Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou_archív #5

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou

Stavitelxx napsal:
A v Ústí sever, ono tam sice většinou svítí volno, ale návěstidla jsou dělané i na možnost signalizování 100 km/h, když se dispečerovi bude chtít, může tam tu stovku nechat svítit...a mě se chtělo :D

Co se týká té 100-ky, tak je používána v případě, kdy je od hlavního postavená vlaková nebo posunová cesta na kolej 203, nebo 205. JOPka totiž v tomto případě vylučuje možnost postavit vjezd na 201 kolej od peronu Sever, pak se použije volba VCO, která rosvítí tu 100-ku. :oops:

Naposled editoval moderátor:

Nějak nechápu, proč by při vjezdu na kolej 201 od Děčína měla místo volna svítit stovka kvůli toho, že na opačném zhlaví je postavená od Ústí vlaková cesta na kolej 203, nebo 205, co to s tím má společného?
V tom případě mi ještě vysvětli, proč může svítit 100 i když jedeš z koleje 202 směr Děčín?;-)

Stavitelxx napsal:
Nějak nechápu, proč by při vjezdu na kolej 201 od Děčína měla místo volna svítit stovka kvůli toho, že na opačném zhlaví je postavená od Ústí vlaková cesta na kolej 203, nebo 205, co to s tím má společného?
V tom případě mi ještě vysvětli, proč může svítit 100 i když jedeš z koleje 202 směr Děčín?;-)

Jde o tzv. zákluzné vzdálennosti. Ovšem co to ta zákluzná vzdálennost je mi nikdy nikdo nevysvětlil. Proto se domnívám, že je to spojené s délkou předjízdných kolejí (203,205,204) a je tím "jakoby zajištěna boční ochrana". Taky jako každý jiný namítnu, že ta boční ochrana je zajištěna hlavním návěstidlem předjízdné koleje, ale projektant byl zřejmě jiného názoru. Co se týká té liché skupiny, tak je volno vyloučeno i postaveným posunem z koleje 203b na 203, nebo 205. V sudé skupině je další podivná závislost a to ta, že pokud je postaven cesťák z 202 do peronu Sever, tak od hlavního nepostavíš na 204. Proto se může i na cesťáku z 202 do peronu objevit přes volbu VCO ta stovka, aby bylo možný postavit na 204. Logiku v tom už nehledám, nebo mi to prostě hlava nebere...:cry:

Stavitelxx napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Když jedu na návěst výstraha a další návěstidlo je rychlost 40 a opakuje výstrahu, tak je to správně.

Ne to rozhodně není správně, kdo že je tady nezkušený? :D
Pokud jedeš kolem návěsti výstraha, tak další návěst nemůže být 40 opakující výstrahu, na další návěsti má být pouze opakující se výstraha (žluté a bílé světlo), žádná 40 tam nemá co dělat!
....
Pojď na pivo a probereme to. :D
Praha Libeň je názorný příklad a jak jsem slyšel, ani po rekonstrukci to nezměnili a dolní světlo pro určování rychlosti se stále používá, i když jedeš rovně. Tak jim to vysvětli, že tam žádná 40, 60, 80 na návěstidle nemá co dělat :D. Pokud jedeš na výstrahu, vždy na dalším návěstidle může být něco vyššího, jako například rychlost 40 a opakuje výstrahu.
Jenomže myslím zrovna postaru z Prahy Vysočan do Vítkova se jezdilo na návěst očekávejte rychlost 40, pak byly dvě opakovací návěstidla a ta ukazovala proti srsti opakovanou výstrahu a na vjezdu bylo rychlost 40 a výstraha. Prý to jinou kombinaci neumí a tohle je standartní stav.

Jde o tzv. zákluzné vzdálennosti. Ovšem co to ta zákluzná vzdálennost je mi nikdy nikdo nevysvětlil.

Ahojky, nemá tam být zábrzdná vzdálenost, nebo nedostatečná zábrzdná vzdálenost.
Nedostatečná zábrzdná vzdálenost byla návěštěna na předvěsti dvěma bílými svislými pruhy.

Spacir148 napsal:
...
Nedostatečná zábrzdná vzdálenost byla návěštěna na předvěsti dvěma bílými svislými pruhy.
A už bys letěl od přezkoušek za pět. To co popisuješ je zkrácená zábrzdná vzdálenost. :D Nedostatečná je právě návěštěná tím bílým světlem společně s nějakou barvou a celek se nazývá opakovací návěstí.

Zbyněk Šemora napsal:
Stavitelxx napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Když jedu na návěst výstraha a další návěstidlo je rychlost 40 a opakuje výstrahu, tak je to správně.

Ne to rozhodně není správně, kdo že je tady nezkušený? :D
Pokud jedeš kolem návěsti výstraha, tak další návěst nemůže být 40 opakující výstrahu, na další návěsti má být pouze opakující se výstraha (žluté a bílé světlo), žádná 40 tam nemá co dělat!
....
Pojď na pivo a probereme to. :D
Praha Libeň je názorný příklad a jak jsem slyšel, ani po rekonstrukci to nezměnili a dolní světlo pro určování rychlosti se stále používá, i když jedeš rovně. Tak jim to vysvětli, že tam žádná 40, 60, 80 na návěstidle nemá co dělat :D. Pokud jedeš na výstrahu, vždy na dalším návěstidle může být něco vyššího, jako například rychlost 40 a opakuje výstrahu.
Jenomže myslím zrovna postaru z Prahy Vysočan do Vítkova se jezdilo na návěst očekávejte rychlost 40, pak byly dvě opakovací návěstidla a ta ukazovala proti srsti opakovanou výstrahu a na vjezdu bylo rychlost 40 a výstraha. Prý to jinou kombinaci neumí a tohle je standartní stav.

Zdravím,

Dovolím si souhlasit se Zbyňkovou variantou. Pokud návěstidlo ukazuje opakování návěsti výstraha (neboli žlutá - bíla - žlutá) tak předchozí návěstidlo ukazuje výstrahu. Sám jsem tuhle kombinaci již několikrát viděl, například příjezd od Rohatce do Hodonína, pokud se jede s regínou od Veselí před výpravní budovu tak je tam přesně tahle kombinace. Primárně opakuji návěst výstraha, proto to svítí i na předchozím návěstidle. To že je tam k tomu 40 ničemu nevadí, protože za výstrahou bych měl stejně primárně očekávat stůj.

A abych jen zbytečně nekecal tak klobouk dolů, tahle aktualizace je fakt mazec.

Kulica

[/quote]
A už bys letěl od přezkoušek za pět. To co popisuješ je zkrácená zábrzdná vzdálenost. :D Nedostatečná je právě návěštěná tím bílým světlem společně s nějakou barvou a celek se nazývá opakovací návěstí.
[/quote]

Hluboká omluva,:oops: za uvedení nesprávných informací a děkuji za opravu.

No jo, jenže Martin psal původně o něčem jiném:

Stavitelxx napsal:
Další významná změna se týká opakovacích předvěstí, do teďka když v MSTS projíždíte kolem opakovací předvěsti, omezuje vás na 40km/h, což je absolutní nesmysl!!! Takže tohle bylo upraveno tak, aby na opakovací předvěsti svítila pouze výstraha s bílým světlem, jak to má správně být.
Čili nejdříve projedete kolem výstrahy, která vás bude omezovat na 120 km/h, pak bude následovat opakovací předvěst (žluté světlo s bílým, stále omezuje na 120 km/h) a potom třeba návěstidlo Stůj.

Opakovací předvěst žádnou spodní žlutou nemá, takže na ní bude vždy svítit to, co na předvěsti akorát že s bílým světlem. Když bude opakovací předvěst na trati o traťové rychlosti např. 80 km/h umístěna 400 m před návěstidlem, bude dodržena zábrzdná vzdálenost pro rychlost 60 km/h, takže nějaké omezení na 40 km/h je fakt krávovina!

Spacir148 napsal:
Ahojky, nemá tam být zábrzdná vzdálenost, nebo nedostatečná zábrzdná vzdálenost.

Pokud se podíváš na plán stanice a vzdálennosti mezi návěstidly zjistíš, že tvá otázka na zkrácenou či nedostatečnou zábrzdnou vzdálennost byla šlápnutím vedle :P

Konec debatě o tom, co svítí, nebo má podle někoho svítit, nebo snad dokonce může svítit bude zde: http://provoz.szdc.cz/portal/ViewDirective.aspx?oid=228965 a najděte si obrázek č.54 Umísťování návěstidel v dokumentu D1 SŽDC i s výnosy 1-4.

Martine, prolétl jsem to z Ústí do Děčína zatím jen v editoru a musím pochválit, moc pěkně jsi to vyšperkoval a pěkně jsi si máknul. Taková uzlová kolejiště jsou pro mě noční můrou.
Jediná vada na kráse je, že neřešíš sklony, což je škoda. Před Děčínem například kolem 8 promile má být. Ale to by bylo zase mnohem pracnější a zdlouhavější, včetně naklopení řeky. I tak si myslím, že u většiny uživatelů tohle není priorita a podstatné je, že se Tvá práce líbí tisícovkám lidí.

Karlos napsal:
Konec debatě o tom, co svítí, nebo má podle někoho svítit, nebo snad dokonce může svítit bude zde: http://provoz.szdc.cz/portal/ViewDirective.aspx?oid=228965 a najděte si obrázek č.54 Umísťování návěstidel v dokumentu D1 SŽDC i s výnosy 1-4.

To sedi. Ten obrazek vpravo, 3 navestidlo odspodu - neni na nem 40.

Prece tu 40 bych musel mit predvestenou. Nic neuklada jet kolem opakovany vystrahy 40. Tak prece nemuzu tusit, jestli tam bude ta 40 svitit, nebo ne. (teda pokud to neni nejaka nestandardni situace uvedena ve stanicnim radu...)

(tusim, ze se na tohle tema nedavno vedla debata na K-reportu... tady?)

Stavitelxx napsal:

Záleží na tom, jestli je mezi návěstidly zábrzdná vzdálenost, nebo není.
Kombinace Ž - ZV - ŽBŽ je možná, kombinace Ž - NZV - ŽBŽ není, musí být návěštěno ŽŽ - NZV - ŽBŽ.

Zbyněk Šemora napsal:
Jenomže myslím zrovna postaru z Prahy Vysočan do Vítkova se jezdilo na návěst očekávejte rychlost 40, pak byly dvě opakovací návěstidla a ta ukazovala proti srsti opakovanou výstrahu a na vjezdu bylo rychlost 40 a výstraha.

Opakovací návěstidla tam žádná nebyla, vjezdové 1VS a cestové Sc6. A protože se kolem nich dalo jenom rovně, tak byly bez dolní žluté.
Takže ve Vysočanech Oč40, na 1VS OpOč40, na Sc6 OpOč40 a na S4 40a40 a na vjezdu do Vítkova S 40 a Výstraha.
Proti srsti Oč 40, pak dlouho nic, na Rokytce na 2VS OpOč40 a na vjezdu do Vítkova S 40 a Výstraha.
Mezi S a 2VS byla nedostatečná a protože nejbližší další návěstidlo bylo až odjezdové z Vysočan, muselo Oč40 návěstit ono.

Karlos napsal:
Jde o tzv. zákluzné vzdálennosti.

Jedná se o chybějící přímou ochranu vlakové cesty (odvrat, výkolejka), nutnou pro volnoznak při traťové vyšší než 120. A když ta ochrana není, návěstí se nejbližší nižší rychlost (zde naštěstí 100, ale třeba v Chodové Plané je to jenom 80).

mikulda napsal:
...
Zbyněk Šemora napsal:
Jenomže myslím zrovna postaru z Prahy Vysočan do Vítkova se jezdilo na návěst očekávejte rychlost 40, pak byly dvě opakovací návěstidla a ta ukazovala proti srsti opakovanou výstrahu a na vjezdu bylo rychlost 40 a výstraha.

Opakovací návěstidla tam žádná nebyla, ...
To už je hodně dávno, ale psal jsem myslím, protože si to už nevybavuji, kde jinde v pražském uzlu bylo několik návěstidel za sebou na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost. Ale pointa byla v tom, že opakovací návěsti neuměly mrkat opakovanou očekávejte rychlost 40 a svítila tam jen opakovaná výstraha i když na předvěsti bylo očekávejte rychlost 40. Na to si může pamatovat asi jen můj vrstevník. To bylo ještě za komančů. Ale už tenkrát fungovalo v Libni jako opakovací návěst výstrahy rychlost 40 a opakuje výstrahu. Jestli to někomu připadá nelogické, to je jiná věc, ale smiřte se s tím, protože tak to je i v jiných stanicích s rychlostní návěstní soustavou. Zatím to nikdo nezměnil.

Dobrý den,kamarád mě požádal o nainstalování aktualizace 22,ta se mi povedla,ale od tý doby nejdou žádný aktivyty?Můžete mi prosím poradit abych mu to mohl dát dohromady než se vrátí?Prosím o nějaký srozumytelný návod,tento simulátor jsem nikdy nehrál.Děkuji

Ale já říkal, že někde může být vyjímka, například v té Libni, jak se tu zmiňujete, ale standartní stav má být ten, že pokud na návěstidle svítí výstraha, tak na dalším má svítit výstraha s bílým světlem a né 40 s bílým světlem.
Pokud chcete vyjímku, tak se klidně dá na některé místa nastavit, aby tam ta 40 byla, to není problém, řešíme tu ale to, že do teďka tam ta 40 byla pokaždé, NEBYLO MOŽNÉ nastavit návěstidla tak, aby nejdříve svítila výstraha a na dalším svítila opakující výstraha bez omezení na 40.
Klidně to ale můžeme v Praze probrat u piva, už jsem se dlouho s nikým nehádal :D

scanik1 napsal:
Dobrý den,kamarád mě požádal o nainstalování aktualizace 22,ta se mi povedla,ale od tý doby nejdou žádný aktivyty?
Pokud neumíš s editorem aktivit nezbude ti nic jiného než počkat zda autor úlohu opraví. Aktivity tvořené na verzi 21 z 90% nejsou funkční na verzi 22.

scanik1 napsal:
Dobrý den,kamarád mě požádal o nainstalování aktualizace 22,ta se mi povedla,ale od tý doby nejdou žádný aktivyty?Můžete mi prosím poradit abych mu to mohl dát dohromady než se vrátí?Prosím o nějaký srozumytelný návod,tento simulátor jsem nikdy nehrál.Děkuji

Příště alespoň nelži že jsi simulátor nikdy nehrál:
scanik1 napsal:
Právě jsem dojel Posilový R 10128 a Míro perfektní aktivita,fíra se nenudí,pořád se něco děje.Člověk neví co bude příští kilometr nebo kdy bude muset jet na blok.Jen víc takových aktivit.Budu mezi prvními kdo si stáhne další Tvojí aktivitu.Hodně zdaru do další práce.

scanik1 napsal:
Míro dnes jsem dojel další Tvou aktivitu a to R 672 Podlužan,opět skvělá práce.Žádná nuda.Už se těším na další Tvé práce.:)

A jinak platí to co bylo řečeno výše.

scanik1 napsal:

A mezitím, než někdo nějakou aktivitu opraví nebo vydá, zkus si trošku proštudovat pravopis a češtin;)

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře