Otázka pro fíru

Pepa L. napsal:
Mám před zdravotní prohlídkou a psychotesty na strojvedoucího. Prosím, mohl by mi někdo napsat, jaké předpisy musím umět?
Na zdravotní prohlídku a psychotesty nemusíš umět žádné předpisy.

Dobrý den,
co je prosím pravdy na tom, že nějaký dobrý člověk sloučil D1 a D2 do jakéhosi jednoho předpisu. D3 snad zůstal jak je...

Děkuji,

Michal napsal:
Pepa L. napsal:
Mám před zdravotní prohlídkou a psychotesty na strojvedoucího. Prosím, mohl by mi někdo napsat, jaké předpisy musím umět?
Na zdravotní prohlídku a psychotesty nemusíš umět žádné předpisy.

Omlouvám se, má otázka byla špatně položená. Chci říci, že mám šanci projít zdravotními vyšetřeními a v září nastoupit ke dráze. Už teď se učím a ptám se strojvedoucích, které předpisy musím umět. Na netu je toho spoustu, tak ať se neučím zbytečné věci. Jen se prostě do předu informuji. Velice děkuji. Pepa

Aktuální SŽDC D1 se změnou č.1, (pozor, pravděpodobně bude v létě následovat další změna), dále pak ČD V15/I (Provoz a obsluha brzdových zařízení ž.k.v.)
Ty bych ti klidně doporučil nechat si někde vytisknout a svázat, ať můžeš studovat v podstatě všude.
Pro začátek to stačí, bude toho stejně až nad hlavu.:-P Až tě potom odvelí do Třebové na intr, dostanete všichni další výukové materiály k lokomotivám a vozům apod. i v elektronické podobě.

ML636 napsal:
Aktuální SŽDC D1 se změnou č.1, (pozor, pravděpodobně bude v létě následovat další změna), dále pak ČD V15/I (Provoz a obsluha brzdových zařízení ž.k.v.)
Ty bych ti klidně doporučil nechat si někde vytisknout a svázat, ať můžeš studovat v podstatě všude.
Pro začátek to stačí, bude toho stejně až nad hlavu.:-P Až tě potom odvelí do Třebové na intr, dostanete všichni další výukové materiály k lokomotivám a vozům apod. i v elektronické podobě.

Díky moc.

Dobrý den,
nevíte prosím pěkně, kde bych mohl sehnat piktogramy s vysvětlivkami kontroly pro naše lokomotivy? Např. na kontrole diagnostiky lokomotivní řady X6X, které jsou nad oknem pulu strojvedoucího. Nemyslím ale vysvětlivky pro palubní systém REs, 380 apod. Ten se dá sehnat na Cargu.
Např. zde:

Ucpání olejového filtru či teploměry apod. znám, ale některé značky mi unikají.

Pro ilustraci panel elektroniky na T419.1507:
729607panelelek.jpg

a 1504:
04575782516029674477.jpg

Děkuji.

Naposled editoval moderátor:
Luky napsal:
Ahoj a pěkný víkend přeji všem,

prosím, prosím. Mám jeden dotaz. Někde jsem četl, ale už si nepamatuji bohužel kde, že jedna z uvedených lokomotiv řady 186 (výrobce Bombardier), nebo 189 DB (výrobce Siemens) utáhne trvalou rychlostí na stoupání 20 promile 1100 tun, což je jejich norma. Můžete mi prosím říct, co je na tomto fámu pravdy? Řekl bych, že by to možné bylo spíš u řady 186 - má nižší trvalou rychlost a poměrně slušný výkon, ale roztáhnout čtyřnápravová lokomotiva na uvedeném stoupání takovou maxi. zátěž mi vzhledem k adhezi přijde trošku moc a ještě k tomu dosáhnout trvalé rychlosti. 1000 tun je ještě možných, ale 1100 tun to se mi zdá trošku přehnané.

Děkuji za odpovědi a pěkný víkend.

Ale musíš to brát jinak, ta lokomotiva se nerozjede do 20 promile na trvalou rychlost, ale už do stoupání vjíždí trvalou rychlostí a tu udrží.

Pepa L. napsal:
ML636 napsal:

Díky moc.

No tak jsem prošel všechna vyšetření a psychotesty a v srpnu hurá do depa a v září do Č. Třebové na kurz.

Luky napsal:
Ahoj,

rád bych se zeptal, kolik milionů km mají laminátky (řady 230 a 240) najeto po 48 letech provozu? Tipoval bych něco v rozmezí 7 - 8 milionů km. Také mě zajímá, jak probíhá dobíjení baterií vozů pro cestující, když se stane něco mimořádného a na vlak je zavěšen diesel, který nemá kabel vlakového topení. Dík za odpovědi a pěkný víkend.
První část otázky nevím, ale když jede diesel bez kabelu a jsou vozy které se nabíjejí z loko, tak se prostě nenabíjej.

Zdravím,
měl bych dotaz k el.topení strojů 749 a možná i dalších.:oops:

Na obrázku níže je zvěčněn pohled na ampermetr el.topení, třípolohový přepínač L (léto) - 0 (zřejmě vypnuto) - Z (zima) a kličkový vypínač samotného topení. Kdysi jsme s Vencou Poisonem řešili, kdy svítí červené indikační světlo (svítí jen v poruchovém stavu systému el.topení) , ale potřeboval bych upřesnit, kdy že svítí indikační světlo zelené ...

1.
Svítí vždy, kdy se kličkový vypínač topení přepne do polohy "I" ("Zapnuto") bez ohledu na to, zda je zvolen režim topení "L" ("Léto") nebo "Z" ("Zima")?

2.
Svítí jen v případě, kdy je kličkový volič v poloze "I" a přepínač režimu topení v polohách "L" ("Léto") nebo "Z" ("Zima") ?

248a0c6e5520e7980cc54656e120a7a4.jpg

Předem děkuji za případné upřesnění.

David

I chytré příručky říkají, že se jedná o indikaci zapnutí topení, která je odvozena od sepnutí stykače.

Děkuji za upřesnění.

Jen tak ze zvědavosti nepodstatné pro "simulaci" chování indikačních prvků na bertím pultu - co se vlastně děje v případě, že je ten přepínač L-0-Z v poloze "0" ? Jestliže je to poloha pro vypnutí topení, proč nepostačil jen přepínač dvoupolohový L-Z ?

David

Při "nule" není sepnut ani jeden stykač pro zvýšení otáček. Tahle poloha je značená i jako "P" - přerušovaný provoz. Při téhle poloze by měl být topný alternátor trvale nabuzen, ale stykač topení se spíná až po ručním zvýšení otáček motoru.

Klasik napsal:
Při "nule" není sepnut ani jeden stykač pro zvýšení otáček. Tahle poloha je značená i jako "P" - přerušovaný provoz. Při téhle poloze by měl být topný alternátor trvale nabuzen, ale stykač topení se spíná až po ručním zvýšení otáček motoru.

Takže do topných těles vozů neteče štrum a A-metr je tak na 0 A. Rozumím.
Je ještě v chytrých knihách uvedeno, kolik Amper se počítá na jeden vůz pro režim léto a kolik pro režim zima ? Agentura JPP povídala, že by to mělo být 25/50 A. Jisté je, že stupnice A-metru končí na hodnotě 200 A. :oops:

David

David Hájek napsal:
Takže do topných těles vozů neteče štrum a A-metr je tak na 0 A. Rozumím.
Je ještě v chytrých knihách uvedeno, kolik Amper se počítá na jeden vůz pro režim léto a kolik pro režim zima ? Agentura JPP povídala, že by to mělo být 25/50 A. Jisté je, že stupnice A-metru končí na hodnotě 200 A. :oops:

David

Konkrétní hodnotu na jeden vůz jsem nenašel, ale vzhledem k výkonu topného alternátoru 240 kW to bude celkově do 80 A. Mez pro pro režim "L" je uvedena cca do 50 A (při nabíjení baterií ve vozech z topného vedení). Alternátor by měl mít maximální výkon 240 kW od nějakých 630 ot/min, takže režim "L" zvyšuje "volnoběžné" otáčky na cca 500 ot/min a "Z" na nějakých 600 ot/min. Nadproudovka by měla být nastavena na 100 A.

Back
Nahoře