ČSD M290 "Slovenská strela"

Tak hledám kolem vozu M290 co se dá, dokonce jsem prolézal zmíněný archív ČT a Hledání ztraceného času, ale tam je těch dílů tolik, že to je na dlouho. Nicméně jeden rozhovor ohl. Strely jsem našel zde:
http://www.ct24.cz/doprava/80469-vlak-slovenska-strela-nova-kulturni-pamatka/
Ale to asi nebude žádná novinka. :-)
Dan

Zdravím, tak jsem si všimnul další chybičky u M290. Kuřácký oddíl byl ten menší a nekuřácký větší. Na modelu je to přesně naopak.
Dan

Zdravím pánové,
dnes jsem v práci poklábosil s mým majstrem-ostříleným motorkářem a probírali jsme možnosti pořízení zvuků tatrováckého benzínového motoru.
Nejsem v oboru automobilových motorů /a vlastně spalovacíh motorů vůbec/ znalec,ale pokusím se poptat odborníků na existenci poválečné verze motoru TATRA,který by se parametry přibližoval motorům použitých ve vozech M 290.0.
Kdyby takový motor existoval a byl by namontován v nějakém funkčním historickém automobilu /předpokládám nákladním/,možná by už zbývala jen maličkost - nakoupit deset litrů benzínu a pořídit jeho audiozáznam.:D
No,zní to pěkně,ale kdoví jak to dopadne.;)
No nic,jdu studovat historii automobilismu.:D

David

Poválečný benzínový náklaďák z Tatry? Tak jedině Tatra 805, tu poháněla první sériová verze motoru T603.

Motor do M 290.0 neexistuje. Tatra nebyla spokojena s dostupnými motory a proto motor nově zkonstruovala. Vyrobilo se jich 5! 4 jezdily v 2 x M 290.0 a jeden byl náhradní. Náhradní motor se nepodařilo objevit.

To mě napadlo taky, zvuků s kačenou je na YouTube poměrně dost.
Jde o to, zda vzduchem chlazený osmiválec V zní stejně jako vodou chlazený šestiválec řadovka. Takhle nějaký veterán z Tatry ....

NeilYoung napsal:
Poválečný benzínový náklaďák z Tatry? Tak jedině Tatra 805, tu poháněla první sériová verze motoru T603.

Josef Vogeltanz napsal:
...
Takhle nějaký veterán z Tatry ....

Zdravím,
už jsem rozhodil sítě na diskuzní fora o tatrovkách,tak uvidíme. Podle všeho by byl zvukově nejblíže motor automobilu T 805. Jestli to "schválí" i experti na automobily,pokusím se poptat u ostravských hasičů,kteří prý mají jeden takový stroj v garáži. V každém připadě to bude se zvuky pro "Strelu" jeden velký kompromis,o tom není třeba debatovat.;)

David

David Hájek napsal:
Zdravím,
už jsem rozhodil sítě na diskuzní fora o tatrovkách,tak uvidíme. Podle všeho by byl zvukově nejblíže motor automobilu T 805. Jestli to "schválí" i experti na automobily,pokusím se poptat u ostravských hasičů,kteří prý mají jeden takový stroj v garáži. V každém připadě to bude se zvuky pro "Strelu" jeden velký kompromis,o tom není třeba debatovat.;)

David
No Davide, kdyby byla možnost nějaké to auto nahrát, hodila by se i Praga V3S pro zvuky MUV69

a bylo ještě porazeno http://www.youtube.com/watch?v=SPJdyCEfhy0&feature=related (Cursor CNG) a ještě malej výňatek: "takže by tomu dnes odpovídal plynovej Tedom nebo možná Iveco Cursor 10 nebo 13 CNG."

David Hájek napsal:
... Podle všeho by byl zvukově nejblíže motor automobilu T 805. ...
Mám pocit, že právě zvuk ventilátoru, kterým byl tento motor chlazený a který vydává poměrně vysoký tón (snad ho lze pro představu vzdáleně přirovnat k hvízdání turba) není úplně to pravé ořechové.

Chlapi, trochu mimo mísu, ale o Strele, jak dostanu screen z dvd? Přes klávesu Print Screen to nejde a já si chci z jedněch záběrů M290 udělat obrázek Nejsem PC znalec, vím že to je základní věc, ale já to nikdy nepotřeboval. :D
Dan

Dan J. napsal:
Chlapi, trochu mimo mísu, ale o Strele, jak dostanu screen z dvd? Přes klávesu Print Screen to nejde a já si chci z jedněch záběrů M290 udělat obrázek Nejsem PC znalec, vím že to je základní věc, ale já to nikdy nepotřeboval. :D
Dan
Ono to záleží od programu, prostredníctvom ktorého DVD pozeráš. Napr. PowerDVD 5 a 6 ukladá obrázky tuším klávesou spacebar do predom zvoleného adresára - kedysi som takto naklikal stovky screenshotov z akéhosi filmu, aby som neskôr čo mazať :D

Zdravím
a mé dnešní příspěvky ke kauze "Zvuky Slovenské strely" uzavírám představením pana Jařabáče,v minulosti mistrem truhlářské dílny kopřivnické TATRY,který tvořil také dřevenou konstrukci modelu Slovenské strely.Dnes je mu přes devadesát let a je také nejstarším občanem Příbora. Prý je také na svůj věk velmi vitální,tak to vidím na výlet do Příbora a poklábosení o tom,zda ještě žije nějaký jeho kolega - motorář.;)
Jinak věřím,že pátrání po možnostech získání audionahrávek pro Strely přinese ještě další zajímavosti týkající se tohoto bezesporu zajímavého kousku.

http://www.seniortip.cz/seniortip.php?module=article&id_article=35

David

Prikladám odkaz na obrázok brzdy Slovenskej strely ako sa mi ju podarilo odfotiť v Kopřivnici.
Pri modelovaní som vychádzal z nápisu M290001a čo som predpokladal, že je predná časť vozňa. Na základe tohoto som dal predný oddiel ako nefajčiarsky. Taký je nápis na vozni. Z výkresu Strely som zistil, že predná časť má 4 okná, tak automaticky zadná má 5 okien. Takto som vyrobil aj model. Vnútro som vyrábal podľa výkresu a tam je označenie P na strane so 4 oknami. Takže niekde je chyba, kde? Vo výkrese? Nie je problém upraviť model, ale počkám až bude toho viac ??? A potom by sa to vydalo ako ďalšia verzia.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t346355_M290vykres.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t346354_M290brzda.jpg[/URL]

David Hájek napsal:
Zdravím
a mé dnešní příspěvky ke kauze "Zvuky Slovenské strely" uzavírám představením pana Jařabáče,v minulosti mistrem truhlářské dílny kopřivnické TATRY,který tvořil také dřevenou konstrukci modelu Slovenské strely.Dnes je mu přes devadesát let a je také nejstarším občanem Příbora. Prý je také na svůj věk velmi vitální,tak to vidím na výlet do Příbora a poklábosení o tom,zda ještě žije nějaký jeho kolega - motorář.;)
Jinak věřím,že pátrání po možnostech získání audionahrávek pro Strely přinese ještě další zajímavosti týkající se tohoto bezesporu zajímavého kousku.

http://www.seniortip.cz/seniortip.php?module=article&id_article=35

David

Pokud vím, tak Tatra měla vodou chlazený šestiválec ještě v Tatře T70 - což byla prezidentská limuzína, která je v Kopřivnici v muzeu. Výkon cca 65 koní by seděl (290 má dva motory a celkem 165 koní). To by se už dalo nějak zkombinovat - pokud by pochopitelně byla řeč s muzeem.

Back
Nahoře