Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha_archív #10

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Dnes bylo venku takové depresivní podzimní smogové počasí, tak jsem bez výčtek poseděl u editoru tratí a výsledek je, že mám kolejově Olbramovice. Byla to postaru pěkná stanice. Ve dvou obloucích, tedy pro stavitele i pěkný hlavolam, jak situaci vyřešit. Práce jsem zaznamenal na kameru, tak z toho snad nějaký sestřih udělám.

Ale teď se nabízí otázka. Jelikož jsem potřeboval dokončit zastavění vygenerovaného čtverce, nemám postavit i Votice? Ty už jsou za humny. Tady jsem nikdy stavět nechtěl, ale když modeláři se snaží a koridor už tuto trať pohřbil, tak je to výzva starou trať zachránit alespoň v MSTS. Asi i ten Tábor vidím reálně. Sice do aktualizace vše finálně nezvládnu, ale když už budou koleje, tak je většina práce udělána.

Zbyňku já ti dávám zelenou :-D Vono z Tábora do Budějic už to pak není žádná dálava. A věř tomu, že tě modeláři do ČB doženou a možná i dál.

Budeš Zbyňku dělat i hradla na 220, anebo pouze s případným hradlem Mezno (pokud bys dělal trať k Táboru)? Hradla měla mechaniky až na 2 poslední (Hr. Mezno má a Hr. Stoklasná Lhota dosloužilo s klacky AŽD 71). Jednalo by se o tyto hradla:
Hradlo Jírovice, služba skončila 1994, fyzicky existuje.
Hradlo Opřetice,služba skončila 1989, fyzicky existuje.
(Spíš pro zajímavost) Hradlo Tomice, předchůdce výhybny Tomice zřízené za války.
Hradlo Arnoštovice, služba skončila 1997, oddílová návěstidla donedávna stála, byť zneplatněná.
Hradlo Mezno, je ve stejnojmenné zastávce.
Hradlo Moraveč, při elektrizaci tratě došlo ke stavbě nadjezdu silnice a k přeložce trati, služba skončila až roku 1994.
Hradlo Stoklasná Lhota, služba zde skončila těsně před modernizací nádraží vTáboře.

Zákazníci cyklisté na mě dnes kašlou, tak už jsem s pokládkou kolejí před první výhybkou do Votic.
Že bych ještě zkusil Heřmaničky ? To jsou takové roztomilé všelijak zakroucené staničky, které jsou pro mě výzva. A jak koukám jak ve Voticích, tak v Heřmaničkách skupinové mechanické návěstidlo. Deterio, prosímtě, udělej mi odjezdovou skupinovou mechaniku s posunutým pivotem. Děkuji. A Václav S bude mít radost z hradla Arnoštovice :D Mechanické oddíly tam vidím. můžeme jej v MSTS rozdejchat. :D
Koukám, že mne víc baví pokládat koleje než finální práce.
Asi to bude tím, že si nachystám podklady a jedu. Vím kde co je a kam pro to sáhnout. Ale u finálu se musí hodně improvizovat, protože to co by člověk potřeboval většinou není.

Čouda napsal:
Zbyňku já ti dávám zelenou :-D Vono z Tábora do Budějic už to pak není žádná dálava. A věř tomu, že tě modeláři do ČB doženou a možná i dál.
Možná že až do Rakouska nebo také do Krumlova k otáčivému hledišti :D:D

Zdravím,

Vím že už je to asi zpoždené, ale přesto. Chci smeknout před autorem této nádherné tratě, po dlouhé době věnované TS 09 jsem se opět vrátil k staré dobré trati BP. Musím říct že za ten rok a půl co jsem MSTS vůbec nehrál, se trať hodně změnila až jsem si řekl "mám vůbec nainstalovanou trať BP"? :-D

Přeji hodně úspěchu ve stavění haberer21

Dal jsem na You Tube do svého kanálu první čtyři instruktážní videa z nedělních prací, výstavby nového úseku Bystřice - Olbramovice. Výstavbu stanice Olbramovice zpracuji dnes večer, ale bude to také asi na tři až čtyři videa. Jsou to záznamy ze dvou dní, tak se pokouším vybírat to zásadní.
Sice nejsem ten správný komentátor, ale účel by to mělo splnit.
Je to vhodné pro začátečníky, kteří si chtějí například rozšířit už existující trať (1. kapitola) nebo proniknout do tajů, jak se dělají složitější stanice, či širá trať podle dostupných podkladů.
A pro ty, kteří stavět ani experimentovat nehodlají je to jen ukázka, jak se vše trpělivě musí dělat a jaký je stavění tratí mnohdy rébus. Jak se snadno dělají chyby nebo jaké člověk zažívá emoce, když například pejsek se zamotá do káblů od kamery a roztřepe obraz (část 3) nebo zazvoní v tom nejnapínavějším, kdy se člověk potřebuje maximálně soustředit, telefon (část 4). Aby jste věděli, že to není tak snadné, na přání postavit trať tam či onde. (poslední část se nahraje asi za 10 minut (konečně mám 4x rychlejší upload, stačilo si dupnout na O2 a hned to šlo za stejný tarif i s modemem VDSL s WIFI za korunu))

Jinak včera jsem skončil za Voticemi, ale Heřmaničky budou asi až zítra. Dnes v práci moc volno nemám.

Na tom telefonu byla nejlepší ta kurva :-D Jináč se na to hezky kouká. A instruktáž byla natolik výživná, že by se ze mě klidně mohl stát PKP 25/20

Zbyňku, ona slova pronesená šeptem ve třetí části nebyla doufám myšlena jako sebekritika, že? ;););)

Miran napsal:
Zbyňku, ona slova pronesená šeptem ve třetí části nebyla doufám myšlena jako sebekritika, že? ;););)
To byl pejsek, který se probudil a podlézající stativ s kamerou se doslova zamotal do napájecích kabelů kamery a já ho musel odmotat z ok, jako pytlák svou kořist. :D
Čouda: Ale potvrdilo se mé tvrzení, jak zdravé je chodit do hospody.
Před telefonem jsem huhňal unavený celoodpoledním sezením u editoru.
Zazvonil telefón, já řekl to magické slovo, uložil práci, vypnul kameru a potvrdil, že jdeme na pivko.
V sobotu minulý týden bylo sice kratší posezení, ale tři kousky jsem zvládl a po návratu domů dokončil natáčení.
A na tom videu je právě vidět přechod, jak po pivním odrelaxování najednou v komentáři tolik nehuhňám a výklad je mnohem srozumitelnější.
Jak praví pan doktor, alkohol v rozumném množství je medicína.
:D

Do rána se nakopíroval poslední díl z pokládky kolejí stanice Olbramovice. Konečně na You Tube mohu dávat delší videa než 15 minut, protože to kouskování dost komplikuje střih.
Tato stanice je přímo čítanková, jaké záludnosti při stavbě zhlaví mohou nastat. Je to hodně o pokus a omyl a konečně už nebudou mezi uživateli kolovat mýty, že trať se staví tak, že se natočí video a to se vyexportuje do simulátoru a trať je hotová. :D Tím jsem také vyčerpal všechny základní tipy a triky. Kdyby někdo ještě potřeboval něco vědět, není problém natočit. Ale určitě příští video bude jak se reinstaluje a instaluje MSTS a BP včetně nastavení, protože mne už nebaví každému předčítat mé nepřehledné návody. Názorný příklad je názorný příklad.

Ještě jedna věc. Tato videa či zveřejněné fotky jsou téměř ON LINE z mých prací, tak se zbytečně neptejte, jestli stavím i na jiných místech trati. Rozdvojit se neumím. :D

Děkuji všem modelářům za jejich modely.

Zbyňku, tak to je paráda. Už se těším na aktualizaci. Mám vymyšlenou aktivitu, ale tohle nebudu prozrazovat, protože by to už nebylo překvápko :D

Tak Zbyňku jak jsem tak koukal na ty tvoje videa, napadlo mě, že bys mohl založit on-line TV. Něco jako "Stavíme se Zbyňkem". :D Na to se tak krásně kouká ;)

A ještě dotaz. Neříkal jsi před časem, že dynamická kolej je svině a že ji doporučuješ používat co nejméně?

Čouda napsal:
....A ještě dotaz. Neříkal jsi před časem, že dynamická kolej je svině a že ji doporučuješ používat co nejméně?
Tak tohle asi pravil jiný stavitel.
Já naopak DK chválím a nedokázal bych bez ní žít. :D Z ní jsou postavené všechny jednokolejné tratě a všechna byť mírně zakřivená nádraží. Dynamická kolej nedělá vůbec žádné problémy. Jediné nebezpečí hrozí, pokud chceme nějakou DK editovat (prodloužit, zakřivit). Když jen označíme a začneme měnit hodnoty, udělají se nám DK dvě soustředné a pak nezbývá než oba klony smazat a osadit znovu. Při editování je nejprve nutné DK uchopit a přemístit sem tam. Pak už je editování bezpečné.

Jinak jsi měl na mysli podobný pořad jako například S Italem v kuchyni ? :D
Ale třeba to jednou bude. Každé fórum bude mít i svou televizi, kde se budou prezentovat aktivní lidé. Já bych se také podíval, jak například Jarda Skůra modeloval 380. Jediné modelovací ONLINE jsem zažil s Miranam na Skype, když mi něco upravoval. Také u toho podobně brblal jako já.

Ale musím se pochlubit, dnes budou Heřmaničky, už je mám za humny. Naštěstí v práci to nenatáčím. To by už cenzurou neprošlo, jak jsem byl sprostej. Normálně pes přijde z venku, lehne si vedle židle a vyblinká se. Já něco tušíc se zvednu a kolečkem židle dokonal dílo zkázy a projel zvratky. (ale lepší než do toho šlápnout bosou nohou, když jsem šel jednou v noci na záchod) Takže zase velké gruntování. Už jsem z toho kolikrát na prášky. A to jsem si nedávno pochvaloval, že pejsek je nějaký hodný, už půl roku neblinkal. Tento týden už dvakrát :bms:, ale naštěstí během dne. Dřív mi to dělal tak ve dvě ráno a to i několikrát za noc. A pak hurá do práce. :D
A ostatním přeji dobré chutnání k obědu.

No já jsem ještě neobědval. Musel jsem si vzít z drážního blázince dovolenou a tak spím do dvanácti O:-) . Jináč v Olbramovicích protáhni kolej do tý kapličky abychom mohli vozit uhlí do boha předem, zadem i bokem!

A tady taková básnička (On je to vlastně text k písničce, ale na xoutube bohužel není):

Trakce a vozba do boha

Jednoho špinavého rána Pan Umbrtka kázal práci
Nechal postavit nádraží kolem křesťanského kostela
Hlavní kolej postavil přímo k oltáři, do boha
Divní svatí budou obklíčeni vlaky plnými uhlí

Železný šrot padá z nebe na boží plémě
Divize tramvají proráží nebeské brány
Déšť kanalizačních poklopů ubíjí Krista
Nejtěžší ocelová lokomotiva se rozjíždí k oltáři

Slunce je zakryto špinavým dýmem z továren
Hromada vagónů zasypala boha a jeho zbytky
Pan Umbrtka a jeho stavební práce tvoří nový svět
Svět železobetonových konstrukcí a průmyslových závodů

Včera byl svátek, venku depresivno, tak jsem trochu pohnul s pracemi a něco zaznamenal na video. Určitě někoho bude zajímat, jak se linkují návěstidla, označují koleje a osazují rychlostníky. Myslel jsem, že to bude raz dva, ale taková brnkačka to zase nebyla. Tak jsem video rozdělil do několika částí.
Ješetice, Heřmaničky, Votice se právě nahrávají a Olbramovice a Tomice zpracuji a exportuji odpoledne.
V posledních jmenovaných také uvidíte osazené modely od Vreda Pita.
Jinak děkuji Deteriovi za dodání mechanického skupinového návěstidla s posunutým pivotem, které bylo třeba do Heřmaniček a Votic a jak jsem s ním bojoval je také na videu. Bylo to první použití a rovnou na kameru.

Ale zajímala by mě jedna věc. S editorem už pracuji 8 let a stále neznám příčinu toho, co se mi stalo na videu 2 v Heřmaničkách. Při osazování označení koleje se mi zbláznil editor a neznámá síla mě hnala vysokou rychlostí vpravo do pryč. Klávesami jsem sice dokázal brzdit a udržet se v daném čtverci, aby se mi nerozpadlo již osazené, ale když už to bylo neudržitelné, vystřelovalo mne to všemi směry a skončil bych někde v nekonečnu, duchapřítomně jsem použil save. Poté vichřice ustala a naštěstí žádná havárie. Možná během manévrování padlo i nějaké sprosté slovo, ale asi jen šeptem.
Něco podobného se mi už stalo několikrát. Minule mne to někdy před rokem vystřelilo rovnou do kosmu a cestu zpět jsem už nenašel. Tenkrát naštěstí jsem neměl moc rozpracováno.
Jen by mě zajímalo, jestli tohle zažil i jiný stavitel. Možná se jako vždy zasměje a řekne, že jsem zavadil o tu a tu klávesu. A já opět zjistím, že o editoru toho tak málo vím :D

Při osazování označení koleje se mi zbláznil editor a neznámá síla mě hnala vysokou rychlostí vpravo do pryč. .....

To dokáže naštvat vždy mi pomohlo kliknout než odletím "do kosmu" na okno úprav nejlépe na výběr objektu a přelétání se zastaví. Ale jev je celkem zajmavý a podivný :D

Jak jsem tento týden slíbil, dal jsem dnes dohromady videonávod reinstalace MSTS včetně nastavení. Je tam i nasimulovaná nejčastější chyba uživatelů. (jen dnes jsem měl na tento problém dva emaily :D)
Právě je aktivní. Snad začátečníkům pomůže. Už mne nebaví několikrát týdně odpovídat na ty samé dotazy.

Ještě je tam video z dnešních prací, osazování přestavníků výměn ve Voticích. Kdyby někoho zajímalo, jak se linkují přestavníky na drátovody, může se podívat. (jinak je to Deteriův vynález)

Zbyněk Šemora napsal:
Včera byl svátek, venku depresivno, tak jsem trochu pohnul s pracemi a něco zaznamenal na video. Určitě někoho bude zajímat, jak se linkují návěstidla, označují koleje a osazují rychlostníky. Myslel jsem, že to bude raz dva, ale taková brnkačka to zase nebyla. Tak jsem video rozdělil do několika částí.
Ješetice, Heřmaničky, Votice se právě nahrávají a Olbramovice a Tomice zpracuji a exportuji odpoledne.
V posledních jmenovaných také uvidíte osazené modely od Vreda Pita.
Jinak děkuji Deteriovi za dodání mechanického skupinového návěstidla s posunutým pivotem, které bylo třeba do Heřmaniček a Votic a jak jsem s ním bojoval je také na videu. Bylo to první použití a rovnou na kameru.

Ale zajímala by mě jedna věc. S editorem už pracuji 8 let a stále neznám příčinu toho, co se mi stalo na videu 2 v Heřmaničkách. Při osazování označení koleje se mi zbláznil editor a neznámá síla mě hnala vysokou rychlostí vpravo do pryč. Klávesami jsem sice dokázal brzdit a udržet se v daném čtverci, aby se mi nerozpadlo již osazené, ale když už to bylo neudržitelné, vystřelovalo mne to všemi směry a skončil bych někde v nekonečnu, duchapřítomně jsem použil save. Poté vichřice ustala a naštěstí žádná havárie. Možná během manévrování padlo i nějaké sprosté slovo, ale asi jen šeptem.
Něco podobného se mi už stalo několikrát. Minule mne to někdy před rokem vystřelilo rovnou do kosmu a cestu zpět jsem už nenašel. Tenkrát naštěstí jsem neměl moc rozpracováno.
Jen by mě zajímalo, jestli tohle zažil i jiný stavitel. Možná se jako vždy zasměje a řekne, že jsem zavadil o tu a tu klávesu. A já opět zjistím, že o editoru toho tak málo vím :D

Zbyňku stím editorem jak se ti zbláznil,Mě se to též stalo,ale bylo to tím že jsem jel po krajině a najednou třeba vyskočí nějaké okno a ono to ejhle 2* zrychlí.respektive jako když držím Shift.a pak přepnul z5 a byl jsem někde v tahu mimo koleje i krajinu.Ještě že pomohly gps,podle kterých stavím z google earthu.Lukáš

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře