Zvuky vlaků

No myslím tak, že tam není slyšet vůbec nic:D. Defaultní vozy nemám, ale pamatuju si takové to válení sudů u všech modelů. A to ještě byly zvuky tratě. V sms pro vozy bylo definováno jen pár náhodně spouštěných zvuků různých vrznutí. Není tam žádný stále hrající zvuk jízdy, takže nemá co dělat ten efekt.
Taky trafficy měly dokonalé zvuky, lokomotivy bzučely jednolitým zvukem a to jen při jízdě. Vozy byly potichu úplně.
To by si měli pustit dnešní kritici a hyperrealisti !

On je taky problém, že zvuky máme v trati i u vozidel, takže u některých tratí se to může hádat. Např. pokud je v trati klapot kol a u zvuků vozidla taky.

Jacek napsal:
..........On je taky problém, že zvuky máme v trati i u vozidel, takže u některých tratí se to může hádat. Např. pokud je v trati klapot kol a u zvuků vozidla taky.

Ahoj, to zní praávě zajímavě, například na BP když jedeš s vozy na bočních tratích a "klapou" koleje i vozy, je to právě realita, zvuk nevydává jen vagón, ale přeci i trať. Načtěstí se to nebije. Jinak u JZD trainsetu si to může člověk dovolit rozdělit zvuky pro každý vůz, ono těch vozů pro úzkou není až takový pakl, jako vozů ČD, ČSD a v mém megatrainsetu, který už se nevejde ani na 2 DVD si to nedovadu představit, ale když už tu mluvíme o zvucích vozů, máte někdo zvuky pro polské vozy? Mám na mysli ty klasické rychlíkáče od Andreje, ty vozy taky zvukově zní pěkně.;)
Dan

Jacku tento dotaz je směřován víceméně na tebe jako zvukaře. Potřeboval bych na 854 rozchodit LS90tku. Její skutečná funkce zjednodušeně vypadá takto:

Strojvedoucí obslouží tlačítko bdělosti. Na 5sekund se rozsvítí modré světlo.
Po pěti sekundách moderé světlo zhasíná a za 10 (celkem už 15) se rozezvučí houkačka.
Houkačka houká dalších 5s a následuje rychlobrzda.

Potřeboval bych tuto nějak zvukově nasimulovat.
V eng mám vše v pořádku, po 5s světlo zhasne a za 15 sekund následuje rychlobrzda.

Problém nastává v případě synchronizase se zvuky.
v sms mám takový zápis:

Stream(
Skip ( **** Zabezpecovac **** )
Priority ( 6 )
Triggers( 4
Discrete_Trigger ( 56 SetStreamVolume ( 0.7 ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "LS90_10+5.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 57 SetStreamVolume ( 0.0 ) )
Discrete_Trigger ( 57 ReleaseLoopRelease() )
)
FrequencyCurve(
Variable1Controlled
CurvePoints ( 2
0.0 11025
1.0 11025
)
Granularity ( 100 )
)
VolumeCurve(
Variable1Controlled
CurvePoints ( 4
0.0 1.00
0.3 1.00
0.6 1.00
1.0 1.00
)
Granularity ( 0.05 )
)

Zvuková stopa je dlouhá 15s, kdy 10s ticho a 5s houkačka. A teď k jádru věci. Potřeboval bych nastavit přehrávání zvuku tak, aby po zhasnutí moderého světla - v monitoru dojde k aktivaci výstrahy a tím pádem i k přehrávání zvuku - se zvuk přehrával oněch 15s. toho jsem dosáhl. Jenže po 7s stlačím tlačítko bdělosti. 5s svítí modré světlo, pak zhasne a zvuk pokračuje v přehrávání tam, kde jsem ho utnul zmačknutím tlačítka. Tím pádek potom houkačka zazní již 3 vtečiny po zhasnutí modrého světla. Jak tohle eliminovat? Zkoušel jsem obšlehnout i tvoje nastavení a víceméně bezvýsledně. Jak tohle řešit? Kde je chyba? Poraď mi prosímtě.

Mirku, nejsem sice Jacek, ale vždyť takto to fungovalo i u 451 třeba.....a tuším,že to je řešeno tak, že jsou tam 2 wav soubory.
Stream(
Priority ( 6 )
Triggers( 5
Discrete_Trigger ( 56 SetStreamVolume ( 1.0 ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "zivak_ticho.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 56 StartLoopRelease ( 1 File ( "zivak.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
)
)

Tuším, že ten zivak.wav je ještě navíc dělaný s vnitřní smyčkou, což by mělo ošetřit ono ukončení zvuku po stisku živáku.

Nicméně to ještě znamená zásah i do engu, ale to asi víš.
Měl bych ale taky jeden dotaz - máte někdo prosím k dispozici seznam čísel triggerů, které co spouští - tuším to byly nějaké www stránky z australského serveru, ale o tyto odkazy jsem kdysi přišel? Bylo by možné někde vystavit odkaz a nebo mi tyto stránky poslat? A pokud tam nebude jedna cílená informace - existuje trigger, který spustí zvuk při překročení rychlosti ( na overspeedmonitor)? Díky.

Naposled editoval moderátor:
Martens napsal:
Měl bych ale taky jeden dotaz - máte někdo prosím k dispozici seznam čísel triggerů, které co spouští

Myslíš tohle?
http://www.msts.steam4me.net/tutorials/sms_doku.html

Čoudo, asi tak jak píše Martens, mám to mimochodem u většiny zvuků, nejen u 451
Martensi, existuje, jsou taky asi ve všech sms, např. ve streamu se zvukem trakčních motorů.
ale u wav toho živáku by mělo být jen "Play one shot" místo "StartLoopRelease" a wav by měl mít jen přesnou délku mezi spuštěním zvuku a zásahem rychlobrzdy. Po zásahu je ticho. Viz např. zvuky 742

Já samozřejmě děkuju, ale stejně to nefunguje.

V engu mám toto:

VigilanceMonitor (
MonitoringDeviceMonitorTimeLimit ( 21 )
MonitoringDeviceAlarmTimeLimit ( 5 )
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit ( 0 )
MonitoringDeviceCriticalLevel ( 0 )
MonitoringDeviceResetLevel ( 0 )
MonitoringDeviceAppliesFullBrake ( 0 )
MonitoringDeviceAppliesEmergencyBrake ( 1 )
MonitoringDeviceAppliesCutsPower ( 1 )
MonitoringDeviceAppliesShutsDownEngine ( 0 )
MonitoringDeviceResetOnZeroSpeed ( 1 )
MonitoringDeviceResetOnResetButton ( 1 )
)

a v sms toto:

Stream(
Priority ( 6 )
Triggers( 5
Discrete_Trigger ( 56 SetStreamVolume ( 0.7 ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "LS90_ticho10s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "LS90_vz5s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
)
)

délyk jednotlicých WAVů snad popisovat nemusím, je to zřejmé ze zápisu. Mělo by to fungovat, ale nefunguje. Kde jsem to zase pos**l? Koukám, že zvukaření je taky pěkně o nervy :D
Ještě upřesním pojem nefunguje. Zkrátka je ticho. Houkačka ani nepípne. Je to divný, ale jo. Dýlky souborů jsou určitě v pořádku.
Ještě mě napadnul jeden dotaz. U některých vozidel po stisknutí 3x F5 se mi objeví jakási diagnostika VZ. Poznám z toho, zda je VZ vybavováno automaticky činností TZZ nebo jestli musím mačkat, za jak dlouho mě to "práskne" atd. Kde tuto nastavit? Hádám v cvf, ale můžu poprosit o zápis? Jinak Martensi, nebylo by špatné založit vlákno VZ. Nějak se nám to zvrhlo...

Teď mi ještě tak napadlo. Martensi japa vytvořím tu vnitřní smyčku? Vůbec netuším o co jde.

Pokud vím, tak vnitřní smyčku ve wav uměl jen jeden editor, jehož název už si bohužel nepamatuji - ale jo, pamatuji díky Mikuldovu odkazu o pár příspěvků výše -umí to GoldWave.

Ta smyčka by pak měla fungovat tak, že se wav spustí MSTS pak umí zasmyčkovanou sekvenci přehrávat dokolečka, dokud nedojde aktivací triggeru k ukončení přehrávání.

Hele a zkoušel jsi tu 742 (jak říkal Jacek) nebo tu 451?) tam to funguje podle představ? Sice s jinými časy, ale mělo by se to chovat dle popisu....
Odhledně zápisu v cvf a definice rozšířených informací - nejsem si vědom, že by tam něco bylo - jediné, co v cvf nastavíš je reakce na vigilance monitor ( modrá)....... nicméně tuhle otázku jsem měl už na jazyku dlouho, ale tak nějak z ní vždy sešlo.....Džordž v některé verzi Binu psal, že upravoval Bin tak, že tam implementoval chování LS90, ale nepřišel jsem na to, kde a jak to nastavit....

Gold wave jsem si opatřil - je ke stažení zdarma, ale tu volbu jsem tam nikde nenašel. Budu muset počkat na Jacka jinak se nehnu z místa.

Jinak Martensi já potřebuju aby se mi začal vždy zvuk přehrávat od začátku a to i když ho v půlce přeruším (nebo kdekoliv jinde) seš si jistý, že ta vnitřní smyčka vyřeší ten problém? U 451 je vše v pořádku. Šlape to jak má. Jinak na obrázku je zakroužkována ta pasáž, kterou jsem měl na mysli o několik příspěvků výše.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t561592_as.jpg[/URL]

Ještě to celý prověřím, ale už jsem skoro v pr**li. Stejně to nakonec rozsekne Jacek s tou smyčkou :D

Neviem, v akom jazyku máš goldwave, ale je to na hornej lište a v angličtine sú to "cue points". Musíš zadať dva na časovej stupnici a medzi nimi spraví msts smyčku.

Čoudo, jestli tomu správně rozumím, tak prostě okopíruj tu 742 a nedělej žádné smyčky. Smyčka slouží pro přehrávání dokola, např. houkačka při držení mezerníku. Ty ale potřebuješ, aby živák houkal a po zásahu rychlobrzdy zmlkl. Wav musí být přesně dlouhý a to neměň v engu, změř si to stopkami přimo ve hře.
Smyčka bude houkat pořád, dokud nezmáčkneš klávesu. Navíc aby fungovala smyčka uvnitř wav, je potřeba upravit nastavení. Za "ReleaseLoopRelease" musí být ještě "WithJump".

Ale jinak nastavit zvuk živáku je děs, dnes mě napadlo upravit to tak, aby po zásahu rychlobrzdy se přehrál zvuk rychlobrzdy. Nastavení je na pohled správně, ale totálně se zvuky rozhodily.

No tak já už nevím. Se smyčkama nebo bez smyček je to furt stejně na dvě věci. Žabotlama nemá žádný smyčky (cue points), když si otevřu ten wav v goldwave. A funguje to bezvadně, jenom mě to prostě fungovat nebude. Stačila by mě jedna věc. 15s dlouhej zvuk, kde 10s ticho a 5s houkačka. Tenhleten zvuk se rozezní po pěti vteřinách od stlačení tlačítka bdělosti a přehrávání skončí zásahem rychlobrzdy (na konec dojde sám), nebo ho utnu stisknutím tlačítka bdělosti já. Potom by se přece měl simulátor vrátit zpátky na začátek zvuku a přehrávat ho od začátku, jenže ne, on to pak hraje někde zprostřed. To by se z toho jeden po***l. Du si zakouřit. Jacek jasná spása. Já už na to nemám nervy. Se s tím patlám asi 18 hodin s toudle vocasovinou. Všechny tvůrce bych nechal postřílet, nebo by museli bejt každýmu k dispozici 24 hodin denně a komunikovat s dotyčným v jeho jazyce. Jako trest za vlastní debilitu. Já když to vidím, tak se ani nedivím, že si moderní vozidla kolikrát postaví hlavu a nejedou. No bodejť by jeli, když to dělají stejný kopyta, jako dělali simulátor.

Jestli se nám to podaří dát nějak dokupy, tak udělám článek do FAQ ať to všichni mají na vočích a už se s tím nikdo nepekluje, protože to je o zdravej rozum.
Jacku byl jsi rychlejší. Já to nastavení v .sms souboru okopíroval ze 451, to je asi jedno, ale změnil jsem soubory, kde tcho je 10s místo 4s a houkačka houká 5s místo 8s a už to prostě nefunguje a já sem na prášky. Nejde o to, že by mě někde nevycházela dýlka zvuku přesně na vteřinu, jenže někdy houkačka houká už po zhasnutí modrýho světla a někdy nehouká vůbec.
Jinak to víš, že jsem skopíroval co šlo ;-)

Používat Tvůj vlastní jazyk dotyčného? No přeci se Čoudo nebudou kvůli pár lidem z České větve známého francouzského rodu d'Ebilů učit "mluvit" sprostě, ne? ..... :D

Takže prášek není potřeba, nakonec se to všecko povedlo.

Platí teda tento zápis:

Stream(
Skip ( **** LZV **** )
Priority ( 6 )
Volume(1.0)
Triggers( 5
Discrete_Trigger ( 56 SetStreamVolume ( 1.0 ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "LS90_ticho10s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 56 PlayOneShot ( 1 File ( "LS90_vz5s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
)
FrequencyCurve(
SpeedControlled
CurvePoints ( 2
0.0 22050
50.0 22050
)
Granularity ( 100 )
)

Já nevím, proč to předtím zlobilo a nefungovalo tak, jak by mělo. Děkuju za rady a snad to pomůže i někomu dalšímu.

Dan J. napsal:
CANDY napsal:
Zdravím Páni nevedel som kam stým ale taký dotaz nebolo by možné spraviť nejaké zvuky i na vozne príde mi to trošku nereálne že ked mám pohlad "3" čiže vozne tak je ticho žiadne bezdenie "osobných!!!!" vagonov mýslím keby sa tam hodia nejaké špálky alebo ešte zvuk klími ... predsa len vozen nejde úplne po tichu ... dalo by sa stým niečo ?? A pri úprave .wag súboru keby sa pridaju zvuky ako u lokomotív bola by to paráda ... :)

Ahoj, ale vždyť zvuky u vozů jsou, i pískání špalíku při brždění a když otevřeš wag soubor, tak v posledním řádku máš odkaz, kam jsou zvuky směrovány.
Dan.
Ahoj Dane. No nebolo to myslené tak že nejsú tie zvuky tam. Ja viem že sú pozeral som aj som skúšal neco stými zvukami spraviť zdajú sa mi moc potichu lebo naschval som skúšal pohlad "3" aj na koridore a skratka ked brzdí vlak v stanici tak to má svoj zvuk :D ale viem že to sa nedá ako realita bol to len dotaz :) díky za odpoved

Zdravím pánové, asi jsem někde udělal chybu nebo to autor tak udělal. Stáhl jsem si zvuky pro (motor, elektrika, vagony) zde http://msts.jacek-modely.cz/ a je tzo příšernější než to bylo. Zvuky 162 163 a další jejich odvětví jsou nádhrené rozjezdy jízda brzda, vše je k lepšímu (jen je zajímavé místo klaxonu slyšet maják sanitky) Avšak kámenem úrazu je 471 kde když brzdím je slyšet zvuk vzduchových brzd jako jsou u vozu B to ale u 471 nebylo a být nemá, nevím proč tžo tam mám. 460 ještě větší kámen úrazu - když se nafoukávaj vzdušně brzdy venku to slyšet není, když jede agregát prozměnu to není slyšet vevnitř, mimo jiné nejde slyšet klapot kolejí u této soupravy. 242 Venkovní strat motorů není slyšet, při jízdě mašina stále a opakovaně dělá zvuky "pfff pff pfff" a to i po vyřazení ovladače na volnoběh. To opravdu tak autor ty zvuky udělal? Tohle má být aktualizace? Nebo je někde chyba? Moc všem děkuji, Horatio

Zdravím,

no vzhledem k tomu, že tam slyšíš houkačku Policie, není na tom co řešit. Máš neautorizovanou verzi zvuků, patrně kombinaci zvuků z mých stránek a update trainsetu BP kde je to co tam být nemělo. Rada je jednoduchá, nejdřív smaž obsah složky common.snd/sndElok a pak znovu nainstaluj balík zvuků z mých stránek.

Back
Nahoře