Otázka pro fíru

E499_2002 napsal:
Hezký den,
když už jste u těch zátěží pro jednotlivé řady, kde bych prosím tyto tabulky našel, krom SJŘ? Přemýšel jsem, kolik elektrických mašin bych potřeboval na 800t do stoupání 30 promile.

Děkuji.
O jaký úsek se jedná ?

Jedná se zatím o zkušební testovací trať. Rovný úsek, který se z roviny po 50 metrových úsecích zvedá o 0,1 promile až do 30. Prakticky po vzoru Žleby - Žleby zastávka ostré stoupání z roviny do 30 promile ve velkém oblouku a esíčku s oblouky o poloměrech 160 a 250 metrů. Max traťová rychlost 40km/h. Vzhledem ke krátké rozjezdové kusé koleji a dlouhé soupravě by se musely provádět částečně rozjezdy z kopce. Řeknu vám, že v zimě se sněžením už přestává veškerá legrace. Jen přemýšlím do budoucna. Chtěl bych zkusit elektrifikovanou lokálku. Pak bych někde vybudoval úvraťování po vzoru Žlebů z důvodu přehrady, kde trať musela před lety ustoupit výstavbě přehrady. (Ostravice - Bílá) Proto by trať nepokračovala dále, ale provedlo by se úvraťování a přehrada by se objela velkým obloukem. Otázka pak je, jestli je to vůbec reálně možné a co na to řeknou zastánci elektrické trakce. A jestli by vůbec bylo možné mít postrk nebo přípřež. Něco mi říká, že mne za tento nápad asi ukamenují. :D Nicméně si myslím, že by to mohlo vypadat zajímavě. Hlavně řazení vozů s různými podvozky by v takto malých obloucích a velkém stoupání bylo také zajímavé. Tahal bych tam uhlí do teplárny, dřevo na pilu a štěpku v kontejnerech. Osobní doprava jen 471 a o víkendech 810 nebo 814. Není to zase taková sranda, rozjet vlak o váze cca 500t. Hlavně s dieselovou trakcí. Z vlastní zkušenosti po vzoru VZD vím, že na 16 promile a cca 1600t už i tři mašiny mají (740+729) co dělat, když není dostatečná rozjezdová dráha (samozřejmě za špatných adhezních podmínek). Při dobrých podmínkách není problém vyrvat jen s jednou 740kou i přes 850tun. Pokud je můj nápad hloupost, tak mi to prosím sdělte hned. Neurazím se. :D

To je ten kámen úrazu. Já rači fikce, které nikdo nejezdí, protože tam mám volnou ruku. Na reály nemám materiály a ani ty tratě tak dobře neznám. Z refálu bych si troufnul maximálně na 324ku.

Šnek napsal:
Hmotnost hnacího vozidla pohotového k službě se vždy započítává do dopravní hmotnosti vlaku

Dík za objasnenie, u nás sa pohotový na službu do dopravnej hmotnosti nezapočítava. Z toho titulu že teoreticky vyvíja ťažnú silu pre vlastný pohyb a nezaťažuje vlak.

E499_2002 napsal:
To je ten kámen úrazu. Já rači fikce, které nikdo nejezdí, protože tam mám volnou ruku. Na reály nemám materiály a ani ty tratě tak dobře neznám. Z refálu bych si troufnul maximálně na 324ku.

Vygenerovaný terén na Lipenku bych Ti poskytnul.

Já si myslím, že je to kvůli například Taurusům. Pro něj platí horní rychlostníky jen někde, dle tabulek. Ale i tak je to jen plýtváním materiálem, protože kdyby dali jeden rychlostník 160, tak ten řeší vše i pendolino. Víc rychlostníků se dává snad jen v případě, když různé skupiny vozidel mají různé rychlosti.

Zbyňku, jsi si jistý, že by to řešilo i pendolino? Já o tom rozhodně přesvědčený nejsem. Jinak mi to také nedává smysl, proč mít dva stejné rychlostníky nad sebou.

Pendolina jezdí i Břeclav - Brno a mám pocit, že zde žádný pendolinový rychlostník není. Za Břeclaví je jen klasická 160 a pomalu pro nákladní vlaky 120

A který nákladní vlak jezdí víc než 120? Když se kouknu do SJŘ, tak na této trati mají nexáky max 100 :D
Asi také kuriozita.

Zbyněk Šemora napsal:
kdyby dali jeden rychlostník 160, tak ten řeší vše i pendolino. Víc rychlostníků se dává snad jen v případě, když různé skupiny vozidel mají různé rychlosti.
Přesně tak. Pokud by byl jeden rychlostník, platí pro všechno.

Pro všechny. Ladění v MSTS je kompromis a není možné to nikdy nastavit přesně v celém rozsahu.
Gorila by vlak roztrhla vlak těžko, tohle dokázal ve své době jen Ragulin (T679.1), protože měl vyšší tažnou sílu na háku než je pevnost spřáhel. Tak nějak nás to učili tenkrát ve škole. ES 499.0 byla hodně omezená adhezí. A nakrokování z místa je také závislé od váhy vlaku. Ale jsou zde fírové, kteří na tomhle jezdí, tak Vám to snad vysvětlí odborně. Já už jsem od toho dávno pryč a mohu trochu i plácat nesmysly :D

Nezapomínat, že rozjezd v oblasti nízkých rychlostí není o výkonu, ale o odhezní hmotnosti a schopnosti lokomotivy tuto hmotnost využít
(čili 350 nemá sílu o moc jinou než ostatní lokomotivy obdobné adhezní hmotnosti).
Při zařazení 16. stupně z místa dojde k prokluzu dvojkolí, např. pro řadu 151 je 16 stupeň za ideálních adhezních podmínek možné
zařadit až v rychlosti nad 20 km/h přitom při překročení trvalých hodnot proudu.

Z miesta je možné dať tak maximálne 8. stupeň, záleží aj od napätia v troleji. Pri vyššom stupni, ak sú adhézne podmienky dobré, tak nepríde ani ku sklzu a už vôbec nie k roztrhnutiu súpravy, ale jednoducho zaúčinkuje nadprúd niektorej motorovej skupiny. To že má výkon vyšší, jak iné mašiny, neznamená, že môže voziť hocičo a hociako. Pri rozjazde, keby si postavil gorilu a inú mašinu s rovnakou súpravou vedla seba, tak tá iná mašina zmizne jak smrad a gorila bude kukať akurát na jej konce. No ale pri vyššej rýchlosti už bude mať navrch gorila, lebo až vtedy môže využiť svoj potenciál. A porovnávať to s ladením v MSTS je už úplná hlúposť, keďže jak tu už bolo vysvetlené, MSTS má svoju fyziku. Keby si sa aspoň spýtal opačne, že prečo sa v MSTS rozbieha z miesta na 16. stupni, keď v reále to je menej. Takto mám pocit, že napíšem do knihy opráv na skutočnej gorile, že je slabá, lebo v MSTS utiahne viac.

Písal som, že pri dobrých adhéznych podmienkach plusmínus okolo 8. stupeň, ale tak to robia len kaskadéri, ktorí potrebujú, aby im zhoreli stykače. Pri zlých som už zažil, že aj druhý stupeň bol veľa. Tam nejde o stupne, ale o pomalé zvyšovanie výkonu a kolko Ťa to pustí, tolko tomu dovolíš. Popr. si vieš aj pomôcť, či už legálne, alebo nelegáne. Maximálna ťažná sila je 350kN na klasické spriahadlá. Na malé (810 atď) je to 160kN.

Čo sa rozjazdou týka , tak nepoznám ešte jednu takú lenivú mašinu ako 350.....Tá ožíva až po prechode na sérioparalel asi pri 90km/h (optimálne) a to už je ako Dráčik písal každý iný rušeň zo súpravou dávno preč :)

p.s: aj keď pri dobrých podmienkach som s 8 vozmi Hungárie v Zámkoch mal pod vypínačkou 100-ku....:)

Back
Nahoře