Dílna Jiřík.TK & spol

Francek,

dovolím si nesouhlasit, konkrétně návěst "Stůj, zastavte všemi prostředky", tři krátké zvuky jsem našel jak v současném předpisu, tak i ve vydání z roku 1983, 1968 a 1946. Je fakt, že s každou změnou se do zažitých zvyklostí vnese akorát zmatek, ale u takto důležitých návěstí si žádné rozpaky ve zlomcích sekundy nepamatuju :).

Návěst "Vlak se blíží k hlavnímu návěstidlu" je poprvé až v předpisu z roku 1983, někdo tu tuším kdysi psal, že se to někde zkoušelo i dříve. Ale to co je na obrázcích výš jsem nikde nenašel. Leda že by to byla nějaká místní úprava téhož. V současném vydání se píše ke vzhledu toto:
černá čtvercová nebo obdélníková, na kratší straně postavená deska s bílým okrajem a na ní bílé rovnostranné trojúhelníky z odrazek, postavené na základně

Francek napsal:
... máte zažitý léta a léta jeden z nejdůležitějších, signál "Stůj, zastavte všemi prostředky", tři krátké zvuky, a najednou vám je někdo změní. ...
Já také:
1) Mlhovky v tomto provedení v žádném předpise nebyly, používaly se začátkem osmdesátých let zejména na severu Čech a do předpisu (1988?) se dostaly až nové, t.j. současné.
2) Tři krátké zvuky byly odjakživa buď pouze "Stůj" nebo "Povolte brzdy úplně"

Francek napsal:
Přeji hezký den!
Já mám takový pocit, že tohle bylo zavedeno v polovině osmdesátých let. ...
Tenkrát jsem dělal dopravní zkoušky a periodické přezkoušky stále dokola a je to jak říká Jacek. Dělaly se nějaké zásadní zěmny v předpisech, ale zvukové návěsti opravdu zůstaly stejné. Pamatuji si, že u mechanických návěstidel se už neříkalo na dvě ramena "vjezd odbočkou" , ale "rychlost 40 a výstraha". Tenkrát také byla novinka, že na dvě světla na návěstidle už neznamená, že musím jet do odbočky, ale mohu jet klidně rovně. Bylo to poprvé aplikováno v Libni.

Ty cedule na obrázku v této době v takové podobě určitě nebyly. Jestli se tohle netýká náhodou nějaké zahraniční železnice nebo jen jednoduše si to nějaký modelář vymyslel, že se mu to tak líbilo. :) A teď se někde směje, jak to řešíme.

JiříkTK napsal:
Již jsem obdržel mailem kompetentní odpověď: Tato návěst se používala do 29.12.1987

Ahoj Jiříku,
nemám potřebu polemizovat s kompetentním zdrojem, ale já ve svém archivu našel předpis D1 schválený náměstkem ministra dopravy ČSSR dne 26.června 1983 s touto zmínkou o návěsti 41.

David

To je to, že už si to taky nepamatuju přesně. Já jsem u dráhy nikdy nedělal. Jen prostě v rodině byla dlouholetá tradice zaměstnání u dráhy. A tím jsem měl taky o toto zájem. Ale vím, že tohle už bylo, když jsem byl ze školy pryč a tu jsem ukončil v roce 1984 a nastoupil v Brně do zaměstnání, takže to bylo až po tom roce 84. Takže jistě je to zkreslené a tím se omlouvám, jestli jsem udělal někomu vrásky na čele. Jen si tohle pamatuju z té D1. Takže se to přelepovalo a ne zavádělo, to je možné. Škoda jen, že nemám a nemohu doložit ty zvukové signály. Dokonce jsem o tom mluvil se známým fírou a ten mě taky říkal, že to četl a že je to hrozná blbost. A to zastavte... bylo ještě nějak blbě komplikované. Možné je taky to, že se jednalo jen o nějaký návrh pro vyjádření. Takovýchto papírů jsem v té době taky přečetl fůru, různých věstníků a oběžníků. Dost jsem se o to zajímal, dneska už z toho nevím skoro nic. Tak se nezlobte, pokud jsem někomu zkomplikoval život. F.

No já nevím, těch výtisků mám více, netknuté, i s opravami za tisku. Různých zkoušek a přezkoušení při změnách si taky pamatuju, ale tohle jsem fakt neviděl. Nějaký hmatatelný důkaz by kompetentní zdroj neměl? :D Fotku nebo ve kterém předpisu to je?

Z pohledu mých fiktivních tratí již vím, co jsem potřeboval. A na fiktivních tratích není žádný problém použít to, co ČSD plánovaly a v některých místech zkoušely.

Ale všimněte si, jakou "složitou" diskuzi způsobil jeden jediný jednoduchý dotaz.

JiříkTK napsal:
Z pohledu mých fiktivních tratí již vím, co jsem potřeboval. A na fiktivních tratích není žádný problém použít to, co ČSD plánovaly a v některých místech zkoušely.

Ale všimněte si, jakou "složitou" diskuzi způsobil jeden jediný jednoduchý dotaz.

No tohle jsem právě nechtěl. A, jak vidím, hned se povedlo. Příště, když bude něco k věci, tak přes SZ.

Tom: Tři krátký zvuky nikdy nebyly "povolte brzdy úplně", ale "zabrzděte mírně". Pakliže je to opakovaně, je to "stůj, zastavte všemi prostředky".

Matně si vzpomínám na novinku v předpisech, když se dělaly velké změny v těch 80. letech, byla nová návěst "Souhlas k odjezdu" . Dělali jsme si z toho legraci a strojvedoucímu jsem předával, "také souhlasím s odjezdem" Do té doby se dávalo pohotovi k odjezdu a vlakvedoucí na znamení k odjezdu zatroubil trubkou. Ale to už je hodně dávno.

TOM napsal:
Francek napsal:
... máte zažitý léta a léta jeden z nejdůležitějších, signál "Stůj, zastavte všemi prostředky", tři krátké zvuky, a najednou vám je někdo změní. ...
Já také:
1) Mlhovky v tomto provedení v žádném předpise nebyly, používaly se začátkem osmdesátých let zejména na severu Čech a do předpisu (1988?) se dostaly až nové, t.j. současné.
2) Tři krátké zvuky byly odjakživa buď pouze "Stůj" nebo "Povolte brzdy úplně"

Povolte brzdy úplně je jeden dlouhej a dva krátký. Krásně to máte v MSTS. Když parní lokomotiva stojí a zahoukáte, ozve se právě tohle. Není to asi u všech, v těch od Pikku zcela jistě. F.

Omlouvám se, napsal jsem blbost. Původně jsem chtěl napsat "Zabrzděte úplně" ale z pro mne nepochopitelných důvodů z toho vzešlo tohle. :)

Zbyněk Šemora napsal:
Matně si vzpomínám na novinku v předpisech, když se dělaly velké změny v těch 80. letech, byla nová návěst "Souhlas k odjezdu" . Dělali jsme si z toho legraci a strojvedoucímu jsem předával, "také souhlasím s odjezdem" Do té doby se dávalo pohotovi k odjezdu a vlakvedoucí na znamení k odjezdu zatroubil trubkou. Ale to už je hodně dávno.
Jenže "Souhlas k odjezdu" nebyla návěst pro vás ale pro vlakvedoucího.

TOM napsal:
Jenže "Souhlas k odjezdu" nebyla návěst pro vás ale pro vlakvedoucího.

"Souhlas k odjezdu" (téčko) byla návěst vlakvedoucího a byla určena výpravčímu nebo fírovi.
Od roku 1997 ji nedával vlakvedoucí, ale ten průvodčí, který byl nejblíže výpravčímu/strojvedoucímu.

Vlakvedoucí jí dává pořád, ale jen jeli na začátku vlaku. Toto se ale dělalo i před tím, jen se to nejmenovalo souhlas k odjezdu. Vždy se dává souhlas nebo dříve odjezd odzadu dopředu.

Matýsek napsal:
Vlakvedoucí jí dává pořád, ale jen jeli na začátku vlaku. Toto se ale dělalo i před tím, jen se to nejmenovalo souhlas k odjezdu. Vždy se dává souhlas nebo dříve odjezd odzadu dopředu.

Napsal jsem to trochu blbě, správně má být, že odzadu dopředu se dává pohotovy k odjezdu a ten který první za mašinou dává souhlas k odjezdu.

V rámci dnes probíhajícího programu "LIPRA" jsem se už asi popáté rozhodl skončit s aktivní činností v MSTS.

Hlavně aby se program "LIPRA" netransformoval do programu "ADVARP", to by mě skutečně mrzelo.

Back
Nahoře