Eng, wag - ladění vozidel všeobecně

Potřeboval bych poradit s nastavením světel. Pro vozidla s kulatým čelem by se mělo světlo naklopit, dálkové směrem dolů, poziční dolů a do strany. Nevím ale, co přesně ovlivňují hodnoty v řádku Azimut ( 0 0 0 ). Má s tím někdo zkušenosti?
A k čemu je řádek Transition ( 0 ) ?
Díky za rady

Jacek napsal:
Potřeboval bych poradit s nastavením světel. Pro vozidla s kulatým čelem by se mělo světlo naklopit, dálkové směrem dolů, poziční dolů a do strany. Nevím ale, co přesně ovlivňují hodnoty v řádku Azimut ( 0 0 0 ). Má s tím někdo zkušenosti?
A k čemu je řádek Transition ( 0 ) ?
Díky za rady
Azimut (min cen max) je natočení světla okolo osy Y (vertikálně) pro Typ 0
Transition (n) je způsob přechodu z jednoho stavu (State) do druhého

Já na ladění světel používám EngMexx,tam jsou ty vztahy mezi nastaveními lehce pochopitelné.

Jacek napsal:
Dík za radu.
Takže natočení kolem osy X (horizontálně) nejde udělat?

Péťo, již jsem ti o tom něco napsal včera. To co ti zde napsal Petr to samé jsem ti, mimo jiné včera napsal i já.

Jacek: Neviem, či si už na to dostal odpoveď, ale k natáčaniu svetiel okolo osi X slúži parameter Elevation ().
Ak chceš vedieť podrobnosti o nastavení svetiel mám to u mňa na webe popísané v sekcii "Iné".

Dá sa vo wagu úplne zrušiť brzda? Problém je keď súpravu rozpojím, tak prvý vozeň sa zabrzdí aj keď údaje o brzde som zmazal, alebo nastavil na nulu... Jedná sa o vozíky, ktoré nie sú v reále vybavené žiadnou brzdou, maximálne by som tam nadefinoval ručnú brzdu, ktorá by simulovala podloženie klinom, nech to dole kopcom neutečie.

nebulus napsal:
Dá sa vo wagu úplne zrušiť brzda? Problém je keď súpravu rozpojím, tak prvý vozeň sa zabrzdí aj keď údaje o brzde som zmazal, alebo nastavil na nulu... Jedná sa o vozíky, ktoré nie sú v reále vybavené žiadnou brzdou, maximálne by som tam nadefinoval ručnú brzdu, ktorá by simulovala podloženie klinom, nech to dole kopcom neutečie.

Brzda se dá zrušit, ale nejde to jen tak, že ji smažeš - koukni se jak to udělal Honza Ungrmann při ladění vagonů Ptdr a Otdr, balíčky obsahují brzděné i nebrzděné vozy.
Tak nebrzděný je jen Otdr, a ten zápis vypadá takto, síla je nastavena na 1N :

BrakeEquipmentType ( "Graduated_release_Triple_valve, Auxilary_reservoir, Emergency_brake_reservoir" )
BrakeSystemType ( "Air_single_pipe" )
comment ( rezim Neobrzden )
MaxBrakeForce ( 1N )

TripleValveRatio ( 1.24 )
MaxReleaseRate ( 0.8 )
MaxApplicationRate ( 0.8 )
MaxAuxilaryChargingRate ( 5 )
EmergencyResCapacity ( 0.1 )
EmergencyResChargingRate ( 30 )
EmergencyBrakeResMaxPressure ( 73 )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce ( 35 )

Pokud se poptáš Honzy U. určitě ti poví víc.

Naposled editoval moderátor:
Pro "zrušení" brzdy zná MSTS parametr Air_piped - tzn. vůz s průběžným potrubím, ale bez vlastní brzdy. Příklad může vypadat např. takto:

BrakeEquipmentType( "Handbrake" )
BrakeSystemType( "Air_piped" )
MaxBrakeForce( 0kN )

MaxHandbrakeForce( 10kN )
NumberOfHandbrakeLeverSteps( 100 )

TripleValveRatio( 2.5 )
MaxReleaseRate( 1 )
MaxApplicationRate( 1 )
MaxAuxilaryChargingRate( 3 )
EmergencyResCapacity( 7 )
EmergencyResChargingRate( 5 )
EmergencyBrakeResMaxPressure( 54 )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce( 54 )

Nejsem si jist do jaké míry jsou rozhodující další parametry brzdy, jsou v podstatě ponechané z ostatních vozů (podle mě nemají vliv) - ale každopádně takto by vůz neměl spotřebovávat vzduch, a už vůbec ne brzdit ;)
Mezi "brzdovými zařízeními" jsem nechal jen ruční brzdu, která nahrazuje podložení odstaveného vozu :cool:

Vždyť to tady OndraJ nad tebou vysvětluje. Takže ještě jednou: Vůz používající parametr BrakeSystemType "Air_single_pipe" má vzduchovou jednotrubkovou brzdu, vůz s parametrem BrakeSystemType "Air_piped" žádnou brzdu nemá, má pouze průběžné vzduchové potrubí.

Když jsem řešil Pikkovi nebržděné vozy, neměl jsem tuchy o rozdílu mezi "Air_single_pipe" a "Air_piped". Proto jsem vozy řešil jako klasicky bržděné, ale s minimální brzdnou silou. Hodnoty MaxBrakeForce 0 jsme se po konzultaci snažili vyhnout, aby někde při simulaci nedošlo k dělení nulou (zakázaná matematická operace). Byla tedy zvolena hodnota 1N.
Jinak k nebulusově dotazu: při testování jsem zjistil, že po smazání celého odstavce brzd si vůz dotáhne hodnoty s default.wag.

Naposled editoval moderátor:
Ladění pouze s průběžným potrubím by mohlo vypadat takto:

MaxHandbrakeForce( xkN )
NumberOfHandbrakeLeverSteps( 100 )

BrakeEquipmentType( " Handbrake" )
BrakeSystemType ( Air_piped )

Měl bych dotaz na znalce engu. Při tvorbě aktivity mám jako HV řadu ZSCS 131 ( konkrétně 073/074 ). Start aktivity mám v časných ranních hodinách a po přechodu z "přední" na "zadní" stanoviště nefungují světla. Šlo by s tím něco udělat?
A ještě maličká prosba. Mohl by někdo vytvořit aspoň na 2 dvojičkách stav "mimo službu"?

Zdravím. Před pár dny jsem narazil na tento příspěvek v jednom anglickém fóru a napadlo mě, nedal by se přes tuto funkci zprovoznit výběh na elektrických mašinách? Pokud by se na low dalo 0%, co by to udělalo? Jedá se o klávesy, které nejsou ve výchozím stavu nastavené, je potřeba je nastavit v nastavení kláves pro el. lokomotivy.

Může to někdo vyzkoušet?

kalfar napsal:
Zdravím. Před pár dny jsem narazil na tento příspěvek v jednom anglickém fóru a napadlo mě, nedal by se přes tuto funkci zprovoznit výběh na elektrických mašinách? Pokud by se na low dalo 0%, co by to udělalo? Jedá se o klávesy, které nejsou ve výchozím stavu nastavené, je potřeba je nastavit v nastavení kláves pro el. lokomotivy.

Může to někdo vyzkoušet?
Je otázka,co si od toho slibuješ.Výběh jako takový se nenastavuje nikde,prostě nastavím výkon na nulu a vlak jede setrvačností dále,tak se jezdí v msts už dávno.V tom článku se píše o akceleraci,to nemá s výběhem co společného.

No jo, jenže u některých lokomotiv to nastavení výkonu na nulu trvá sakra dlouho, když je potřeba přeskákat 40 stupňů dolů, tady by se to mohlo vyřešit jedním tlačítkem. To se pak nedá stíhat stahovat pantograf, když je potřeba ;)

Takže představa je taková, že si skočím na 0, stáhnu pantograf, zvednu a skočím zpátky. Tuším, že realita je o trošku jinde, ale tohle by bylo blíže, nežli je to teď. A kdo ví, jak by se to dalo ještě vyladit.

Back
Nahoře