Trať CR_310

Tak tím je to pro mě passé. Musel bych upravovat všechny modely náspů, stanic a mostů.
Zrovna ty, mikuldo, nemáš trať v rozsahu Zbyňka, a projet tratě o čtyři pootočení scrollem myši stáhnout násep pod úroveň oleje se pořád vyplatí. Nebo je druhá možnost, že někdo vezme všechny modely náspů a upraví na nich pivot. Tak do toho už se mi fakt nechce, raději ty náspy, posunu. Rozsah prací a délky tratě máme zhruba stejný

Zrovna ty, mikuldo, nemáš trať v rozsahu Zbyňka, a projet tratě o čtyři pootočení scrollem myši stáhnout násep pod úroveň oleje se pořád vyplatí. Nebo je druhá možnost, že někdo vezme všechny modely náspů a upraví na nich pivot. Tak do toho už se mi fakt nechce, raději ty náspy, posunu. Rozsah prací a délky tratě máme zhruba stejný
Chcete na to vytvořit prográmek? Stačí napsat, co má dělat a jdu na to :-D

To nevím, Snad by to nějaký program jak zvládnul, protože jsou podle mě jen dvě cesty, u té druhé si nejsem jist. Ale ta první je, že se všechny modely musí importovat do modelovacího programu a pusunout či jinak upravit pivot modelu, ta druhá je zabalený soubor modelů rozbalit pomocí Ffedit, editovat přes Notepad, upravit souřadnice, znovu zabalit, a takto se všemi dotyčnými modely
To už pak by bylo jednodušší vyrobit přes inatrax model koleje i s Náspem, původní modely jen odmazat pořád práce

A co třeba takto? Vytvořit automatiku. Program vezme více modelů, rozbalí je přes FFedit, vypíše ti souřadnice, nebo je pokud možno rovnou upraví. Poté je zabalí zpět do binární podoby a hotovo (samozřejmě vytvoří zálohu původního).

Já netvrdím, že to nejde, jen si to neumím představit. Ale pokud mi tato funkce byla, je to o něčem jiném. Hlavně všechny ty modely zrovna mají podle mě stejný pivot. A i kdyby náhodou ne, tak výšku mají rozhodně stejnou

Pošli mi
Já netvrdím, že to nejde, jen si to neumím představit. Ale pokud mi tato funkce byla, je to o něčem jiném. Hlavně všechny ty modely zrovna mají podle mě stejný pivot. A i kdyby náhodou ne, tak výšku mají rozhodně stejnou
Pošli mi přes SZ vzorový model, díky.

;) Bohužel tomu tak není, hodně záleží jaké náspy jsou na dané trati použité, např. já používám náspy od němců NR_Emb a stejně to chce o dva kroky snížit po osazení ke koleji přes "Stick to Target" ale když máš náspy ručně zarovnané k původním 2D kolejím tak aby nelevitovaly, je rozdíl ještě větší a to celých 7 kroků, tedy u těchto konkrétních náspů.
Bingo!

Jenže ony v základu ty koleje levitují! Pokud by si někdo dal tu práci, a třeba si prostudoval manuál k XTracks (který odpovídá základnímu kolejivu) a dodržoval by původní nastavení Global - zjistil by, že profil koleje je takový, že spodní rovina kolejí (tedy pražce) mají výšku 0,2 m!
Proto má taky DBTrack zkosené hrany! ;)

Tím pádem, když se do toho nebudu srát a nechám to jak je, násep (pokud má správný pivot - jako třeba NR Emb) bude v pohodě! :cool:

DB_Track.jpg

Bingo!

Jenže ony v základu ty koleje levitují! Pokud by si někdo dal tu práci, a třeba si prostudoval manuál k XTracks (který odpovídá základnímu kolejivu) a dodržoval by původní nastaevní Global - zjistil by, že profil koleje je takový, že spodní rovina kolejí (tedy pražce) mají výšku 0,2 m!

Tím pádem, když se do toho nebudu srát a nechám to jak je, násep (pokud má správný pivot - jako třeba NR Emb) bude v pohodě!

Zobrazit přílohu 48067
Vůbec to není tak jednoduché pivot NR Emb nesedí ideálně ani k DB Tracku i když to je lepší než u standartního kolejiva, tam to levituje opravdu hodně a proto ty náspy většina autorů zarovnává ručně, přesně k použitým kolejím. Zde je ukázka jak to vypadá u DB Tracku vlevo umístění přes "Stick To Target" a vpravo o dva kroky snížené, takto osazuji náspy já ve své trati, protože to vypadá lépe a není tak ostrý přechod toho štěrku.
Screen753.jpg
Ale když máte v trati použité standartní kolejivo a ručně k němu zarovnané náspy tak to dopadá takto, na většině tratí po prostém přehození globalu, DB Track je kompletně zabořený v náspu
Screen754.jpg

... proto ty náspy většina autorů zarovnává ručně, přesně k použitým kolejím ...
No nevím, jestli výšku náspů (pokud mají správně pivot) většina autorů zarovnává, spíš si myslím že ne. Ale pokud ano, tak je to chyba!
Vršek (pivot) náspu by měl mít výšku "0" jako terén.
... takto osazuji náspy já ve své trati, protože to vypadá lépe a není tak ostrý přechod toho štěrku. ...
Těžko říct, protože máš na náspu rozmazanou texturu podloží, ale uznávám že DB Track má podle mne málo alfy na krajích.
... Ale když máte v trati použité standartní kolejivo a ručně k němu zarovnané náspy tak to dopadá takto, na většině tratí po prostém přehození globalu, DB Track je kompletně zabořený v náspu...
Pochopitelně - XTrack má rovný podklad (pražce+šterk) ve výšce 0,2 m, a když k němu "zarovnáš" (zvedneš) násep, tak zkosené spodní hrany štěrku DB Track ve výšce -0,02m se ocitnou -0,18 pod povrchem! ;)
A tím pádem i již výše zmiňovaný (dle mého) nedostatečný alfa přechod.

Tome, bohužel model samotný bez koleje s označením nr_, má stejný pivot jako samotná kolej, to znamená 0,2m. Proto jsem to psal že se to musí upravit, je to právě chyba piv tu v modelu náspů. Ale když už tam jsou, tak se musí Ta výška snížit ručně v editoru. Nebo se musí upravit u ních pivoty. Modely NR_Emb mají název součástí koleje nebo kolejí. Tam je to nastaveno narovnání ke koleji, tedy zase s výškou 0,2 m když se ty modely tenkrát vymýšleli, tak nemohlo nikoho napadnout, že se to bude někdy v budoucnu takhle měnit a že to bude někdy překážet

No nevím, jestli výšku náspů (pokud mají správně pivot) většina autorů zarovnává, spíš si myslím že ne. Ale pokud ano, tak je to chyba!
Vršek (pivot) náspu by měl mít výšku "0" jako terén.
Tak snad nikdo nechce levitující koleje, když používá standartní kolejivo
Těžko říct, protože máš na náspu rozmazanou texturu podloží, ale uznávám že DB Track má podle mne málo alfy na krajích.
Ta alfa se takto zobrazuje jen v TSRE v OR je přechod velmi plynulý tedy s tím snížením o dva kroky. Ano textura je stará původní, ale při správném zarovnání není téměř vidět, ale při umístění podle pivotu je pak textura podloží vidět více, vyměnit by se sice dala, ale tím si část 3D efektu DB Tracku schováme pod zem (prakticky celé zkosené hrany).
Pochopitelně - XTrack má rovný podklad (pražce+šterk) ve výšce 0,2 m
Právě proto se musí vyplnit těch 20cm od terénu pomocí náspu, aby jsme nejezdily ve vzduchu.

Tome, bohužel model samotný bez koleje s označením nr_, má stejný pivot jako samotná kolej, to znamená 0,2m. Proto jsem to psal že se to musí upravit, je to právě chyba piv tu v modelu náspů. Ale když už tam jsou, tak se musí Ta výška snížit ručně v editoru. Nebo se musí upravit u ních pivoty. Modely NR_Emb mají název součástí koleje nebo kolejí. Tam je to nastaveno narovnání ke koleji, tedy zase s výškou 0,2 m když se ty modely tenkrát vymýšleli, tak nemohlo nikoho napadnout, že se to bude někdy v budoucnu takhle měnit a že to bude někdy překážet
Není pravda. Je to naprosto v pořádku. Pivot samotného náspu NR_Emb je na nule, stejně jako pivot koleje. ;)
DB_Track.jpg

Je faktem, že jsem neměl rozkódováno u souborů NR_Emb. Ale praxe je taková, že k položené koleji dám vložit násep výše uvedený, ale u kolejí DB jsem našel více zápisů vektorů, který je u jiných modelů. Pro mě trochu zmatek, ale je to moje domněnka.Tady je zápis z koleje DB:
SIMISA@@@@@@@@@@JINX0s1t______

shape (
shape_header ( 00000000 00000000 )
volumes ( 6
vol_sphere (
vector ( 0 0.1525 5.05 ) 7.5327
)
vol_sphere (
vector ( 0 0.1525 5.05 ) 7.174
)
vol_sphere (
vector ( 0 0.255 5 ) 5.9813
)
vol_sphere (
vector ( 0 0.0665 5 ) 7.1373
)
vol_sphere (
vector ( 0 0.255 5 ) 5.9813
)
vol_sphere (
vector ( 0 0.135 5 ) 7.0658
)
)

Tohle je od anim. hodin a já měl za to, že u řádku Vector jsou souřadnice pro Pivot

shape (
volumes ( 1
vol_sphere (
vector ( -0.00117223 2.50624 -0.316545 ) 0.433423

Tady je zápis z NR_Emb (kolej 2D s náspem)

shape (
volumes ( 6
vol_sphere (
vector ( 0 -7.9925 0.7781 ) 23.179
)
vol_sphere (
vector ( 0 -7.9925 0.7781 ) 22.0753
)
vol_sphere (
vector ( 0 0.2 0.15 ) 2.5045
)
vol_sphere (
vector ( 0 -7.9925 0.15 ) 22.031
)
vol_sphere (
vector ( 0 0.2 0.15 ) 2.5045
)
vol_sphere (
vector ( 0 -8.055 0.15 ) 22.0074

Tady je samotný násep, jeho původní označení je QueBerm.......s :

shape (
volumes ( 1
vol_sphere (
vector ( 9.53674e-007 -5.83155 5.00166 ) 20.1037

kolej_x_Nasep.jpg

Na scr jsou vpravo - podloží ( Que ...Berm.s) s texturou DB kolej, vzadu vlevo bez textury SD kolej původní a vpředu bez části textury je kolej s náspem (NR_Emb). Všechny mají jednu výšku - 15.0989 - takto jsou zarovnány k terénu (písmeno"H"). Takže tady je jasno v tom, že výška kolejnic, tedy horní hrana je pro koleje výchozí bod, mezi kolejemi bude i patrný rozdíl ve stojině kolejnice, ta DB bude modelovější, tedy blížící se skutečným hodnotám, a původní kolejnice bude šizená, šířka je o dost jiná než skutek a taky bude nižší.
Ale pokud editací vyměním jakoukoli kolej za model NR_Emb, bude výška pasovat s horní hranou kolejnic, násep je součástí modelu, tak tam je to bez problému, Ale v případě použití náspu Que... Berm to pod 2D kolejí bude asi s mezerou, jenže s kolejí DB se to protne způsobem viditelným na obrázku. Takže diskutovat můžeme dlouhosáhle, říkat zde každý svůj názor a pravdy, ale praxe je zde na screenu. Tedy musím posunout níže. Stejná praxe je i pokud použiju zarovnání ke kolejí. Výsledek je stejný.
Pivot nepivot.

Jo tak tahle to je, tak to je v pohodě. Náspy a podloží mám na 0, problém bude jenom u ocelových mostů, tam je štěrk schován mostem, takže u DBTracku bude čumět dolů.

... výška kolejnic, tedy horní hrana je pro koleje výchozí bod ...
Není! Znova - pokud by byl terén ideálně ve výšce 0, položíš kolej také ve výšce 0, pražce budou vysoko 0,2 , a hlavy kolejnic 0,325. (viz obrázek #1470) Ale výška umístění té koleje (tedy celého modelu) je stále 0. To je ten výchozí bod , a je daný právě tím pivotem/nepivotem, který je na celém modelu vlastně nejdůležitějším, protože určuje pozici celého modelu. (Pokud bych u toho náspu definoval pivot ve výšce hlavy kolejnic, byly by zároveň s terénem, a pražce pod - přesně -0,125). To samé u náspu - pokud definuji pivot na jeho horní stranu (štěrk), při výšce umístění 0 bude násep nahoře zarovnán s terénem, tedy když položím kolej, budou pražce 0,2 nad ním.

Nevím co je podloží Que ...Berm.s, ale to je evidentně přizvednuté kvůli eliminaci mezery mezi ním a základním kolejivem. A vzhledem k tomu, že DB Track má pražce níž, logicky jsou utopené pod ním.

Ovšem při použití náspů NR_Emb (které jsou součástí DB TRack) žádné problémy nejsou.

NR_Emb jsou modely i s kolejí. Je to jeden kus. Que Berm.s jsou jen náspy x let staré, naprosto stejná konstrukce jen bez kolejí. Každopádně zarovnání jakkoli ať k zemi nebo vzájemně k sobě kolej/model, se prolínají ve 3D tracks.
Já chápu, jak to myslíš, to asi všichni, ale pořád tytomodely náspu musím "utopit" pod kolej byť jen o pár cm.
A u dvoukolejky díky bočnímu štěrku lože při neutopení náspu vzniká velká mezera. A to nechceš.
Prostě automatickým zarovnáním Que berm náspu vzniká prolínání, viz můj scr výše. Má je i 310 i 321. Stejný výsledek.

Back
Nahoře