Eng, wag - ladění vozidel všeobecně

1. Esa tam jezdí i na osobácích, a když už si stojíš za rychlíkem, tak co třeba takový excelsior ?
2. Proč potom o pár příspěvků nahoru píšeš že eso je bržděno v režimu P ?

mikulda: Brzdim tak, že si ťuknu do závěrný polohy a zároveň chytim páku dynamiky. Ta má v engu nastavenou rychlost 0.1 což je strašně rychlý, reálu podle videa odpovídá rychlost 0.02-0.025, jenže tomu zas neodpovídá pokles tlaku v potrubí ( poměrně přijatelně to celé však vychází pokud dám rychlost tý páky 0.05 ). Jakmile se dostanu tam na stejnej tlak v převodníku jako fíra ( pro 0.022 jsou to 3 vteřiny, pro 0.05 je to cca 1,5 vteřiny, pro 0.1 je to 0,75 vteřiny-tady už je přesnější regulace skoro nemožná ) tak pustím EDB a zároveň přestanu pouštět vzduch do vozů.

Proč je to úlet? Stěžejní roli snad hraje EDB nebo ne? Pakliže ne, tak o to hůře pro MSTS... Znamenalo by to totiž, že chováním vlaku nekoresponduje s brzdnýma vahama vozů v engu. I když, kdybych to měl vzít podle předpisů, tak doba plnění 3-5s, to už ty vozy musely být solidně napuštěny ne? Takhle když je napustím k EDB v MSTS tak mi vlak brzdí víc jak metro.

A brzdil si při tom svém testu i EDB nebo jenom vzduchem, hmm? :)
Ondra.H napsal:
1. Esa tam jezdí i na osobácích, a když už si stojíš za rychlíkem, tak co třeba takový excelsior ?
2. Proč potom o pár příspěvků nahoru píšeš že eso je bržděno v režimu P ?

1. Má tam těch videí podstatně víc a nikde sem nezaznamenal tak intenzivní brzdění jako v msts. A taky se mi jednou poštestilo sjet si s esem+6 vozama z Třebový do Prahy, tak trochu vim jak se to chová. Nesnaž se mě uvyjímkovat :).
2. Nevim jak se odborně nazývá tenhle nakombinovaný režim, rád se přiučím. Každopádně od začátku debaty je řeč o EDB...

Naposled editoval moderátor:
Pajavlaky napsal:
Proč je to úlet? Stěžejní roli snad hraje EDB nebo ne?
Čím více vozů, tím větší roli hraje vzduch.
V tom videu si fíra přibrzdí vzduchem, podle toho se nastaví EDB a ukazatel vidíš na pultě.
Ty si ovšem nastavíš EDB podle sebe, ovšem souprava ti brzdí jinak a z toho chceš odvozovat nastavení brzd.
Proto je to úlet.

Pajavlaky napsal:
přestanu pouštět vzduch do vozů.
Tohle nechápu, můžeš to nějak vysvětlit?

Takže neni pevně danej poměr mezi tlakem v převodníku a poklesem tlaku v brzdovým potrubí? Podle čeho se tedy automaticky volí intenzita EDB?

Né Mikuldo,
on si Pajavlaky součinuje, jak psal, dělám to stejně. Jakmile klepnu OBE1 do brzdy, tak držím klávesu pro náběh EDB, klepnu OBE1 do jízdy, pustím klávesu pro náběh EDB.
Záleží tedy na tom, jak mám nastavenou rychlost náběhu EDB, musí to korespondovat s rychlostí poklesu tlaku v HP.
Někdo mi psal, že poklesu tlaku o 3/4*1,5 bar v hl. potrubí odpovídá plný účinek EDB.
Já mám u EDB hodnotu 0,05 v engu laděném 24.8.2008.

Jinak jsem byl upozorněn na blbost, co jsem tu psal ohledně BSE. Brzdič nezajímá délka vlaku a tedy "objem nádoby",
ze které se vypouští vzduch. Délkou signálu se nastaví požadovaná hladina tlaku. Není to tedy tak, že držením ovladače v B
jen otevřu ventil v potrubí.

Mikuldo, pokud se nepletu tak sílu edb si při brždění můžeš regulovat kroutítkem PT. Myslím, že potom to funguje od 1-7. úplně nejlepší bude když poprosíte žsrho aby nám to edb spřahl se samočinnou brzdou jako je tomu v reále.

mikulda: Tak o čem se tady bavíme?!
Pawlik: Včera sem s tim blbnul celej den a za sebe říkám, že fakt je pro to součinování nejlepší hodnota EDB 0,05 ( v novým engu je nesmyslná 0.1- s tou se nedá brzdit ani nezávisle, jak je to rychlý ). A ještě by mě zajímalo, umíš s tim i stupňovitě odbrzďovat? Je to docela těžký, ale dá se to :). Jinak mi bob57_cz včera napsal jak se správně brzdí, když EDB a samočinka jsou nezávislý-škrábnout EDB, pustit z potrubí 0,5 až 0,7 baru a pak už to dolaďovat EDB. S tim se mi brzdí taky dobře.
Čouda: Pokud to MSTS umožňuje tak by to byla bomba, ale pochybuju o tom :).

Pajavlaky: MSTS to neumožňuje, ale v reále do toho můžeš šahat. Pravděpodobně se tím řidí maximální brzdný účinek EDB. Ono více by nám řekl Bob57, podložil schématy a citacemi z příruček a vypracoval by tu elaborát na půl stránky.

Čouda: Takže je možný, že mašiny mívaj obvykle nastaveno míň než 162 t, co je v MSTS? V tom by moh bejt zakopanej pes. Teď jenom zjistit kolik...

To zase ne. Já jen řekl, že to v reálu jde a tahle možnost existuje. Pro potřeby msts tohle můžem s ledovým klidem opomenout. Vůbec to neřeš. Taky je dobře možné, že některé stroje tuto nemají a nebo to nefunguje. V msts počítej prostě těch 162t nebo kolik to je. Já přispěju svoji troškou do mlejna. V MSTS na edb vůbec nešahám, nebo jenom minimáně. Proto razím názor aby byla edb spřažena se vzduchem. Kdyby mi někdo napsal jak to udělat, tak si to u sebe nastavím a tady s tím neotrevuju.

Čouda napsal:
....Proto razím názor aby byla edb spřažena se vzduchem. Kdyby mi někdo napsal jak to udělat, tak si to u sebe nastavím a tady s tím neotrevuju.

EDB se vzduchem spřáhnout jde ale je v tom chyba. Funguje to obojí dohromady. Nelze nastavit (ačkoliv to v manuálu je popsáno) aby v okamžiku zaúčinkování vzduchu odpadlo EDB. S tímhle jsme si s bob57 hráli už při nastavování žabotlamy a nakonec jsme tam nechali kompromis. Čela maj EDB a vozy jen vzduch takže jsme při nastavení zvolili takové hodnoty aby to z uživatelského pohledu bylo přijatelné. A že se to povedlo potvrdil tehdy na slezině i Zbyněk když nedobrzdil v zastávce. Takže pokud si chceš spojit EDB a VZDUCH tak si prozkoumej žabotlamy.

xinn napsal:
kde bych mohl sehnat model CD 754-067 ?

Nejen tento model, ale i spoustu dalších českých a slovenských lokomotiv a vozů lze najít třeba na stránkách Přehled československého MSTS nebo tady či tady. Česká i zahraniční vozidla lze také nalézt na stránkách MSTS Railpage.
Zde uvedené katalogy obvykle linkují odkazy k autorům, na jejichž stránkách jsou v nabídce i další vozidla, a hlavně tam bývá zaručena aktuálnost jejich ladění.

Jo a ještě upozornění - dotazy na to, kde sehnat nějaký model či skin je potřeba dávat do vlákna BURZA. Tady u ladění vozidel to nemá co dělat...

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře