Polícia, pokuty, sťažnosti, stravenky a iné rozprávky

RE: Nehody

Jacek: dobře řečeno s tou frontou. U nás v DPmML slyšíme to samé, akorát neberou jenom 300,- z prémií, ale rovnou 1500 - 2000,- podle profese.

fíííííra napsal:
Jacek: dobře řečeno s tou frontou. U nás v DPmML slyšíme to samé, akorát neberou jenom 300,- z prémií, ale rovnou 1500 - 2000,- podle profese.
Tady u nás je tenhle argument bohužel běžná praktika většiny soukromníků, minimální mzda (8000 hrubého :idea, žádné příplatky ani prémie a ty fronty nezaměstnaných jim jen nahrávají. Ale to už sem nepatří.

Osobně jsem pracoval v supermarketu rok, a má zkušenost není zrovna tak žhavá, jako vaše. Asi nejvíce si pamatuji na situaci, kdy se šéfová onoho obchodu rozhodla, kvůli spoustě prošlého a rozbitého zboží, pozastavit vyplácení stravenek. Kamarád mi poradil, že toto si prostě lajznout nemůže! Tak jsem za ní došel do kanceláře a řekl jsem jí, že jestliže mi hodlá stravenky nevydat, tak na ní podám trestní oznámení, protože na základní mzdu (a stravky nevyjímaje) jen tak sahat nemůže. Od té doby jsem dostával stravenky jako jediný, protože ostatní nebyli ochotni si to vyřvat. Podobně inventury, na které jsme měli zůstávat bez jakéhokoli proplacení přesčasů (bývaly přes noc) Ze začátku jsem měl strach, tak jsem tam chodil, pak jsem na ně dlabal - a nic se nedělo.

Je mi jasné, že toto je off-topic jak vyšitý, takže sorry, admini.

Ako sa vraví, "líná huba, hotové neštestí", kolegovia držal 24hodinovú pohotovosť niekoľko rokov zadarmo, keď došli za nami, tak sme im ukázali vztýčený prostredník, že zadarmo nič také robiť nebudeme. Zrazu sa našiel v zákonníku práce spôsob odmeňovania , síce tá najmenšia suma, ale 4000Sk bolo lepšie ako nič.

Tak to je dobrý nápad.:D:D:D Mě šéf také blbě platí. Údajně se nakoupilo víc kol, než se tuto sezonu prodalo (šéf loni netušil, že ke krizi na Islandu vybuchne sopka a zkazí se počasí), tak veškerý výdělek s bídou pokreje platby za faktury a provoz firmy. Ale na stravování a inkaso za bydlení peníze zatím dostávám.
Když jsem se ozval, že potřebuji na výplatě přidat, tak mám počkat do začátku července, kdy se zaplatí poslední větší faktury a pak se uvidí.
Jo kdyby mne šéf jen neplatil, ale já už několikrát musel do práce přinést i své kompletní úspory, když bylo ouvej, abych si nezkazil jméno, že naše firma své závazky platí vždy včas.
Takže i kdybych si proti Z Šemorovi (sobě) založil odbory, tak si moc nepomohu. Není z čeho přidat. Také jsem si už vsugeroval, že asi neumím prodávat kola. Ale tento týden jsme měli školení, prezentaci pro rok 2011 a jak jsem se bavil s ostatními prodejci kol, v pr. je to všude, až na jednu výjimku.

Ale tuto sezonu odhadnout by snad bylo jen pro věštkyni. I ten nejkatastrofálnější scénář vycházel lépe než se tohle jaro děje. Možná už příští týden bude změna k lepšímu, uvidíme.

Takže kdo má alespoň tu práci, která ho jakš takš baví, ať je rád i za to málo. Ale chápu. Když já nějaké nákupy zboží někdy neodhadnu, mohu si nadávat jen sám sobě a snažit se vše napravit a poučit se do příště. Ale pokud jsem zaměstnanec a vidím, že firma zbytečně rozhazuje peníze na ptákoviny a pak nemá na mzdy, to je pozice mnohem horší.

Ronoath napsal:
Osobně jsem pracoval v supermarketu rok, a má zkušenost není zrovna tak žhavá, jako vaše. Asi nejvíce si pamatuji na situaci, kdy se šéfová onoho obchodu rozhodla, kvůli spoustě prošlého a rozbitého zboží, pozastavit vyplácení stravenek. Kamarád mi poradil, že toto si prostě lajznout nemůže! Tak jsem za ní došel do kanceláře a řekl jsem jí, že jestliže mi hodlá stravenky nevydat, tak na ní podám trestní oznámení, protože na základní mzdu (a stravky nevyjímaje) jen tak sahat nemůže. Od té doby jsem dostával stravenky jako jediný, protože ostatní nebyli ochotni si to vyřvat. Podobně inventury, na které jsme měli zůstávat bez jakéhokoli proplacení přesčasů (bývaly přes noc) Ze začátku jsem měl strach, tak jsem tam chodil, pak jsem na ně dlabal - a nic se nedělo.

Je mi jasné, že toto je off-topic jak vyšitý, takže sorry, admini.

Pokud to šéfová postavila jako formu trestu, je to chyba šéfové. Jinak ale na stravenky nemáš žádný právní nárok, pokud nejsou ukotveny v pracovní smlouvě -jde jen o jeden z nenárokovaných poskytovaných benefitů.

No neviem, podľa Zákonníka práce má zamestnávateľ povinnosť zabezpečiť stravovnie zamenstnancov. Ak nemá vlastnú jedáleň, tak dáva lístky. Podľa solventnosti a štedrosti zamestnávateľa závisí aj doplatok zamestnanca, ale minimálna čiastka je tiež daná zákonníkom. Toto platí minimálne 20 rokov, predpokladám že to zostalo v platnosti aj v CZ.

Miran: Bylo to v pracovní smlouvě, včetně toho, že půl je mi za ně strženo z platu a půl dá zaměstnavatel. Odpracováním dnu tedy vznikal nárok na stravenku.

Michale, mám to ověřeno - poskytování stravenek NENÍ POVINNOSTÍ ZAMĚSTNAVATELE A JE TO JEN JEDEN Z BENEFITŮ A NELZE JE TEDY ANI VYMÁHAT SOUDNÍ CESTOU. Pokud je ale poskytne (výše závisí opět na zaměstnavateli), tak zákon opravdu jen stanoví, jakou minimální částku si zaměstnavatel může dát do nákladů a tedy i to, co zaplatí zaměstnanec.

Zaměstnavatel je povinen Ti pouze poskytnout přestávku na oběd v délce 30 minut a pak snad nějaké kratší přestávky. Nicméně pauza na oběd se nezapočítává do pracovní doby a tedy si ji de facto musíš dle ZP nadpracovat.

Martine, no vidíš u nás je to ináč, bod 4 sú vlastne stravenky:
1. Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť zamestnancom stravovanie, ak pracovná zmena trvá viac ako 4 hodiny. Toto neplatí ak sú zamestnanci vyslaní na pracovnú cestu.
2. Strava sa podáva vo vlastnom zariadení alebo prostredníctvom iného podnikateľského subjektu.
3. Zamestnávateľ prispieva na stravovanie vo výške najmenej 55% ceny jedla. Horná hranica je obmedzená do výšky 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5-12 hodín (t.č. 55% z 89 Sk).
4. Ak nemožno poskytnúť stravovanie vyššie uvedeným spôsobom, zamestnávateľ poskytne finančný príspevok.
Čítajte viac: http://hubenakova.blog.sme.sk/c/47178/Zamestnanci-a-stravovanie.html#ixzz0q9H91eqU

Martens napsal:
Zaměstnavatel je povinen Ti pouze poskytnout přestávku na oběd v délce 30 minut a pak snad nějaké kratší přestávky. Nicméně pauza na oběd se nezapočítává do pracovní doby a tedy si ji de facto musíš dle ZP nadpracovat.
I toto u nás vyřešili neskutečně logicky. Vlakvedoucí měli nástup na první ranní vlak ve 2:30 a protože během 12-hodinové šichty nikde nebyla přestávka, změnil se jim nástup na 1:30 a museli v noci o hodinu dřív vstávat, aby se mohli na šatně v klidu posilnit ještě před odjezdem :D

U nás to robia opačne, prídeš unavený ako pes, chceš ísť domov, ale 45 minút na jedlo maš pripísaných na fajront, strojmajster Ti povie "dobrú chuť" a posledný nočák domov je v pr...

Pokud si pamatuji, tak na podobné šichty jsme si nosili z domova kastról. Kolikrát jsme ohřívali na mašině i jídlo vlakvedoucímu. To už k takovému zaměstnání patří.
Já si nosíval do práce na podobné šichty kontaktní gril. Ke snídani byly grilované párečky na oběd se po cestě koupilo u řezníka maso nebo se brávalo z domova. To byla vůně, která se táhla až do vozu pro cestující. Tam museli hladově pomlaskávat. Ale některá mašina byla sviňa. Jistič neutáhl gril a vypadával. Tak se musel občas nahodit, ale podávání obědu to neohrozilo. A to vše se dělo za jízdy. To byly časy. Dokonce ve skříňce na lokomotivě byla i přihrádka pro moje vaření, abych s sebou nemusel vše tahat. Koření, prkéno a palička na maso.... :D
Dráčik napsal:
... Ti povie "dobrú chuť" a posledný nočák domov je v pr...
Cože? Bylo úplně normální, že strojmistr obtáhl turnusový konec, ale nikdo nebyl takový pes, aby Ti nechal ujet vlak domů a ten poslední už vůbec ne. Prostě to vycházelo, tak se chodilo trochu dřív domů a ten kdo střídal zase přišel o něco do práce dřív. Tak to fungovalo roky. Jeden grafikon jsme i fungovali tak, že jsme do práce přišli asi o hodinu dřív a za denní směnu jsme odjeli pendl navíc, a oni pak mohli jít z práce asi o 4 hodiny dřív. Bylo to takové veřejné tajemství a nikdo nedělal problém.
Problém, byl v tom, že ta noční směna byla nepatrně přes normu, tak takové střídání oficiálně nešlo.

Naposled editoval moderátor:

Jacek napsal:
Martens napsal:
Zaměstnavatel je povinen Ti pouze poskytnout přestávku na oběd v délce 30 minut a pak snad nějaké kratší přestávky. Nicméně pauza na oběd se nezapočítává do pracovní doby a tedy si ji de fact musíš dle ZP nadpracovat.
I toto u nás vyřešili neskutečně logicky. Vlakvedoucí měli nástup na první ranní vlak ve 2:30 a protože během 12-hodinové šichty nikde nebyla přestávka, změnil se jim nástup na 1:30 a museli v noci o hodinu dřív vstávat, aby se mohli na šatně v klidu posilnit ještě před odjezdem :D
Nemluvě o tom, že z POPu udělali "píchačky", takže uzavřít směnu v POPu je možné až po čase ukončení šichty, což je půlhodina po příjezdu vlaku a při jízdě rg. je to 20 minut.
Největší blbost ale byla při sobotním Brnu, aneb 1640 FM - Brno, 735 rg. Brno - OH, 3104 rg. OH - FM, tak za tu rg. jízdu, protože rychlíky by správně vozit neměli, hodina navíc, na oběd, nástup 3:54, konec tedy až 13:25. Byla to i tak jedna z nejkratších šichet a nejdůležitější asi bylo to, že odpočinek v R 735 zaplacen :D Škoda jen, že kvůli nízkému počtu cestujících, protože jízda do Ostravy a pak na Brno je o hodinu rychlejší než přímák courák spěšný vlak 1640, který stál v každé díře nebyl vůbec využitý.
Dodržovat konce i začátky se musí, kolikrát už přišla kontrola, dokonce sám šéf RCVD Ostrava osobně, a hned prémie, pak karty, a byl i 1 vyhazov, ale o tom se tady rozhodně nebudu zmiňovat...

Já jen zírám, jaké má Gajdma zkušenosti a co už má odpracováno. Asi žije dvojí život :D Nám je prezentován jako že je mu 15, ale v druhém životě je to už zkušený čtyřicátník a má něco na dráze za sebou. :D
Nic ve zlým, ber to jako srandu. :D Kdybychom nevěděli, že je ti 15, tak Tě řadíme mezi ostřílené nádražáky. :D

Zbyněk Šemora napsal:
Já jen zírám, jaké má Gajdma zkušenosti a co už má odpracováno. Asi žije dvojí život :D Nám je prezentován jako že je mu 15, ale v druhém životě je to už zkušený čtyřicátník a má něco na dráze za sebou. :D
Nic ve zlým, ber to jako srandu. :D Kdybychom nevěděli, že je ti 15, tak Tě řadíme mezi ostřílené nádražáky. :D
Nemám zkušenosti, ani nemám nic odpracováno na dráze. Jen jsem cestovatel (režista), fotograf a syn železničářů. Takže slyším, vidím, fotím... Takže kdokoli, kdo má stejné možnosti jako já, tady může psát to samé a může se rozepsat ještě víc...

Lidi jsou prostě naučení že když to udělá jeden tak to udělá i ostatní .

Je to tak rok - dva když jsem jel rychlíkem. čučím z okna užívám si krajinu a koukám do předu na mašinu (jsme jeli v zatáčce) a tam nějákej cvok... slyšel sem houkání pak křik a to je vše jen takovej rachot pod vagoném... radši sem přivzel oči... vyskákali lidi a šli tam jse podívat (asi si mysleli že muže být živej) vím že ho tam zbírali lopatou... takže ... nepřeju to nikomu zažít...

740 848-7 napsal:
Je to tak rok - dva když jsem jel rychlíkem. čučím z okna užívám si krajinu a koukám do předu na mašinu (jsme jeli v zatáčce) ...

Krouhly jste zatáčku a baba byla na s..., to jen odbočka. Správně má být oblouk, zatáčky jsou na silnici.

Zbyněk Šemora napsal:
Já jen zírám, jaké má Gajdma zkušenosti a co už má odpracováno. Asi žije dvojí život Nám je prezentován jako že je mu 15, ale v druhém životě je to už zkušený čtyřicátník a má něco na dráze za sebou. :D
BRAVO!!!!
Nejde o zkušenosti, ale o VĚDOMOSTI. A ty má Gajdma (vzhledem k věku a k tomu, že se nemusí zaobírat starostmi o uživení rodiny, řešení menstruačních problémů manželky, či vlastních, shánění co nejlevněších brzdových destiček, šetření na dovolenou, ... , zjišťování prodejnosti velicipedů, atd.) a k tomu, že se o dění na dráze zajímá, AKTUÁLNÍ. A rozhodně větší než někdo, kdo je už hezkých pár let mimo mísu. :D
Nic ve zlým :D, omlouvám se všem "Nám", kteří měli na turnusových mašinách své vlastní Maggi, a kteří nejsou nyní za to, že se v pracovní době věnují svému koníčku, placeni a nedostávají stravenky. :D

Porušil jsem své předsevzetí, a opět jsem zde napsal, co si myslím. Ale to, aby se zde někdo opíral do jiného jenom proto, že je "zobák", nesnesu a dokud nebudu zabanován, snášet nebudu!!! Ale vlastně o nic nejde. Nasekám do svého příspěvku :D, :D a :D a je to v pohodě!

PS: Odstranil jsem jeden smajlík z příspěvku ZŠ, neboť limit je 10 ks/přísp, což se mi vadilo v mé tvorbě.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře