RE: Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou
Tak já myslím, že je nejvyšší čas, abych tu začal psát slohovku na téma Aktualizace 18.
Aktualizace bude přístupná ke stažení sice až zítra, ale zítra musím být celý den v práci, takže už o ní něco málo napíšu teď.
Nejdůležitější v této aktualizaci je zřejmě postavení Prahy. Kolejiště je hotové po celé Praze, ale krajina ještě není celá dokončená.
Hotová je stanice Praha hlavní nádraží a vše co je od ní jižním směrem, takže Vršovice, Malešice, Hostivař, koleje směrem ke Smíchovu až k Vltavě a úsek Běchovice - Libeň (mimo) a spojka z Libně do Malešic.
A severně od hlavního nádraží - Masaryčka, Holešovice, Vysočany, Libeň - tyto místa jsou zatím rozestavěné.
Každopádně teď budu usilovně pracovat na dokončení celé Prahy, takže zhruba za cca 3 měsíce bude další aktualizace, kde už bude kompletně dokončená celá Praha.
Na těch úsecích v Praze, kde ještě není krajina, nejsou funkční rychlostní značky!!! Takže po těchto nedokončených tratích raději vůbec nejezděte a hlavně tam netvořte žádné veřejné aktivity.
No a pokud jste se všichni těšili na Nové Spojení, tak Vás zklamu, to je ještě taky rozestavěné. V reálu když se stavělo Nové Spojení, muselo se směrem od Kolína jezdit na hlavní nádraží přes Vršovice, takže si pěkně zahrajeme na realitu a od Kolína do Prahy budeme fičet čtyřicítkou přes Vršovice.

Toto opatření má ještě jeden důvod. Původně jsem to tu raději ani psát nechtěl, ale napíšu to. Kdyby v této aktualizaci bylo hotové Nové Spojení, tak by přes ty Vršovice nikdo nejezdil a já bych to tam stavěl naprosto zbytečně, byl by to jen ztracený čas. Takže aby trať z Běchovic přes Vršovice na hlavák splnila svůj účel, musí Nové Spojení ještě pár měsíců zůstat zablokované.
Je mi sice líto aktivitářů, kteří čekali na Nové Spojení, aby mohli dokončit aktivity, ale můžete ty aktivity prozatím udělat přes Vršovice, bude to pěkné spestření.
Mimochodem nedávno se mě jeden aktivitář ptal, jestli jsem kromě přestavby Polanky nad Odrou dělal ještě jinde nějaké zásahy do kolejiště a já řekl, že ne. Myslím že to byl Kuba, ale nevím to jistě.
Úplně jsem zapomněl na to, že jsem ještě upravoval stanici Vrútky.
Když jsem ve Vrútkách napojoval trať do Zvolena, tak to tam moc nepasovalo, takže celé Vrútky jsem zboural a postavil znovu, tudíž i tam bude třeba upravit aktivity.
K té Praze bych ještě napsal dvě důležité upozornění:
Za prvé, na dokončených úsecích v Praze se neřiďte rychlostí, která je na traťovém monitoru (F4), ale řiďte se vždy rychlostmi podle rychlostních značek.
Na některých místech totiž traťový monitor bude udávat jinou rychlost, než jaká je povolená rychlostními značkami.
Nebudu tu vysvětlovat proč to tak je, prostě jezděte takovou rychlostí, kterou Vám dovolují rychlostní značky, neřiďte se rychlostí uvedenou na traťovém monitoru.
A za druhé, problém s mizením okolní krajiny, už jsem se tu o tom nedávno zmiňoval. V Praze je velmi hustá zástavba a MSTS to někdy nezvládá načítat.
Nebudou se Vám objevovat žádné chybové hlášky, ale kolem tratě se občas může objevit prázdná plocha. V místě, kde byste normálně čekali hustou zástavbu, nebude vůbec nic.
V takovém případě hru uložte a znovu načtěte a krajina už bude v pořádku.
Přikládám pár ukázek. Na tom vrchním obrázku je vždy trať s chybou, na tom spodním je trať po znovunačtení:
http://www.trat321.cz/ostatni/001.jpg
http://www.trat321.cz/ostatni/002.jpg
http://www.trat321.cz/ostatni/003.jpg
http://www.trat321.cz/ostatni/004.jpg
Píšu to sem hlavně proto, aby si někdo nemyslel, že jsem na některých místech odfláknul krajinu. To ne, na krajině jsem si dal záležet, dokonce tak moc, že to ani MSTS nezvládá.
Pokud by náhodou někdo věděl, jak MSTS upravit, nebo nastavit, aby se tyto chyby v krajině nezobrazovaly, tak ať to sem napíše, určitě to pomůže všem.
Kromě Prahy jsem ještě postavil tratě z Prahy na sever do Kralup, na západ do Berouna, na jih do Olbramovic a trať z Vrútek do Zvolena. Až na úsek Vrútky - Cremošné jsou všechny ostatní úseky zatím bez krajiny. Na dokončení krajiny začnu pracovat jakmile dokončím Prahu.
A abych jenom nestavěl nové úseky, tak nějaké úpravy byly i na těch starších.
Například na celé trati ve všech stanicích jsou nové sloupy TV (brány), na všech mezistaničních úsecích jsou nové kotevní a mezikotevní sloupy, jsou nově zavedené návěstidla s PUR, v Bujanovském tunelu jsou originální tunelové autobloky a na tříkolejce mezi Poříčanami a Prahou jsou nové návěstní lávky - to vše jsou objekty, které vytvořil Deterio.
Mates udělat spoustu objektů v Praze - lanový most na jižní spojce, perony na hlavním nádraží, podchody v Kyjích a Dolních Počernicích, Nuselský most... Mimo Prahu vymodeloval stanici Košice, most v Banské Bystrici, mnoho různých značek mezi Vrútkami a Zvolenem, tunelové portály na téže trati a dalších mnoho drobností.
Fabio vytvořil modely do Otrokovic, od Hekla je spousta objektů v okolí Diviak a Turčianských Teplic, Miran upravil model Masaryčky a haly na hlavním nádraží, Honza Švec taky upravil několik modelů na hlavním nádraží a velkou spoustu dalších modelů mám z tratě Zbyňka Šemory.
Všem modelářům moc děkuji za nádherné objekty.
A děkuji i všem ostatním, kteří mi jakkoliv pomohli, Ďasíkovi za aktualizaci webových stránek, Jefferovi za aktualizaci map a dalším lidem za poskytování fotodokumentace, videí atd.
Ještě byla zrekonstruována Polanka nad Odrou, Vrútky, ale o tom jsem se už zmiňoval.
V některých stanicích byly na žádost uživatelů upravené statické vozy, na Ostravsku bylo trochu změněné umístění pomalých jízd (značky "Z" a "K"), v Pečkách a v Hodoníně jsou originální návěstidla s indikátorem "3" od Deteria a staniční hlášení přibylo ve stanicích Praha Vršovice a Praha hlavní nádraží.
V ostatních Pražských stanicích bude hlášení až dokončím krajinu. Ještě je hlášení v Holešovicích, ale to jenom proto, že jsem ho chtěl vyzkoušet a zapomněl jsem ho smazat.
Další aktualizace teda bude zhruba za 3 měsíce, takže pokud kdekoliv na trati najdete nějaké chyby, všechno mi pište, abych to mohl hned opravit.
Tak to je asi vše, přeji Vám spoustu ujetých kilomterů na Trati 321 a přes Vršovice opatrně, koleje jsou tam v hrozném stavu.
Martin - Stavitelxx