně a podobnou havěť. Současně položím silnice. A do toho se bude tvarovat terén. Konečně práce, kde už bude vidět nějaký výsledek.
Nakonec bude poslední fáze a to doplnění vegetace a zástavby. Do vánoční aktualizace se pokusím zvládnout co nejvíce.

Kvůli stavebním pracím na bytě o víkendech mám na MSTS minimum času, ale i tak práce pokračují. Včera večer jsem dokončil hrubou finální krajinu (bez vegetace) z Tišnova do Nedvědice.
Pocity mám smíšené. Díky absenci vegetace to z dálky vypadá podobně jak to bylo. Ale z blízka je znát, že se tam něco udělalo. Díky náspům bylo možné udělat srázy až ke kolejím, trať kde má být na náspu je na náspu, vylezly podjezdy a propustky, tak snad až se krajina zalesní, bude to velmi autentické.
U Prudké zatím místo kamenné zdi je násep. Tam bude nutné vymyslet model na míru i s pěšinkou dole vedle řeky.
Také se tam ještě vyskytují zbytky telegrafních sloupů, ale tak hustě zadrátované, takový model Nebulus v nabídce nemá. Musím z videa udělat fotku a poslat. To by mě i zajímalo proč na takové lokálce jsou ramena v šesti řadách pod sebou. Ale na rameni jsou na každé straně jen dva izolátory. A jsou jak na dvou sloupech do A tak na jednom sloupu.
Ale MSTS mne při tomto úkonu pěkně dokázal vylekat. Chtěl jsem osadit ten nejpodobnější sloup a jako pravítko používám sloupy automaticky položené, které se pak ve finále smažou. Jenomže mne ty automatické sloupy najednou všechny zmizely. Myslel jsem, že jsem si nějak smazal čtverec. Tak jedu z kamerou až do Tišnova a telegrafní sloupy nikde všude, Tak jedu zpět až do Rožné a opravdu vše je pryč. Nechápu. Ale ostatní osazené objekty zůstaly. Zase nějaká žíravina? Teleportoval jsem se do Jaroměře, kde jsou také automaticky položené sloupy a tam byly. Tak jsem se podíval do world a na Tišnovce251 zapsány jsou. Teleportuji se zpět a slopy se opět objevily. Tak nevím, co to mělo znamenat. Někdy se stane, že opticky zmizí nějaké objekty, ale stačí s kamerou odletět 4km a zpět a mám ztracený objekt zpátky.
Ale v tomto případě jsem se vyděsil.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře