Tvorba aktivity - problémy

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna LLukass
  • Datum začátku Datum začátku
Pepa z Nuslí napsal:
Budu mít dotaz pro zasvěcené. Přijedu na hlavní nádraží a po příjezdu mám zabržděnou brzdu. Zezadu má na mě najet žehlička s jídelňákem. Jak mám v Editoru úkolů nastavit aby jel jídelňák jako první?, čili aby ho žehle sunula?

Súpravu vytvor opačne....čiže najskor daj jedálny vozeň a potom žehličku. To je celé :)

Pánové zdravím. Nevím, zda jsem "neobjevil Ameriku", ale přesto to sem napíšu. Může se to hodit ostatním aktivitářům použivajících hlášky v aktivitách. Vždy mne štvalo, že se při psaní textu do události jako písemná hláška v aktivitě přímo v editoru, občas nevlezl celý text a tak jsem jej musel porůznu zkracovat a upravovat. Dnes jsem učinil pokus při tvorbě dílka pro 310 a otevřel jsem přímo soubor ACT ve složce Activites v dané trati a text "natvrdo" dopsal přímo v textovým souboru do onoho ACT, Pak jsem otevřel aktivitu, testnul ji a nestačím se divit, je tam celý text z něhož mi MSTS odmítal přímo v edtoru vepsat skoro třetinu textu? Máte s tímto někdo zkušenost? Nebude to na jiných PC s menším rozlišením obrazu dělat bordel?
S pozdravem Dan.

Text jde takhle dopsat, ale je to omezeno rozměry tabulky. Zkrátka pokud je text až moc dlouhý, tak už se tam nezobrazí. Při jiném rozlišení by to bordel nemělo dělat. Rozměry tabulky jsou dány tak, že při každém rozlišení by se tam měl vlézt stejný počet úhozů.

dva dotazy k rychlostem v aktivitě:
1) jak nejlépe omezit rychlost na začátku aktivity - typický příklad - výjezd z depa - rychlost na hranici depa s ukončením úkolu při překročení
2) zadal jsem si hlášku pro vyskočení zprávy při překročení rychlosti vlaku (ne traťové) v úkolu - jak zajistím její zopakování a případně třeba při třetím překročení ukončení úkolu??

mzitka napsal:
1) jak nejlépe omezit rychlost na začátku aktivity - typický příklad - výjezd z depa - rychlost na hranici depa s ukončením úkolu při překročení
2) zadal jsem si hlášku pro vyskočení zprávy při překročení rychlosti vlaku (ne traťové) v úkolu - jak zajistím její zopakování a případně třeba při třetím překročení ukončení úkolu??

Ahoj.
K bodu 1:
Ve ditoru, hláška jako úloha, dosáhnout rychlosti a v případě povolené rachlosti v depu, hned v chystané aktivitě jsem udělal toto:
Do hlášky dosáhnout rychlost jsem zadal 8 km/h a zadal úkol ukončen neúspěšně. Pak do horní kolonky napíšeš zprávu "Překročili jste rychlost v depu 5 km/h." a to samé napíšeš dolů když rozklikneš tlačítko zpráva a smažeš větu "nesplnili jste...". Tím dosáhneš rezzervu 3 km/k a pokud hráč přešvihne rychlost z 5 na 8 km/h, aktivita se ukončí a ve výpisu se zobrazí veta, kterou jsi do hlášky vepsal. No a pak je zpráva, že za návěstidlem hranice depa platí 30 km/h a těch 5 za návěstidlem zrušíš tak, že tam dáš událost závislou na pozici a do ní zadáš snížit aktivační úroveň události o 1 a dolů událost překročení rychlosti 5 km/h.
K bodu 2:
Sice to nepoužívám, já vyřazuji rovnou, takže to musí vysvětlit ten, kdo nejprv hráče varuje.:D
Dan

mzitka napsal:
1) jak nejlépe omezit rychlost na začátku aktivity...
2) zadal jsem si hlášku pro vyskočení zprávy při překročení rychlosti...
K bodu 2): já postupuji takto (výchozí stav: chci hlídat maximum 80km/h a po třetím překročení ukončit jízdu, ČU-časová ud, VU-vykonávací ud, SS-aktivační stav):
vytvořím ČU s časem=0:0:5, SS=-2,výsledek=Dokončeno neúspěšně
vytvořím VU "Dosáhni rychlost" 80kmh, SS=1,výsledek1=Zvyš SS+1 pro ČU,výsledek2=text "Překročils povolenou rychlost"
Popis: Při každém zobrazení textu se zvýší o 1 stupeň ČU. Po třetím překročení 80kmh se spustí ČU (která zatím "spí" od 5 sec po začátku aktivity) a hned se provede.

Dan J. napsal:
mzitka napsal:

Ahoj.
K bodu 1:
Ve ditoru, hláška jako úloha, dosáhnout rychlosti a v případě povolené rachlosti v depu, hned v chystané aktivitě jsem udělal toto:
Do hlášky dosáhnout rychlost jsem zadal 8 km/h a zadal úkol ukončen neúspěšně. Pak do horní kolonky napíšeš zprávu "Překročili jste rychlost v depu 5 km/h." a to samé napíšeš dolů když rozklikneš tlačítko zpráva a smažeš větu "nesplnili jste...". Tím dosáhneš rezzervu 3 km/k a pokud hráč přešvihne rychlost z 5 na 8 km/h, aktivita se ukončí a ve výpisu se zobrazí veta, kterou jsi do hlášky vepsal. No a pak je zpráva, že za návěstidlem hranice depa platí 30 km/h a těch 5 za návěstidlem zrušíš tak, že tam dáš událost závislou na pozici a do ní zadáš snížit aktivační úroveň události o 1 a dolů událost překročení rychlosti 5 km/h.
K bodu 2:
Sice to nepoužívám, já vyřazuji rovnou, takže to musí vysvětlit ten, kdo nejprv hráče varuje.:D
Dan

Díky za radu, jestli tomu rozumím správně - tak počátek omezení rychlosti spustím časově /hned po startu aktivity/ a deaktivuji událostí na pozici snížením aktivační úrovně.... přes víkend udělám a otestuji...

bobeksoft napsal:
mzitka napsal:
1) jak nejlépe omezit rychlost na začátku aktivity...
2) zadal jsem si hlášku pro vyskočení zprávy při překročení rychlosti...
K bodu 2): já postupuji takto (výchozí stav: chci hlídat maximum 80km/h a po třetím překročení ukončit jízdu, ČU-časová ud, VU-vykonávací ud, SS-aktivační stav):
vytvořím ČU s časem=0:0:5, SS=-2,výsledek=Dokončeno neúspěšně
vytvořím VU "Dosáhni rychlost" 80kmh, SS=1,výsledek1=Zvyš SS+1 pro ČU,výsledek2=text "Překročils povolenou rychlost"
Popis: Při každém zobrazení textu se zvýší o 1 stupeň ČU. Po třetím překročení 80kmh se spustí ČU (která zatím "spí" od 5 sec po začátku aktivity) a hned se provede.

OK, díky za radu, myslím že to je srozumitelné.....

Naposled editoval moderátor:
Dane píšeš to krásně, ale z toho ukončení úkolu vyloženě rostu. Furt načítáš a ukládáš jak debil. Nehledě na to, že to trvá.

Čouda napsal:
Dane píšeš to krásně, ale z toho ukončení úkolu vyloženě rostu. Furt načítáš a ukládáš jak debil. Nehledě na to, že to trvá.

Tak jezdi podle předpisů a nebudeš muset loadovat aktivitu. :D:D:D:D:D:D

Tak já jsem taky nepřítel násilného ukončení mise, proto všude dávám hlášky. Např. že hráč přijel pozdě a mise bude pravděpodobně dál nehratelná, atd.
Nejvíc mě dokáže vytočit, když si jednou za dlouhý čas dám misi nějakého EC na BP a někde mě to vyhodí, že jsem překročil o 1 km/h rychlost. Poslední uložení půl hodiny jízdy před tím. To mě zas na dlouhý čas otráví :D

Jacek napsal:
Tak já jsem taky nepřítel násilného ukončení mise, proto všude dávám hlášky. Např. že hráč přijel pozdě a mise bude pravděpodobně dál nehratelná, atd.
Nejvíc mě dokáže vytočit, když si jednou za dlouhý čas dám misi nějakého EC na BP a někde mě to vyhodí, že jsem překročil o 1 km/h rychlost. Poslední uložení půl hodiny jízdy před tím. To mě zas na dlouhý čas otráví :D
Ahoj Jacku.
No jasně, ono je to vyřazování dávat třeba s mírou. Pokud jedu v depu, 5 km/h, dávám vyřazení při překročení 8 km/h. Ale ono to vyřazování nědělám ze špatného rozmaru. Jde o to, dodržet scénář aktivity. Takže, pokud pojedu moc rychle, budou se mi před xichtem objevovat vozy, nepotkám traffic atd. Takže proto vyřazení při překročení. Pokud pojedu příliš pomalu, tak se naruší časové hlášky např. "Odbrzdi" a zjeví se mi někde na trai, tím pádem to nebude dávat smysl, proto zase kontrolní časové body. Samozřejmě plně souhlasím, že vyřadit hráče po překročení o jeden kilometr je hloupost.
Dan

Ale mě se nejvíc líbí 3x a dost, jak popisuje bobeksoft. To by mne nenapadlo a je vidět, že tvorba aktivit v MSTS má velký prostor jak udržet hráče na uzdě, aby jezdil podle scénáře.

Zdravím, mám dva dotazy. Jednak,jak vytvořit rozkaz od výpravčího v aktivitě MSTS. Například hráčův vlak přijede do stanice a dále má jet po nesprávné koleji, kde je vypnutý autoblok a nefunkční
přejezdová sgnalizace. Jak tuto situaci na trati fírovi" (hráči) oznámit? A ještě dotaz, jak funguji figurky výpravčích a posunovačů v trainsetu (fungují přes traffic nebo jak?), nebo jsou "neviditelní" jako např. CD Servis_2?
Děkuji za odpověď.

WICZ: Rozkaz o výluce by měl hráč dostat už do úvodního seznání (má-li být výluka plánovaná) nebo při zastavení ve stanici je-li událost náhlá. Při náhlé události je nejlepší oznámit událostí na místě fírovi, že má zastavit před budovou. Tam je umístěna další událost na místě s aktivací podmíněnou zastavením vlaku (výpravčí nemůže běhat s vlakem!). Text této události bude znít následovně:"V mezistaničním úseku x-y je kvůli výpadku proudu/výluce vypnuto TZZ (traťové zabezpečovací zařízení), jezdí se mezistaničně (Vmax 100km/h je-li traťová rychlost nižší případně zavedena pomalá jízda) a PZZ (přejezdová zabezpečovací zařízení) nejsou v činnosti." Jízda po nesprávné TK se na obousměrném autobloku hlásit nemusí (při poruše TZZ je odjezd na přivolávací návěst, takže pojedeš 30 km/h a jízda odbočkou už nehraje roli). Figurky výpračího nebo posunovače jsou viditelné trafficy. Výpravčího bych umístil do sousední koleje vedle místa události s rozkazem.

Pokud je porouchaný autoblok, tak musí být zelený rozkaz. Tak to alespoň bývávalo.
Takže fíra by měl dostat celkem tři rozkazy V všeobecný o výluce, Op, které přejezdy jsou nefunkční a Z o poruše autobloku v nesprávné koleji.
Možná je to dnes v době počítačů sloučeno v jeden papír, nevím, ale kdyby to byla aktivita z 80. a 90. let, tak to tak bylo.

K čemu je V o výluce, když je tam obousměrný autoblok? Dostanu Z a je tam kolej buď jedna nebo dvě.

To jsem rád, že Z existuje :D. Na V se třeba psalo "na vyloučené koleji se pracuji, dávejte opakovaně návěst pozor". Zelený si už nepamatuji, nedají se informace napsat i na něj ? Zkusil jsem zagóglit a vypadly mi jen zelené krávy :D
Možná by neuškodilo někam na fórum vystavit vzory rozkazů pro dráhy. Aktivitářům by se to mohlo hodit.
Ještě jsem zapomněl dodat, že se psávalo na rozkaz, kolem pracovního místa rychlost maximálně 50km/h

Naposled editoval moderátor:
Zbyněk Šemora napsal:
Pokud je porouchaný autoblok, tak musí být zelený rozkaz. ...

Opět: Číst, číst, číst!
WICZ napsal:
Zdravím, mám dva dotazy. Jednak,jak vytvořit rozkaz od výpravčího v aktivitě MSTS. ... Jak tuto situaci na trati fírovi" (hráči) oznámit? ...

A v čem je problém, odpověděl jsem správně. To tady budeme stál jeden nad druhým s karabáčem a mít škodolibou radost, že jsem někoho nachytal ? Alespoň v době vánoční si dejme pokoj, když už tohle někoho baví. Mě už je 53 a nemám zapotřebí, aby mne někdo takovým způsobem komandoval. Já bych si tohle k pětašedesátiletému člověku (o 12 let staršímu) nedovolil
Snad pracuješ na dráze a víš že na zeleném rozkaze jsou předem definované texty a do op se dopisují jen kilometry který přejezd. Jen rozkaz V je čistý a tam se píše text dle situace.
Václav S odpověděl moc laicky jen selským rozumem. Proto jsem reagoval. Asi neví, že při poruše autobloku musí být vždy zelený rozkaz....ale chlapi nezkoušejte mě, já už jsem 16 let od toho a jen hrabu v paměti. Někde mám sice předpisy, ale jsem při neděli líný se v tom hrabat :D
Teď zrovna dělám stavět stavět stavět tak po mě nechtějte ještě k tomu číst číst číst. :D (myslím předpisy)

Back
Nahoře