Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Zdravím,
aktualizace 28 vyjde 1. února a bude obsahovat tyto úpravy:

- Nová trať Hořovice - Plzeň.
Tento úsek obsahuje i právě budovaný tunel u Ejpovic, který jsem postavil na základě projektové dokumentace, dostupné počítačové vizualizace a osobní obhlídky místa činu (probíhající stavby), takže by můj tunel měl odpovídat podobě skutečného tunelu.
Případné odchylky opravím, až se tunel dokončí.
V úseku Plzeň Doubravka - Plzeň hl. n. zatím není žádná krajina a stanice Plzeň hl. n. je postavena jen částečně, protože polovina plzeňského nádraží se momentálně modernizuje.
Až bude modernizae dokončena, dodělám kolejiště v celém nádraží a krajinu od Doubravky až na hlavák.
S kolejemi, které mám už v Plzni položené, by se hýbat nemělo.
Děkuji Matesovi za model nádražní budovy v Plzni, Miranovi za modely čekáren v Ejpovicích a Klabavě, Pikku za model stavědla v Rokycanech, model nádražní budovy v Holoubkově a Kařízku a jednomu nejmenovanému kolegovi za sehnání projektové dokumentace Ejpovických tunelů.

- Nová trať Klášterec nad Ohří - Cheb
Vydání aktualizace se zdrželo, protože jsem čekal na model střechy do Karlových Varů, pod kterou zajíždí vlak - kdo zná nádraží v Karlových Varech, tak ví, že je to dominanta tohoto nádraží, bez které tato stanice být nemůže.
No bohužel střecha není, modelář se neozval a odkládat vydání aktualizace o další rok už se mi nechtělo, takže Karlovy Vary jsou zatím bez zmiňované střechy.
Kdyby měl někdo zájem jí vymodelovat, byl bych moc rád - samozřejmě pošlu fotky a rozměry - je velká škoda, aby v Karlových Varech ta střecha nebyla.
Děkuji Matesovi za model nádražní budovy Hájek, nádražní budovy Perštejn, ocelový most v Karlových Varech, děkuji Deteriovi za střechy na peronech v Chebu a také bych chtěl poděkovat za nádražní budovu v Ostrově nad Ohří + nějaké nádražní domky v této stanici, bohužel ale nevím, kdo je autorem, vyhrabal jsem ty modely po mnoha letech někde v počítači, takže i tomuto neznámému autorovi děkuji za pěkné modely.

Z nových úseků je to vše a teď přijde na řadu eliminace:

- Byl odstraněn rozestavěný úsek Púchov - Bratislava.
Nevím, jestli bych tento úsek někdy dokončoval, kvůli problémům s dynamickými kolejemi, ale pokud bych ho chtěl dokončit, tak bych ho stejně nejdříve celý smazal a postavil znovu a kvalitněji.
Takže jsem ho smazal rovnou, ať nepřekáží, protože čím více kolejí trať obsahuje, tím je stavění časově náročnější, načítání i ukládání trvá déle, proto jsem se rozhodl tento úsek smazat už teď, stejně by k tomu později došlo.

- Byl odstraněn rozestavěný úsek Praha Vysočany - Praha Čakovice.
Nemám žádný zájem dokončovat na tomto úseku krajinu, takže do koše s tou tratí, ať nepřekáží.

- Byl odstraněn rozestavěný úsek Valašské Meziříčí - Hostašovice.
Ten samý důvod...
Já dokonce ani nevěděl, že tam mám koleje položené, no k čertu s tou tratí. :D

- Byl odstraněn rozestavěný úsek Odry - Budišov nad Budišovkou.
Tahle trať je sice pěkná a dřív jsem k ní měl určitý vztah, ale momentálně nemám žádný zájem o dokončení krajiny.
Kdybych se někdy rozhodl krajinu udělat, koleje postavím znovu - stejně bych je zboural a stavěl znovu, byly ve strašném stavu (technika stavění před deseti lety).

TIP: Pokud se někdo rád projíždí i po těchto rozestavěných (teď už smazaných) tratích, udělejte si zálohu Tratě 321 ve verzi aktualizace 27 a můžete se po těchto tratích projídět dál. :)

- Byla dokončena krajina na zkušebním okruhu u Velimi.
Pochybuju, že se někdy někdo po tomto okruhu projede, ale je to taková zajímavost naší republiky, že mi bylo líto ty koleje smazat, tak jsem tam tu krajinu dokončil.

- Byl kompletně zbourán a znovu postaven úsek mezi Ostravou Svinovem a Bohumínem.
Je to počátek přestavby Ostravska, v Bohumíně se možná ještě bude hýbat s kolejemi č.1 a č.2 u peronů (záleží na novém modelu peronů, který se připravuje) a v Ostravě hl. n. se ještě bude upravovat zhlaví směr Ostrava Stodolní, jinak vše mezi Svinovem a Bohumínem je hotovo.
Bohužel tato rekonstrukce přinesla jednu negativní záležitost, kvůli posunutí kolejí nebylo možné reálně napojit Bohumín na trať do Dětmarovic a Ostravu hl. n. na trať směr Ostrava Stodolní, proto za Bohumínem a za Ostravou hl. n. vzniklo to příšerné fiktivní esíčko, které je i u Polanky nad Odrou.
Je to dočasné nouzové řešení, v příští aktualizaci už budou všechny tyto tři místa reálně napojené. ;)
A v Ostravě hl. n. ještě není dokončen model nástupišť směrem k Ostravě Stodolní, model by měl být dokončen do příští aktualizace, děkuji za něj Deteriovi a Matesovi děkuji za nádražní budovu.
- Deterio dodal velké množství nových typů návěstidel, takže průběžně vyměňuji v různých stanicích, prozatím byly některé návěstidla vyměněny v Chocni, Kolíně, Ostravě Svinově, Ústí nad Orlicí, České Třebové, Českém Těšíně a v Polance nad Odrou, další budou příště.
Do Ostravy hl. n. byly k peronům umístěny návěstní opakovače (bílé světla - přesný název neznám). :cool:

- Na německé části tratě Děčín - Bad Schandau byly změněny textury pražců, byly upraveny zvuky jízdy, sloupy trakčního vedení, byly umístěny námezníky k výhybkám a byly vloženy přestavníky na výhybky (německé nemám, tak jsem použil rakouské - lepší než nic...). :)

- Hlášení staničního rozhlasu přibylo ve stanicích: Rokycany, Ostrov nad Ohří, Kynšperk nad Ohří, Karlovy Vary, Chodov, Sokolov a Cheb.

No a dále už byly upraveny jen nějaké detaily:

- Opraveny špatně nastavené přestavníky v Chomutově.
- Opravena textura na nádražní budově v Turanech.
- Upraven model estakády v Ústí nad Orlicí.
- V Margecanech byly upraveny zvuky jízdy přes výhybky.
- Do stanic Harmanec Jaskyňa a Dolný Harmanec bylo doplněno chybějící rušení omezené rychlkosti.
- Úprava rychlostníků v Berouně.
- V Mošnově na letišti přibylo více typů zaparkovaných letadel.
- Ve stanici Hranice na Moravě byla vyměněna prasklá žárovka v posunovém trpaslíku.

- Došlo ze změnám značení v mapách Tratě 321, hotové úseky s krajinou jsou teď označeny červeně, rozestavěné úseky bez krajiny jsou označeny zeleně a zmizelo označení plánovaných úseků.

Z této aktualizace je to vše, v příští aktualizaci bude celková přestavba Ostravska.

- Bude smazán úsek Ostrava Kunčice - Frýdek Místek - Frýdlant nad Ostravicí - Ostravice.
- Bude smazán úsek Frýdek Místek - Český Těšín.
- Bude smazán úsek Čadca - Zwardoň.

Tyto úseky budou na trvalo smazány, kdo si je chce zachovat, musí si udělat zálohu Tratě 321 před aktualizací 29.

Úplně smazány a znovu postaveny budou úseky:

- Ostrava hl. n. - Ostrava Stodolní - Ostrava Kunčice.
- Ostrava Svinov - Ostrava Vítkovice - Ostrava Kunčice - Havířov - Český Těšín.
- Bohumín - Karviná - Český Těšín - Čadca - Žilina (k Žilině bude smazáno, Žilina zůstane).
- Dětmarovice - Petrovice u Karviné.

Děkuji ještě jednou všem modelářům za krásné modely, děkuji také Jefferovi za úpravu map a Ďasíkovi za úpravu webových stránek.

Hezký zbytek víkendu. :)

Ahoj, vypadá to dobře i bez obrázků, jsem hodně natěšený. Akorát mě mrzí smazání úseků z Oder do Budišova a z Kunčic do Frýdlantu.

Do Ostravy hl. n. byly k peronům umístěny návěstní opakovače (bílé světla - přesný název neznám).
Nejde o opakovače, ale o signalizaci, kde má stojvedoucí zastavit s mašinou, tak aby se vlak vešel nejlépe k nástupišti podle sektorů.

Nejde o opakovače ...
I kdepak. Na vlaštovkách byly pověšeny signálky pro venkovního výpravčího, aby věděl, jestli je už postaveno návěstidlo a mohl vlak vypravit. Z peronu totiž na klacek neviděl. Fírovi to nebylo nijak zaúkolováno. Prostě jen místní úprava - pomůcka. Už se to tu probíralo dříve.

Ahoj,
chci se Martine prosím tě optat na jednu věc ... Když píšeš, že budeš rušit "Hostašovice", tak jestli by právě nechtělo naopak přistavět z ValMezu ... Když by jsi o pár Km to za ValMezí prodloužil (Vsetín nebo Horní Lideč), tak by bylo zkompletováno další vozební rameno Praha - Vsetín (popříkladě někdy protaženo až do Púchova) a mohly by se vozit další přímé expresy. Končit dálkovou dopravu ve Valmezu přece jen nená ono.

Díky, Marek

Myslíš jako místo těch smazaných tratí postavit nějaké nové tratě? Ale to jsem udělal, některé tratě jsem smazal a postavil jsem třeba trať z Hořovic do Plzně, nebo z Klášterce do Chebu. :)

Já jsem taky na straně Stavitelxx, protože dle mého ty lokálky byly nevyužívané u většiny hráčů. Jsem rád, že to tímto krokem hodně ulehčí trati a vznikne plno krásných, nových úseků. Hodně štěstí při další tvorbě! :)

Nn, tak jsem to Martine nemyslel :D. Určitě nemá cenu řešit lokálky, když 321 je evidentně "koridorový" projekt :-).
S problémem dynamických kolejí já bych možná klidně šel i trochu dál, až by se celý projekt rozrostl do takové velikosti, že by už nešel rozšiřovat. Řešení by bylo to někde okolo Čadcy rozpůlit a pak to stavět zvlášť. Ale to je pouze nouzovej nápad a plno lidí mě teď za to seřve, co jsem napsal :D. Ale to je jen nouzovej nápad a stejně o tom budeš rozhodovat ty, ne já :-). Ale s tím Vsetínem/Lidčí jsem to myslel pouze z provozního hlediska, že by se tím dokončilo vozební rameno a mohly by se vozit Ex Praha - Vsetín / Lideč nebo Os Hranice - Vsetín/Lideč Je ale samozřejmě další věc, jestli by o to byl mezi hráči zájem, jestli by se to vyplatilo. Je to čistě jen můj nápad / myšlenka.... :-)

Rozdělení tratě rozhodně nehrozí, ani jako nouzové řešení, až nebude možno pokračovat ve stavbě, kvůli dynamickým kolejím, tak prostě stavba skončí a já už si budu jenom hrát :)

Trocha rýpnem, a stavať bez dynamických koľají sa vôbec nedá? Proste položiť dynamické koľaje naozaj iba tam, kde to vážne už inak nešlo. :p :D

Tak ono ten slovensky koridor je samá rovina, nemožem posúdiť od roku 2008 som sa tešil na usek žilina - bratislava. žiaľ žsr stráži tieto veci ako navod na výrobu jadrovej bomby....

Ja neviem, nebude riešiť problem s kolajami aj nový editor tratí od Open railsu? určite by autori riešili problem s obmedzením v počte dynamických kolají alebo v počte objektov. so sledovania možem usúdiť že dosť ludí sa prehuplo do Open Rails.... nehovorím že je 100% ale bola by škoda tak obrovský a krásny projekt zastaviť :)

Trat 310 Jesenik.jpg

Stavět bez dynamických kolejí se naozaj nedá, no dalo by se, ale pak by po té trati asi nikdo jezdit nechtěl :D
Smazáním všeho mezi Ostravou a Žilinou jsem získal 430 kusů dynamických kolejnic, tak uvidíme, jak rychle bude zásoba ubývat při opětovném stavění.
Jen abyste věděli, mezi Ostravou a Žilinou je zavedena náhradní autobusová doprava, trať teď vypadá takto:
(nahoře je Bohumín, vpravo dole Žilina)

vyluka.jpg

...a teď ať při mě stojí všichni svatí :eek: :D

Akorát mě mrzí smazání úseků z Oder do Budišova a z Kunčic do Frýdlantu.
Ostrava - Frýdlant už teď existuje i v jiném projektu, v rámci kterého možná spatří světlo světa i nově postavené úseky, jen to chce trochu trpělivosti. Bude to stát za to, nebojte... A co se úseku z Oder do Budišova týče, tak kdyby byl postaven s krajinou, určitě by to byla škoda, jde rozhodně o jednu z nejkrásnějších tratí v Moravskoslezském kraji. Ale takto po ní stejně určitě nikdo nejezdil. Stejně jako trať od Ilavy po Bratislavu jsem v životě neprojel. A osobně jsem rád za kompletní předělání páteřních tratí na Ostravsku, protože co si budeme povídat, v době kdy se tyto úseky stavěly se holt stavělo dost nepřesně. I přesto, že MSTS je u mě už dávno na vedlejší koleji, nové Ostravsko si určitě rád zajezdím...

Back
Nahoře