Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha_archív #10

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Dnes nahrávám další videa z průběhu prací na You Tube. První bude k dispozici asi za 2 hodiny. Jedná se o úsek Bystřice - Benešov - hradlo Bedrč, kde se to už blíží k finálu. Další video bude v opačném směru z Prahy Libně, kde pojedeme přes Vítkov a uvidíme nový model od Aleše Slámy této dopravny. Další část bude ze Světic do Benešova, kde je proti minulému videu k vidění hodně novinek. Poděkování patří modelářům Vredovi Pitovi za většinu objektů, Deteriovi za původní most v Čerčanech a Aleši Slámovi za nádraží Čerčany. Přes noc se to snad vše nakopíruje.
Blbě jsem to zaostřil, že je trochu vidět rastr monitoru, barvy by také mohly být lepší, ale je to jen info a účel to splní.

Dobrý večer Vaše trať opravdu nemá chybu nádhera jen bych se rád zeptal zda-li jste neuvažoval o nočním osvětlení stanic dodání statických vozů nebo souprav do stanic jako např. u trati 321. Trať 321 je také super.

děkuji

strojvedouci Radek napsal:
...zda-li jste neuvažoval o nočním osvětlení stanic ...
:D O těchto věcech přece neuvažuje stavitel tratí a nijak to neovlivní :D . Tak se to nedělá, že sáhnu do editoru pro žárovky, které našroubuji do domů a lamp a tím mi bude vše v noci svítit. :D

Dělá se to tak, že když modelář vymodeluje model budovy, tak je to jeho dobrá vůle, že vytvoří i noční, eventuelně zimní textury. Dá se to i udělat dodatečně. Jenomže stavitel může buď stavět tratě nebo modelovat a hrabat se v texturách. Pokud se vrhne na obojí, zjistí, že s pracemi stojí na místě, otráví ho to, praští s tím a nebude ani modelovat ani stavět tratě, protože zjistí, že to nemá cenu. Tohle se dá dělat pouze kolektivně, kdy jeden staví, druhý modeluje a třetí pomáhá s texturami a dělá noční veze. Jedině tak práce odsejpá a při takové spolupráci navíc jeden dodává energii a chuť druhému.

Vozy ve stanicích ? To je přece věc aktivitářů a ne stavitelů tratí. Všiml jsem si, že Martin u 321 odstavené statické vozy a lokomotivy ve šturcech má. Proti gustu žádný dišputát, ale já bych do takového barbarství, kdy si zablokuji koleje nikdy nešel. Vždyť ty šturcy a odstavné koleje v aktivitách potřebuji. Přece nejezdíme jen volné jízdy. :D

Zbyněk Šemora napsal:
Vozy ve stanicích ? To je přece věc aktivitářů a ne stavitelů tratí. Všiml jsem si, že Martin u 321 odstavené statické vozy a lokomotivy ve šturcech má. Proti gustu žádný dišputát, ale já bych do takového barbarství, kdy si zablokuji koleje nikdy nešel. Vždyť ty šturcy a odstavné koleje v aktivitách potřebuji. Přece nejezdíme jen volné jízdy. :D
Ano, ano a ještě jednou ano. Toto mne doslova deptá, když chci udělat aktivitu manipuláku a použít kolej a najenou projíždím soupravou vozů. Aktivitu z A bodu do B, tak toto je poslední dobou trend u začínajících tvůrců aktivit, naštěstí ne u všech a už jsem několik aktivit máznul, jen co jsem otevřel editor a zjistil, že ve stanicích nestojí prakticky nic a je nadefinován pouze vlak hráče a sporadický traffic. Já vím, že toho dnes ve stanicích moc nestojí, ale právě do těch šturců jdou dávat různá pracovní vozidla, odstavené lokomotivy atd. To vše záleží na citu aktivitáře při tvorbě svého díla.;) A konkrétně, když jsem opravoval na 321čce aktivitu Ranní šichta OKD, tak jsem s odstavenými vozy v nádražích jako objekt. bojoval neustále. Ale jde s citem použít i vozy jako objekt, příkladem je Jiřík TK, který má všechna vozidla vložená coby objekt označená a v některých místech kde stojí není v editoru ani kolej, takže se nedá přes toto vozidlo nasadit jiné, ale i u DVK Jiřík postupně vozidla co by objekt odstranil. Vždyť si tam může dát aktivitář vozy z období, ve kterém se scénář aktivity odehrává. Vypadá dost blbě, když tvořím aktivitu z roku 1975 a na koleji ve stanici mi stojí ČD béčko.:D Takže z mé strany já jsem zásadně proti objektům vozů ve stanicích.
Dan

Tvůj názor Dane chápu, ale zase mi nepřipadá úplně normální stavět na 321ce aktivitu z roku 1975, když trať je vlastně o jízdě po zmodernizovaném koridoru :-D. Je jasný, že jsi to dával jako příklad, ale k "historickým aktivitám" se hodí jiné tratě a ne 321 ;-)

Jenomže tady se nebavíme o 321, ale o požadavku na mou trať. Děkuji Danovi za názor aktivitáře. Já měl statické lokomotivy v depu v Praze Masarykovo na kolejích, kam se vlak hráče nedostane. Ale musel jsem to dát pryč, protože mi to shazovalo editor. Ale i tak je lepší, když si i depo osadí aktivitáři, protože stále stejně odstavené statické lokomotivy či vozy časem nejen omrzí, ale se i zprotiví. Není nad to, když každý aktivitář si obsadí koleje jinými vozidly a pak i takové depo budí pocit, že žije provozem. To samé se týká šturců ve stanicích.

Marco Polo napsal:
Tvůj názor Dane chápu, ale zase mi nepřipadá úplně normální stavět na 321ce aktivitu z roku 1975, když trať je vlastně o jízdě po zmodernizovaném koridoru :-D. Je jasný, že jsi to dával jako příklad, ale k "historickým aktivitám" se hodí jiné tratě a ne 321 ;-)
Tak to bych trochu nesouhlasil, je plno úseků tratě 321 kde se jezdí pořád jako za krále klacka.
Co se týče statických vozů a mašin, pro aktivitáře je to komplikace.
Popřípadě by to chtělo obsazené koleje označit v editoru již stavitelem kolej obsazená 20x Eas....
A velmi citlivě osazovat tyhle statické objekty.
Viz. dělal jsem aktivitu začal trasu ve šturcu a při spuštění jsem se
se 111tkou ocitl uvnitř strojovny Brejlovce.
A mohl jsem začít znova.

Vím, že mě reakce asi moc nepříleží, ale to, co tu napsal Šnek, pod to bych se rád podepsal. Taky se mi stalo, že jsem se ocitl uprostřed stat. modelu, případně jsem projel štrůdlem Easů.

Já se musím přidat se svou zkušeností. Radši tvořím na BP, protože ta není zatížena statickými vozy. Aktivitáři se můžou vyřádit. Nejvíc mě deptaly aktivity, kde jsou vagony odstavené přes statické objekty, tyto aktivity jsem už máznul, fakt to nemá cenu osazovat stanice statickými vozy.

Edie napsal:
Vím, že mě reakce asi moc nepříleží, ale to, co tu napsal Šnek, pod to bych se rád podepsal. Taky se mi stalo, že jsem se ocitl uprostřed stat. modelu, případně jsem projel štrůdlem Easů.

Předpokládám, že je stále řeč o obsazených kolejích v Trati 321.
Ty statické vozy jsou v trati hlavně pro lidi, kteří nehrají aktivity s traffikem (jako jsem to dlouho dělal i já), tak aby bylo na kolejích alespoň nějaké spestření.
V aktivitách s traffikem může aktivitář stanice vylepšit daleko víc (více odstavených vlaků, projíždějící vlaky atd), ale s mnou osazenými vozy musí počítat. Vozy které dávám do šturcu, jsou tam už dlouho a nijak je neměním, takže aktivitáři už by za tu dobu měli vědět, kde jsou a kde nejsou.
A pokud někdo projede například štrůdlem Easů, je to jeho chyba, už jsem tu několikrát psal, že koleje, které jsou obsazené odstavenými vozy, nejsou nijak pojmenované, takže když tvořím aktivitu v editoru aktivit a mezi deseti kolejemi ve stanici jedna z nich není pojmenovaná, znamená to, že na ni stojí štrůdl čehokoliv a proto na tu kolej v žádném případě nejedu:P

Zbyňku, tebe bych chtěl akorát upozornit, že uživatel "strojvedoucí Radek" se ptal na noční osvětlení stanic, předpokládám že tím spíš myslel osvětlení kolejiště (světelné "placky" pod lampami) a ne noční textury baráčků, o kterých ses rozvyprávěl;-)

Vidíš to Martine, tohle jsem ani nevěděl :). Jinak ano, byla řeč o Tvé trati.

Stavitelxx napsal:
....
Zbyňku, tebe bych chtěl akorát upozornit, že uživatel "strojvedoucí Radek" se ptal na noční osvětlení stanic, předpokládám že tím spíš myslel osvětlení kolejiště (světelné "placky" pod lampami) a ne noční textury baráčků, o kterých ses rozvyprávěl;-)
Však je to to samé. Někdo musí udělat noční podklad pod koleje a já na to opravdu nemám čas. Princip je stejný jako noční verze domečků. Jenomže fíra Radek má pravdu v tom, že například celá 251 je komplet denní verze. Zdejší domečky a lampy až na malé výjimky nemají ani noční ani zimní textury.
Mě osobně se kruhy pod lampami nelíbí, protože v reálu je vše nasvícené tak, že je všude slabé rozptýlené světlo.
U mě by stačilo některé modely náspů udělat jako noční verze, slabě nasvícené s tím že za poslední lampou za stanicí by byl model s přechodem do tmy. Potřebné modely by se vyměnily jen ve w souboru.
Kdyby si s tím někdo pohrál a například pod stanice místo modelu náspu vystřihl placku podkladu dle větvení kolejiště, vytvořil i noční verze s přechody do tmy na okrajích, pak by to byla teprve paráda. Ale kolik tisíc stanic máme ? :D

Šnek napsal:
..jako za krále klacka.

Šneku krále Kladska. Když se to vezme kolem a kolem, králem Kladska byl vlastně český král, později pruský. Moji osobní doměnkou (a nejen moji, jak jsem zjistil) je, že tuto rčení je jistá parafráze na rčení "Starý jako Metuzalém". V běžným hovoru tím řečník chce říci, že se to a to od těch dob nezměnilo.

..a teď, historická vsuvka:

Geografie

Centrální část Kladska tvoří Kladská kotlina (Kotlina Kłodzka), která je ze všech stran obklopena horami. Na hranicích oblasti se rozkládají masív Králického Sněžníku (Masyw Śnieżnika), Orlické hory (Góry Orlickie) a Bystřické hory (Góry Bystrzyckie), Stolové hory (Góry Stołowe), Javoří hory, Soví hory (Góry Sowie), Bardské hory (Góry Bardzkie), Rychlebské hory (Góry Złote, Góry Bialskie). Jeho územím protéká několik řek, z nichž jsou nejdůležitější Kladská Nisa a hraniční řeka Divoká Orlice (Dzika Orlica). Kladská Nisa opouští území na severu u města Bardo. Většina Kladska patří do úmoří Baltského moře, nejzápadnější část do úmoří Severního moře. Z hlediska geologické regionalizace patří Kladsko z velké části do vnitrosudetské pánve.

Z historického hlediska sousedí na jihu a západě s Čechami, na jihovýchodě s Moravou, na hřebenech Rychlebských hor s územím české části bývalého slezského Niského knížectví, na severu pak sousedí s územím bývalých slezských knížectví Svídnického a Minsterberského.

Pokud jde o moderní členění, tak okres Kladsko sousedí s českými kraji Královéhradeckým, Pardubickým a Olomouckým, a polskými okresy Ząbkowice Śląskie, Dzierżoniów a Wałbrzych.

Historický přehled

Územím Kladska vedla již od nejstarších dob obchodní stezka, při níž byl vystavěn hrad Kladsko, který dal dnešnímu území i městu jméno. Okolo 10. století patřilo území Slavníkovcům, ale bylo ovládnuto Přemyslovci. Od roku 1093 udělováno do držeb Přemyslovcům a jejich příbuzným z rodu Piastovců. Roku 1459 (dekret ze 17. prosince 1462) ustanovil Jiří z Poděbrad Kladsko hrabstvím a udělil mu znak: dva zlaté šikmé pásy v červeném poli. Podle výsad z let 1472 a 1578 nemělo být odloučeno od Českého království. Od zvolení Ferdinanda Habsburského českým králem 23. října 1526 bylo území pod vládou Habsburků. Až do slezských válek to byl jeden z tzv. vnějších krajů Čech. Ztráta Kladska byla potvrzena vratislavským, drážďanským i cášským mírem, a poté Kladsko připadlo Prusku, které je začlenilo do Slezska (až roku 1818 – do té doby požívalo statut země odlišné od Slezska). Teprve po 2. světové válce bylo Kladsko začleněno do Polska (1945). 1. června 1975 se Kladsko stává součástí vojvodství Wałbrzych. Na základě správní reformy z roku 1998 zde existuje od 1. ledna 1999 v rámci Dolnoslezského vojvodství okres Kladsko, jenž má totožný rozsah jako historické území. Od roku 1995 je Kladsko součástí Euroregionu Glacensis.

Krajina

Krajina Kladska je velice malebná a přitažlivá, její kultura a dějiny pestré, proto se jedná o turisticky atraktivní oblast se značným turistickým potenciálem. Na území se kromě několika chráněných krajinných oblastí nalézá také Národní park Stolové hory (Park Narodowy Gór Stołowych). Kladsko je oblastí s největším výskytem léčivých a minerálních pramenů na území Polska. Nejen ve středověku zde byla naleziště drahých kovů, důkazem toho je velký počet důlních prací, které dnes slouží také jako muzea.

V Kladsku je mnoho sakrálních staveb a míst. Patrně nejproslulejší je poutní místo ve Vambeřicích (Wambierzyce).

V západní části Kladska okolo města Chudoba (Kudowa-Zdrój) existoval tzv. Český koutek.

c42910bcbf6100c12950b46c70238654.gif

Hrabstwo Kłodzkie

zdroj: Wikipedia

Naposled editoval moderátor:

Čoudo, do Klodzka stavět nebudu, naštěstí nemám podklady. Teď řešíme benešovsko a berounsko. Bohužel na tomto fóru nám gumu, jak máš v podpise, sebrali :D

Zbyněk Šemora napsal:
Stavitelxx napsal:
....
Však je to to samé. Někdo musí udělat noční podklad pod koleje a já na to opravdu nemám čas. Princip je stejný jako noční verze domečků.

Ale to vůbec není to samé. U domečků se řeší noční a zimní textury (což tobě jako staviteli může být jedno, protože je to věc modelářů, jestli je udělají), ale u osvětlení stanic TY musíš nad koleje umístit světelné kužely, jako samostatné objekty, s nějakýma nočníma texturama to nemá nic společného, ty kužely už v noci svítí, jen se tam musí umístit.
Jediná nevýhoda nočního osvětlení je ta, že se světelné kužely navzájem nesmí překrývat, proto jsou mezi nimi tmavé místa.
Kdyby někdo dokázal vymyslet nějakou fintu, aby se světelné kužely mohly překrývat jako v reálu, páni to by byla nádhera, s radostí bych pak předělal osvětlení ve všech stanicích na celé trati, vypadalo by to úplně jinak.
Tohle je třeba vymyslet, ne nějaké nasvícené náspy:D

Já jsem si to myslel. Jen jsem nevěděl, jak to udělat. Díky moc, Martine.

Stavitelxx napsal:
...TY musíš nad koleje umístit světelné kužely, jako samostatné objekty, s nějakýma nočníma texturama to nemá nic společného, ty kužely už v noci svítí, jen se tam musí umístit.
...
Jenomže já jsem z venkova :D a tohle vůbec neznám. Žádné světelné kužely nemám ani je neznám a jediné co mi napadá je podklad pod koleje s denními, nočními i zimními texturami. A ten se v noci nasvítí dle potřeby na míru. Jen bohužel, jak jsem napsal, na podobné experimenty mi už nezbývá čas a budu rád, když dokončím rozestavěné a co jsem nasliboval :D

regedit77 napsal:
Téma nočního osvětlení kolejí padlo i na poslední slezině v Praze. Údajně nelze protože databázová kolej nemůže zobrazit noční texturu. Svatá pravda, ale vše se dá obejít :D
...
Pěkné, to už se mi líbí.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře