Zajímavosti z tisku a webu

Druhá je pravděpodobně Porajów (úsek Hrádek nad Nisou - Zittau).
Tam je také kvalitní německý svršek s polskou údržbou, teď je tam 30, pamatuju 40, staří fírové vyprávěli pověsti o sedmdesátce :-)

http://technet.idnes.cz/test-vlaku-regio-panter-0sq-/tec_reportaze.aspx?c=A120804_220220_tec_reportaze_rja

Dobrý večer,
nenašel jsem vhodné vlákno, tak snad zde. Náhodou mi vypadl tento zajímavý web: http://www.vlaki.info/forum/viewforum.php?f=26

Asi by to nebylo nic pro pařmeny. Tipuji video a když se pojede pomalu , bude to škubat, žádný traffic, jízda na blok či křižování, žádné kochání se klávesami 2,3,4 jako v MSTS :D Jen určitě bude reálné ovládání, o jakém se nám v MSTS může jen snít :D

http://ekonomika.idnes.cz/oprava-d1-se-posouva-drahy-spousti-dalnicni-expres-fwe-/eko-doprava.aspx?c=A120926_094035_eko-doprava_spi

A už je to tady. "Trať už kapacitně nestačí". Však co se dá čekat od dvoukolejky, kam se tlačí jeden dálkový vlak za druhým, soukromníci, do toho příměstská doprava a nákladní doprava. Když už stavěli koridory, měla to být rovnou trojkolejka. Však už za bolševika se to říkalo, že trať kapacitně nestačí a chybí třetí kolej.

Pokud by se postavila trojkolejka, zase by se zadělalo na další problém do budoucna. Když už se někde investuje do zvýšení počtu traťových kolejí, mají smysl pouze sudé počty. Za vše hovoří čísla - zatímco trojkolejka zvýší kapacitu trati oproti dvojkolejce o 33 %, čtyřkolejka oproti dvojkolejce o 100 %. Ideální by bylo mít 4kolejku z Prahy až do Pardubic, radikálnější hlasy mluví dokonce až o České Třebové.

Já bych to rozšířil o jednu kolejnici, teď je to v módě - stejně jako rozšíření D1 o půl pruhu, bude to k ničemu, ale kmotři se nažerou.
Ale vymyslet vlak, který pojede do Brna delší dobu než běžný rychlík a přitom nebude stavět v mezilehlých stanicích pro nástup dalších zákazníků
(zřejmě to asi bude stavět v polích, aby se nekrátila jízdní doba), to musí vymyslet opravdu prvotřídní mozek.

Pawlik napsal:
...
Ale vymyslet vlak, který pojede do Brna delší dobu než běžný rychlík a přitom nebude stavět v mezilehlých stanicích pro nástup dalších zákazníků
(zřejmě to asi bude stavět v polích, aby se nekrátila jízdní doba), to musí vymyslet opravdu prvotřídní mozek.
Ten čas je logický, protože když je trať přetížená, tak se musí počítat s tím, že například mezi Poříčanama a Kolínem pojede 50 na blok za osobním zastávkovým vlakem, ostatně jak se jezdí už roky včetně vlaků EC. Snad jen Pendolino má privilegia a musí mít zelenou ulici, jak za starých časů Kuzma expres nebo Dukla do Moskvy.

Je to pro frekvenci jen Praha - Brno a zpět. Stejně se ty rychlíky zavádějí z důvodu oprav na D1.

Já chápu, že to je pro tuto frekvenci,
ale pokud ten rychlík není v Brně dřív než bus ani dřív než jiný rychlík, tak co mi jako zákazníkovi nabízí navíc, abych jím cestoval?
Přinese takový vlak zvýšený zisk dopravci, když se o část potenciálních zákazníků připraví zastavením v polích u Velimi namísto v Kolíně?
Já tomu produktu, jak se to dnes moderně nazývá, nerozumím.
Rozuměl bych, kdyby přibyly dva páry normálních rychlíků.

Od prosince se má jízdní doba ještě o nějaké ty minutky zkrátit. Až začnou stavební práce na D1, asi budou mít autobusy hoňku jezdit dle JŘ.
Beru to jako konkurenční boj mezi ČD a autobusama.
Buď se to osvědčí, nebo se vlaky zase po nějaké době zruší.

Back
Nahoře