Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

V čem je problém? Zde se jezdí stylem rozjezd-výběh-brzda. Pokud se jede delší úsek nebo do kopce, tak po dosažení maximální rychlosti se zkrokuje na 0 a zařadí se série.

Jinak první stupeň Manipulace. Jízda jen na odporech, používá se krátkodobě, než se mašina odlepí od kolejí, taková kontrola, že nikde nic nebrzdí (nebo pro pojíždění v depu), pak se zařadí serie, kdy nakrokuje kontroler s motory spojenými do série. Další stupeň paralel se zařazuje, pokud chci jet rychleji než 60km/h. Poslední stupně jsou shuntovací, v reálu se zařazují i jednotlivě. Dílčí krokování zpět není možné a odpojení od výkonu dochází až po přestavení kola na 0. V MSTS je ale kompromis, tady reál nešel nadefinovat, tak pokud kolem přestavuji zpět na paralel, serii a manipulaci, tak se také snižuje výkon.
Z těchto důvodů, že v reálu se výkon odpojuje okamžitě se například pro rozjezd do rychlostí 80km/h nedoporučuje používat shuntovací stupně, protože po sjetí z výkonu by vznikaly obrovské proudové rázy, pak se rychleji opalují palcové kontakty ve stykačích, což vede pak k poruchám.
Jinak za sucha se dá rozjíždět i stylem 300 z místa, kdy kolo kontroleru dám rovnou na CH (shunty). Ale kvůli rázům ve vlaku je stále vhodné nejprve chvíli počkat na manipulaci, než se vlak pohne.
Pokud v rychlosti 100km/h začnu brzdit EDB, do rychlosti 90km/h mohu použít jen B1. Pokud bych zařadil hned B2, EDB vypadne a už musím dobrzdit jen vzduchem. Osobně vyzkoušeno a pomalu s pohlavkem od parťáka :D.
Takže v devadesátce zařadím B2 a v 75 automaticky naběhne B3. B MSTS to myslím není definované, ale nějaké vylepšení kdysi zkoušel bob57.
EDB brzdí do 30km/h. Takže je nutné od počátku součinovat s vlakovou brzdou.
Jinak současné žabotlamy už nejsou to co jsem znával. Prý motorgenerátor nahradilo něco modernějšího, takže už to není ta romantika s jeho poruchami a výpadky, kdy se vše muselo řešit za jízdy, aby mašina vůbec jela. Už jsem zapomněl, který to byl jistič. Osmistovka? Tenkrát měl člověk vše v malíčku. Relé od topení bylo 371 (důležitá znalost) Hlavní vypínač 324, diferenciální ochrany 033 031, taková padáčková relé, která se dost komplikovaně vybavovala. Nejprve se musel jističem vypnout HV, pak prostrčit ruku pod skleněný kryt k relátkům a zmačknout čudlík relé, kde byl na mechanické kontrolce jističe červený puntík v bílém obdélníku. A to se muselo ve správném pořadí na obou motorových vozech s ohledem, který byl řídící/řízená. Podrobnosti jsem už zapomněl.
Při větší poruše se funkční mašina dávala na samostatnou jednotku a to byl také obřad, kdy se mašina musela nejprve odpojovači uzemnit. A to vše se dělalo za jízdy a cestující ani netušili, že se jedná o poruchu lokomotivy. Mechanici se tenkrát na zadní motorový vůz naběhali. Tyto nacvičené úkony pak trvaly v řádu desítek sekund, proto vlak byl oživen dřív než stačil z výběhu zastavit.
Asi ty poruchy museli už nějak vychytat, protože sám fíra by podobné závady sám těžko stíhal vybavovat.

No no no, tak to jezdím dobře. Já ti Zbyňku děkuju.

Zbyňku, jak je to s tou krajinou mezi Bo - ČT co tady nakousl čouda?:rolleyes:

Tuším že v roce 2008 probíhala rekonstrukce jedné koleje v úseku Tišnov - Říkonín (směr Havl. Brod, Teď nevím která kolej jestli 1 nebo 2. ) S touto reko. bylo spojené i zvýšení rychlosti (původně ve vybraných úsecích na 110 km/h) to jen pro upřesnění.
Pan Šemora staví trať dle podkladů z nějakého období. Je jenom na něm zda tuto věc do trati zahrne. Ale takovéto otázky se tu již mnohokráte řešili (že někde je již trať modernizovaná ...) Toto je teoreticky stavebně "nenáročné", ale záleží jen na staviteli.

Ty motory neřvou proto, že se zvyšuje rychlost na 120, ale proto, že je tam stoupání 17 až 19 promile a každý rychlík je rád, že se tam alespoň na 100 rozjede. Co se týká horního rychlostníku, tak pochybuji, že tam nějaký vlak je způsobilý těch 120 jet. (kotouče ve všech vozech a způsobilá lokomotiva - 362 způsobilá je)
....
Teď se dívám do sešiťáku a pravdu máš. Ale jestli vidím dobře, tak 110 už je i někde z Kuřimi do Tišnova a z Říkonína do Brodu má 110. A to samé i v opačném směru, ale z Říkonína do Tišnova vidím jen 115.
Hold zrychlujeme. Musím si tam někdy udělat seznání. Plánované je až na jaře.

Zdravím vás. Když je tu řeč o úseku Tišnov - Řikonín, přihodím sem mojí zkušenost z MsTS. Chci upozornit, že beru na vědomí to, že se jedná pouze o simulátor. Jelikož je mojí zálibou fotografování železnice, je tento traťový úsek jedním z mých nejoblíbenějších. Táhlé stoupání, krásná příroda a hlavně je zde "celkem" hojná nákladní doprava. To vše za silného doprovodu zvuku TM a ventilátorů "střídavek". "Pravidla" v podobě Blažovic, uhlí z Karviné, aut z DNV a kontejnerů v relaci Břeclav - Děčín a samozřejmě vyrovnávky do Budějic, Mostu, Nymburka atp. Jednou jsem zde vyfotil odpolední Budějovice ve složení 2x230 - 31vozů (převážně ložených) a na postrku další 230. Podobnou soupravu jsem si složil jako consist, akorát místo Laminátek jsem dal Esa. Začínal jsem v Tišnově. Rozjížděl jsem se a rychlost se ustálila někde kolem 60km/h, ovšem jakmile jsem vjel do tunelu před zastávkou Dolní Loučky, rychlost začala klesat a kousek za zastávkou jsem zůstal "viset". Měl jsem nastavené Léto/jasno. Chci se zeptat, jestli je problém v mém stylu řízení a nebo opravdu mám brát ohled na to, že je to pouze simulátor. Pro informaci náklad mohl mít kolem 1800t (samozřejmě +/-).

Možná to není vhodný příspěvek do tohoto vlákna. Omlouvám se.

Heme: nezačala vám prokluzovat mašina? V MSTS to v tunelech klouže dost, vyzkoušeno na aktivitě od Boba...

Heme nám v Martinovo aktivitách vždycky všecko vycházelo dle reálu, pokud byly v trati reálný sklony. Jestliže je tam stoupání do 20 promile, tak norma na eso je 800t dle doplňku. Samozřejmě beru v úvahu typ jízdního odporu T. V Učku je to 600tu/loko. Tak jako tak bys to měl vyjet. Esa jsou nastavený jakš takš.

Já to testnu s wapkama a dám vědět jestli sem to vytáhnul, nebo ne.
No Heme takže dvě esa vpředu, jedno na postrku a 18stovek uhlí. V Tišnově sem odjížděl na 40 a volno, pak sem to vopral. V Doplňku hodnota trakčního proudu u esa pro tažnou sílu 175kN je 715A. Tohle jsem dodržel i když postrk to tam moh prát na plný pecky. Vytáhnul jsem to bez problémů a v Loučkách jsem projížděl okolo peronu rychlostí 82km/h. Typoval bych to u tebe na chybu ladění, konkrétně vozy, možná i spřáhla, eventuelně vysoký jízdní odpor. Eso je v MSTS nastaveno jak jsem zjistil poměrně obstojně.

Naposled editoval moderátor:

Čouda - Díky za reakci! Hodně mě překvapila rychlost na Loučkách! Nicméně sklony má pan Zbyněk určitě v pořádku, tomu věřím a taky souhlasím s tím, že chyba může být u mě v Trainsetu. Já si aktualizace nestahuju, stáhnu si model vozu a tím to pro mě navěky končí. A to bude ta chyba. Trainset nestahuju proto, že tam jsou stejnosměrné lokomotivy a spousta třeba jen aktualizacím k nim. Předpokládám, že ty pravidelně stahuješ aktualizace. Možná bude něco i s BINem, mám ho už jak dlouho a elektrickým lokomotivám mi při pohledu z okna (klávesa 5) stále "běhá" sběrač nahoru a dolů. je na čase, dát si vše dohromady!

Vojtik - Začne růst trakční proud, pískem nic nevyřeším a i když pomalu sjíždím s odboček - kvůli tomu proudu, spolu s tím klesá i výkon a do těch našich kopců už to zkrátka nevyjedu. A jelikož to je simulátor, tak zde ani není možná varianta, že by za mnou jel další náklad a tím pádem byl větší úbytek napětí v troleji jako jednou v reálu, když na voltmetru sítě bylo hraničních 18kV a do protivky stoupala ucelenka Rajek s blažovickým cementem a my se nemohli s osobákem rozjet ani z kopce dolů. A to tam byly poskládaný všechny šunty.

heme napsal:
.....Možná bude něco i s BINem, mám ho už jak dlouho a elektrickým lokomotivám mi při pohledu z okna (klávesa 5) stále "běhá" sběrač nahoru a dolů. je na čase, dát si vše dohromady!
...
:D :D Jestli s tímto jevem chceš něco udělat, tak si změň pohled z okna tak, aby na sběrač jak lítá nahoru a dolů nebylo vidět. To je vše, co s tím můžeš udělat. Jinak MSTS má v tunelech nastavenu menší adhezi, proto mašiny začnou klouzat. Ale pokud se jede za deště, tak by v tunelu měla být adheze lepší než na mokrých kolejích venku. Jak přesně je reál, to je na dlouhé diskuze, ale jinak mi tohle vyhovuje, spící fíra v simulátoru má alespoň nějakou práci a musí reagovat.

.....Možná bude něco i s BINem, mám ho už jak dlouho a elektrickým lokomotivám mi při pohledu z okna (klávesa 5) stále "běhá" sběrač nahoru a dolů. je na čase, dát si vše dohromady!
-----------------------------------------
S BINem to nesouvisí. Je to "kostlivec ve skříni" původního MSTS. Při tomto pohledu všechny animované prvky se donekonečna opakují. Sběrače jdou nahoru dolů, dveře tramvají se otevírají zavírají .... atd.
Jediná rozumná rada je ta kterou píše pan Šemora = nastavit pohled tak aby tato chyba nebyla vidět ...... :-(

Dobrá, děkuji vám za rady. Teď už se s tím vypořádám a udělám vše tak, jak říkáte. Ještě jednou díky

Opravil jsem ty nejhorší objevené chyby a tak v neděli večer vydám malou opravnou aktualizaci. K verzi na DVD ji buď přiložím nebo instalačku přepracuji, ještě uvidím.
Mates mi upravil perony v Bratislavě. Trochu jsem tam prodloužil šturc u třetího nástupiště.
Jinak jsem dělal hodně oprav s odpochodovanými databázovými značkami na kolejích. Mnohdy by takto mohlo dojít k projetí návěstidla i několik desítek metrů před. Také jsem musel posunout zpět i některé odpochodované označení kolejí. Pokud se takové označení používá v úkolech aktivit, asi bude dobré preventivně vyzkoušet takové aktivity v editoru a kdyby náhodou něco, tak stačí zadat přepočítat a uložit.
Tyto chyby se mnohdy nedají uhlídat. Například zastávka Dolní Loučky, tam už tyto značky opravuji asi potřetí a když namátkově otevřu po roce editor, znovu je to vše ujeté. Návěstidly počínaje, zastávkami konče. Asi to bude tím, že je tam až 20 promile spád, tak to tam ujíždí z kopce dolů :D (to byl vtip). Příčina byla, že jsem v Tišnově vyměňoval nedávno koleje. Ale zapomněl jsem srovnat perony, tak nyní už je to tam opraveno.
Od Pawlíka budou nové textury panelů na starých nástupištích, konečně to má tu správnou patinu.
Mimo jiné, jelikož musím využít každé chvilky, začal jsem pokládat koleje jistým směrem. Můžete pak hledat kde :D

Zbyněk Šemora napsal:
...
Mimo jiné, jelikož musím využít každé chvilky, začal jsem pokládat koleje jistým směrem. Můžete pak hledat kde :D

Že by Kaiser Ferdinand Nordbahn nach Oderberg ? :D

David

Ale, ale pánové. Pokud dobře vidím tak Zbyněk psal o tom že pak můžete hledat kde se staví, nepsal že máte hádat předem....:):):)
Tady je důkaz:
Zbyněk Šemora napsal:

Já sice těžce nestíhám. Včera jsem doskládal nový PC, dnes dopoledne velký nákup v Brně a až odpoledne jsem teprve začal pracovat, ale stále ještě něco doinstalovávám. Zatím jsem z nového PC přímo nadšen a jsem rád, že není pravda, že MSTS žádný nový HW už víc nerozhýbe.

Aktualizaci asi vydám až zítra, abych ještě dodělal jedno nádraží a tím tato bude pro zasvěcené i pracovní, ale jinak to bude trochu přehlídka Modelářů:
Motorák udělal peron v Radotíně, aby se nahradil default, Mates se vrátil z cest, opravil Bratislavu a jako bonus přidal nádraží Velim a nakonec milovníci nostalgie ocení Miranovu práci, kde mimo úprav na modelu depa Praha Masarykovo vzkřísil už zbouraný komplex budov mezi tratěmi do Buben a do Hrabovky. Nádherná práce, ale ještě to není finál.
A poslední modelář je Aleš Sláma, autor hradu Pernštejn a ten bude mít v této aktualizaci asi 8 nádražních modelů pro nový úsek trati, co bylo v hádance. Plné vychutnání prostředí bude později, zatím se jedná jen o stavební verzi a nějaký měsíc to ještě tak zůstane, než se podaří propojit A a B.

Už je venku ta aktualizace BP85.03. Den a půl zpoždění, hold jako na dráze. Ale v neděli večer a včera se ještě udělalo hodně práce. Nebylo kam spěchat.
Snad už konečně bude trochu klidu. :D

Pepa z Nuslí napsal:
Zbyňku máš tam taky aktualizované aktivity?
Pokud nebylo hýbáno s kolejemi, není proč aktualizovat aktivity, ale já jsem se vydrbal. Test aktivity 2. dílu v polovině tratě a po aktualizaci mi to vyhodí, že byl změněn soubor a musím to jet celé znova.:D:D:D
Dan

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře