Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Deterio mi dal opět mračouna? :) Copak se mu asi nelíbí?

Ohledně 3D kolejnic, to je zatím to poslední, co by mne v této hře trápilo. A také otázkou je, co to udělá se stabilitou v obrovských nádražích a přilehlými uzly. Tam už je problém hustá zástavba a provoz vlaků, jak používá Dan, to už musí být pro počítač smrtelná kombinace. Vždyť jen osazené nástupiště s detaily má kolem 30 tisíc polygonů. A krát počet peronů. Proto jsem začal brzdit. A proto jsem i nahrazoval 3D zábradlí. A teď chcete 3D kolejnice?

Pro Ostravu, až Bohumín, což je vlastně jedno velké nádraží by tohle bylo asi smrtící.
Nevím proč zrovna smrtící, přetížit polygony OR bude dost složité, já mám prakticky celou trať postavenou na DB Tracks (3D kolejivo) a s výkonem jsem nikdy problém neměl a to jsem i zkoušel zastavět stanice velkými modely, v naději na snížení FPS, ale nic se nezměnilo :D , natož pak pády OR, ty jsem naposledy zažil na starých verzích XNA ORTS používaném cca do roku 2017 (ty verze kde se objevovali šedé modely). Od doby kdy se přešlo na Monogame, tak nikdy žádný pád.

Horší je, ale přechod z kolejiva BP na DB Track na již postavené trati, u takto velkého projektu to moc nadějně nevidím. Sám jsem u svého traťového projektu začal stavět na standartním kolejivu BP a cca rok poté přešel na DB Track a i v takdo ranném stadiu stavby, to nebylo jednoduché, po přepsání všech kolejových dílu v Globalu se musí manuálně upravit všechny náspy pod tratí jinak budou zabořené pražce se štěrku.

já mám prakticky celou trať postavenou na DB Tracks (3D kolejivo) a s výkonem jsem nikdy problém neměl
Tak tam pusť Dana se svým traffic, dlouhé vlaky s kvalitními vysocepolygonovými modely a do toho mu bude jezdit po nádraží několik posunů. :) Já totiž také volnou jízdou projedu bez problémů s vysokým FPS.
Nechoďme daleko. Minulé vánoce jsem dělal aktivitu, kde se mimo jiné jede přes Kolín a tam posunuje. A to se nemohu srovnávat s Danovým traffic. Slabý odvar. 6 vlaků? A to ještě staré modely z TBP. A kdepak. Při posunu jsem nesměl vykouknout z okna, jinak se to celé rozcukalo. (ale na starším PC 4 jádro i5, Radeon 8900, a 16GB RAM.) A když do toho přidáš 3D koleje, tak zbývá jenom volná jízda, žádná aktivita.

Pražce a štěrk jsou součástí koleje
Když měním jen textury pražců, tak mi připadá, že některé jsou níž/výš. Je to krásně vidět, když vložím pod koleje násep a jdu těsně pod pražce. Například beton a výhybky dřevo. A právě ty výhybky mám pražci zabořené do náspu, tedy musím s náspem ještě o puntík níž.

Je pravda, že když jsem v Os 5009 zaplnil Ostravu, levé, pravé, baňské a hlavní, tak mi FPS spadlo na nějakých 6. Pak jsem musel hodně měnit, za LowPoly scelených souprav, jako jeden vůz a dostal jsem se na19-21. Takže asi tak. Nerozumím stavbě tratí, jsem zvědavý na trať od RicarCZ. Hned jak vyjde veřejně, udělám samozřejmě aktivity i pro tohle dílo. Ale pokud by se měl tento simulátor stát záležitosti jen pro volnou jízdu, přestává mne bavit a jede do koše. Argumenty, že je jiná doba a PC sestavy pokročily, si prosím nechte od cesty. Nikdo si nebude kupovat každých 5 let nový počítač, kvůli simulátoru, který by byl náročnější, jak nové PC hry, které na mém compu sypu normálně. Viz třeba Remeake Mafia, nebo poslední COD. Ale zatím mi ORCZ šlape jak hodinky, takže to berte, jako můj picit, kam bych byl velice nerad, aby se tenhle simulátor dostal.

Však až se moje trať dostane ven uvidíte, ale zaskládat stanice vysocepolygonovými modely jsem již zkoušel, aktivity sice tvořit vůbec neumím, ale naklikat jednoduchou cestu hráče + osadit stanice statickými a "náročnými modely" zvládnu a rozdíl v FPS je znatelný pouze při odebrání doporučeného omezení na 30 FPS, že např. místo 130-160 FPS v prázdném nádraží, mám v zaskládaném 60-80 FPS což jsou za mě pořád i zbytečně vysoké hodnoty. Mnohem více zatěžují obrovské .ace textury, které jsou oprati .dds náročnější na propustnost RAM.
Též jsem si projížděl vcelku slušné množství veřejných aktivit, některých i od Dana na tratích BP, 321, 310 a v životě se mi nestalo, že by FPS spadl pod 30, to tak naposledy v MSTS, které se dokázalo velkými modely přetížit, zasekat a někdy i spadnout.

Když měním jen textury pražců, tak mi připadá, že některé jsou níž/výš. Je to krásně vidět, když vložím pod koleje násep a jdu těsně pod pražce. Například beton a výhybky dřevo. A právě ty výhybky mám pražci zabořené do náspu, tedy musím s náspem ještě o puntík níž.
Pokud měníš jenom texturu, nemůže se měnit výška jejího umístění, ta je dána modelem.
Druhá věc je model náspu. Nevím jaký používáš, ale jeho horní část a jeho pivot by měly být na nule. Tím pádem je podloží koleje ve výšce 0.2, a nemůže se bořit do náspu, a to ani při naklopení oblouku (a už jsme zase u toho). Tedy alespoň tak je to u standartního kolejiva a u XTrack - neznám profil BP.
DBTrack (tedy 3D kolejivo) naopak hranami štěrku násep protýká, protože hrany štěrku jsou šikmé.

... A když do toho přidáš 3D koleje, tak zbývá jenom volná jízda, žádná aktivita.
Zkoušel jsi to? Ono mnohem větší problém než počet objektů ve čtverci, jsou objekty které se načítají ve čtvercích sousedních. Proto také při pohledu z kabiny se ti načte max. čtverec před tebou, při pohledu zvenku se načítají všechny sousední čtverce kolem.
Jenže i 3D kolejivo má LOD, takže na větší vzdálenost má 2 polygony.
Co se týká slučování objektů - to co píše RicarCZ mě nahrává v mém názoru, že celkem jedno, jestli je ve čtverci 5 objektů po 4 polys, nebo jeden s 20 polys. Problém bych viděl spíš v tom, že stařičký MSTS měl někde napsáno 1000 objektů na čtverec a dost.

Trochu jsem pokročil v nápadech a podařilo se mi oddělit i výpravní budovu. Dále jsem srovnal výšky přechodů, aby nebyly nad kolejemi, srovnal jsem i opěrnou zeď hlavně pod budovami, které jsou posunuté asi o 40m, tedy i výklenky zdí. Pak bylo nutné přemapovat textury, které se změnou rozměru objektu rozmazaly. Dosadil jsem i zábradlí. Ale podle fotomapy bude potřeba budovy posunout ještě asi o 15m víc. A tím opět upravit zeď. Ještě bude nutné dostavět zdi do myší díry pod nádražím. Uvidím, až začnu osazovat budovy města.
1710Roudnice1.JPG
1710Roudnice4.JPG
1710Roudnice2.JPG
1710Roudnice3.JPG

Do konce pracovní doby jsem měl ještě asi 25 minut, tak ještě malá desetiminutovka, vykrojený 5. peron v Kralupech nad Vltavou. A když jsem jej správně v editoru natočil, tak i sedí s poloměrem kolejí, nic nemusím upravovat. Jen konec zúžím a doplním opěrnou zeď se schody dolů. To bych měl zvládnout. :) A samozřejmě dočasný vyskládaný 5. peron ze stavebnice, jak byl na minulých fotkách, jsem smazal.
1710Kralupy.JPG

Jen konec zúžím a doplním opěrnou zeď se schody dolů. To bych měl zvládnout.
Povedlo se. Peron na konci zúžený a přilepené zdi. Ale už to taková brnkačka nebyla, protože zeď má vůči peronu pivot šikmo a tedy se musel dost natočit. Tedy nejprve jsem postavil komplet zeď v rovině a pak to celé natočil k peronu. A nakonec dodatečné posuny vertexů, aby nic nevyčnívalo. Ale stejně tam mám v asfaltu malou dírku. V gmax to nebylo vidět. A ten úzký konec peronu by měl být asi o 15m kratší, ale tam je to celé našikmo a asi bych vše totálně rozhodil.
1810Kralupy1.JPG
1810Kralupy2.JPG

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře