Fiktivní Dvoukolejka ČSD

JiříkTK napsal:
- vlečka je dirigována tím výpravčím, do jehož stanice ústí, tedy na DVK vlečka do dolů výpravčím z Počátek, vlečka do pískovny výpravčím z Kašnice, u zapeklitějších případů tím výpravčím, který je k tomu pověřen. Na DVK je vlečka do lesů dirigována výpravčím z Varů a vlečka do sila Dabařice výpravčím z Křižan.
Ahoj Jirko,
omlouvám se, ale ne! Vlečka jako taková není nikdy dirigovaná!!!!
Pokud na vlečce není výpravčí, obsluha vlečky se koná formou posunu, tzn., veškerou obsluhu vlečku řídí vedoucí posunu! Výpravčí maximálně zavolá na vlečku aby otevřeli vrata! Výpravčí pouze sjednává jízdu na a z vlečky odbočující z širé trati ale pouze v úseku širé trati!

JiříkTK napsal:
- a obecná poznámka: Když stojím s osobním vlakem připraven k odjezdu a minutu před odjezdem profrčí mezi mnou a staniční budovou Sergej s 30 vozy uhlí, je to nestandartní situace, a pokud si tento příspěvek bude číst některý z výpravčích - fandů MSTS, určitě mi dá za pravdu, že se jedná o docela nebezpečnou situaci, které se raději vyhne.
Naprosto souhlasím, nejenom, že to předpis výslovně zakazuje, ale neznám nikoho, kdo by si toto lajsnul. Když už to nikoho nepřejede, fíra zešediví a navíc, je to dost drahé - ne-li na sundání! Pustit vlak do lidí je největší prasárna, jakou lze udělat a opravdu to není sranda! Navíc, proto máme zařízení zvaná návěstidla, a není nic jednoduššího, než u toho vjezdového ten náklad podržet. Od toho tam ten klacek přece je!!!
Právě z tohoto důvodu měly na dvoukolejkách některé zastávky s jednostranným nástupištěm krycí návěstidla!

Takže jsem zase chytřejší a určitě i aktivitáři. Čiliže vlečky odbočující z širé trati jsou vlečka do lesů a vlečka do sila Dabařice.

Pochopil jsem že je to narážka na můj PN kdy tohle udělám hned na startu :D. Ovšem může k tomuto dojít při mimořádných situacích ( viz ona aktivita kdy došlo k zablokování trati ). Takže teoreticky ten rychlík měl být pryč, ale stojí protože nemá kam jet. V takovém případě předpokládám že způsobilá osoba z řady osazenstva místní stanice se postaví na kritický přechod koleje a upozorní případné cestující na průjezd nákladního vlaku. To jsem si nevymyslel, tohle jsem několikrát viděl na vlastní oči na nádraží Ostrava-Svinov v jeho původní podobě když ještě nebyly vybudovány podchody ale k nástupištím se přicházelo přes traťové koleje.

Tommy66 napsal:
Pochopil jsem že je to narážka na můj PN kdy tohle udělám hned na startu :D.
Tommy není to tato narážka, s podobnou situací jsem se setkal za ten den několikrát v různých aktivitách od různých autorů. Kdyby to bylo jen jednou, vůbec bych o tom nepsal.

Ahoj Tome.
Ale já např. pamatuji, když v Ostravě Svinov, jsem v 80. letech nastupoval na rychlík a musel jsem jít přes přechod přes koleje, tak se občas dělo toto. U přechodu stál maník a "držel" lidi, aby nepřecházeli a stanicí projel máklad od Bohumína na Polanku, pak jsme mohli přejit k nástupišti a čekat na rychlík. Toto jsem ve Svinově (tehdy Ostrava Poruba) zežil vícekrát.:D
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
Ahoj Tome.
Ale já např. pamatuji, když v Ostravě Svinov, jsem v 80. letech nastupoval na rychlík a musel jsem jít přes přechod přes koleje, tak se občas dělo toto. U přechodu stál maník a "držel" lidi, aby nepřecházeli a stanicí projel máklad od Bohumína na Polanku, pak jsme mohli přejit k nástupišti a čekat na rychlík. Toto jsem ve Svinově (tehdy Ostrava Poruba) zežil vícekrát.:D
S pozdravem Dan.

Já jsem jezdil do Ostravy na VŠ pravidelně v letech 1996/1997 a na Svinově často stávali zaměstnanci ČD u přechodu a zastavovali lidi před příjezdem vlaku. Docela často vznikaly hádky mezi nimi a dobíhajícími ...

No,a třeba v takovém Bulharsku je to prý na denním pořádku,tam je to úplnou běžností pouštět vlaky do lidí...

Ale vždyť jsem napsal: Měl bych ale pár obecných doporučení a návrhů. Nikoho tím nic nevytýkám, nic nekritizuju.

Ale myslím si, že není nutno tu situaci obhajovat. Spíš bych se zamýšlel, jak se třeba cestující dostanou do mého vlaku, když mezi mou soupravou a staniční budovou stojí dlouhý náklad a podobně.

Já to taky nemyslel jako výtku k tobě. Poukázal jsi na situaci kterou je skutečně občas vidět a já jenom popsal způsob kterým jde tato situace řešit. Samozřejmě je nesmysl postavit na delší dobu dlouhý nákladní vlak mezi staniční budovu a nástupiště. Už vidím jak babka o berlích s taškou ze které kouká husa leze pod nárazníkama aby ji to neujelo :D:D:D

Já samozřejmě taky, jen jsem chtěl napsat, co bylo k vidění u nás v dobách zcela nedávných.
S pozdravem Dan.
Ps:Tommy, živě tu babku vidím, jak leze k tomu vlaku a nadává. Jestli jako já když mi dnes při předělávání padá aktivita, tak potěš pánbůh:D:D:D

Jejda, ale kvůli takovýmto věcem nemá podle mne smysl ty aktivity upravovat, to má větší smysl upravit trať podle vašich požadavků.

Větší smysl bude zamyslet se nad tím už při stavbě aktivity a o to ti myslím šlo.
A vo vo vo vo tom to je

Naposled editoval moderátor:
No to taky, i když někdy by stačilo doladit časy. Ale i trať má rezervy, je to fikce, která se také musí teprve doladit provozem.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/CSD_M291.jpg

Tak a také něco k dnešnímu Aprílu: Koupili jsme pro provoz na Dvoukolejce jeden exemplář maďarského Arpáda. V našem značení M_291.0 Na jeho úpravách se podíleli kromě mne především Carlos, Kryšpín a E499.2002

Aktivitáři pozor: Drážní inspekce rozhodla, že se vzhledem k jízdním vlastnostem a lehkosti vozidla povoluje maximální rychlost vozidla 120 km/h na úsecích s traťovou rychlostí 110 km/h a že se kvůli jednomu vozidlu nevyplatí instalovat na trať specielní rychlostníky.

JiříkTK napsal:
http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/CSD_M291.jpg
... exemplář maďarského Arpáda. V našem značení M_291.0 Na jeho úpravách se podíleli kromě mne především Carlos, Kryšpín a E499.2002 ...

Ahoj Jirko. Neviem, kde tvorivý kolektív prišiel k značeniu M291.0, ale Arpád mal u SŽ a neskôr aj u ČSD radové označenie M283.0. Inak peknú a zaujímavú predlohu jeho autor znamenite zvrzal - pripomína začiatočnícky model z časov prvých modelárskych pokusov do MSTS niekedy v rokoch 2002/2003. No ale je to aspoň výzva pre súčasných modelárov - možno sa niektorý z nich učlovečí a arpáda vymodeluje tak, ako sme na to zvyknutí dnes :D

Tax napsal:
.... Neviem, kde tvorivý kolektív prišiel k značeniu M291.0, ale Arpád mal u SŽ a neskôr aj u ČSD radové označenie M283.0.
Tak jsme zase chytřejší. Nikdo z tvořivého kolektivu ani netušil, že Arpád po slovenských kolejích i jezdil. A tak dostal fake značení. :idea:
Inak peknú a zaujímavú predlohu jeho autor znamenite zvrzal - pripomína začiatočnícky model z časov prvých modelárskych pokusov do MSTS niekedy v rokoch 2002/2003. :D
Když můžeme v aktivitách používat příšerné německé vagony jenom proto, že odpovídající naše prostě nejsou, tak proč ne fake Arpáda. A platí jako vždy a všude: Komu se nelíbí, nechť nestahuje nebo smaže. A nejen Arpáda, ale cokoliv - model, aktivitu, trať, .......:)

JiříkTK napsal:
...
Tak jsme zase chytřejší. Nikdo z tvořivého kolektivu ani netušil, že Arpád po slovenských kolejích i jezdil ...

SŽ zakúpili 4 kusy. Po vojne jazdili vo dvojiciach na "prestížnom" motorovom rýchliku Tatran.

JiříkTK napsal:
... Když můžeme v aktivitách používat příšerné německé vagony jenom proto, že odpovídající naše prostě nejsou, tak proč ne fake Arpáda ...

Tak toto je pádny argument, proti ktorému človek nemôže mať námietok :D

Abych učinil zadosti výše uvedeným novým informacím, doplnil jsem archív s Arpádem. Takže ode dneška máme M291.0 "Litavan" pro Dvoukolejku a M283.0 pro Ztracenou_old a pro případné nostalgické jízdy. Obojí samozřejmě fake.

Zdravím, no já jsem přímo Arpáda použil v aktivitě Gerlach namísto Stříbrného šípu, ketrý tam byl dlouho odstavený a chátral. Takže teď bude jednodužší jej vyměnit a bude zase o něco míň dotazů, kdeže je ke stažení.:D:D Na stránkách George33 je ke stažení i pěkná elektrická jednotka, u nás sice nejezdila (asi o Arpádovi jsem si to myslel taky), ale mě se docela líbí.;) No a když jsem u těch elektrických jednotek, tak ve filmu Železný dědek je jedny chátrající za odstavenýma parničkama a vůbec nemám tušení, co to je a že něco takového u nás jezdili, rád uvítám každou informaci.;)
S pozdravem Dan.

Back
Nahoře