Matýsek napsal:
... tak si vzpomeň na žabotlamy, kolikrát se stalo, že nešly v Benešově nebo v Berouně spojit a musela jet jen jedna jednotka.
...
Jé, to jsou mi novinky

.
Já na tom sice jezdil jen 19 let, někdy s nějakými leťáckými stroji byly problémy, ale vždy jsme se nakonec spojili nebo rozpojili.
Problém nebyl ve spřáhle, ale jen a jen v údržbě. Pohyblivé části šagu bylo nutné občas namazat. A po rozpojení bylo vždy nutné na spřáhlo nasadit šprcku neboli prezervativ. Pokud se nenasadila, zvláště v zimě se pak do mechanismu navál sníh a bylo vymalováno. Však chodili cviční. Nenasazená šprcka a prémie dolů. Já měl kliku, že mne nenachytali. Ten pytel byl kolikrát od šmíru a oleje, a člověk se nechtěl umazat

S jakou nechutí jsem to vždy nasazoval

A nemám čisté svědomí, že jsem se na to někdy jednoduše nevykašlal, však za obrat se zase budeme spojovat, zbytečná práce navíc

Ale několikrát si pamatuji, že jednotky nešly rozpojit ani pneumaticky ze stanoviště, ani ručně lanem u spřáhla, kdy musí z obou stran dva lidi tahat stejnou silou. A když ani to nejde, tak je třeba třetí člověk, který do pohyblivé části mlátí kladivem a pak už to jde. Tenkrát na mě čekal na hlavním v Praze brácha, nešly nám rozpojit jednotky ani lanem, tak jsme ho hned zapřáhli do práce, aby tahal za lano a parťák šel pro kladivo a potvrdilo se pravidlo "Co nejde silou, jde ještě větší silou"

Pamatuji si jeden případ, kdy to opravdu nešlo a jednotky se jednoduše spojily z druhé strany. Jen bylo třeba se objet. Ale jestli je tam současně fíra sám, tak asi opravdu moc nenadělá a možná ani nemá čas v krátkých obratech ten prezervativ nasadit.