Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Miky945 napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Jaksi jste zapomněli, že já tyto vexle nemám.
Kdybys nebyl patriot,tak bys je dávno měl. :D
Mirek
Jedině až 1 + 1 budou tři. Víš dobře, že tabulka už je plná a když půjdeš za, tak Ti to rozbije již osazené dynamické koleje. Jestli znáš další fígle, tak já je neznám.
Také umím být po bitvě generál a kdybych tenkrát nebyl...., tak jsem rovnou stavěl na Xtraku. A kdybych tenkrát, když jsem vyráběl kompromis, kolejivo BP měl vědomosti, co mám nyní, také bych výběr kolejiva volil trochu jinak. Ale nyní, kdy se pracuje s tím co mám a položil jsem postaru téměř 2000 km, tohle již nemá smysl řešit.

Pointa mého příspěvku nebyla povzdech nad tím, že nemám 60tkovou vexli, ale radost z toho, že ji z dílů co mám umím vyrobit.

Ale jen tak všeobecně. Díval jsem se před lety, jak staví Martin na Xtraku a také nikde 60tkovou vexli neměl. Hledal jsem tam, jestli něco takového vůbec existuje a nabyl jsem dojmu, že ne. Martin s tímto kouskem přišel až se stavbou trati Praha - Děčín.
Já měl zafixované dogma, že pro rychlost 30 jsou vexle 6d, pro 40 10d a pro 60 3d. Pro 100 5d a 120 2.5d . Až jsem se víc pochlapil a každou výhybku vyměřoval podle předlohy, tak jsem zjistil, že to je trochu jinak.

Bohužel 5d sice přesně odpovídá rozměrově pro 100km/h, ale jazyky má od začátku moc daleko. Když jste zde tací odborníci, nechcete jí přemodelovat ? Díly by zůstal jak je, jen jazyky by začínaly na začátku a byl by přesný model. Když se z nich poskládá zhlaví v Českém Brodě, sedí to úplně přesně.

Miky945 napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Jaksi jste zapomněli, že já tyto vexle nemám.
Kdybys nebyl patriot,tak bys je dávno měl. :D

Ja len premýšľam, či Zbyněk čítal o jarnom stretnutí v Olešnej :roll:

Přerov osobní nádraží je přesunuto a už by to mělo jít rychleji. Sice jsem se opět na chvíli přiblížil k původnímu Přerovu, ale jsem asi o 1100m níž. Konec na konci původní pokládky vpravo nahoře patří napojit dolů vlevo. Následuje další ohyb a už se budu opět oddalovat a za Otrokovicemi se mi snad konečně podaří nějak kompromisně spojit, aby odchylku nikdo nepoznal. Uvidíme.
c626eaea460a60f5f6d19c2342560730.jpg
Ale přesunout Přerov byl dobrý rébus. Bylo nutné dynamické koleje skládat ve stejném pořadí, jako když jsem je původně pokládal. Osadit jedinou z jiného konce a vše se rozhodí v mišmaš. Ani jednou jsem nezazmatkoval :)

Naposled editoval moderátor:

S tímto se už dá pracovat. Ještě upravím oblouček před Otrokovicemi, ať jsem ještě trochu blíž a bude to úplně přesně. Kilometricky už to navazuje a výškový rozdíl jen 3m, které se srovnají hned za posledním obloukem od Hulína, kde se sklon 2,5 promile ukončí o půl kilometru dříve. Vpravo jsou pozůstatky původní pokládky a je vidět o kolik kilometrů by tam přebývalo. Celé se to jinak ohnulo od Brodku u Přerova. Nechtěl bych to znovu pokládat do třetice :)
043a41212f68a8fa39879070e7c59ed5.jpg
4a4b06e13cf614f88bdc9f26367fb766.jpg
Tímto propojení Břeclav - Přerov vidím jako reálné. Ale moc jsem tomu nevěřil, že to vyjde.

Zbyněk Šemora napsal:
Tímto propojení Břeclav - Přerov vidím jako reálné. Ale moc jsem tomu nevěřil, že to vyjde.

No po 172 letech spatřilo světlo věta obdobné zvolání o stejné věci! Je možné že stavitelé a zejména věřitelé podílející se na výstabě Severní dráhy císaře Ferdinanda na podzim roku 1841 (kdy byl zprovozněn úsek do Přerova) měli podobné obavy.

Tak že jak v reálu tak i teď v elektronické době opět .... DĚKUJEME!!!!

Gratuluji k propojení nového úseku, těším se až bude veřejně přístupný v nějaké aktulizaci.

Swam napsal:
Gratuluji k propojení nového úseku, těším se až bude veřejně přístupný v nějaké aktulizaci.
Ještě předčasně, ale právě se stalo:
82c39ed4b9b51525a097dc2b665a1cab.jpg
e49444af27b10734931d0bb0fecdf15f.jpg

Na obrázku je místo propojení tratí z jihu a severu v esíčku za Napajedlí.
Toto propojení má 3 nej.
1. Nejdelší paralelní větev (okruh) Napajedla - Břeclav - Brno - Česká Třebová - Přerov - Napajedla
2. Tento obrovský okruh vyšel v tomto esíčku bez korekcí uhlu oblouku. Osadil jsem poslední 20 stupňový oblouk a vyšlo to 100% rovnoběžně, lépe bych to neudělal ani s dynamickou kolejí.
3. propojení vyšlo poprvé bez použití dynamických kolejí (nemusím podkládat koleje koridorovou texturou.
A navíc vše vyšlo bez jakýchkoli výpočtů. Zkrátka asi na třetí pokus změnou přechodnic jsem se strefil. Kilometricky i sklonově vše souhlasí, jen při přesunech jsem si kilometrovníky nad Otrokovicemi trochu rozházel. Ještě je musím srovnat podle pravítek.

Bravo mistře!!! Holt léta praxe a stovky kilometrů perfektní tratě jako reference

To přesné strefení nebylo letitou praxí, ale spíš mi to připomíná jeden hodně starý vtip, kdy Američan, Rus a Slovák se přeli kdo se přesněji strefí při ražbě tunelu ze dvou stran. Nakonec Slovák odpověděl. Keď Panbožko dá, tak sa strefíme presně, keď Panbožko nedá, tak mame tunely dva. (Slováci prominou, nějak ta má Slovenština moc dobrá není). Já jel s pokládkou kolejí podobným způsobem a nakonec Panbožko dal. :) Protože žádné výpočty ani předběžné měření na papíře se nekonaly.

Večer ještě přesunu kolej z Přerova do Kojetína (zatím jen to již položené) a samozřejmě musím kolem uklidit ten nepořádek slepých kolejí, z dnů kdy Panbožko ještě nedal. A pak mohu dokončovat stanice.

Zbyněk Šemora

Chávíl chválím,
Rychlíky Přerov - Starák - Praha to bude žrádlo

Já teda žasnu, jak se to nakonec krásně podařilo. Ale hlavně - převeliké díky pane Šemoro za elán a chuť, se kterou nám ostatním Vaši nádhernou trať neustále rozšiřujete.
Ani ve snu mne před 4 lety, kdy jsem si Vaši trať poprvé objednával, nenapadlo, že by se mohla takhle rozrůst, naví, troufám si tvrdit, ve stále neklesající kvalitě. Ba naopak. Všechny nové úseky jsou naprosto úžasné.

Jsem rád, že také máte radost. Já tady o průběhu prací informuji i z důvodu, aby byl nějaký optimismus, že se něco děje, a že je to pozitivní zpráva. Protože jinak když se člověk koukne jaké je letos jaro, přečte si noviny, koukne na zprávy, tak je člověk akorát nas****.
Slepé koleje jsem již uklidil a teď následuje taková automatická práce, pokládka sloupů TV, která i nahrazuje pravítka, které mohu postupně odmazávat.

Re: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Odesláno z mého LT30p pomocí Tapatalk 2
Také musím pogratulovat k dalšímu novému úseku. Mrzí mě, že už si jej ale ze zdravotních důvodů nebudu moct zahrát...

Zbyněk Šemora:
Z mé zvědavosti jak to bude s Přerovskými vlečkami které jsou plánovány a které ne? šlo by nastínit ?

A z mé zvědavosti - koleje na 300 ti budou zatím končit v Kojetíně?

Koukám, že humor nikoho neopustil a to je dobře. Pavlíku, z Ruštiny jsem sice maturoval za 4, ale stále si pamatuji, že rusky soudruh se řekne tavárišč a ne taváriš. Na konci má azbuka takové zvláštní písmeno šč. Ať ti tu hrubku moderátoři ve Tvém profilu opraví :)
Žádný Kojetín ještě nemám a po přesunu Přerova tato trať zatím končí za prvním obloukem vpravo.
Howky: Stanice jako Přerov jsou pro mě noční můrou a v takových je problém s nepřekročením bezpečného počtu objektů na čtverec. Takže priority jsou jasné. O vlečkách mne ani nenapadlo přemýšlet. Stejně nemám žádné dokumentace. Ale co je u hlavní trati, to udělat musím.

Kdo ještě nepochopil systém, tak opakuji. Pokud chci propojit například Olomouc - Rohatec, tak nemohu postupovat tak, že nejprve postavím úsek do Přerova, vydám aktualizaci, pak do Otrokovic, vydám aktualizaci a pak zjistím, že to propojit už nejde. Proto je nutné udělat nejprve takovou šablonu jen hlavních kolejí, samozřejmě s výhybkami a až bude správně propojeno, pak si mohu práce rozvrhnout, který úsek dokončím. Například u Napajedlí jsem měl mimo směr výškový rozdíl 10m. A ten jsem vyrovnával někde za Brodkem u Přerova, kde místo zaokrouhleného sklonu na rovinu udělal správně 2.5 promile sklon. Nikde jinde to srovnat nešlo, respektive by bylo škoda zkreslit další sklon trati. Tímto je celý úsek Rohatec - Olomouc i sklonově správně s drobnými zaokrouhleními i když maximální sklon je jen 2,5 promile. Ale houpe se to často nahoru dolu, tak ve hře nenasadíte například 140 a nepůjde odejít a uvařit si kafe. :D

Jinak včera jsem zkušebně zkusil v Rohatci vyměnit výhybky, kde mají být 60tkové a bez problémů to šlo, protože kilometrické polohy všech výhybek jsem všude dodržoval. Sem stejně žádná aktivita asi nevede a pokud ano, oprava trasy těžká nebude. Jinde to zatím opravovat nebudu, dokud ještě nevymyslím lepší větvení takových zhlaví stanic. A samozřejmě na to ani nebude čas. Laťku jsem nasadil opět hodně vysoko.

Zbyněk Šemora:
Jasnačka no velké stanice musí přinášet oběti.

Jinak suma sumárum co já vím tak asi takto.

Vlečka Moravia Metal - funkční (jestli se nepletu)
Vlečka ZZN a.s - funkční
Vlečka ACHP- nefunkční
Vlečka pozemní stavby - nefunkční
Vlečka SME - nefunkční
Vlečka VOG - nefunkční
Vlečka elektrárna nefunkční
Vlečka Kazeta a.s - to nevím neboť Kazeto končilo
Zásobovací centrum CD - též už nefunkční
Vlečka Precheza - funkční
Vlečka Vojenské stavby - nevím
Vlečka Teplárna - funkční
Vlečka Přerovské strojírny - funkční + ČMŽO
Kontejnerové překladiště - funkční
Asi ještě Pošta

Konečně jsem trochu pozametal nepořádek kolem položených kolejí, dal pryč nepotřebné, opravil úsek z Přerova do Chropyně (do Koletína to určitě udělám - tam je rovina a žádné korekce se zde dělat nedají). Ale hlavně konečně se mi podařilo propojit přemostění Dluhonice - Prosenice. Stále mi to nevycházelo (horší než propojení Přerov - Břeclav :) ). Prosenice být musí, jinak by mi Dan zase psal, že mu v Dluhonicích nechce odjet tímto směrem traffic :) Mostek sice má být modrý, pilíře beton, ale nic vhodnějšího jsem nenašel. Ale zatím to nehoří, hlavně, že je to sjízdné. Ale kde se zastavím, netuším. Zatím mne pokládání nových kolejí baví. :) Ale dnes mne to už bavit přestalo. :)
a399fae732342e2975189302e455cff2.jpg

Já jsem si trať objednával, tuším, že v roce 2009, tehdy trať končila ještě za Kutnou Horou a o nějakém propojení z Hory do Brna nemohla být řeč. Leč povedlo se, a projekt BP společně s Tratí 321 nemá na MSTS scéně obdoby.

Tak, Kojetín bychom měli komplet, kromě vleček a teď bych to zase mohl vzít z druhé strany od Brna, ať má Dan "radost" (když mu tam trochu hýbnu s kolejemi směr Šlapanice/Sokolnice a nebudou třeba ta fiktivní návěstidla na jeho nedávné přání) . Ještě bych měl probádat, pokud to propojím, jestli vznikne smyčka. Teoreticky by paprsek od Brna měl letět směr Ostrava a ne směr Olomouc. Uvidíme.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře