Trať 323 Frýdlant nad Ostravicí - Ostrava

Zdravím,

předem se omlouvám za dotaz. Jsem pracovně mimo a na PC kde mám nainstalovanou trať BP zde nemám. Proto bych se chtěl zeptat, zda-li by mi někdo neposlal GLOBAL BP abych si mohl zajed tuto trať.

Předem moc děkuji e-mail: haberer21@seznam.cz

Essentials napsal:
Zdravím,

předem se omlouvám za dotaz. Jsem pracovně mimo a na PC kde mám nainstalovanou trať BP zde nemám. Proto bych se chtěl zeptat, zda-li by mi někdo neposlal GLOBAL BP abych si mohl zajed tuto trať.

Předem moc děkuji e-mail: haberer21@seznam.cz
http://www.uloz.to/xQ3kNBs/global-rar

Jinak by měl být ke stáhnutí, pokud se nepletu, také na stránkách trati 130 ;-)

Jen upřesním, že na stránkách tratě ZSR130 je ten zmíněný Global - duuso.demmsts.sk

Tam ale nieje celý Global, tam je len doplnenie k pôvodnému Globalu, jeho nakopčenie do úplne originálneho by malo stačiť, ale je to stará verzia, čo vyhovuje zverejnenej verzií ŽSR130, odvtedy sa v BP Globale dosť zmenilo a doplnilo. Hlavne v Track_B.

... odvtedy sa v BP Globale dosť zmenilo a doplnilo. Hlavne v Track_B.
[/quote]
Ne hlavně, ale souběžně, protože přidané koleje bylo třeba i doplnit do alternativních pražců.
Jen mi nějak uniká, jakou souvislost to má s touto tratí. Ale jestli trať 323 je stavěná na kolejivu BP, tak je dotaz na místě.

Ano Zbyňku, 323 jede pod tvým Globalem. Ale chápu, že nemáš čas číst předchozí příspěvky. Asi máte v práci frmol.

Pavlík napsal:
Ano Zbyňku, 323 jede pod tvým Globalem. Ale chápu, že nemáš čas číst předchozí příspěvky. Asi máte v práci frmol.
Upřímně, nestíhám sledovat všechny novinky, co kdo vyrobil. To se nedá, to by člověk nesměl dělat nic jiného než celý život věnovat virtuálnímu světu. Já si svůj čas odkroutím u editoru a pak jsem rád, když mám nějakou jinou činnost.
Asi bych měl dát ten svůj aktuální Global někam ke stažení.
Jenomže po vlnách nevolí proti tomuto kolejivu jsem už nepředpokládal, že tohle někdo nový bude používat.
Ale je pravda, že z poslední verze se dá vytvořit cokoli, kromě úzkokolejek. Ještě dát pryč ten škaredý angličan k ničemu a doplnit například dvoukolejný díl R300m. Pak už to bude dokonalé. (na to, jak to bylo dělané na koleně)

Zbyněk Šemora napsal:
Upřímně, nestíhám sledovat všechny novinky, co kdo vyrobil. To se nedá, to by člověk nesměl dělat nic jiného než celý život věnovat virtuálnímu světu. Já si svůj čas odkroutím u editoru a pak jsem rád, když mám nějakou jinou činnost.
Asi bych měl dát ten svůj aktuální Global někam ke stažení.
Jenomže po vlnách nevolí proti tomuto kolejivu jsem už nepředpokládal, že tohle někdo nový bude používat.
Ale je pravda, že z poslední verze se dá vytvořit cokoli, kromě úzkokolejek. Ještě dát pryč ten škaredý angličan k ničemu a doplnit například dvoukolejný díl R300m. Pak už to bude dokonalé. (na to, jak to bylo dělané na koleně)
Po doplnění oblouků 375,750 se staví skvěle. Oblouky jednokolejných úseků se stejně většinou staví z dynamické koleje, tu není co řešit, ale co mě ještě chybí jako sůl v editoru jsou koleje 250r pro A3 a A4. Teď se to musí skládat z A2 250r a dynamické koleje. Jinak dá se dynamická kolej ''předělat'' na betonové pražce jiným způsobem, než že se na to hodí textura kolejiva? Myslím tím způsobem, jako se staví normálně koridor... tzn. za kolej se napíše ../track_k ******.. ;-)? Zatím jsem s tím nezkoušel moc čarovat, ale zrovna teď mi koridorovaná dynamická kolej chybí jako sůl a dávat na to texturu se mi zrovna moc nevoní. Nevypadá to prostě tak pěkně, jak normální kolej. :D

Dynamické koleje podkládám texturami pražců. Jen by mohl být větší výběr. Ve hře to pak není téměř rozeznat, že to není originál například koridorová kolej. Ale je to zase pracnější, to je pravda. Jenomže například koridorové koleje jsou jen ty hlavní a ostatní jsou už klasiky na šrouby a betonových pražcích. Když to bylo nové, tak to zářilo stejným odstínem a vše vypadalo jako koleje koridorové. Takže například oblouk ve stanici by měl být z dvoukolejného koridoru a zbytek z klasických kolejích, takže se dynamiky klidně mohou použít.

Nějak mi nejde na rozum, když hoši stavíte novou trať, proč zrovna na BP? Je stavění na Globalu BP jednodušší?

Zbyněk Šemora napsal:
Dynamické koleje podkládám texturami pražců. Jen by mohl být větší výběr.
Zbyňku,vždyť na dynamiky je převodník včetně textur koridoru,mostovek,dreva a jiné.
Mirek

Pavlík napsal:
Nějak mi nejde na rozum, když hoši stavíte novou trať, proč zrovna na BP? Je stavění na Globalu BP jednodušší?
Pavlik,určitě ano,něco jem opravoval v 3.20 a tekl jsem. :)
Mirek

Miky945 napsal:
..vždyť na dynamiky je převodník včetně textur koridoru,mostovek,dreva a jiné.
a kde, jak? :D

Pavlík napsal:
Global BP je přehlednější, jelikož není tak obsáhlý jak Xtrack, záleží ovšem na úhlu pohledu, jestli to je výhoda, nebo ne (viz příspěvek mikuldy) :D. A je naprosto jedno, jestli se nová trať staví na globalu BP, nebo Xtrack... téměř každý má totiž jak trať BP, tak i od Martina, tedy vlastní Global BP i Xtrack :D a pokud nemá obě, tak vlastní alespoň jednu z nich. Já začínal tak, že jsem si otevřel v editoru trať BP a zkoušel jsem rozšiřovat koleje, doplňovat krajinu dle svého gusta... takže pro mě byl Global BP jasnou volbou. ;-)

:D a pokud nemá obě, tak vlastní alespoň jednu z nich. Já začínal tak, že jsem si otevřel v editoru trať BP a zkoušel jsem rozšiřovat koleje, doplňovat krajinu dle svého gusta... takže pro mě byl Global BP jasnou volbou. ;-)
[/quote]

Souhlasím s tebou. Na BP jedeš Ty,Čáslav - Třemošnice?Tomáš s Luhačovicemi a samozřejmě Zbyněk s BP a nikdy jsem neměl jako uživatel žádný problém, Takže BP je pro mne jasná volba.;)

Já se původně k tomuto nechtěl vyjadřovat, ale když tady čím dál více vychvalujete global BP, tak mi to nedá a musím se zeptat, co je na něm tak dobrého? Co je na něm lepšího, než na xTracks?
Já jako dlouholetý stavitel tratí si vůbec nedovedu představit, že bych měl stavět s tímto globalem, příjde mi spíš jako taková nějaká demoverze pro začátečníky, protože je jednodušší (přehlednější), ale jinak celkem k ničemu...

Jeden z největších nedostatků je absence jednostupňových oblouků - kolejnic s koncovkou "1d.s"
Dejme tomu, že potřebuju udělat dvoukolejný oblouk, který má poloměr 500 metrů o délce cca 120 metrů a trať se má vychýlit o 13 stupňů doleva, tak jak to chcete postavit s tímto globalem? Já použiju A2t500r10d + 3x A2t500r1d a je to. A s globalem BP? Tam žádná kolej 1d není, takže se trať vychýlí buď o 10 stupňů, nebo o 15 stupňů, 13 stupňů z toho nevykouzlíte. Leda s použitím dynamické koleje, což se ale pěkně nadřete, protože takových oblouků budou spousty...

Navíc oblouky s koncovkou 1d se krásně dají používat jako přechodnice. Když mám rovný úsek a na něj navazuje oblouk o poloměru 500 metrů, tak v globalu BP položíte rovnou kolej, na ní napojíte obloukovou kolej o poloměru 500 metrů a při jízdě když do toho oblouku vletíte, tak se divíte, že se ten vlak nepřevrátil.
S použitím kolejnic 1d umístíte rovný úsek, za něj dáte a2t1500r1d, za něj a2t1000r1d, za něj a2t750r1d a potom 500r... a při jízdě vám vlak krásně plynule přejde z rovinky do oblouku.
Takhle to má správně být, i v plánech je vždy zakreslená přechodnice, nikdy kolej nepřechází z rovinky hned do prudkého oblouku...

Další věc je absence kolejnic s velkým poloměrem, na koridorech (hlavně ve stanicích) se často vyskytují mírné vyrovnávací obloučky, které s globalem BP nemáte šanci postavit. V globalu BP je maximální dostupný poloměr dvoukolejné tratě 4000 metrů, v jiných globalech máte 6000m, 8000m, 15000m atd.

V globalu BP uděláte výhybky pro rychlost 40, 50, 80 a 120 km/h, ale chybí výhybky pro 60 a 100 km/h, což je pro stavitelé koridorů hodně velký nedostatek, výhybky na 60 km/h se vyskutují skoro v každé koridorové stanici...

Na starých tratích se to vidí málo kdy, ale na koridorech začíná být pomalu pravidlem, že všechny zhlaví se dělají v oblouku, už žádné výhybky na rovinkách, což je další problém u globalu BP. Jednoduchý příklad, který je patrný v mnoha stanicích: zhlaví v oblouku, výhybka z 1 koleje na 2 kolej a po pár metrech další výhybka z 2 koleje zpět na 1 kolej. A mezi ty dvě výhybky musíte dát nějakou kolej. Samozřejmě záleží na poloměru oblouku celého zhlaví, pokud je poloměr zhlaví 1500 metrů, příjde tam a2t1500r1d, tak samo s poloměrem 1000 metrů, 750 metrů, 500 metrů atd. V globalu BP žádné tyto kolejnice 1d nenajdete, tam je nejmenší délka 5d, což mezi výhybky dát nemůžete, takže jediná možnost je umístit mezi výhybky místo oblouku rovnou část kolejnice = pro kvalitního stavitele absolutně nepřípustné!
Nebo se opět trápit s dynamickou kolejí...

Takže kdo stále váhá, jestli začít stavět na globalu BP, nebo na globalu s xTracks, můj názor je takový, že global BP se hodí na jednoduché tratě, nejlépe jednokolejky, staré tratě a pro stavitelé začátečníky, pro které je přehledný global BP ideálnější.
Ale kdo chcete profesionálně stavět hlavní tahy, především koridory, tak rozhodně s xTracks, s globalem BP budete v pytli!
Samozřejmě je to ale věc každého stavitele, tento příspěvek je spíš pomůckou pro ty, kteří stále váhají, jaký global mají začít používat.

Téměř všude v zahraničí se používá jen Xtracks 3.20, maximálně pár silnic z NewRoads nebo např. v Maďarsku mají vlastní šturcy, které se ale dají doplnit do trati! Jenom my musíme mít výjimku. Ale už je to jedno, bohužel se to netýká jen GLOBALU BP, pod kterým už stejně jede mnoho tratí, ale tím, že stavitelé tratí si často udělali vlastní GLOBAL. Pro mě je zase GLOBAL X-tracks lepší v tom, že můžu mít v trati 3 základní textury kolejiva a bez toho aniž bych musel cokoli přepisovat ve WORLD, tak prostě stavím s různými texturami. A ty oblouky 1d.s taky hodně využívám. Nutno podotknout, že koleje mám zatím položeny bez jediné DK.

Tequilla: pošlu a vysvětlím!!!

Klokan 35: zapoměls na Oslavany-Brno-Veselí/nM-Nové Mesto/nV.

Martine: souhlasím s Tebou v plném rozsahu-dnes bych vybral automaticky X-track 3.20,ale když jsem začínal,tak jsem znal jen Tomovu trať Luhačovice a z toho jsem vycházel.

Gajdma: proč se bojíš dynamických kolejí??? Já v nich žádný problém nevidím,akorád přibude tsection.dat v trati. Samozřejmě,že absencí 1d.s oblouků se musí v globalu BP používat.

PS: děláme tady OT,ale diskuze začala v tomto vláknu a pokud se nezvrhne na hádky tak bych to zde nechal doznít. pokud to nevadí Tequillovi.
Mirek

Martine. Můj Global vznikl z nouze, protože jsem stavěl až do Pardubic včetně jen na základním kolejivu a přechod na Xtrack byl nemožný. Ale co se týká výběru, dovolím si oponovat. Pokud se podíváš na mé práce v posledních letech, kilometricky sedí každá výhybka a jsou dodrženy všechny obloučky. Mám pocit, že tys je ošulil v Praze Radotín na dobřichovickém zhlaví i když máš rozsáhlejší stavební materiál :D (takže jen výběrem kolejiva to není). Výhybka pro rychlost 60 neexistuje ani v kolejivu Xtrack, na to soudruzi z NDR úplně zapomněli. Pro rychlost 100km do odbočky nachlup přesně sedí kolejový díl A1tPnt5dxxx. Když z nich postavíš zhlaví například v Českém Brodě, každý díl sedí kilometricky přesně. Jen bohužel jazyky výměn jsou od začátku dílu moc daleko a pak uhel odbočení na stovku už není. Zde by stačilo tento díl přemodelovat, pokud by to vůbec šlo. Co se přechodnic týká, vím, že to není díl jeden stupeň, ale je to různé a některé jsou dlouhé i 100 metrů. U jednokolejek to skládám počínaje 1000r, 600r různých délek a pak následuje už oblouk například 382m. U dvoukolejek například dám pro poloměr 750m přechodnici 1000m 5 stupňů a oblouk vychází přesně. Ale je to o kompromisu, protože ani Xtrack nemá vše, naopak má také jen nepatrné procento poloměrů, které se vyskytují. Nejlépe se staví jednokolejky, kde všude mohu udělat poloměr přesně na metr, který tam patří.
Ale jinak souhlas, že přesněji se lépe staví s plnou nabídkou kolejiva.

Zbyňku,
mě je jedno, který global Ty používáš, já se jen snažím od tohoto globalu odradit nové začínající stavitelé, kteří neví, co to obnáší.
Oni vidí global BP, řeknou si "jéé to používá pan Šemora, to musí být to nejlepší...", ale až začnou stavět koridory, tak budou brčet...
Výhybka pro rychlost 60 km/h existuje, A1tPnt4_7d... má správnou délku i poloměr oblouku, na koridorech je to jedna z nejvíce používaných výhybek.
A pro rychlost 100 km/h je výhybka A1tPnt3_0d... opět má perfektní délku i poloměr, oba tyto nepostradatelné klenoty v globalu BP chybí.
Model A1tPnt5d... není nic než odpad, jazyky začínají kdesi v půlce modelu, poloměry nejsou dělané pro rychlost 100 km/h a mezi dva na sebe navazující modely ani není možné dát rovnou část, vlak vletí stovkou do levého oblouku a hned to s ním škubne do pravého oblouku, žádný mezikus.
Když máš oblouk o poloměru 500 metrů, tak tam dáš pětistupňovou přechodnici o poloměru 1000 metrů?
To je právě ten nedostatek globalu BP, chybějící koleje 1d. Ono to možná délkově sedí správně, ale efekt při jízdě je hrozný.
Já jsem takhle kdysi taky stavěl, že jsem dával pětistupňové přechodnice, ale později jsem začal používat ty jednostupňové s postupným ostřejším poloměrem a při jízdě to vypadá mnohem líp.
Stejně tak je to s výhybkou A1tPnt5d... taky Ti může délkově pasovat jak má (např. Český Brod), ale efekt při jízdě je opět hrozný, viz posunuté jazyky, špatný poloměr atd.
Ono nejde jenom o to, aby byla trať na oko postavená tak jak má být, jde hlavně o to, aby i při jízdě působila dobrým dojmem.
Musíš taky myslet na lidi, kteří po té trati budou jezdit, ne jenom na to, abys byl spokojený, že ti nějaká výhybka kilometricky sedí přesně.

Mimochodem jak píšeš, že i s globalem BP máš vše postavené správně, to spíš uvěřím tomu, že z nebe začnou padat sloni :D
Nechci tady ale nic konkrétního na Tvé trati pomlouvat, to já nedělám, bavíme se čistě o globalu BP, takže řeknu jednoduchý příklad na úseku, který v trati nemáš.
Na úseku z Prahy směr Děčín (po státní hranici s Německem).
Na tomto úseku (když nepočítám Prahu) je 16 stanic a s globalem BP bys nedokáz správně postavit ani jednu z nich. Buď by Ti chyběly jednostupňové kolejnice s vysokým poloměrem pro mírné vyrovnávací obloučky, nebo by Ti chyběly jednostupňové kolejnice pro oblouková zhlaví a nebo (a to nejčastěji) by Ti chyběly výhybky pro rychlost 60 km/h.
Klidně si to můžeš ověřit, že si nevymýšlím, plány stanic i mezistaničních úseků máš, nějaké videa určitě taky...
A jelikož z těchto 16ti stanic se bez xTracku nedá postavit ani jedna, proto nevěřím ani tomu, že máš všechny úseky postavené správně, tohle můžeš vykládat uživatelům amatérům, né mě.
Ale jak jsem říkal, nic konkrétního u Tebe hledat nebudu, nebavíme se o chybách v tratích, ale o využití (nebo spíš nevyužití) globalu BP.
Pokud jsi s ním už začal stavět a nemáš jinou možnost, tak to vůbec neřeš a spokojeně stavěj dál, ale kdo ještě nezačal používat global BP, tak si to pořádně rozmyslete...

Back
Nahoře