Trať CR_310

Vzdálenost betonových i dřevěných pražců je stejná, a to standartních 60 cm.
On ten editor na fotkách různými pohledy zkresluje perspektivu. Ale spíš otázka byla myšlena i tak, když se dělá nový model kolejiva, jestli nešlo pražce víc nahustit. podle skutečných rozměrů. Anebo je to správně a je to jen optický klam, že jsou pražce dál od sebe než v reálu?

On ten editor na fotkách různými pohledy zkresluje perspektivu. Ale spíš otázka byla myšlena i tak, když se dělá nový model kolejiva, jestli nešlo pražce víc nahustit. podle skutečných rozměrů. Anebo je to správně a je to jen optický klam, že jsou pražce dál od sebe než v reálu?
Na SŽ je to uvedeno např. zde: https://www.spravazeleznic.cz/docum...1dd-38db-4ae8-af16-b5af22bac298?download=true
Takže od 544mm do 755mm.

Podle UIC je doporučení 600mm. Konkrétní vzdálenosti pak záleží na výpočtech.
Pokud budou pražce vizuálně užší (např. více utopené ve štěrku), tak se budou zdát dál od sebe. Na mnoha tratích pražce částečně "trčí" ze svršku a vidíme teda nejen jejich vrchní část, ale i bok a to je může opticky zvětšit.

Tady je vidět právě ten 3D oční klam, kdy koridorový betonový pražec má na horních hranách úkos a to i ve skutečnosti a tak se zdá, že je mezi pražci více místa.
Tohleti Němci fakt neošidili. To je snad jedna varianta modelů, kde se to povedlo vymodelovat a pomocí vrstev a alfa kanálů opticky vytáhnoit na 3D. Je vidět i rozdíl mezi dřevěnými a betonovými pražci. Jukněte se ještě jednou do vlákna 090, kde ty screeny jsem dělal schválně tak, aby byla vidět i rozdílná výška pražců, taky je tam jeden obrázek z mezikolejového pohledu s pěkným žlábkem.

Ono se to zdá, navíc když se díváš z pozice fíry sedíš níž, a zdají se být blíž u sebe. ;)

... To je snad jedna varianta modelů, kde se to povedlo vymodelovat a pomocí vrstev a alfa kanálů opticky vytáhnoit na 3D. ...
Naprostý souhlas, dokonce když jsem prvně viděl konkrétně ty koridorové, tak jsem zkoumal, jestli ty švele fakt nejsou každý jako 3D model.
Ale jde to i jednodušeji - zrovna tak jdou udělat i podkladnice a podložky, a tím odstranit zbytečné polygony. Celý fór je v kombinaci textur, kdy se dá opticky dosáhnout dojmu 3D.

Naprostý souhlas, dokonce když jsem prvně viděl konkrétně ty koridorové, tak jsem zkoumal, jestli ty švele fakt nejsou každý jako 3D model.
Ale jde to i jednodušeji - zrovna tak jdou udělat i podkladnice a podložky, a tím odstranit zbytečné polygony. Celý fór je v kombinaci textur, kdy se dá opticky dosáhnout dojmu 3D.
A nebylo by lepší, ty pražce udělat v plnoceném 3D, když už to upravujete, němci to takto dělali, aby to běželo v MSTS, v OR již není potřeba tak moc šetřit polygony. :)

A nebylo by lepší, ty pražce udělat v plnoceném 3D, když už to upravujete, němci to takto dělali, aby to běželo v MSTS, v OR již není potřeba tak moc šetřit polygony. :)
Každý nemá nadupanou "Káru" (PC), aby to makalo do plna, teď jsem testoval rozdíl mezi DB_Tracks a klasickým kolejivem a na nabušeném PC je rozdíl 13 - 23FPS, více ve vlákně 090

Tím pádem nechápu na co to celé předělávat, maximálně dodělat jen pár chybějících dílů, jinak je DB Track vyhovující.
Máme sice výhybky z českého prostředí, ale chybí spoustu dalších modelů (např. Sccissor nebo Y3d, Y3dB a jiné). Ty vymodelované mají ale chyby, tím nemyslím přehozené textury zrovna u výhybek, kde si někdo nedal řádnou práci s tou správnou texturou (traťové pražce namísto výhybkových). To už sice pomalu opravuji a doufám, že najdu všechny. Zajímalo by mě, kdo tyto 3D výhybky dodělával.
Chybějící modely kolejí se již vyrábějí, jsou i předlohy různých nových poloměrů oblouků, taky uděláme, zápisy do Tsection.dat už jsou.

Trať 310 Pepy H. funguje na Xtracks, Takže pokud budou všechny koleje dané do globalu úzk, který je jen menším rozšířením na koleje Xtracks, tak jedinou úpravu po celé trati bude snížit samostatně položené náspy pod kolejemi, protože tím 3D kolejivem se sníží výška pražců proti Zemi, tedy i proti objektům pod původními kolejemi 2D.
A dodrží-li se názvy editovaných výhybek v editovacích složkách trati či přidružených v globalu, jak to například má Zbyněk nebo ricar nebo na trati 191-193 a další nejmenované, není potřeba, kromě výše uvedeného, nic dalšího editovat Nebo jinak upravovat. Trať 321 to má po maličko složitější, i když používá Global uzk, má tam navíc ještě další jinak specifikovaném modely kolejí, ale i to se dá pouhým přepsáním modelu upravit tak, že opět pro mě výšky Náspu pod kolejemi nebude potřeba nic dělat.

Back
Nahoře