Windows 7 a MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
Zbyňku, a hrál sis už s nastavením grafické karty (vyhlazování hran atd.)? Pokud ano, tak to je opravdu moc slušné FPS.

Grafiku mám HD5770, uživatelské nastavení vše na nejlepší kvalitu. Udělalo mi to radost, protože jsem měl obavy viz příspěvky nedávné. FPS max 10, to opravdu není mnoho. Tipoval bych, že příčina byla v nesprávném postupu instalace MSTS v sedmičkách.

Zbyněk Šemora napsal:
.......Tipoval bych, že příčina byla v nesprávném postupu instalace MSTS v sedmičkách.

Hadam mám MSTS už nejaký ten rôčik a ani v PC niesom začiatočník tak akto to že som zle inštaloval MSTS keď na NTB som to inštaloval tak isto v čase keď Win7 ešte nikto z vás mal málokto a tam mi to ide v pohode. Ako môže byt chybná inštalácia keď už základný MSTS mi nefunguje normálne????

Nainstaluji systém, ovladače, grafiku a pak vložím CD1 MSTS. Vyberu volbu otevřít složku a zobrazit soubory, najdu setup, pravé tlačítko myši a volba "Spustit jako správce", zvolím vlastní instalaci a instaluji na oddíl D do Program files bla bla bla, zkrátka jen přejmenuji písmeno cesty z C na D. Až tohle udělám a MSTS nainstaluji, do zástupce zapíšu parametr -mem:1024 a opět "Spouštět jako správce". Pak dám pryč celou vzniklou složku Train Simulator a nahradím složkou Train simulator z jiného PC nebo ze zálohy, kde mám nejaktuálnější konfiguraci.
Pak spustím MSTS a nastavím si prostředí, povypínám stíny, atd viz návody. Pak opustím MSTS, smažu z Train simulator složky, které vytvořil BIN, viz mé návody a po té naisntaluji MSTS BIN.
To je vše a pak jezdím do úplného uježdění s FPS kolem 60 :D
Ještě jsem zapomněl. Ve vlastnostech disku mám vypnuté indexování.

Naposled editoval moderátor:
A jak víc ti můžeme na dálku poradit? Nikdo z nás nesedí u toho zatraceného compu a nevidí co a jak tam máš kde zbastleno. Tobě bohužel nezbude než zkoumat a zkoumat, případně si k tomu přizvat (fyzicky k compu) někoho dalšího, pokud možno dobrého odborníka a znovu zkoumat a zkoumat. Nejlepší podle mne je z onoho compu sundat všechno včetně W7, vytvořit nové oddílya znovu krok za krokem instalovat a zkoušet. Víc pro tebe na dálku dokáže udělat snad jen Harry Potter, ale i o tom silně pochybuju.

A ještě jedna vynikající zpráva.
Teď jsem zkoušel pracovat v editoru tratí.
Doposud nejrychlejší PC mi trvalo 125 sekund, nyní to trvá 65

Tak Harry Potter ma dnes navštívil a aj zistil problém. Nainštaloval som si grafické demo od Nvidie z roku kedy asi vyšiel MSTS a hľa FPS 5 -10. Tak som zobral a namiesto novej GTX460 som dal do PC "starú" 8600GTS ( ovládač ten istý ) zapnem MSTS a FPS tam kde bolo 4 je 47. Problém nemám iba ja . Nové GTX4xx nezvládajú niektoŕe DX7 aplikácie takže aby som problém vyriešil musel by som si zaobstarať kartu staršiu rady GT2xx alebo ATI čo ani v jednom prípade nieje výhra.

perinakx napsal:
Tak Harry Potter ma dnes navštívil a aj zistil problém. ... alebo ATI čo ani v jednom prípade nieje výhra.

Ja som dnes nainštaloval do PC ATI Radeon 5750 Ultimate s 1 GB DDR5, 128 bit zbernicou a pasívnym chladením. Keďže nemienim hrať 3d hry v rozlíšení 2560 x 1600 pix na 30" monitore, tak toto riešenie plne postačí na všetko, čo bežný človek potrebuje, zvlášť v spojení s dobrým procesorom ( i5, i7 ... )
MSTS šlape jak hodinky, Catalyst nastavený na default hodnoty.

Bohužiaľ, NVidia teraz nemá ekvivalentnú výkonnú kartu s pasívnym chladením, posledná bola tuším 9800 GT, ale tá nepodporuje DX11.

Miran napsal:
Ono to docela dobře může souviset i s GK a jejich ovladačích. Problém je v tom, že MSTS má zastaralý herní engine postavený na brutálním výkonu CPU. No a nové karty a jejich ovladače s něčím takovým nepočítají (měly by být zpětně kompatibilní ale to se říká kdoví jestli) a data z CPU interpretují poněkud jinak a problém je na světě.................
Tak sakra zase jsem měl pravdu. Problém přímo s DX7 mě sice nenapadl, kdo by taky s tím počital že? Už mě to trochu se....;););););)
Ale hlavně že byl zakopaný pes objeven a vykopán.

Dopadl jsem stejně s NVidia GF GTX460 jak uvádím v sousedním threadu. Částečně pomohlo povypínání nebo nulové hodnoty všech funkcí karty až na tu základní - zobrazovací. Ovladač NVidie to umožňuje pro každou aplikaci individuálně. I tak je to děs a bída. Zpětná kompatibilta prostě neexistuje. Bohužel si nemohu dovolit luxus extra PC pro MSTS (prostorový, nikoliv finanční).

perinakx napsal:
Tak Harry Potter ma dnes navštívil a aj zistil problém. Nainštaloval som si grafické demo od Nvidie z roku kedy asi vyšiel MSTS a hľa FPS 5 -10. Tak som zobral a namiesto novej GTX460 som dal do PC "starú" 8600GTS ( ovládač ten istý ) zapnem MSTS a FPS tam kde bolo 4 je 47. Problém nemám iba ja . Nové GTX4xx nezvládajú niektoŕe DX7 aplikácie takže aby som problém vyriešil musel by som si zaobstarať kartu staršiu rady GT2xx alebo ATI čo ani v jednom prípade nieje výhra.

Jak čtu podobné příspěvky, tak asi opět po letech platí, pokud chci pařit MSTS a rozmýšlím se mezi grafikami ATI nebo nVidia, tak jedině ATI. U těchto jsem nikdy neměl s MSTS problém. V době nedávné, asi 4 roky zpět jsem se nechal ukecat na nVidii, označení jsem už zapomněl, tenkrát měla pasivní chlazení a 128MB paměti.
Vše šlapalo, ale v editoru, jakmile jsem s šipkama hýbal terénem, tak se editor nemilosrdně odporoučel. To bylo v dobách, kdy jsem pokládal koleje z Prahy Libně na Vítkov a pamatuji si jak hodinová práce kolem padla v niveč.
Pomohlo jedině přepnutí na 16 bitů barev.

Takže bych doporučil všem si do těchto nových sestav od kamarádů půjčit na vyzkoušení grafiku ATI. Anebo nějakou starší nVidii, která se s MSTS ještě domluvila.

Zbyněk Šemora napsal:
A ještě jedna vynikající zpráva.
Teď jsem zkoušel pracovat v editoru tratí.
Doposud nejrychlejší PC mi trvalo 125 sekund, nyní to trvá 65
Myslel jsem čas za jak dlouho se uloží v editoru databázový objekt.
Jinak k základní desce je taková zajímavá utilitka ASUS AI SUITE a EPU6-engine., která řídí za provozu taktování procesoru buď automaticky, nebo ručním šoupátkem.
Pracuji v editoru MSTS a zkoušel jsem různá nastavení pri ukládání databázového objektu.
Nejhospodárnější režim s taktem 1687 Mhz save trvá minutu a 50sekund
Pak je Medium 3600 Mhz, save se v MSTS udělá za 56 sekund
Maximum je Turbo kdy je přetaktováno na 3769 Mhz a save se udělá za 54 sekund.
Po zapnutí MSTS automatika zapne větší výkon, který na normální práci nepotřebuji, tak se mi zdá výhodnější se přepnout manuálně na vyšší výkon jen při save.
Ono tohle se sedmičkama už tolik nesouvisí, ale chci napsat tolik, že vše funguje bez problémů za předpokladu, že jsem přihlášen účtem jako Administrátor. Běžný userský účet dělá problémy stejně jako ve Vistách, když potřebuji v Totalcmd otevřít a editovat soubory World, kdy nefungují naprogramovaná tlačítka myši ctrl C a V a ty nefungují ani v editoru MSTS, což je pro mě velmi závažný problém. Také z TotalCMD neotevřu zobrazení modelu v Shapevieweru, který vyhodí chybu, přímo spustit ale jde. Pokud jsem přihlášen administrátorským účtem, funguje vše 100%.
(spravovat-účty-administrator- a zrušit zatržítko "účet je zakázán" - odhlásit se a přihlásit se pod tímto účtem)

Ono se není vůbec co divit. Domovským OS pro MSTS byly W98. Takže souborový systém FAT32, řízení uživatelských účtů veškeré žádné, o nějakých omezeních přístupu k souborům si bylo možno nechat jen zdát, o řízení práv procesů k systémovým zdrojům jakbysmet, a o dalších a dalších rozdílech mezi W98 a W7 nemluvě. Takže naprogramováno s těmito (ne)omezeními. No a potom přijde něco nového v OS a problém je na světě. Možná by se nějaké problémy s nefunkčními tlačítky v TC a jinde nechaly vyřešit pečlivým individuálním nastavením přístupových práv k souborům MSTS. Nezkoušel jsem, takže zatím neporadím. Nejrychlejší i když nejméně bezpečné řešení je skutečně práce v administrátorském účtu.

AHOJ, omlouvám se, že stále otravuji. Nejsem odborník na MSTS ani žádný špičkový IT. Snažím se najít tady na foru nějaké odpovědi na můj problém, možná tu jsou, omlouvám se ale nestíhám všechno přečíst. K problému. Už jsem psal ve vedlejším vlákně ale tam asi chodí méně uživatelů, zkouším štěstí jinde. Mám Notebook HP ProBook 6540b, Intel Core i5 430M, 15.6" LED 1600x900, RAM 4GB DDR3, HD4550 512MB, 320GB SATA II 7.200 otáček, Windows 7 Professional. Nainstalováno korektně, včetně Zbyňkovi trati z jeho obou DVD, nastaveno vše (snad) podle návodu. Po úpravách v ovladačích Grafické karty funguje i bez sekání, editor funguje rovněž. Jediný problém je, že každou chvíli hra vypadne a restartuje notebook. Zkoušel jsem i v okně jak radil Zbyněk, pořád stejný. Nepřišel jsem na to proč někdy hra nespadne 15 minut a někdy chvilku po rozjetí lokomotivy, např. nádraží Vysočany je okamžitej pád. Přehřívání asi ne, měřil jsem teplotu a v pohodě. Co dál ? Disk ?

Také mám procesor i5, ale ve stolním PC. Při testech mi MSTS v hustějších zástavbách také padal, respektive vyhazoval chyby, že nestíhá načítat. Jenomže to už je počítač nové generace a měl nějaké řízení taktu procesoru a vše se vyřešilo, až jsem to dal na automatiku. Je to spíš otázka do pranice na nějakou slezinu. Přijet a zkusit se poradit. Ale možná je tam jen nějaká triviální chyba v nastavení. Viz "snad".

A co takhle zkusit jinou trať?Zbyňkova trať je sama o sobě náročná a notebook nemusí stíhat a tak se chová poněkud divně.
Já bych zkusil jinou jednodušší trať,např.na webu JiříkaTK je výběr.Jezdí však pod jiným Globalem,který je tam k dispozici.
http://jirik-tk.sweb.cz/

Pánové díky za snahu ale ono to padalo i když to bylo čerstvě nainstalované i bez Zbyňkovi tratě, tímt o asi nebude. Budu pátrat dál, momentálně budu přes víkend ještě zkoušet nějaké starší ovladače na tu grafárnu a tak. Přemýšlím i o chladící podložce, sice mi to neukazovalo přehřívání ale kdo ví. Bohužel jsem zjistili, že to dělají i jiné starší hry, typu Age of Empires (u nich je ale na stránkách Microsoft napsáno, že nejsou kompatibilní s Window 7 tak bych to chápal), dokonce kluk hru několik dní hrál, pak hra zrestartovala PC a už jsme jí nerozchodili, nepomohla ani opětovná instalace, z toho jsem teda jelen...

Tak to hledej příčinu někde v HW (nejen GK ale i celý stroj, paměti atd.) protože MSTS je uveden jako kompatibilní s W7.

já vím, že je kompatibilní, proto je mi to divný ale jinak stroj šlape jako hodinky, nové hry jako třeba MAfia II žádný problém, takže vadnej hardware nebude, spíš nějaká nastavení přímo pro hru anebo v systému. Paměť dostatečná, procesor dvoujádrový výkonný, grafická karta s 512 MB by taky měla postačovat, někde jsem tady něco zahlédl o vypnutí integorvané grafiky. Netuším jestli můj model má kromě grafické karty i integrovanou ale nikde to ve specifikaci neuvádějí a ve Správci zařízení taky nic takového nevidím, nelze ale vyloučit, že tam je, protože některé stejné modely mají jenom integrovanou a některé tu solo. Možná, že pak je i stejná základovka a na ní pak ta integrovaná zůstala. Nevím. Můžu to nějak zjistit ? Třeba v Biosu ?

Back
Nahoře