Projekt Open Rails

... až bude mít OR vlastní definiční soubor modelu a do něj exportní utilitu. Nebo aspoň update s souboru. Nic takového zatím nemá, a pravděpodobně ani mít nebude. Není kdo by to vyvinul ...
Ano, to je velká škoda. Ten šílený export přes conv3ds je za trest, kazí hrany, deformuje polygony a vyžaduje specifický styl mapování.

Zistil som. :) Ale skús nabudúce nejak inak. Ja si tiež dávam pozor aby som max. skritizoval nejaký názor a nie človeka. A titulovať niekoho na to si dávam extra pozor v poslednom čase. (ono totiž nikdy nevieš kto sedí na druhej strane drátu.)

Zdravím. Je škoda, že zatím nelze naplno využít OR a všech jeho vychytávek. Já se stále trápím se simulací nakládky a vykládky. Něco jsem už nastudoval o změně tankovacích bodů, ale stále nejsem v obraze, ohledně zápisu do wag souborů. Je zajímavé, že některé produkty přepravy podporuje i samo MSTS. Jedná se o zrní, uhlí,štěrk, písek a voda. Když by mi někdo doplnil další poznatky k tomuto tématu, tak budu moc vděčný.

Čerpal jsem ze stejného zdroje a úspěšně jsem se popasoval s dynamickými náklady u Pikkových vozů Vtr.
Pokusím se shrnout dosavadní poznatky:
1. Mohu kombinovat statický a dynamický freightanim dohromady. Toho jsem využil pro koncovou variantu Vtr a "pověsil" mu do zadu ještě model koncových návěští. Případně starší modely vozů mohu doplnit stínem.
2. Základní definice modelu vozu je v jeho adresáři, definice nákladů potom v podadresáři OpenRails.
3. Definice dynamických nákladů stačí popsat v jediném souboru. Obsah nákladu se řídí specifickými nákladovými/vykládkovými místy v trati. Z toho je patrné, že vůz s definicemi dynamického nákladu bude funkční pouze v trati, která disponuje nakládacími/vkládacími místy. Pokud je trať nemá, vůz se načte a bude se chovat jako prázdný. A nebo případně s konkrétním nákladem. Volba FullAtStart v definici každého nákladu určuje 0, že se vůz načte prázdný a nebo 1, že se vůz načte s tímto konkrétním nákladem. Protože jsou všechny náklady definovány jediným souborem, funguje tahle volba jen pro jeden vybraný typ nákladu. Tímto je tedy vyřešen jedinou definicí jako prázdný vůz a současně jako vůz s dynamickým nákladem (byť se tak projeví jen někde).
4. Soubor základní definice vozu a definice dynamických nákladů musí mít shodný název (proto je definice nákladu umístěna v podadresáři). Chci-li mít další verzi stejného typu vozu, musím pro ni vytvořit další pár definičních souborů. To platí např. pro verzi vozu s koncovkami apod.
5. U statické varianty nákladů volím opačný postup. Tj. v základním adresáři sadu definic vozů podle typu nákladu. Tyto definice obsahují pouze min. základ (pro načtení v editoru consistů apod.), parametry nákladu a fyziky s ním související. Společná část s opakujícími se parametry je potom opět v podadresáři OpenRails.

Tady se ukazuje, že adresář OpenRails je pro OR opravdu specifický a nikdy nebyl myšlen jako místo pro OR verzi vozu u společného využívání trainsetu pro MSTS/OR. Ale o tom už jsem tu nedávno psal.

Model nákladu pro otevřené vozy stačí vždy statický. U těchto vozů se pohybuje nahoru/dolů v závislosti na nakládce/vykládce. To platí i pro uhlí tendrů parních lokomotiv (bohužel to nefunguje u tendrovek a hnacích vozidel definovaných engem). Ostatní typy nákladů pouze mění parametry vozů (zavřené vozy, kotlové vozy apod. a u lokomotiv zbrojení uhlím, vodou, naftou atp.

Jeden z typů nákladů je tzv. živý náklad. Samozřejmě je určen pro dobytčáky a nakládací/vykládací místo reprezentuje rampa s ohradami (dokážu si třeba takto v našich podmínkách představit vlečku do městských jatek. A analogicky by takto mohli zafungovat i cestující. Má to ale háček. Obvykle se vykládá po vagonech, takže by to fungovalo jen u solo motoráků. A navíc namodelovaní cestující v sedící poloze by po "vykládce" na peron vypadali divně.

Díky za vyčerpávající info, i když mi to hlava moc nebere, tak se s tím nějak popasuji. Tyto stránky jsem díky Pikkovi ,také navštívil a stáhl si testovací trať i s trainsetem. Zatím zkouším nakládací a vykládací body v klasické trati stavěné v editoru MSTS. První pokus vyšel, teď jsem přidal nakládací a vykládací bod pro ostatní komodity (GENERAL). Uvidím ,jak dopadne zkouška krytých vozů. Zjistil jsem, že si člověk musí dát i pozor, co zapisuje do REF souboru. Chtěl jsem napsat : PickupType ( _FREIGHT_GENERAL_ ), hned na to mi editor hlásil chybu, tak jsem to musel přepsat na _FREIGHT_GRAIN_ a už to normálně načetl. Když by to vše fungovalo, tak by se daly třeba do Zlatohorky přidat nakládací a vykládací body u pivovaru, lomu a cukrovaru. Ještě musím prostudovat, jak funguje pošta a ostatní komodity.

Tak si v klidu nastuduj ty hotové definice vozů Vtr. Těch parametrů zas tolik není a jsou dobře popsané. Vypadá to složitě, ale není to tak. OR testuje, zda vůz přistavený na určitý nakládací/vykládací bod disponuje definicí dynamického (pohyblivého) nákladu a zda je obsahuje i náklad definovaný bodem v trati. Když zjistí že ano, zařídí animaci nakládky/vykládky a současně akceptuje jen ty parametry, které souvisí s vlastnostmi prázného nebo naloženého vozu. Tedy hmotnost, brzdící váhu, tření, těžiště atp. U vozů, kde náklad není přímo vidět si "hraje" jen s těmi parametry.

Jestli jsem to dobře pochopil, tak mohu upravit i starší model MSTS na vůz, s podporou simulace nakládky a vykládky ? Trochu tápu v zápisu ORTSDavis. Asi tuším, že se jedná o rozměry, ale přesně nevím , které.

Jinak co se mě líbí , že mohu mít jeden vagon např. Eas prázdný a nadefinovat mu více možností nakládky (uhlí, oblií ,kámen apod :) )

Tak se omlouvám, chybička se vloudila. ORTS Davis má souvislost s fyzikou vozu a metrickými jednotkami, alespoň doufám. Jak píše Howky, je na to prográmek Fcalc. Jak na to koukám, tak to asi přenechám mladším a chytřejším.........:)

Dnes jsem chtěl ještě projet jednu posunovací misi než ji zveřejním a zjistil jsem vážnou chybu. Nezobrazí se události (hlášky) se zaškrtnutým povinným zastavením. Typicky pokyn co se má dělat po odstavení vozů na nějaké koleji. Pokud toto přestalo fungovat, je polovina misí nehratelná.

Jacku, přejdi na Monogame, tam to funguje. Ale v normálním OR mi to fachčilo taky (od sleziny v Praze jsem OR neaktualizoval). Ale bacha, událost musí být na koleji hráče, OR nebere dosah do stran, jen dopředu a dozadu a pokud je přesah přes výhybku, tak za výhybkou do strany ti ji nezobrazí taky. Navíc někdy blbně dojezd na revers, když máš dlohý vlak, to jeneduh převrácení mapy po zastavení ma reversu.

Dane, tak v Monogame jsem to projel. Ale s tím přechodem, jak se s tím vlastně pracuje? Všiml jsem si, že co nastavím v menu OR (grafika, zvuk, experimentální, atd.) to se změní i v menu OR-MG. V pravém horním rohu jsou pak taky aktualizace se stejným označením. Když je stáhnu přes OR-MG, nestane se z toho normální OR?

Ne, nic nestahuj, to mne taky zmátlo a tehdy mi Joska tvrdil, že bych to právě zdrbal, Monogame stahuji, až když je odkaz zde na fóru, ani netuším, zda jsou nějaké stránky pro Monogame, podobně jako mám stránky na verze OR. Monogame bude mít stejné nastavení, jako jsi měl v OR, takže nic přenastavovat nemusíš.

Monogame aktualizovať nejde. Vyhodí chybu. Klasiku si aktualizuj ako chceš. Nič to nerozhodní,lebo to máš v rozdielnych adresároch.

Vímě. Už se to tu psalo. Musíš odblokovat všechny soubory DDl. Pravým myšítkem klikni na soubor a dole dej povolit. Musíš tak odblokovat všechny soubory jednotlivě.

Díky moc Dane, už to funguje, ale vyklubaly se další problémy:
1) - hraju právě novou misi od Jacka a FPS nejde nad 8, což je divné, vzhledem k tomu, jak (podle toho co tady čtu) by to mělo dělat zázraky minimálně okolo 30 FPS s lepším využitím grafiky a procesoru.
2) - ve stejné misi posunuju v Krnově a maximální délku dohledu mám nastavenou na 2500 metrů, ale ani od staniční budovy na Brantické straně nevidím odjezdové návěstidla na Opavu/Jindřichov.

Jak toto odstraním? Díky.

Back
Nahoře