Eng, wag - ladění vozidel všeobecně

Zdravím vás. Dnes jsem si stáhnul ze stránky andrzejlandrzej.strefa.pl pár polských IC vozů a jedno lůžko od RŽD. Nechal jsem si prográmkem pana Ungrmanna přepočítat hodnoty pro správné nastavení vozidel na spřáhla 30 cm a když jsem tyto údaje vložil do patřičných souborů vztahujících se k daným vagonům, vznikly mezi nimi mezery, jako kdyby byly nastaveny na 80 cm hodnoty. Když jsem takto postupoval dříve u jiných vozů, vše bylo bez problémů. Mě by zajímalo, zda je nějak možné zjistit jistou asymetrii ve vozidlech, protože jiný důvod, proč to nefunguje, mě už nenapadá. Předem díky za odpověď zkušenějšího uživatele. :)

Je otázka,z jakých rozměrů jsi vycházel.Vozy nemusí být nesymetrické,že se objeví mezi nimi mezera,to je běžný jev při nesouhlasu nastavených rozměrů ve wagu s rozměry modelu.Je lépe vycházet ze skutečných rozměrů příslušného vagonu a pak rozměry v msts upravit tak,aby se nárazníky dotýkaly.Není to lehká práce a jde to hodně na nervy.:cool:

Vycházel jsem z rozměrů, které mi "vyplivnul" Shape Viewer na základě údajů z modelu vagonu... No a teď začínám propadat depresi, protože při najetí na soupravu mi mašina vykolejila, takže pořád je tam něco špatně.

To přepočítání není jen o rozměrech ale je třeba udělat těch úkonů víc, například spřáhla a podívat se na tlaky, aby nám vozy v našich soupravách odbrzdily. Ale jestli je vůz nesymetrický, je to jak píše P. Novák. To se dá také vyčíst ze Shapevieweru.

No nic, tak budu muset ještě trochu laborovat. Není možné, aby to nešlo. :) Může mi něčím posloužit jako vzor jiný, vyladěný vůz, nebo na to mám rovnou zapomenout?

Také jsem si stáhnul PKP vozy přesně ty, o kterých píšete. Také mi nechtějí fugovat. A to jsem si již opravoval mnoho PKP vozů. Nevím, čím to je. Nemohu na to přijít.

Vlado M., napiš, o které vozy jde a já se na ně podívám. Musel jsi udělat nějakou chybu, u symetrických vozů výpočet funguje spolehlivě, je nutné maximálně drobné doladění kvůli vizuálnímu efektu. Napiš buď sem nebo sz, výsledek zveřejním zde jako vodítko pro ostatní.

Mimochodem ... nepřepsal jsi si doufám default.wag tím, který mají poláci ke svým vozům na webu? Pokud ano, tak je zakopaný pes tam. Polský default.wag je totiž právě přestaven na 80 cm, zatímco české standardy ctí výchozí 30 cm default.wag.

Default wag používám výhradně český, nastavený na 30 cm. Co se týče vozidel, jsou to konkrétně tato: PKP ES64U4 Husarz, PKP IC: B10cmnouz 009, Bcdu 064, B11mnouz 082, WLAB10mnouz 002 a 005, WLAB10o 391, WLAB10ou 279, WLABmnouz 400, WLABou 410; BČ WLABmee, RŽD WLABmee, ZSSK WLABmee 003 a 005 a SK WSBA WLABmee 603.

Nějak mi nedávalo smysl, že je prostě nešlo sjednotit. Když jsem si v pátek upravoval české Bt, protože mě při najíždění taky vyhazovalo z kolejí, tam to klaplo napoprvé. U výše zmiňovaných vozů jsem neuspěl ani desátým pokusem. Rychlost najíždění mám vždy 1,5 - 2 km/h, takže ani tam by neměl být problém.

Záhada odhalena! Nemůže za to ani Vlado, ani moje tabulky, za záhadou stojí model. Pokud si v Shape Vieweru zobrazíte box kolem modelu (z menu View -> Bounding Box (Calc)), zjistíte, že fyzický 3D box velmi přesahuje vlastní skříň vozu. Výpočty je tedy třeba zkorigovat, a to o dost. Např. u vozů WLAB10mnouz 002 a 005 je délka boxu modelu 27,72 m, po odečtení 30 cm spřáhel bych měl tedy do wagu zadat 27,42 m, skutečná vyladěná hodnota je 26,10 m.

Neplatí z Vladova seznamu pro Tauruse a vozy PKP Bcdu 064, BC WLABmee, RZD WLABmee a všechny tři vozy ŽSSK. U těchto vozidel platí standardní výpočet.

Ale stejně teď řeším jednu věc, související s RZD WLABmee. Jen tak jsem si vyzkoušel rozvěsit soupravu 362 158 HK + 2x RZD WLABmee nastavenými na 30 cm podle Honzovy utilitky, a když jsem na ně najel, stejně jsem vyletěl z kolejí. Pořád je tedy "někde" zrada a spřahování s těmito vozy je stále nemožné.

Ono už dávno som prestal používať ementále od Andrzeja. osobne nechápem ako to môže niekto dať do trainsetu.

Dem, bohužel, neznám jinou alternativu, abych použil čím jak nejpodobnější vozy. Jinak bych se nesnažil to řešit.

Pánové, diskutujme k problému, prosím!
Vlado, tak jsem si zkusil stejnou soupravu, tedy 362158 HK (originál eng) a vůz RŽD WLABmee (úprava rozměrů spřáhel - dosazeny hodnoty vypočtené tabulkou - nárazníky sedí 100%). Zkusil jsem odpojení, připojení, objetí i přidání dalšího odstaveného vozu (lo.cons.). Vše bez problémů.

Takto jsem na tom i já, RZD a ZSSK WLABmee po úpravě dle tabulky vše bez problémů. Zbytek vozů totál špatný.

Já bych měl také něco do pléna. Alcapone mi poradil jedno možné řešení, které on sám uplatňuje u všech vozidel bez výjimky. Všiml jsem si, že u těch polských vagonů chybí u kuplování řádek CouplingHasRigidConnection ( 0 ).

Celý odstavec tedy nyní - po vložení chybějícího řádku - vypadá takto:

Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s )
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 80cm 150cm )
)
CouplingHasRigidConnection ( 0 )
Velocity ( 0.01m/s )

Když jsem rozměry 80cm a 150cm upravil na hodnoty 30 a 60, vagony byly "zabořené" do sebe. Proto jsem pak zkusil tyto hodnoty vrátit zpět. Zkoušel jsem všechny consisty, v nichž jsou vozy použity, vždy jsem odvěsil loko a znova ji navěsil na soupravu. Pokaždé 2x. Jednou je použita ES64U4 - polský Taurus, pak už zmiňované Eso 362.158, a nakonec Favorit 731.006. A ani jednou jsem nevykolejil. Takže teď vyvstává otázka, zda je toto dostačující, či nikoliv. Ještě to během zítřejšího odpoledne testnu přímo v aktivitě, zda se to bude chovat korektně jako nyní v explore route.

alcapone napsal:
Alternativa byla, bohužel, že Dem.

To nemyslíš vážne ak myslíš ten šrot....:)

Inak nechápem ako môže SV vykazovať iný rozmer modelu ako v skutočnosti je.....Viem si to predstaviť jedine tak, že tam má zabudnuté nejaké miniatúrne elementy, ktoré to spôsobujú, pretože maxko posunie box presne na hranicu najvzdialenejšieho poligónu od stredu modelu. Ďalší dôkaz kvality toho modelára na bežiacom páse.

Vlado M. napsal:
Takže teď vyvstává otázka, zda je toto dostačující, či nikoliv.

To zistíš veľmi jednoducho. Treba s tým prejsť najostrejšiu výhybku čo obsahuje trať, zrejme klasické 40 ky a mať pritom zapnuté boulding boxi priamo v hre. Ak sa nedotknú navzájom, pri prechode výhybkou tak je to v poriadku.

Naposled editoval moderátor:
ad Vlado - nezlob se,ale používáš něco,čemu pořádně nerozumíš.CouplingHasRigidConnection ( 0 ) tam chybí zcela správně,po zkouškách spřáhel s p.Frintou jsme došli ke zjištění,že tento parametr je vhodný pouze do spřáhel mezi parní mašinou a tendrem.Má za úkol simulovat pevné nerozpojitelné spojení mezi mašinou a tendrem.Musí tam být hodnota 1,nulová hodnota sama o sobě je u vagonů nesmysl.Hodnota v řádku Break ( 1.1e8N 5e8N ) je zbytečně vysoká,stačí o jeden řád míň.Důvod pro nastavení 8 byl ten,že na původní verzi trati Vysočiny se v prudkých zatáčkách trhala spřáhla.Jinak na dnešních tratích bohatě stačí 7.Jenže spousta takyladičů používá 8 a ani neví proč.Podívejte se na nastavení spřáhel u trainsetu JZD.Všude je jen hodnota v řádku Break 7,protože v případě 8 létaly při startu msts modely mimo trať,protože ty síly ve spřáhlech nemohl úzký rozchod prostě přenést.Než jsme na to přišli,bylo řečeno hodně neslušných slov,které by se v tisku nemohly objevit.Používat rozměry ze SV je velice často ošidné,zejména u parních mašin a záleží na tom,zda-li ladím na 30 či 80cm.Pak často nesouhlasí rozměry v wagu a příslušného *sd souboru,na to se často zapomíná.Rovněž tak počet míst za desetinou čárkou v rozměrech modelu se často přehání.Nemá smysl tam mít 5-6 čísel za desetinou čárkou,jen to zpomaluje výpočty v msts.Nastavení defaultu - zde je jedno,zda-li mám v něm 30 či 80cm,to na ladění nemá vůbec žádný vliv.Vliv se projeví až při spojení mašiny a vagonu.Když mám mašinu na 30cm,vagon na 30cm,nic se nemění i když je default na 80cm.Pouze když mašina je na 30 a vagon na 80cm,tak zde zákonitě se musí objevit mezera mezi nárazníky.Ono ladit modely není o tom,že jen přepočítám délkové rozměry,je to o hodně dalších věcech.Ono je to o sladění nastavení brzd na naše zvyklosti,aby se vagon dal vůbec odbrzdit.Často se setkávám s tím,že jsou v sekci brzd hodnoty,které nedávají smysl a tak bych mohl pokračovat dále.

V pohodě, já se nezlobím. Není důvod, vím, že se mám pořád hodně co učit. Jen jsem tady napsal, co jsem vyzkoušel, a jelikož pak přestaly zmiňované problémy, tak jsem se domníval, že to možná stačí a právě proto jsem to sem dal - abych se přesvědčil, zda to tím je, či nikoliv.

Back
Nahoře