Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Díky za upozornění.Už jsem to opravil.Sice po té cestě auta budou jezdit až v aktualizaci 1,ale je lepší když už to je hotovo teď.Dokončil jsem i veškeré maximální rychlosti mezi Rožnovem a Zubřím.A jsem ve Stříteži kolejově.Na úsek se vrátím ještě později,když budu dělat návěsti.Jinak vyměnil jsem tu texturu.JiříkTK napsal:Ty oranžové čtverečky musíš mít položené ve středu jednotlivých polovin vozovky, jinak na přejezdu nebudou zastavovat auta.
Miran napsal:Hele Gajdmo,
nic ve zlým, ale nebylo by přece jen lépe, kdyby jsi sem dával screeny z trati, která je k alespoň trochu k světu ...
Dobře,já chtěl jen ukázat jak vypadají prozatimní práce.Takže již sem screeny dávat nebudu a řeknu to takhle,když lidi chtějí vědět,jak ta trať vypadá,tak ať mrknou na mojí stránku (už ji jistě všichni znají).A kdyby ne,tak klikněte pod příspěvkem na /WWW/.A uvidíte tam mnohem více.Například zítra tam dám obrázky ze Zubří a ze Stříteže.Koho to nezajímá,jak to bude vypadat v základní trati,ať si počká.Koho to zajímá podívejte se a dozvíte se to hned.Ale já sice stejně myslím,že bez terénu to nikoho zajímat nebude,a tudíž si trať nestáhne,ale bohužel,já jsem na to úplně sám,někteří si asi myslí,že 13 km jde samotnému člověku udělat za pár dní,ale ono to nejde.A s těmi originálními budovami je to tak...PŘEČTĚTE SI POZORNĚ 1. A 2.PŘÍSPĚVEK:!:Miran napsal:Hele Gajdmo,
nic ve zlým, ale nebylo by přece jen lépe, kdyby jsi sem dával screeny z trati, která je k alespoň trochu k světu? Záběry položených kolejí na zelené placce totiž už dnes až tak nikoho nenadchnou. Více stav, méně piš sem. A když už napíšeš a pošleš screen, tak by tam mělo být něco vidět, něco originálního, něco tvého, něco, za co by ses nemusel v budoucnu stydět.... Třeba i kus vytvarovaného terénu, originální nádražní budova atd. atd....
Gajdma napsal:Ale já sice stejně myslím,že bez terénu to nikoho zajímat nebude,a tudíž si trať nestáhne,ale bohužel,já jsem na to úplně sám,někteří si asi myslí,že 13 km jde samotnému člověku udělat za pár dní,ale ono to nejde.
Neboj, většina z nás si to nemyslí. Já bych si troufnul takovou trať udělat za 3 měsíce. A to již nějakou praxi mám. Fandím Ti, bude-li třeba i poradím, ale ono je opravdu z počátku lepší raději více stavět a méně prezentovat. A pokud se trať bude líbit, možná se modeláři z okolí přihlásí sami. Zatím musíš vybírat podobné objekty. Uvaž - zatím nejsou udělané ani takové budovy, jako Olomouc - hlavní nádraží. A většině z nás to až tak moc nevadí.Gajdma napsal:......někteří si asi myslí,že 13 km jde samotnému člověku udělat za pár dní,ale ono to nejde.A s těmi originálními budovami je to tak...PŘEČTĚTE SI POZORNĚ 1. A 2.PŘÍSPĚVEK:!:
Gajdma napsal:bohužel,já jsem na to úplně sám,někteří si asi myslí,že 13 km jde samotnému člověku udělat za pár dní,ale ono to nejde.
Však už jste mi také několikrát poradil.Díky vašim připomínkám trať funguje jak má.Za to děkuji.A vážím si tohoJiříkTK napsal:Fandím Ti, bude-li třeba i poradím, ale ono je opravdu z počátku lepší raději více stavět a méně prezentovat. A pokud se trať bude líbit, možná se modeláři z okolí přihlásí sami. Zatím musíš vybírat podobné objekty.
No, kdyby si takto povzdechl Ivan, který staví ZSR 130 na jihu Slovenska, kde jsou samá pole a největší kopec je k mostu přes trať...Gajdma napsal:.....Ovšem na krajinu se asi moc těšit nebudete.Nebude tam skoro nic. Ale vedou tam cestičky....
Tak ale to už záleží na tom jak je to v reálu.JiříkTK napsal:Trať krásně oživíš tím, že budeš používat tzv. transfer objekty a tak nádraží a zastávky nebudou na zelené ploše, za nástupišťem bude třeba štěrk, k zastávce povede i nějaká cesta, na přejezdech s křížem bude i někdo či něco stát. U osamnělých domů blízko trati bude třeba i plot a tak podobně.
Ono je to zpravidla naopak, v mnoha tratích jsou zastávky na zelené ploše, tatímco v reálu je tam věcí. U větších stanic je třeba šetřit objekty, ale na zastávkách se lze vyřádit.Hynďa napsal:Tak ale to už záleží na tom jak je to v reálu.
Já 036tku stavím jak ji vidím. Pustím si video a sázím objekty jak jsou na videu ať se mi to líbí nebo ne. Je jasný že okolí se mění ale přidávat si objekty nebo si je ubírat, protože se mi tam v reálu nelíběj, tomu nefandím. Já si myslím že když už někdo staví reálnou trať tak ať je skutečně reálná. Samozřejmě nelze řešit strom, který zrovna pokáceli a křoví, které povyrostlo.JiříkTK napsal:Ono je to zpravidla naopak, v mnoha tratích jsou zastávky na zelené ploše, tatímco v reálu je tam věcí. U větších stanic je třeba šetřit objekty, ale na zastávkách se lze vyřádit.
A na druhé straně se i ten reál musí brát s nadhledem. Dnes je tak křoví, zítra ho vykácí a za tři měsíce vyroste jiné nedaleko odsud. Lesy jsou káceny i vysazovány, domy stavěny i bourány, povrch silnic a cest se také s časem mění. Důležité je, aby byly v pořádku ty železniční záležitosti, tj. délky stanic, mezistaničních úseků, sklony, návěstidla, přejezdy,... To ostatní je bohužel vzhledem k možnostem MSTS a modelů, které jsou k dispozici, taková přibližná napodobenina situace. A když už děláme napodobeninu situace, tak bych dbal o to, aby to bylo také hezké.
No,já tu trať moc neznám,dělám jí vlastně téměř od oka.Bydlím ve Frýdku.Po trati jsem jel asi 5x za život a známosti mám jen ve Frýdku na trati Frýdek-Místek - Český Těšín.Ale protože je tato trať v projektu 321,tak jsem sehnal nějakou dokumentaci,ale žádné videa,jen rychlostníky,plánky stanic,cestičky jsem dělal podle různých map.Znám tam jen pár objektů.Pravidelně jezdím do Hrachovce,Krhovou znám taky hodně dobře.A ValMez leží vlastně na trati 323 ke které mám blízko.Proto mě připadl tenhle projekt jako nejreálnější.Ale jak tady psal JiříkTK.Přeci jen to nebude vypadat úplně přesně podle realistiky.Jen to bude hodně podobné skutečnosti.Je ovšem důležité dodržet délky stanic,nebo délky mezi stanicemi,přesnou polohu staniční budovy a nástupišť.Mezistaniční úseky jsou vytvořeny špatně třeba i v projektu trati 321.Kdy od Jablunkova až po Svinov je to téměř fikce.A mně se to takhle nelíbí více,než kdyby tam nebyl třeba celý les.JiříkTK napsal:Trať krásně oživíš tím, že budeš používat tzv. transfer objekty a tak nádraží a zastávky nebudou na zelené ploše, za nástupišťem bude třeba štěrk, k zastávce povede i nějaká cesta, na přejezdech s křížem bude i někdo či něco stát. U osamnělých domů blízko trati bude třeba i plot a tak podobně.
Vzdálenost od tratě buď změřím na mapách nebo umístím podle toho jak to vychází. Samozřejmě že objekty se musí dávat jen přibližné ale rozhodně si tam objekty nepřidávám podle toho jak se mi to líbí. Ale takovej jsem hold já, jsem děsnej detailista. Nemám ani polovinu čtverce a už tam mám 1200 objektůJiříkTK napsal:Hynďo, nadhled. Jak z toho videa třeba zjistíš kolmou vzdálenost toho objektu od tratě? Nijak, dáš to tam odhadem. A vybereš zpravidla podobný objekt, jako ten, co na videu vidíš. A místo habru dáš klidně dub. Ale to je OK, proti tomu nic nemám.
A věz, že výsledek Tvé práce nebude hodnocen podle toho, zda si vystihnul dokonale realitu, zda tam, kde je v reálu šikmý patník počuraný od psů, ho máš taky počuraný a šikmý, ale podle celkového dojmu z tratě a pečlivosti provedení. Ty místní detaily posoudí jen pár starousedlíků.
Já ale nebudu přidávat nebo ubírat objekty.To ne.Já se ten objekt pokusím jen napodobit něčím jiným podobným.Ale detaily opravdu nejsou potřeba ke stavbě tratí.Občas je dobré mít v trati originální staniční budovu a objekty,ale jen ty co opravdu patří ke stanici.Ty co jsou vedle na hlavní silnici Olomouc-Žilina mě už tolik nezajímají.Nemusí tam být třeba vůbec.Ale zas bych souhlasil s Hynďou s tím,že objekty které jsou u kolejí nebudu přidávat ani ubírat podle toho jak se mi líbí.Ale napodobím objekt něčím jiným,ale zase je hlavní udržet to co jsem již psal o pár příspěvků výše.Hynďa napsal:Vzdálenost od tratě buď změřím na mapách nebo umístím podle toho jak to vychází. Samozřejmě že objekty se musí dávat jen přibližné ale rozhodně si tam objekty nepřidávám podle toho jak se mi to líbí. Ale takovej jsem hold já, jsem děsnej detailista. Nemám ani polovinu čtverce a už tam mám 1200 objektů![]()
Přesně tak! Vzdálenější objekty např. města se dají nahradit třeba kulisou, to už je jedno.Gajdma napsal:objekty které jsou u kolejí nebudu přidávat ani ubírat podle toho jak se mi líbí