Zajímavosti z tisku a webu

Jestli to Zbyňku nebude tím, že tam ani Jančura jezdit nesmí, protože kraje se sociálnědemokratickými hejtmany uzavřely prozřetelně 10 letou výhradní smlouvu s ČD (za cenu velkých sankcí pro kraje v případě porušení smlouvy ze strany krajů či v případě vypovězení) - tuším to je tak 2 roky zpátky? A protože dopravní obslužnost v krajích si objednávají kraje (již několik let pod pod skvělým vedením ČSSD hejtmanů), je zcela jasné, že dráhy tam jezdit můžou a díky dotacím ze strany státu nebudou na fungujících lokálkách ztrátoví - ztrátu dorovná každoroční dotace ze strany státu, resp. zaplatí to kraje.

To by se to pak podnikalo, když mám jistotu, že mi někdo ztrátu z podnikání každoročně dorovná a nemusí mne trápit, jestli tam vozím vzduch nebo nee.

Na hlavním tahu je jeden velký rozdíl oproti lokálkám - rychlíky a expresy by tam měly být ryze komerční a tedy bez dotací. Pokud tam dříve jezdilo ČD, mohlo si dělat s cenama co chtělo a mělo jistotu, že ztráty doplatí každoročně nalejvárna ze státní kasy.

Ale pokud se mýlím, rád se nechám opravit.

Osobná doprava by mala byť vždy normálne dotovaná štátom. To nie je a ani nebude nikdy ako komplex ziskové....(vybrané spoje niekde na hlavných ťahoch možno...) štát by nemal byť taká macocha a starať sa len o svoje široké vrecká, ale ale aj o to aby im nehnil podnik menom štát.......(mám dojem, ale , že na to sa už všade prdí.)

Milane, právě proto se přestaly se vstupem prvního soukromého dopravce na trase Praha-Ostrava dotovat rychlíky na hlavní trati, protože jinak by to byly nerovné podmínky pro vstup dalších dopravců. A nebo by pak stát měl dotovat i všechny další dopravce na této větvi.

Proč myslíš, že si ČD mohlo udělat zcela fantastický express D1 mezi Brnem a Prahou navíc de facto jen jednosměrný, protože pro cestující ráno z Prahy do Brna je totálně nepoužitelný, ale hlavně, že oba dva páry jedou v ráno opačným směrem?

Protože je jim to šuma fuk, zda se to zaplatí a či někoho veze a není to jen ukojení ega nějakého managera ve vedení ČD - a případné ztráty za tento experiment zaplatíme my všichni ze své kapsy.

Podle mého názoru by linky Praha - Ostrava měla být objednávaná Ministerstvem dopravy ČR, které by stanovilo kapacitu spojů, počet spojů a jejich časové polohy. Toto výběrové řízení by vyhrál ten, který by za možnost zde jezdit nejvíc zaplatil.

radekedar napsal:
Podle mého názoru by linky Praha - Ostrava měla být objednávaná Ministerstvem dopravy ČR, které by stanovilo kapacitu spojů, počet spojů a jejich časové polohy. Toto výběrové řízení by vyhrál ten, který by za možnost zde jezdit nejvíc zaplatil.

Tak tomuhle se říká legalizování korupce :D

Nevím, ale nějak si nedovedu představit to, co funguje bez problémů v kultivované zemi, jak se bude tvářit zde v tomto pokřiveném koŕupčním prostředí, kde navíc není problém dělat výběrové řízení zcela na míru jedné jediné firmě.

Navíc to zase skončí tak, že to vyhraje jen jeden dopravce a jaká byla konkurence? Opět vznikne monopol, kdy vítěze nebude nic nutit k tomu, aby své služby zlepšoval - protože na daném rameni bude opět jediný bezkonkurenční "vítězný" dopravce.

Martens napsal:
...Proč myslíš, že si ČD mohlo udělat zcela fantastický express D1 mezi Brnem a Prahou navíc de facto jen jednosměrný, protože pro cestující ráno z Prahy do Brna je totálně nepoužitelný, ale hlavně, že oba dva páry jedou v ráno opačným směrem?

Protože je jim to šuma fuk, zda se to zaplatí a či někoho veze a není to jen ukojení ega nějakého managera ve vedení ČD - a případné ztráty za tento experiment zaplatíme my všichni ze své kapsy.

Jen bych měl malou poznámku, ty expresy jezdí ČD na své triko a nejsou dotovaný.

Martens napsal:
Opět vznikne monopol, kdy vítěze nebude nic nutit k tomu, aby své služby zlepšoval - protože na daném rameni bude opět jediný bezkonkurenční "vítězný" dopravce.

Jenže právě ta smlouva pořeší to, jaké mají být služby, v jakém rozsahu má být poskytováno občerstvení a tak. Samozřejmě se tam dá připsat podmínka maximálního stáří souprav, prostě všechno, co si dokážete představit.

A pak se vám už nestane, že v 4 z Prahy / na půlnoc do Prahy se nedostanete, protože ty vlaky budou objednané a tudíž budou jezdit.

Konkurence je potřeba ale férová. Jančura vykřikuje jak jezdí bez dotací a jak mu to krásně jde a hází na ČD špínu a lže veřejnosti. To se mu to jezdí bez dotací na nejvytíženější trati. Schválně by mohl někdo ze Slovenska napsat, jak mu to jde tam. Slyšel jsem, že to žádná sláva není.
Leo nabízí mnohem vyšší komfort než Jančura a nepotřebuje nikoho napadat, taková konkurence je přínosem.

Jakou špínu hází na ČD? Má bohužel tu smůlu, že se do konkurenčního boje (což je v době vyjetí RJ pro ČD pojem zcela neznámý) pustil jako první (pardon - druhý - P.Šimral bohužel ani nevyjel).

A konkurenční prostředí to férové je - všichni tři dopravci jezdí na stejné trati a bez dotací - zde tedy mají podmínky všichni stejné. A je na cestujících, co si vyberou - mají možnost volby.

Ale situace na Slovensku je poněkud odlišná - na té štrece, kde jezdí Jančura, tak ZSSK nejezdí - nebo už zase ano?

Na štrece Blava-Komarno jezdi pouze RJ. CO jsem slyšel tak je to jeden velký bordel. Fírové chtěli stávkovat bo jim nepřišly mzdy a s personálem se tam jedná jako s dobytkem.
Na Leovi se mi líbí jedna věc. Nevykřikuje lživé věci jako Jančura, které nejsou často založeny na pravdě, a hlavně chce jít ferovou cestou domluvy. On se například domluví s Bohumínem na ustájení svých jednotek. Bohumín paňťákovou halu má, Leoš sype prašule, chlapi maji na dílně se o co strat. Prostě všichni jsou spokojení.

Za to, Dráčula, který pořád breči jak ČD mu neumožňujou férové podníkání, tak se s ČD nedomluví. Představoval si, že např. plošiny pro vozičkáře mu budou ČD pronajímat zdarma. To bylo křiku jak zjistil, že za to chtějí 4 000,-.

To bylo keců, jak hned po nastartování jeho slavného projektu, bude po měsící v zisku a ejhle. Najednou na tom prodělává chlapec.

Měl jsem tu čest slyšet jeho jednu přednášku se studenty. Oproti Leošovi, který má krásně ekonomicky-slušnou mluvu (prominte mi tuto hatmatilku :D), tak Jančura mluví jak by spad z višně. Křivé obvinění prohazované nějakým tým vulgarismem. Prostě typické arogantní hovado.

Proto fandím Leošovi, a doufám, že spolu s ČD ukážou Jančurovi, že železnice nejsou autobusy ...

Mě by spíše zajímalo, kolik bude místa na nohy a k sezení v těch Leošových "pumách".

V jedné věci má, ale Jančura pravdu - zvýšit kapacitu vlaku jde jednoduše "prostě se přidá jeden vůz navíc" u RJ. Proto by mě zajímalo jestli Leoš třeba koupí další jednotky ve 3 vozové variantě, protože posílit vlak může jen násobky jednotek a buď ostatní cestující nechat na nástupišti nebo vozit vzduch.

Zdalipak jste si všimli, jak je koryto ucpaný a že znatelně začíná ubývat pauz, kde by se nechaly procpat náklady?

zbynda napsal:
...a s personálem se tam jedná jako s dobytkem.
Na Leovi se mi líbí jedna věc. Nevykřikuje lživé věci jako Jančura...
Je sice pravda,že paštikárnu prodal,ale stále si pomatuju,jak se tam za něj jednalo s lidma.
Mirek

Vrbam napsal:
Mě by spíše zajímalo, kolik bude místa na nohy a k sezení v těch Leošových "pumách".
....
To právě psali v tom porovnávání, že ve čtyřce naproti sobě je to buď pro děti nebo se cestující budou dotýkat koleny. To je cesta zpět k Honeckerově pomstě z NDR, která dodnes slouží na příměstské dopravě a je hrůza s tím jet jen ze Šakvic do Brna a ne takto cestovat tři hodiny. Já měřím 185 a pokud si ještě mám přisednout, kde jsou nejen dlouzí, ale i tlustí a ještě mají pod nohama tašky, tak to je přímo utrpení. Není nad klasické kupé pro šest lidí.
Sice podobně na tom byla Slovenská strela z první republiky, ale za těch sto let by nějaký pokrok být mohl.

Zbyňo, to co popisuješ, ale není koretkní konkurenční prostředí - to jak se která firma chová vůči svým zaměstnancům patří k firemní kultuře.

Dále - plošiny? 4000 CZK za pronájem plošiny? Jedné nebo více? V jedné stanici nebo v celé síti? Jedno použití nebo paušál? Tahle informace je bohužel totálně out a nepoužitelná a spíš to připadá jako dílo firmy JPP. Navíc - komu ty plošiny patří? ČD nebo SŽDC? To je docela podstatný rozdíl.

Mimochodem - pokud by chtěl vlastník plošin ty 4000 za pronájem jedné plošiny na jedno použití - to by asi řval každý, protože je to nehorázně předražené.

No a za poslední - LEO to má o poznání jednodušší, protože není prvním konkurentem ČD - ten kdo je první, tak udělá spoustu přehmatů a jde o to, zda se z toho poučí nebo ne .... ti ostatní mají skvělou šanci se z chyb toho prvního poučit a pak samozřejmě vypadají jako glorifikovaní - rozuměj - se svatozáří ....

Korektní konkurenční prostředí tady znamená to, že na stejném rameni a kategorii vlaků nebude co do nákladů žádný dopravce zvýhodňován. Pak si může cestující vybrat ...

Kontrolní otázka - z hlavního odjíždí těsně po sobě - první pendolino - za 20 minut Jančura - který vlak bude plně obsazen? Tím spojem jsem jel již víckrát a vždy to byl stejný obrázek - bimbadlo jelo skoro prázdné a v RJ nešlo den před odjezdem sehnat lístek ..... O víkendech a v pátek je to zabité komplet ... proč asi?

Back
Nahoře