Zajímavosti z tisku a webu

Ale jinak nemá cenu tuto diskusi dál prodlužovat - každý máme svůj názor - Zbynďa jej má ovlivněný tím, že pro ČD dělá - já se na to třeba dívám z pohledu obyčejného kaštana, který pojede tím, co je pro něj výhodnější a ekonomičtější - někdo jiný má na to zase jiný názor, ovlivněný tím, že je např. totální ČD fanatik a vše co není modré, tak je špatně .... trochu mi to připomíná povídku Šimka a Grossmana "Jak jsem rukoval" ...

"Hezký obrázek, který jsem si o vojně vytvořil, pokazil i rotmistr Rudolf Nusle, náš soused. I když jsem se snažil mít ho rád, musím přiznat, že jej vojenská služba poznamenala. Výložky neodložil ani ve vaně a vyznamenání si přilepoval leukoplastí na nahou hruď. Ze zásady odmítal pít mléko, neboť se mu zdálo málo zelené. Rotmistr Nusle vůbec rozeznával kvalitu podle barev. Kdo byl zelený, byl dobrý. Kdo měl barvu jinou, byl lump. My jsme měli protekci, neboť se jmenujeme Zelenkovi, zato lékárník Černý z druhého patra nacházel často před svým prahem rozbušky, dvakráte pak pod rohožkou minu." :D :D ... to jen trochu na odlehčenou

zbynda napsal:
Na Leovi se mi líbí jedna věc. Nevykřikuje lživé věci jako Jančura, které nejsou často založeny na pravdě,
Chce to více hledat, jak na stránkách LE, tak při jeho trapných ukoktaných vystoupeních v televizi se objevují jen samé lži, demagogie, zavádějící informace a případně i urážky tohoto mladého manažerského fracka.

Např:

- Rychlý a plynulý rozjezd bez nepříjemných pohybů (akcelerační koeficient 1.2 ms-2 je nejlepší v Česku) - kecy, co to je akcelarční koeficient, zpátky na střední školu
- Účinné a velmi tiché brzdění, krátká brzdná dráha (brzdný koeficient 1.5 ms-2 je nejlepší v Česku). - blbost, běžné hodnoty
- Maximální rychlost 190 km/h (nejrychlejší intercity vlak v Česku). - lež, demagogie, není nejrychlejší, max. rychlost mě jako cestujícího nezajímá, pokud se jí nejezdí
- Bezpečný, volně průchozí a průhledný interiér - pod tímto nadpisem jsou vyjmenovány vlastnosti, které mají všechna moderní vozidla.
- Bezúkapová technologie - no, to je tedy novota
- Jakobsův podvozek je umístěn vždy pod dva vozy zároveň a výrazně tak šetří energii a snižuje hmotnost celé jednotky. Hnací podvozky jsou umístěny na obou koncích soupravy. Podvozky s ocelovými pružinami zajišťují vysoký jízdní komfort. Laik se diví, odborník žasne, první souvětí je nesmysl, druhé říká asi to, že automobil s nafukovacími pneumatikami je pohodlný
- Motory mají oproti běžným vlakům menší maximální výkon (např. o třetinu), přesto ale dosahují nejlepších akceleračních a brzdných parametrů. Sorry, ale fyzika se neočůrá, bez výkonu není při rychlosti síla.
- Trvalý výkon na kole 2000 kW - taky perla, zřejmě se má na mysli výkon na obvodu kol
Švýcarská kvalita - ovšem vyrobena v Polsku- Levnější jízdné díky rekuperaci - nesmysl, SŽDC rekuperovanou elektřinu nevykupuje

A za další, jak to bude s uznáváním jízdného v případě, že mě vlak vyšplouchne a zůstaneme stát někde v poli. Pochybuju, že pokud to bude u ČD tak, že LE nebo RJ zastaví (se svou politikou obsazenosti), ale opačně by to šlo. Jestli prostě vyběhne nějaký maník s kreditkou a koupí cestujícím z jeho vlaku do vlaku ČD X jízdenek popř. vystaví faktura a nebo se nechají stát v poli a bude se čekat do doby než tam něco dorazí vlastního??

Martens: Nezapomeň že LE říká, že není konkurence RJ a ČD, ale konkurence vlak versus auto. :D

Vrbam napsal:
Martens: Nezapomeň že LE říká, že není konkurence RJ a ČD, ale konkurence vlak versus auto. :D
A neříká ČD taky náhodou, že auta stojí a vlaky jedou?

Konkurence vlak vs. auto je už asi jasná - pokud mám jet autem přes celou republiku sám, tak není jedno, jestli dám 2500 CZK za naftu a musím celou cestu řídit, nebo to vlakem zvládnu na 20% ceny ( rozuměj na otočku na necelých 500 - Praha-Havířov a zpět) a ještě si u toho odpočnu nebo můžu makat.

Pak už jde jen o to, s kým, v jakých podmínkách a za kolik - a rozdíl v jízdních dobách do 15 minut opravdu neřeším. :D

Do té doby než se na tebe z jedné strany bude mačkat nějaký tlusťoch a z druhé strany Helmut. :-D

Nebo sedíš na Smíchově ve vlaku, máš odjíždět a za 5 minut potom se dokolíbá průvodčí a oznámí ti, že je problém na trati, ale že určitě pojedeme. Po dalších 10 minutách se dokolíbá další zaměstnanec, že máš smůlu a vlak odjede z hlavního nádraží. Tak mazej na MHD. Po tom co dorazíš na hlavní, ti v pokladně řeknou smůla, ale ten vlak už je v Libni. Tomu říkám proklientský přístup.

Naposled editoval moderátor:
Hynďa napsal:
To se mu to jezdí bez dotací na nejvytíženější trati.
To se mu to jezdí na lokálce do Dunajské Stredy s dotacemi. Ať si zkusí jezdit na vlastní riziko!
To se mu to jezdí z Prahy do Ostravy. Ať si zkusí jezdit na nějaké lokálce!

Miky945 napsal:
Je sice pravda,že paštikárnu prodal,ale stále si pomatuju,jak se tam za něj jednalo s lidma.
Povídej, to mě zajímá.

Martine, já u ČD opravdu nepracuju :D
Jinak, je jasné, že Jančura, Leo nebo Žalud nemají čisté svědomí. Pouze říkam kdo mi je více sympatickej. A tu vede Leoš. Sice o tom ví prd a to mi potvrdil i člověk, který má k vedení LeoExpressu hrozně blízko. Ale pořád nehází špínu na ČD jako Jančura. Ja jsem například nezažil situaci, abych nebyl na cestě mezi Prahou a Třincem nespokojený ze službami ČD. Sice wi-fi nemaj, ale k čemu mi to je, jak celou dobu pozoruju buď trať, nebo spím.
A pokud si myslíte, že ČD se starají pouze o trasu Prágl-Žilina, tak tomu opravdu není. Před 2 týdny jsem fičel z Bohumína do Brna. Tam jsem jel v Bee 273 a zpátky v B 249. Sedačky krásně přeplišované na korporantní styl. Všude uklizeno. Hajzlíky voňavé i po 2 hodinové cestě :D
Prostě já jsem spokojeny se službami ČD.
Kolikrát jezdím na trati 320 rači starou 460 než Elfíkem. A i tak obojí jsou krásně uklizené, a nesmrdí, jak to říkají někteří lidé.
Nebráním se každé konkurence. Čím méně aut na cestách, tím lépe. A určitě je lepší jet např. z Ovy do Práglu vlakem za polovinu ceny než autem.

Jo a co se týče plošin. Ta částka, která se mi zdá abnormálně přehnaná, tak o ni jsem se dozvěděl na oficiální Facebookove stránce Regiojetu. Oni tam mají toho admina myslím i normálně zaměstnaného. Takže pochybuju, že by si takovou věc vymyslel.

Já se rozhodně nechci zastávat žádného dopravce. Ale když se tu tak probírá to, kdo na co doplácí, proč se nějak zapomíná, s čím jaký dopravce do toho šel? Jestli si musel pořídít mašiny a soupravy v zahraničí, nebo je dostal (a v nepomněrně vetším množství) zadarmo?
A koneckonců, proč si neudělat úspěšnost jednotlivých dopravců podle toho, jak jsou ohodnoceni jejich vrcholní manažeři!
Na druhou stranu soukromník který si nedokáže zajistit plošinu, myčku. atd. a pronajímá si jí od jiného dopravce, takže od konkurence, asi taky nemá všech pět pohromadě.

Mě jen rozesmál pláč, kdy se plakalo, že po vstupu RJ na koleje ČD snížili cenu jízdenek a sám to udělal u autobusů, kdy se jezdilo v autobusu za 1 Kč, u konkurence jezdily autobusy prázdné, pak to zabalili a vyklidili pole danému žlutému dopravci. To už je patrně vše zapomenuto.

http://www.youtube.com/watch?v=Nf1VXPm25Vs&feature=youtu.be

Tohle je celkem zajímavé...
Upřímně jsem zvědav, jak se Leo udrží. Vlaky přeci nejsou paštiky...

Vrbam napsal:
kdy se jezdilo v autobusu za 1 Kč, u konkurence jezdily autobusy prázdné, pak to zabalili a vyklidili pole danému žlutému dopravci.

14 dní jedním směrem (Liberec - Praha), opačným za plné jízdné.
Konkurence pak jezdila ještě dva roky.
To už je patrně vše zapomenuto.

TOM napsal:
A koneckonců, proč si neudělat úspěšnost jednotlivých dopravců podle toho, jak jsou ohodnoceni jejich vrcholní manažeři!
Protože podle tohoto kriteria by ČD a ČDC měly už asi 50 let každoročně vyhrát anketu Nejúspěšnější firma roku :D

TOM napsal:
Na druhou stranu soukromník který si nedokáže zajistit plošinu, myčku. atd. a pronajímá si jí od jiného dopravce, takže od konkurence, asi taky nemá všech pět pohromadě.
Právě proto by zrovna ty plošiny měly být ve vlastnictví SŽDC, bo jinak ještě 2 až 3 další soukromí dopravci a cestující by podle této logiky museli čekat na vlak před nádražím z důvodu značného přetlaku plošin pro vozíčkáře ...

Ad myčky ....dovedu si v jasných barvách představit, že třeba vedle ONJ ještě vyroste další myčka pro Jančuru a další pro LEO ..... a co třeba to postavit tak, že by si třeba takové ONJ mohlo na mytí souprav konkurenci vydělat další chechtáky ... ale na to je potřeba moc přemýšlet ...

Úplně nejčistší řešení by bylo nechat tyto sanitární služby poskytovat jinou nezávislou firmou .... je to úplně stejné, jako by na každém letišti měla být pro každou leteckou společnost samostatná firma na odstraňování námrazy z letadel ... taky je to logika postavená na hlavu ...

Jo a mimochodem Klimi - docela dobrý odkaz - a dobře, že tam i od Novotného zaznělo to, co tady dost lidí nevidí - že u tohoto způsobu symbiozy Jančura Novotnému a případným dalším přepravcům prošlapal cestu.

To, co bylo před tím, byly pronájmy celých pro ČD nevýdělečných tratí a nebo zrušených tratí jedinému přepravci ( ať se podíváme na Vrbno s OKDD, železnici Desná, Zittau, tuším, že i z Mariánek do Varů přes Bečov jezdí jen soukromník).

No mě zas fascinuje jak v nějakém pořadu vykřikoval, že prakticky už vyhrál výběrové řízení na rychlíky na 310 a v jiném pořadu zas podotkl, že být to na něm, takové tratě by zrušil, lidé je tam nepotřebují... Tak proč do toho jde?

Mertensi, k te obsazenosti. V kvetnu jsem byl v Zabrehu na Morave a chtel jsem jet do Prahy. Rano Hutnik mel 12 minut, v Olmiku pridavali na konec 3 B a dojel naprosto plny! Odjizdel a na chodbicce nebylo misto proste na nic. Za 15 minut prijel RJ obsazenej tak do pulky, za 5 minut prijela Becva celkem husta, ale misto k sezeni se naslo. Ono kdyby z te Prahy pred RJ nejelo pendolino, ale klasickej ecak/expres, bylo by to jiny.

Martens napsal:
TOM napsal:
Právě proto by zrovna ty plošiny měly být ve vlastnictví SŽDC, bo jinak ještě 2 až 3 další soukromí dopravci a cestující by podle této logiky museli čekat na vlak před nádražím z důvodu značného přetlaku plošin pro vozíčkáře ...

A proč by měl provozovatel dopravní cesty vlastnit plošiny pro nástup cestujících? Dopravce se přeci stará o zákazníka-cestujícího. Už vidím to handrkování, pokud by bylo potřeba polšiny u dvou vlaků různých dopravců najednou a nejlépe u jinýho peronu :D A nedej Bože, kdyby náhodou vypověděla službu...

Karlos napsal:
A proč by měl provozovatel dopravní cesty vlastnit plošiny pro nástup cestujících? Dopravce se přeci stará o zákazníka-cestujícího. Už vidím to handrkování, pokud by bylo potřeba polšiny u dvou vlaků různých dopravců najednou a nejlépe u jinýho peronu :D A nedej Bože, kdyby náhodou vypověděla službu...
Tato situace může nastat i u jediného dopravce - stačí aby se sešly oba dva požadavky najednou ...
A jinak ve stejné logice věci by měl dopravce asi vlastnit i výtahy pro invalidy apod. - přeci nevyklopí vozíčkáře na peron a nenechá ho tam vlastnímu osudu ....

Proč to třeba funguje u letecké dopravy bez problémů? Nebo jsi tam někdy viděl, že by každý společnost měla třeba na letišti svůj vlastní Gate včetně rukávu? :D

Martens napsal:
Karlos napsal:
Tato situace může nastat i u jediného dopravce - stačí aby se sešly oba dva požadavky najednou ...
A jinak ve stejné logice věci by měl dopravce asi vlastnit i výtahy pro invalidy apod. - přeci nevyklopí vozíčkáře na peron a nenechá ho tam vlastnímu osudu ....

Proč to třeba funguje u letecké dopravy bez problémů? Nebo jsi tam někdy viděl, že by každý společnost měla třeba na letišti svůj vlastní Gate včetně rukávu? :D

Tady se ale nebavíme o nástupištích, či přístupu na ně. Tam jsem jednoznačně za, aby toto bylo součástí dráhy a tudíž je vlastnil vlastník dráhy a nikoliv např.ČD prostřednictvím RSM.
Jestliže dopravce bude mít zastaralý vozový park, který neumožní bezbariérový nástup do vozidla, pak je na něm, aby si toto obstaral jiným způsobem sám, stejně jako se o toto stará na zastávkách na trati. Nebo i tam by vlastník dráhy měl instalovat nějakou plošinu? Upřímně řečeno - toto si nedokážu představit ani jako největší optimista :D

Back
Nahoře