Počítačová poradna všeobecně

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
RE: Počítačová poradna všeobecně

Zdravím,
chtěl jsem se pánů odborníků optat, zda s níže uvedenými komponenty rozjedu Win XP + MSTS. Win XP to už má prý s procesory i5 dosti "těžké". :rolleyes: A jako naprostý laik ještě dotaz k grafice v i5 -v případě použití RAM 8 GB/1333 je tato použitelná i pro TS 2013 apod ?

Deska

Procesor

Paměť

Předem děkuji za odpovědi, případně jiná doporučení. :oops:

David

Naposled editoval moderátor:

Mě na i5 XP chodí normálně bez problémů, ale proč tam nedat Sedmičky, když MSTS na nich jezdí lépe ? Já když porovnám na stejném železe jen z jiného disku, tak v XP blbnou trochu zvuky ( při rozjezdu trakčáky zpívají stupnice a nejde s tím nic dělat) Ale v sedmičkách vše šlape bez chyb. Navíc v XP nevyužiješ ty ramky.

David Hájek napsal:
... chtěl jsem se pánů odborníků optat, zda s níže uvedenými komponenty rozjedu Win XP + MSTS ...

Šecko je v najlepšom poriadku. Len nechápem, prečo sa cpeš do Win XP. Táto zostava hravo zvládne Win 7, 8 ak tam osadíš 8 alebo 16 GB RAM. Viac by ma zaujímal HDD a grafika, ak chceš použiť nejakú grafiku vytiahnutú zo starého PC kludne s tým môžeš zabiť celú zostavu. Takisto aj ojazdený disk SATA 150 alebo SATA 300 môže byť do istej miery brzdou systému. Ak už silou mocou chceš Win XP, nezabudni na dve veci - môžeš použiť 3 GB RAM, viac Windows XP nevyužijú a o rok končí podpora systému, to jest nebudú sa robiť bezpečnostné záplaty a aktualizácie.

PS: ja mám i5 I. generácie s 2,8 GHz, 16 GB DDR3 a 1 GB VGA s pasívnym chladením a MSTS šlape jak šlape, viac z neho nevydoluješ, ostatné beží jak z divých vajec. Dole v dielni mám dvojjadro G860 s 2x3 GHz, 8 GB DDR3 a zdielanú grafiku a MSTS beží úplne rovnako ako s tým výkonnejším PC. Takisto 3ds max vôbec nerozozná, či beží na 2 alebo 4 jadrovom PC. Proste na bežné veci majú dnešné procesory prebytok výkonu, ktorý prakticky účelne sotva využiješ.

Pre FullHD monitor, čo je dnes bežný 21,5 alebo 23" monitor celkom úplne stačí zdielaná grafika z procesoru, jedine ak by si chcel "pařit" nejaké brutus 3D hry, tak sa oplatí zainvestovať do grafiky. Bohate ti vystačí grafika strednej cenovej úrovne, jedine že by si mal niektorý z 27 a 30 palcových monitorov s rozlíšením 2560x1600 alebo 2560x1440 pix, tak k tomu treba použiť tomu primeranú grafáreň

PS2: poprípade by som použil túto dosku: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008M0980001OLK jednak podporuje garafáreň na procesore, jednak neni tak komplikovaná ( absencia SLI / CrossFire ) a jednak ti dlhšie vydrží.

PS3: Ak sa chceš obmedzovať na 8 GB DDR3, tak si kúp pár 2x4 GB, pobeží ti to dvojkanálovo a je to o čosi lepšie, než v jednom. Ale pre Win XP je to aj tak k ničemu, tam treba dať 2x2 GB

Zdravím,
dobrá, píšu si.;)
Co se týče HDD, bude snaha připojit dva kusy dva roky starých SATA Seagate 320 GB/7200 ot. Grafiku kupovat v plánu nemám, protože nějak nemusím monitory 16:9, takže zatím stále na 19-tce. Proto mě zajímala vhodnost využití grafiky v i5.
Použití Win 7 se samozřejmě nebráním. Jen mám trošku guláš v těch několika verzích a především cenách.:rolleyes: Postačí tedy verze Home ?

David

David Hájek napsal:
Zdravím,
dobrá, píšu si.;)
Co se týče HDD, bude snaha připojit dva kusy dva roky starých SATA Seagate 320 GB/7200 ot. Grafiku kupovat v plánu nemám, protože nějak nemusím monitory 16:9, takže zatím stále na 19-tce. Proto mě zajímala vhodnost využití grafiky v i5.
Použití Win 7 se samozřejmě nebráním. Jen mám trošku guláš v těch několika verzích a především cenách.:rolleyes: Postačí tedy verze Home ?

Samozrejme, čo chceš mať doma doménovú sieť s vysokým zabezpečením? Alebo chceš prehadzovať jazyk z CZ do SK, PL, RU a Eng??? Na doma je Win7 Pro vyhodený peniaz, o Ultimate ani nehovorím. Ak chceš grafiku z i5, zároveň chceš Win7, tak potom kúp radšej tých 2x8 GB DDR3 a dosku napr. http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008M0980001U7D - niečo ušetríš na doske, to pridáš na RAM a v budúcnosti si môžeš dokúpiť SSD disk a VGA - na SLI a CrossFire sa zrejme aj tak vyprdneš. Takisto už viac než 16 GB RAM potrebovať nebudeš, leda ak tak s Win 9 :P

A ještě jedna lamoidní otázka, shánět Win 7 32 bit nebo 64 bit ?:rolleyes:

David

Když budeš kupovat Windows tak je lepší Professional a výš. Jednak je přístupný uživatel administrator s plnými právy (díky němu jsem rozdejchal vše, co mi dělalo problémy - například mi v defaultním účtu nefungovalo funkční tlačitko na myši naprogramované na ctrl c a ctrl V v prostředí editoru MSTS a v notepadu otevřeném v Totalcomanderu) a jednak tam máš virtual XP. To se hodí, pokud používáš nějaké starší utilitky, které fungují jen v XP. Zástupce se dá udělat přímo na ploše Sedmiček, tak pro tyto aplikace nemusíš virtuální XP samostatně spouštět. Jak to mají osmičky, netuším.

Zbyněk Šemora napsal:
Když budeš kupovat Windows tak je lepší Professional a výš. ...

Zbyňku, bludy ... Na slezine ti vymením názory :D :P
Jediný pre domáceho užívateľa podstatný rozdiel je v tom, že verzia HP má obmedzenie na 16 GB RAM. Užívateľ s plnými právami ( tzv. administrátor ) je v oboch verziách, že Ty nevieš u verzie HP ako na to, to už nie je problémom Windows.

Presne tak isto je to aj u XP Home a XP Pro. U Verzie Home administrátora štandarne nevidíš, ono je to tam ako posledná pomoc pri babrákoch, vrtákoch a šťúraloch. Ale sú medzi užívateľmi PC idioti, ktorí užívatela administrator u XPP používajú štandardne na "prácu" a potom majú problémy, keď treba užívateľa s vyšším oprávnením :P Dokocna stretol som sa s tým aj u tzv. "profesionálneho" IT.

Ináč úspora 1000,- CZK u Win 7 HP oproti verzii Pro je dosť podstatná, za to si môžeš kúpiť radšej 16 GB RAM namiesto 8 GB :P

Taxi. Ale já byl na slezině, jak jsi Ty osobně rozdejchával sedmičky na novém notebooku Banánovi. A právě on měl verzi Home a nešel tam ten administrátorský účet dát. Tak jsi to obcházel vypnutím Řízení uživatelských účtů. Ale přít se s Tebou nemohu, protože ty v tom děláš, já jsem jen uživatel.
Ale i tak Home nemá virtuální XP a pokud potřebuješ na počítači nainstalovat SW, který nefunguje na 64 bitových systémech, tak jedině tohle je řešení. A já takový SW mám.

Zbyněk Šemora napsal:
Taxi. Ale já byl na slezině, jak jsi Ty osobně rozdejchával sedmičky na novém notebooku Banánovi. A právě on měl verzi Home a nešel tam ten administrátorský účet dát. Tak jsi to obcházel vypnutím Řízení uživatelských účtů. ...

Čo bolo, to bolo, terazky som majorom :)

Ano, v čase Banánovho prípadu som fšeličo ešte nevedel, navyše ten PC som mu prvotne nekonfiguroval ja, ale mal ho už nakonfigurovaný acérom-nasérom tak, ako si šikmookí výrobcovia nepríliš kvalitných PC zmysleli.
To ostatné platí ako som povedal. Užívateľ Fero, Jožo, Jano či Gizka aj keď majú administrátorské práva, tak je nad nimi ešte systémový administrátor a to je jedno, či je to u verzie HP alebo Pro.

Ja včil u seba používam Win7 HP a vôbec nič z toho, čo Ty popisuješ nepotrebujem, pretože všetko fičí, jak má, všetko čo potrebujem ide, aj Virtual XP. Dokonca tak, že mi v ňom bežia veci, ktoré potrebujú DirectX, čo Virtual XP vstavaný do Win7 Pro ani neumožňuje. ( písal som o tom tady ) Keby si svojho času nebol fidlikať a išiel s nami do Olešnej, tak by si videl na vlastné oči ;)
Ak budeš na slezine dobrý, tak ti ujko Martens ukáže ako na to, pokiaľ si nezabudne vziať notebook. V tom mojom je dodnes Win XP, pretože do takého starého železa Win 7 dávať nebudem.

Tax napsal:
... išiel s nami do Olešnej, tak by si videl na vlastné oči ;)

Mohu potvrdit, :) akorád já věčnej rejpal (do systému) to spravil takže beztak mě to pořádně nefunguje. :D:D

Dobrý den. Mám jednu urgentní radu. Dnes jsem potřeboval změnit přístupové heslo na svojí wifi síť a její jméno. Dělal jsem to standratním způsobem, že jsem dal svojí IP adresu do vyhlédavače a pak jsem to tám poměnil. Bohužel ani po 2 hodinách stále nevidím svojí síť ani na Notebooku ani na mobilu. V této branži jsem absolutní impotent a nevím zda-li jsem něco něudělal špatně.
Prosím vás všechny prosím o radu. Začínám být zoufaly protože bez wi-fi jsem absolutně ztracen a práce stojí. Díky moc :(

No záleží hlavne o aký router sa jedná a je možnosť, že si mu zvolil, aby bol neviditelný. Skús si do notebooku zadať ručne sieť aj s heslom, čo sa to pripojí.

Router je Belkin F6D4230. Zaráží mě to, že jediné nastavení jsem prováděl v hesle a jménu sítě. Nemůže být problém tam, že jsem tam něco zaškrtnul co tam nemá být ?

Tady je každá rada drahá. Pokud se ti povede se nějak dostat k resetu routeru do továrního nastavení mohlo by to pomoci.

Zkouším to resetovat přes resetovací tlačítko. Bohužel neůspěšně. Mě ale nejde do hlavy proč po změně hesla se stane takováto věc. Snad nejsem takový debil abych neuměl změnit pitomé heslo na routeru...

Pokud se ti to povedlo pobacat dnes, doporučil bych jediné: "Ráno je moudřejší večera!". Teď třeba ve stresu začneš vršit jednu chybu na druhou a výsledek je v p....li.
Pokud nejde o život jde o h...o. Vyspi se na to, ráno vezmi k ruce manuál a zkus to ještě jednou a v klidu. Výsledek se určitě dostaví...

Resetovací tlačítko na routeru neznamená návrat k jeho továrnímu nastvení ale restart routeru.

Tak pozor - reset podľa Pavlíka sa prevedie vypnutím a zapnutím routra. Nastavenie do továrnych hodnôt sa prevedie stlačením resetovacieho tlačidla, väčšinou ho treba dlhšie podržať - 4-5 s. Funguje to tak u všetkých routerov, s ktorými som zatiaľ prišiel do styku. Takže odporúčam vykonať reset do továrnych hodnôt a potom najlepšie inštalačným CD nastaviť sieť.

Back
Nahoře