Trať Trnava - Kúty

Ahoj,
nic ve zlém, ale dovolil bych si menší upřesnění. To co píše Honza a nebulus je sice pravda, ale nejedná se kompenzátor ale o dotahovač, jehož význam je ten, že vrátí rameno návěstidla nebo terč předvěsti do základní polohy při přetržení drátu. Ono to vlastně ani napínat nemůže, protože v případě, že by to drát z jedné strany napínalo, na straně druhé by to jeho pokračování zase povolovalo! ;)
Kompenzátor, který vyrovnává změny napnutí drátů vlivem teploty u delších drátovodů, je taková plechová bedna, ve které je spousta kladek a závaží.
Jinak, co se dokumentace ke drátovodům týká, zkusím po neděli, až budu na chatě, něco pohledat v předpisu T106 - nádherná záležitost z roku 1947 plná výkresů - shodou okolností jsem tento předpis prohlížel v knihkupectví Kant v Hybernské ulice v Praze včera, kdy jsem se tam stal šťastným majitelem předpisu D3 z roku 1954

Naposled editoval moderátor:
No tomuto říkáme napínák spíše proto, že se takto nazýva příslušný model. Je ke stažení tuším na stránkách Jiřího Poláka a v DVK jej běžně používám.

Já se omlouvám - T6 a o dva roky později. No jasně T106 je mnohem mladší! :eek: (Že by ten Němec, co mi čím dál častěji schovává věci?)
Já ho také nikdy naživo neviděl - pouze, když byla ještě Chotyně (trať 089) nákladištěm a z obou stran měla krycí "Henleiny", stál přímo proti perónu kompenzátor německého typu.

Návestidlo sa stavia samé do polohy stoj ( pri pretrhnutí drôtovodu ) vplyvom závažia na ramene. Kompenzátory napomáhajú správnej funkcii tohto zariadenia.

Předpis T101 (účinnost od 1.7.1990) k tomu říka asi tuto:

Pro nastavování potřebného zdvihu drátovodných táhel k návěstidlu nebo předvěsti a k napomáhání činnosti rozvěšovacího pojistného (zařízení), vkládají se do drátových táhel pákové dotahovače. PÁKOVÝ DOTAHOVAČ se skládá ze stojanu a ze dvou dvouramenných pák otočně nasazených na dvoustranném čepu. Na kratších ramenech pák jsou závaží, k delším ramenům jsou připevněna drátová táhla.

KOMPENZÁTORY udržují stené napětí drátových táhel tím, že samočinně vyrovnávají rozdíly délek drátových táhel při změnách teploty. při přetržení drátového táhla napomáhají činnosti pojistného zařízení.

Čili, když Vám totu Tom Kanka tak krásně vysvětlil a já odcitoval předpis, používejte pro pákový dotahovač výrazu pákový dotahovač, nikoliv kompenzátor, že Nebulusi.

Tom Kanka napsal:
Ahoj,
nic ve zlém, ale dovolil bych si menší upřesnění. To co píše Honza a nebulus je sice pravda, ale nejedná se kompenzátor ale o dotahovač, jehož význam je ten, že vrátí rameno návěstidla nebo terč předvěsti do základní polohy při přetržení drátu......
Tome, dovolil bych si s tebou nesouhlasit. Mechanická návěstidla byla vždy kostruována tak, že tah drátů byl nastaven tak že se síla přenášela pouze při pohybu vyvolaném například přestavením páky na stavědle. Jinak byla celá soustava v rovnováze. Pokud by došlo k nějaké poruše (třeba k přetržení drátu v drátovodu nebo kdekoliv jinde) byla mechanická návěstidla konstruována tak, že zaujmula vždy nejvíce omezující polohu, tedy "stůj" případně "výstraha" u předvěstí. A tato konstrukce byla vždy součástí příslušného návěstidla. Důvod je jednoduchý: Co když se utrhne drát mezi tím "dotahovačem" a návěstidlem. Tady mají pravdu ti kteří tvrdí že jde o kompenzátory tahu nebo prodloužení drátu vlivem teplot.

Já jsem nechtěl záležit drátovodů v tomto vlákně pitvat do detailů. Samozřejmě máš pravdu. Mech. návěstidla (všeobecně, tedy včetně ranžírek a předvěstí) byla konstruována tak, že při přetržení drátu se rozpojilo svěšovací zařízení a návěstidlo se přestavilo na povážlivější návěst. (Teď mě tak napadá, proč to píšu v minulém čase? :) ) V případě, že toto návěstidlo je blízko stavědlového přístroje, není problém - proto také návěstidla odjezdová a seřaďovací pákové dotahovače nemají. Zpravidla!!! (pro případ, že se někda tato abnormálie vyskytuje, či vyskytovala!) Jenže při větších vzdálenostech, kdy drát vede přes x desítek kladek na sloupcích a v odbočných bodech, při přetržení dále od návěstidla (dejme tomu pod stavědlovým přístrojem) je pohyb drátu zpomalen (a to vynechám kvalitu namazání kladek a to, že mnohdy drát z kladky někde vypadl), proto dotahovač tento proces díky působení gravitace na jeho závaží urychlí. Ano, správný výraz je, že činnosti rozvěšovacího (pojistného) zařízení napomáhá. Kompenzátor, splňuje samozřejmě současně i činnost dotahovače. Pokud by tomu tak nebylo, stačilo by na drát pověsit kladku se závažím. Stačí si pořádně prohlédnout vedení drátů z pravé části na obrázku kompenzátoru od nebuluse. Naopak, když si prohlédneš obrázek dotahovače, opakuji: v případě, že bude napínat drátovod zleva, současně bude povolovat drátovod zprava, což by při dosažení určitého napnutí levého drátu paradoxně vedlo k rozvěšení pojistného zařízení, (což je ale "posichrováno" rozdílnou délkou pák, takže čistě teoreticky) čímž se nám vyvrátí teorie, že slouží pouze k napínání.
Souhlasím i v tom, že síla se přenáší pouze při pohybu drátů :) , ale o oné "rovnováze" drátovodů vím své.
Konkrétní příklad: Ve Vraném nad Vltavou postavit v zimě zhruba kilometr vzdálenou předvěst byl výkon hodný Oty Zaremby, za mrazů neuskutečnitelný, takže fírové řvali, že se předvěst nestaví. Příšel návěstní mistr, povolil dráty a když se oteplilo, fírové řvali opět, co že na předvěsti je, jestli volno nebo výstraha!
A přestože předvěst (jako každá) byla dotahovačem opatřena, kde je onen efekt kompenzace délky vlivem teplot?

Lépe už to vysvětlit nedokážu, takže z mé strany diskuzi (i když zajímavou) ohledně činnosti drátovodů v tomto vlákně končím.

Pane Brzdo počkej! Chybus vekiký. Od předvěsti vedli pouze dva dráty a to nad zemí a neústily do žlabu (předvěsti s návěstí očekávej 40 vynecháme, tam si nejsem jistý v kramflecích, ale na screenu se jedná odvouznakou předvěst). Zítra, vlastně dneska, okolo poledniho dodám obrázky (Když je najdu).
Pro rejpaly dodám, že se o nic nejedná, ale je lepší v tom mít absolutně jasno a tvořit dle skutečnosti. Modely rozhodně nejsou k zahození, ale počet drátů je dán počtem ovládaných zařízení a jejich složitostí. Třebas přestavník se závorníkem bude mít 4 dráty.

to som hodil len pre ilulstráciu..OK, jasne, toto treba upresniť, aj ten kanál tam nepatrí, lebo ako vravíš, ide na priamo nie na kanál....len už bola neskorá hodina a nechcelo sa mi s tým paprať.Toto je predstava, len ju treba doladiť.......

Malá pripomienka: Tie stľpiky nesúce kladky by som nechal viac trčať zo zeme, nech je takých cca 15 betónu vonku. Až na ten počet drôtov je to OK: V podstate všetko sa ovláda iba dvoma drôtmy ( všetky návestidlá, aj dvojramenné, závory, prestavníky výhybiek). Výhybky prechádzané traťovou rýchlosťou sú niekedy vybavené závorníkom, to je daľšia krabica podobná prestavníku umiestnená spravidla na opačnej strane, niekedy z priestorových dôvodov na tej istej strane ako prestavník. Na niektorej fotke to aj bolo vidno, večer pošlem ešte nejaké daľšie na upresnenie.

No nejlepší upřesnění by tentokrát bylo podívat se na tu situaci ve skutečnosti a máš naprosto jasno. Fotky a schemata jsou sice skvělá věc, ale procházku kolem trati či exkurzi na stavědle to nikdy nenahradí. A je to skvělá kompenzace sezení u obrazovky.

Takže aký počet drátov teda dáme? Nechám 8 do staníc a na zhlavia s tým,že 4 dráty hodím na kanál na zhlaví a 4 budú pokračovať ( polovičný počet pre jednokoľajovú trať) , potom dorobím dvojdrátovky pre jednokoľajové trate a štvorky pre dvojkoľajovky. čakám návrhy, nech to môžem hodiť na net, zase sa mi tu kopí kopec modelov. NO a prečo pred prezvesťou kanál? lebo model predzvesti má vovedené dráty do zeme....tak by to vyzeralo blbo........., na počet drátov treba dajaký kompromis, aby to bolo univerzálne použiteľné, nejde to postaviť na konkrétnu situáciu.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://88.86.113.83/jpeg/413_dr_tovod.jpg[/URL]

Ta otázka není dobře položena. To záleží na konkrétní situaci. Jaká jsou tam návěstidla, kolik mechanických závor se tam nachází. Tento obrázek je ze zhlaví jednoho malého nádraží a to ještě se světelnýma návěstidlama. A drátů je tam 16. Kdyby tam byla ještě mechanická návěstidla, bylo by jich tam nejméně o 4 více. V závislosti na typu návěstidel.
Opravdu je nejlepší se po tratích projít, udělat si vlastní názor a teprve pak si vytvořit zjednodušený systém, který použiješ do trati. Rady odborníků jsou skvělé, ale vlastní zkušenost je k nezaplacení. Vždyť není kam spěchat a některé podzimní dny jsou k takové procházce jako stvořené.

A na ŽSR130, úsek NZ-Štúrovo jak by dal...práve tam pracujem tak by to bodlo ako hrom.

Back
Nahoře