RE: Počítačová poradna všeobecně
David Hájek napsal:
... chtěl jsem se pánů odborníků optat, zda s níže uvedenými komponenty rozjedu Win XP + MSTS ...
Šecko je v najlepšom poriadku. Len nechápem, prečo sa cpeš do Win XP. Táto zostava hravo zvládne Win 7, 8 ak tam osadíš 8 alebo 16 GB RAM. Viac by ma zaujímal HDD a grafika, ak chceš použiť nejakú grafiku vytiahnutú zo starého PC kludne s tým môžeš zabiť celú zostavu. Takisto aj ojazdený disk SATA 150 alebo SATA 300 môže byť do istej miery brzdou systému. Ak už silou mocou chceš Win XP, nezabudni na dve veci - môžeš použiť 3 GB RAM, viac Windows XP nevyužijú a o rok končí podpora systému, to jest nebudú sa robiť bezpečnostné záplaty a aktualizácie.
PS: ja mám i5 I. generácie s 2,8 GHz, 16 GB DDR3 a 1 GB VGA s pasívnym chladením a MSTS šlape jak šlape, viac z neho nevydoluješ, ostatné beží jak z divých vajec. Dole v dielni mám dvojjadro G860 s 2x3 GHz, 8 GB DDR3 a zdielanú grafiku a MSTS beží úplne rovnako ako s tým výkonnejším PC. Takisto 3ds max vôbec nerozozná, či beží na 2 alebo 4 jadrovom PC. Proste na bežné veci majú dnešné procesory prebytok výkonu, ktorý prakticky účelne sotva využiješ.
Pre FullHD monitor, čo je dnes bežný 21,5 alebo 23" monitor celkom úplne stačí zdielaná grafika z procesoru, jedine ak by si chcel "pařit" nejaké brutus 3D hry, tak sa oplatí zainvestovať do grafiky. Bohate ti vystačí grafika strednej cenovej úrovne, jedine že by si mal niektorý z 27 a 30 palcových monitorov s rozlíšením 2560x1600 alebo 2560x1440 pix, tak k tomu treba použiť tomu primeranú grafáreň
PS2: poprípade by som použil túto dosku: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008M0980001OLK jednak podporuje garafáreň na procesore, jednak neni tak komplikovaná ( absencia SLI / CrossFire ) a jednak ti dlhšie vydrží.
PS3: Ak sa chceš obmedzovať na 8 GB DDR3, tak si kúp pár 2x4 GB, pobeží ti to dvojkanálovo a je to o čosi lepšie, než v jednom. Ale pre Win XP je to aj tak k ničemu, tam treba dať 2x2 GB