OT trať 321: jízda kolem výstrah

jeffer

Pokladník
Rýpnem si len do tých návestidiel a nezmyslu v podobe 120 okolo výstrahy: Pri celkom kultúrnom odrychlení 0,75 m/s^2 je zábrzdná vzdialenosť zo 160 km/h asi 1300 m. To už častokrát zodpovedá vzdialenostiam medzi návestidlami. Ale nech je vzdialenosť medzi návestidlami 1000 m, potom okolo výstrahy stačí ísť 140 km/h, pri 1100 m je to 146 km/h a pri 1200 m je to 153 km/h, všetko s odrychlením 0,75 m/s^2. Takže už tu je to nezmysel. A čo potom v prípade, keď ona "výstraha" je vlastne "očakávaj 100"?

RE: Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou

Já sám tomu teda moc nerozumím, co se tu vlastně počítá, matika mi nikdy nešla :D Ale ohledně té poslední věty, co když výstraha je očekávej 100?
No když jedeš 160, tak nejdřív ti na návěstím opakovači v mašině svítí výstraha, pak po 1000m mineš návěstidlo s očekávej 100 a za dalších 1000m je návěstidlo 100, takže na zpomalení ze 160 na 100 máš minimálně 2 kiláky, no problem :cool:

Když je na následujícím návěstidle očekávej 100, tak na VZ se zobrazi vystraha. Nechapu, co presne chces timhle pripadem rict?

Marco Polo napsal:
Nechapu, co presne chces timhle pripadem rict?
To, že když je na návěstidle "očekávej 100km/h" tak na návěstním opakovači svítí žlutá.

Však to je vpořádku. Nechápu, co Jeffer chce říct, co je za problém, respektivě co se mu nelíbí.

Myslím, že Jeffer chtěl říct to, že jestli má vlak kulturně brzdit (aby nebylo narušeno pohodlí cestujících - jak by řeklo MSTS), tak pro zpomalení ze 160 na 120 potřebuje 1300 metrů a návěstidla jsou někdy od sebe pouhých 1000 metrů. Takže je třeba se více držet a brzdit intenzivněji:oops:

Naposled editoval moderátor:

Pánové, s váma je sranda. :) Tady je to jako tichá pošta. Člověk se nestačí divit, co na konci vyleze. :D:D Já myslím, že Jefferovi šlo o něco úplně jiného. Šlo o to, proč jet kolem návěstidla "očekávejte 100" rychlostí maximálně 120, když se to dá na těch 1000-1300m v pohodě přibrzdit, ne-li úplně zastavit. ;)

Já teda nevim, nejsem žádnej stavitel tratí atd, ale nebylo by takovéto nastavení návěstidel a závislostí hodně složitý?

Nevím jestli to jde nastavit v trati, či nějak jinak, ale 1 řešení tu je - jako spousty dalších lidí preferuji VYPNUTÍ RYCHLOBRZDY.

Tady je zase srandy kopec. To je tak, když se díváte na železnici pohledem pařmena F1 a nikdy jste neseděli na skutečné lokomotivě za kolem vezoucí EC 160 km/h.
Vlak není osobní auto, kdy nezastavíte dupnutím na brzdu. Fírové i proto dělají psychotesty, aby se tam nedostal nějaký nezodpovědný pošuk. Jakmile mi naskočí na opakovači žluté světlo, já přece nevím, jestli dál je výstraha nebo očekávejte rychlost 100. Pokud tam bude výstraha, tak budu pomalu zastavovat s ohledem na traťové poměry.
Pokud pojedu 160 a u následujícího návěstidla bude očekávějte 100, já pojedu 120, tak to nechám kutálet a ono se to k dalšímu návěstidlu na 100 srovná samo.
Žádný fíra není takový pošuk i kdyby to měl očekávejte 100 dva kilometry, tak už se rozjíždět nebude. Z generace na generaci fírů se dědí pravidlo "ti kdo pospíchali jsou už na Onom světě" Já byl školen úplně stejně.

Ale MSTS je jen hra, tak se zbytečně neptejte, vypněte si veškeré ochrany a jezděte F1. Když něco projedete, tak se nestane nic horšího než Game Over. :D

Jinak v předpisech je tolik věcí, kde by jste se ptali proč ? Například, když je na návěstidle rychlost 40 a něco, první výhybka je kilometr za tímto návěstidlem, tak se hold těch 40 ten kilometr šourat musíte i když je tam traťová 100.

jeffer - Obmedzenie 120km/h okolo návestidla s výstrahou (očakávaj 40,60...) je dané predpisom. Teda aspoň u nás.

Zbyňku, já sem řidič tramvaje. Jak zmiňuješ, že mašina ( tak i tramvaj) nezastaví na fleku jako auto, tak z pitomejch 50 km/h, když mi něco vjede a zastaví v průjezdnym profilu 30 metrů předemnou, tak má auto smůlu. Nezastavim to ani kolejovou brzdou. Člověk už třeba 4 i víc vteřin dopředu ví, že to nabourá a že s tim nic neudělá.

Jeffre, zábrzdná vzdálenost při rychlosti 120 km/h je i dle předpisů 1000 metrů (pokud se to teda neměnilo něják v posledních 3 letech), co jsem vypadl ze školy. Proto už při výstraze na VZ se brzdí, aby se to zbrzdilo a plynule zabrzdilo před 2. návěstidlem před tebou, kdyby tam náhodou bylo stůj, jak psal Zbyněk. Nemůžeš to tam nakotlit a brzdit jak prase, nevezeš dobytek ale lidi. Krom toho existuje taky technika jízdy, nemůžeš riskovat třeba roztření soupravy, které by se třeba mohlo stát, když by jeden vůz brzdil víc, jinej míň a vzniklo "škubání" soupravy. Když se člověk blíží s autem k semaforu, tak nejede naplno a nebrzdí zadupnitím a smykem, ale plynule, je to to samý, akorát pokažde v jiném druhu dopravy

Zbyňku, nemyslím si, že by si mal úplne pravdu. Od Peček na tej rovinke fíra vidí skoro po vchodové návestidlá Poříčan a keď mu na opakovači naskočí výstraha pri prechode Tatcemi, tak ak nie je hmla, tak pred sebou vidí, či je na predzvesti "očakávaj 120", alebo výstraha (a možno aj vidí, čo je na vchodovom návestidle). Okolo výstrahy max. 120: je to ešte v súčasnej D2? Pretože mne sa zdá, že je to anachronizmus, ktorý s koridormi veľa spoločného nemá (a inde viac, ako 120 nie je traťová). Mmch: neplatí niečo, ako že fíra musí mať výhľad na návestidlo po dobu 12 s (niekedy sa niekde ku mne toto číslo donieslo v súvislosti s obmedzením rýchlosti kvôli (ne)viditeľnosti návestidiel). To by pri rýchlosti 160 km/h predstavovalo ďalších 500 m na predĺženie zábrzdnej vzdialenosti (tj. z 1200 m na 1700 m, postačujúce odrýchlenie 0,58 m/s^2). A keď je znížená viditeľnosť (hmla), tak sa nejazdí na krv, že? A ctrl+4 nechcem – napríklad nechcem prísť o živák a vôbec, rád jazdím tak, aby som mal v zázname "You commited no operation errors".

Inak včera som sa v Mikyho aktivite prešiel osobákom z Prahy do Benešova. Potešilo hneď dvakrát: Nádherná trať a konečne aktivita, kde človek po roku nehratia MSTS nezistí, že by dopĺňaním a vymieňaním vozidiel strávil trikrát toľko času, ako hraním aktivity.

jeffer napsal:
Okolo výstrahy max. 120: je to ešte v súčasnej D2? Pretože mne sa zdá, že je to anachronizmus, ktorý s koridormi veľa spoločného nemá (a inde viac, ako 120 nie je traťová). Mmch: neplatí niečo, ako že fíra musí mať výhľad na návestidlo po dobu 12 s (niekedy sa niekde ku mne toto číslo donieslo v súvislosti s obmedzením rýchlosti kvôli (ne)viditeľnosti návestidiel). To by pri rýchlosti 160 km/h predstavovalo ďalších 500 m na predĺženie zábrzdnej vzdialenosti (tj. z 1200 m na 1700 m, postačujúce odrýchlenie 0,58 m/s^2). A keď je znížená viditeľnosť (hmla), tak sa nejazdí na krv, že? A ctrl+4 nechcem – napríklad nechcem prísť o živák a vôbec, rád jazdím tak, aby som mal v zázname "You commited no operation errors".

V nic takového o jízdě rychlostí 120 km/h kolem výstrahy není ani v D2, ani v dopravním řádu drah. Je to o rozkladu na dvě zábrzdné ...
Těch 12 s platí stále a je ji možné snížit na 7 s v případě přenosu VZ, použití upozorňovadel, opakovacích předvěstí, ...

Že někde je viditelnost na 2 návěstidla před tebou vidět, to není všude. Předpisy platěj obecně pro provoz na celé síti drah a ne na konkrétní návěstidla. Je to jednoduchá, obecně při rychlosti nad 120 km/h fírové už brzděj, když maj výstrahu na VZ, aby plynule buď snížili rychlost nebo zastavili a ne aby s tim jeli jako magoři. Tolik bych asi toto téma uzavřel jménem všech pokud souhlasíte

120 okolo výstrahy bolo ešte za "unitárnej" D1 (návestné predpisy, doteraz si vybavujem tú malú nálepku na ktorej to bolo), či to v čechách padlo neviem. U nás sa to už zvýšilo na 140 (passion).

Okrem toho, neviem či niektorý fíra si dovolí ísť viac ako 120 okolo výstrahy. Osobne, keď som ešte takými rýchlosťami jazdil, tak pri 120 som brzdil už pred predzvesťou, istota je istota.

Rozumnej názor od Dráčika, zodpovědnej fíra brzdí s předstihem a rozumně místo jetí jak prase a riskování čehokoliv ;-)

Dráčik - no vidíš, túto zmenu som v decembri ani nepostrehol. Ja tak tuho nechodím.:rolleyes:

Dlho si nebol v BA? :-) Ja už vôbec tak rýchlo nechodím.

Back
Nahoře