Multiplayer do MSTS?

Já jsem také přemýšlel, jako forma multiplayeru by se v MSTS mohla uplatnit. Respektive jiný simulátor, který tohle umožňuje. Asi by musel existovat virtuální svět na síti, kde by veškerý provoz řídil počítač. Pokud by se přihlásil hráč, vzal by si nějaký volný vlak nebo výpravčího, dokud by měl náladu, jezdil by a až by se odhlásil, další řízení by opět převzal počítač nebo čekající další hráč. Pak by tam člověk mohl vstoupit, kdykoli by měl náladu. Ale i tak by šlo jen o pocit, že má v tom světě nějaké kamarády, ale jinak by asi nepoznal, jestli traffic kolem je stroj nebo tam sedí skutečný fíra. Nevím, možná se mýlím.
Škoda že neznám nikoho, kdo má stejný cyklotrenažér Tacx jako mám doma já. Zde také funguje multiplayer a s kýmkoli po síti si mohu dát na kolech závod, nebo se jen tak projet. Jenomže bláznů, kteří investují kolem 25 tisíc do takového potřebného HW plus vlastní bicykl je asi minimum. Možná načítání tratí by mohlo být v MSTS řešeno podobným způsobem. Ale zde je nejdelší trasa jen asi 40km. A to se jezdí vždy okruh po nějakém ostrovu. Takže vlastní plocha krajiny bude menší než adekvátní trasa v MSTS.

Vo Flight Simulatore keď sa prihlásiš do siete tak ti AI trafic odpojí a všetko čo vidíš, je človek za PC niekde na svete.

To dem
no jo to je fakt, ale je tady přece jenom malý rozdíl (mezi MSTS a MSFS). V MSTS máme spoustu různých tratí v různých verzích na různých místech světa. V MSFS je jen jeden svět, pospojovaný jednotnou sítí "vzdušných tratí" (příznivci MSFS mi jistě prominou použitý termín, ale jiný mne nenapadá) v nějaké verzi pro všechny stejnou. Tak a teď babo raď co s tím. Krajina mení potřeba, maximálně několik staveb v okolí letišť, "návěstní soustava" je jednotná pro celé prostředí, systém ŘLP je popsán jednotnými předpisy..... Jó to se to létá v multiplayeru v MSFS.....;););)
Ale tady mne nějaký smysluplný multiplayer moc nenapadá.... Nebo že by zlomyslný výpravčí postavil vlakové cesty proti sobě a pak se vymlouval na lidskou chybu...:):)

Nie je to tak ako hovoríš. Je viac typov scenérií. Default, potom free a nakoniec su aj platené. Niektoré sú zhodné s reálom na 99 percent niektoré na 60. Bežne sa stáva, že vidím lietadlo rolovať po tráve. ALe toto nijak neuberá na kráse multiplayeru.

MP v MSTS by mohol fungovať len ako voľná jazda s tým, že by nejaký doplnkový program (u MSFS je to IVAP) zabezpečil načítanie každého prihláseného hráča. To v praxi znamená , že keby niekto dokázal naprogramovať do MSTS to aby bolo možné pomocou LAN prepojiť dvoch hráčov v MSTS tak je vyhrané.

Ten program by zabezpečil zobrazenie hráčovho vlaku zapomoci MTL databázy čo už teraz ezistuje vo forme TBP. V MP by bol TBP na nezaplatenie. Prepojenie sa medzi jednotlivými fírami by zabezpečil TemaSpeak. A návestná sústava by fungovala normálne podľa toho či je pred tebou vlak , alebo nie. Každý by si prehadzoval výhybky podľa inštrukcií dispečera ktorý by to riadil. Takže možnosť ako na to je daná. Otázka znie či sa dá spojazdniť LAN spojenie medzi dvoma hráčmi.

Hojky pánové
ten multák mě taky kdysi vrtal hlavou a když už se tu rozběhla tato debata tak se taky přidám.
Stále si myslím že nejlepší by bylo spojení MSTS se Staničářem.

Já si třeba dokážu představit že budu sedět u Staničáře a ovládat nějaký úsek stanic a přitom bych mohl komunikovat pomocí nějakého programu se strojvedoucím tak jako pomocí vysílačky . Např při takovém posunu by to bylo zajimavé.
Nebo naopak role strojvedoucího, který ve stanici bude odvěšovat nějaké vozy a nějaké vozy zase připojovat.A opět by probíhala komunikace s dispečerem.
Myslím si ,že by to bylo velké obohacení MSTS.
Takže by to chtělo soft na sítovku,program podobný vysílačce tot můj názor.

Jinak pánové z vlastní zkušenosti mohu napsat,že třeba když mám volno a nemám nic na práci dokážu hrát staničáře s partou lidí i 5 hodin v kuse a přitom spolu komunikujeme přes skype.

Jinak trošku mimo téma:Bylo mě řečeno jedním uživatele z fora že se setkal s autorem binu a že je ochoten se o binu bavit.

Program na komunikáciu neriešte. Ten je dávno daný. TeamSpeak. Nič lepšieho nenájdete.

Díky TeamSpeaku je tu výhoda pro dispečera, pokud hraje pár hráčů. Každý hráč může nahlásit dispečerovi jakou stanicí projíždí a kam má jet a ten mu řekne kupříkladu zastav v další stanici na třetí koleji a vyčkej dojezd vlaku XXXX hráče B. V takovém případě je nutné, aby dispečer znal trať dokonale, ne jak je tomu ve skutečnosti, prostě taková mutace řízení dle D3, kdy se o přestavování vyhybek stará vlakvedoucí nebo strojvedoucí dle instrukcí dispečera.

Pokiaľ by sa naprogramoval nejaký jednoduchý prevodník-software, ktorý by komunikoval MSTS vs. "gordikony, staničář-i...", nemuselo by to byť až tak zložité a testovať by sa to mohlo zatiaľ medzi jedným fírom a dispečerom. Predsalen je pre rušňovodiča zábavnejšie, ak neočakáva dopredu vývoj dopravnej situácie, ako keď hrá človek tú istú aktivitu dookola.

Fungovať by to mohlo aj spôsobom, že by malo každé návestidlo (hlavné aj zriaďovacie) v MSTS svoj kód (adresu) a to isté by platilo aj pre výhybku. Takto isto by boli adresované aj prvky DOZZ, informácie o stave v MSTS by konvertoval revodník do DOZZ a príkazy zas spätne, a v tom prípade je jednoduchšie všetko ostatné nechať napríklad na toho staničára. Obsadzovanie prvkov by však nebolo zrejme tak kúskované, ale skôr naraz od návestidla po návestidlo (hlavne v uzloch). V tom prípade by sa dala krásne využiť funkčnosť zriaďovacích návestidiel. Jednoducho by v MSTS neboli linkované, ale návesti by rozsvecoval múdrejší DOZZ. Ako myšlienka dobré, bohužiaľ moje programátorské znalosti na nule (takto končia všetky moje nápady :D )

Co se mě týče, dal by se považovat jako zjednodušený multiplayer v podobě nějaké aktivity s nějakým trafikem. Dejme tomu, že tam bude 10 vlaků jako trafik, hráči se předem domluví, kterej vlak ze seznamu trafiků chtějí a každýmu se pošle ta stejná aktivita jen s pohledu toho danýho vlaku z trafiku. Hráči mezi sebou můžou komunikovat přes team speak takže třeba v situaci kdy se sejde nekde na nádraží 5 vlaků, tak si třebas mužou pokecat o tom co je cestou potkalo, a další bůhví co ...

PS.:Vím že to má do plnohodnotnýho multiplayeru daleko, protože se tam nedaj zakombinovat online prvky jako: styl jízdy každého hráče v reálném čase, možnost dálkového řízení daného úseku atd...
ale zas tohle by mohlo na nějakou dobu postačit, protože plnohodnotnej multiplayer je myslím v nedohlednu. Toť muj nazor. A mužem začít diskutovat ;)

No tu je veľký problém to že niekomu zblbne nejaký service a zostane niekde pred šajbou, ale v ostatných akt. u ostatných hráčov dojde do stanice. A podobne. TO nemá veľkú perspektívu. AJ keď ako nápad to nie je zlé :)

Ak sa niekomu podarí spraviť LAN prepojenie tak aby sa v hre obaja videli tak je to vyhraté. AK sa to nedá, tak celí MP môžte zabudnúť.

To nebulus
taky koukám co se tady sešlo za odborné programátory. Hlavně že všichni tihle odborníci vědí, jak nejlépe by to měl ten někdo druhý vyřešit. Speciálně ti poslední. To se Džordž, který jediný z nás má MSTS po programátorské stránce nejvíce prozkoumaný, musí pěkně chechtat....

Miran: Další názor programátora.

Jinak je to sice hezké, ale pokud se džordž chce o binu bavit, tak první hodně naléhavou věcí, kterou by bylo potřeba řešit je křivka adheze, brzdy, trakční charakteristika, přepínač na dveře L-střed-P. Plynulý nárůst proudů a otáčkoměr, který by se hýbal nahoru a dolů. Teprve potom se můžeme bavit o ARR, Multiplayeru a podobných věcech. Takový mám názor na věc já.

P.S. možná by džordže postrčila nějaká odměna tím správným směrem ;) Ale musí chtít sám...

Co jsem já slyšel od jednoho zdroje, který se s Džordžem potkal, tak údajně si už pořádně nepamatuje, kde s Binem skončil a naději, že by se k práci vrátil nedával. Ale ta umírá vždy poslední.
Pak se přikláním Čoudovu názoru, jaké jsou priority. Ještě vyřešit opětovné aktivování nadproudových ochran a Jirka Polák měl něco k návěstidlům. Mě se třeba nelíbí nefunkčnost čtyřznakého autobloku, kdy po návěsti "volno následuje "opakování návěsti výstraha" .
Jenomže co se neudělalo tenkrát, už je malá pravděpodobnost, že se to dokončí.

To Čouda
já nikde netvrdím, že se chce Džordž o něčem bavit, natož pokračovat v nějakém řešení. Pokud vím, tak se k problému pokračování v dalším vývoji MSTS Bin již vyjádřil a tečka. Já jsem jenom konstatoval, že se musí pěkně bavit nad tím, jak jednoduše si to někteří představují.

A zkoušel už někdo z vás laborovat s ruským multiplayerem? Víte někdo podrobněji, do jaké míry to mají vyřešené?

Miran napsal:
To nebulus
taky koukám co se tady sešlo za odborné programátory. Hlavně že všichni tihle odborníci vědí, jak nejlépe by to měl ten někdo druhý vyřešit. Speciálně ti poslední. To se Džordž, který jediný z nás má MSTS po programátorské stránce nejvíce prozkoumaný, musí pěkně chechtat....

pokiaľ viem, v závere som napísal, že mám nulové programátorské znalosti. Kto nemá vychodenú nejakú fakultu informatiky, automaticky stráca právo vyňadriť nejaký názor alebo nápad? Nehovorím, že je to jednoduché a vo väčšine prípadov viem, že aj nerealizovateľné, a tam to hasne. Písal som to skôr v súvislosti, že aj v diskusii o BIN-e sa začalo špekulovať o pokračovaní, resp. novej vetve ...

to isté platí aj pre nebulusa ;)

howk

haldo11: Keby si vedel aké problémy sprevádzal vývoj Binu, tak by si tu nebásnil o možnosti spraviť z toho simulátor o generáciu lepší. Aj pri jednoduchých veciach mala oprava často za následok, že sa tri iné veci pokazili.

Back
Nahoře