Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Ale to jen pro porovnání s našimi tratěmi. V naší síti znám jenom jedno místo mimoúrovňového křížení dvou různých tratí a o to Vlára a Břeclav - Přerov u Bzence. Jinak se to všude sjíždí do nějakého staničního uzlu.

Žernoseky-Žalhostice, Děčín východ, starý Most, Česká Lípa do 80. let, ono toho je víc, ale pravda, není to tak okaté.

Napadají me ještě Zákolany a vzájemné křížení drah Rakovník - Louny, Rakovník - Kolešovice a Lužná - Žatec. Tam je to úplně bez propojení.
A také křiženi mezi Hostivici a Unhoští. A někdejší kolizní křížení Busťěhradky a Kladensko - nučické dráhy nebo TKPE nad státní dráhou mezi Libní a Masaryčkou.

Zkusím se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s německými návěstidly. Jednak jsem si všiml, že při jízdě na blok ani na monitoru nebo našem opakovači na výstrahu svítí vždy zelené světlo. Tak se chovaly i prvotiny na trati Berlín - Štětín. Ale v našich scriptech od Poláka tohle bylo hned vychytáno.
Udělal jsem si volnojízdovou trasu z Dresden Neustadt přes Priestewitz a Großenhain Cottbuser do Elsterwerdy s odbočením na tu křižující nikam nevedoucí dvoukolejku. A právě v Elsterwerdě jsou ještě stará návěstidla se žlutým pruhem pro rychlost 60. Jenomže tato návěstidla, pokud za ním následuje další pro rychlost 60, tak neumí předvěstit očekávejte rychlost 60 a je úplně po tmě. Ale když jsem změnil následné návěstidlo aby ukazovalo rychlost 60 a očekávejte 40, tak už znaky ukazuje. Ale samozřejmě jeho předvěst jako vjezdové návěstidlo je po tmě, protože očekávejte rychlost 60 to neumí stejně jako jejich samostatné předvěsti.
Umí tohle někdo opravit? Nebo mám tato návěstidla vyměnit za nové typy. Protože takto se nedá jezdit. Ale mám pocit, že německá návěstidla na trati Berlín - Štětín očekávejte 60 uměla a byly to stejné modely, jenom jiná scripta.

Ale jinak projetím paralelní trati do Priestewitz jsem měl pěknou krpu v tom hlubokém zářezu, který právě končí v poslední veřejné aktualizaci. Je ve sklonu 10 promile stoupání a já jeden kolejový díl přiložil obráceně do 10 promile klesání a pak už dál do kopce 10. A ve 120 km/h to byl pěkný šok. Opraveno. Tedy už tam není 10, ale v celém stoupání jen 8 promile. Kolik tam má být doopravdy ví jenom Mikulda. Já se držel videa a vygenerované krajiny.

V Německu v reálu opakovač není, tak si ho vypneme a bude klid. :D
V ex-DDR se 60 i 40 předvěstí stejně, prostě se brzdí na 40 a na dalším návěstidle je když tak příjemné překvapení.

Začínám náspovat a hned je celek plastičtější. Jenomže náspy odhalí chyby ve sklonech a měl jsem nějaký zbytečný hrb na zhlaví v Grossenhain. Opravil jsem jej v MSTS editoru, protože tady se nesmažou již osazené databázové objekty jako u TSRE5. Ale nakonec jsem musel opravovat i v TSRE5, protože zde mám dva 500m kolejové díly mírně zahlé do boku, což zase MSTS neumí. Ale když se tohle edituje, tak to nadělá takovou paseku v databázových šňůrách, že oprava je tak minimálně na hodinu. Snad už jinde podobné chyby pokládky kolejí nenajdu.
2204Grossenhain1.JPG
2204Grossenhain2.JPG
2204odbLipsko.JPG

To co jsem psal optimisticky výše byla jen iluze, že jsem vše opravil. Potřeboval jsem trať spustit v MSTS editoru, pro kontrolu a ten při načítání rovnou spadl. Což je ten nejhorší případ, protože většinou to padá po teleportu do určité oblasti, pokud je tam něco špatně. Naštěstí jsem kolejové změny dělal naposledy v MSTS editoru a zůstaly BK soubory databáze. Pak už se to načetlo, ale musel jsem odklikávat chyby. Vyčistil jsem nejhorší a pak v TSRE5 musel smazat asi 2 km trati včetně stanice Grossenhain. Práce na celé dopoledne, ale poté vše obnoveno. Bez MSTS editoru bych trať nedostavěl, protože v TSRE neumím pracovat s terénem bod po bodu a pak další věci.

Dále po celé trati jsou desítky unifikovaných nadjezdů, hlavně tam, kde se jezdí 200. Tak jsem si vyrobil model základní konstrukce i šikmé verze a zbytek dle potřeby doskládám z hotových náspů. Někde jdou použít i německé mostovky. Také děkuji za dodání lepšího modelu štíhlé výhybky, teď už se nemusím bát jet 160 do odbočky.
2404nadjezdDB.JPG
2404nadjezdDB2.JPG
2404vyhybka.JPG
2404odbLipsko.JPG

Tak pomalu placka přechází do 3D. Objevil jsem asi Ameriku, protože zřejmě šoudruzi z NDR dali hlavy dohromady ...... :) Zkrátka Němci si vyrobili ke každé koleji model náspu a je téměř kompatibilní s našimi, tedy stejný sklon svahu, jen asi přepíši texturu. ( Navazování je vidět na tom mostě na druhém obrázku. Most má násep BP. Například starší mosty pro BP nemají kompatibilní náspy.)
Tyto náspy jsou veliký urychlovač, protože takový táhlý oblouk i s různými sklony je podnáspován za pomocí Copy Pos + Rot a následném Paste, během chvilky. A mají i dlouhé 500m bloky. Tedy do Berlína to zkrátí stavění jako vysokorychlostní vlak proti regionálnímu. :) Ani ty náspy nedávám do refu jen přepisuji hodnoty modelu v Edit, Žádné zdržování, do Berlína je ještě daleko. :)
Tohle vše v TSRE5, ale pro zarovnání a jemné doladění terénu výhradně MSTS. Například na tom náspu na druhém obrázku se v MSTS vyřádí klávesa F.

Ještě jedna zajímavost oproti nám. Když pojedu z Prahy do Berlína, tak poslední stahovačka na této trase je na hranicích s Německém na změnu napájecí soustavy a pak mám pantograf stále nahoře. Asi pro někoho celkem nuda. :)
2604Mosty.JPG
2604naspy.JPG

Konečně je donáspováno a domostováno až do Berlína. Ale asi dvakrát jsem si poškodil databázi. Kontrolní jízda a už je to dobré. Bude tady ještě hodně modelování zdí a mostů. Také perony, zatím jsou jen provizorní. Ale nyní se už může dokončovat tvar terénu jak má být. Bude to ještě na dlouho. Je to moc kilometrů.
2904Bln1.JPG
2904Bln2.JPG
2904Bln3.JPG
2904Bln4.JPG

Pepo, kdyby tam nebyly ty fototextury, tak se díváš jen na zelenou nic neříkající placku. A dokud nebude vytvarovaný terén, nemůžeš osadit ani kytičku.
Ale je pravda, že to položení kolejí je ta nejnáročnější a nejrizikovější práce. Až se dotvaruje terén, tak zbytek by už dokázal nasázet každý začátečník. Tedy pokud bude čím a pokud nebude, tak se musí vymodelovat. Uvidíme.

Tož včil ten Hamburk
Tož, tak trochu víc číst. :) Tam, kam jsem nejezdil, tratě nestavím. Spíš by tě mohlo napadnout Warnemunde, protože tam jsem si "kupoval" (za korunu) jízdenky, když jsem cestoval do Berlína. Warnemunde proto, že se v Berlíně muselo jet na jiné nádraží a tedy ta volná jízdenka platila i pro S Bahn. Ale ve Warnemunde jsem nikdy nebyl, tedy ani tam mé koleje nepovedou. Jenomže ty píšeš o hop a já než přeskočím bude trvat asi téměř rok. Jen pro info. Neplánuji vůbec nic a budu rád, když dotvořím a domodeluji aktuálně rozpracované.

Tož, tak trochu víc číst. :) Tam, kam jsem nejezdil, tratě nestavím. Spíš by tě mohlo napadnout Warnemunde, protože tam jsem si "kupoval" (za korunu) jízdenky, když jsem cestoval do Berlína. Warnemunde proto, že se v Berlíně muselo jet na jiné nádraží a tedy ta volná jízdenka platila i pro S Bahn. Ale ve Warnemunde jsem nikdy nebyl, tedy ani tam mé koleje nepovedou. Jenomže ty píšeš o hop a já než přeskočím bude trvat asi téměř rok. Jen pro info. Neplánuji vůbec nic a budu rád, když dotvořím a domodeluji aktuálně rozpracované.
Jaký je plán ukončení v Berlíně?
Nějaká stanice jako např. Spandau, Charlottenburg,..., smyčka, anebo úvrať dál od Hbf.?

Třeba opravdu číst. V citovaném příspěvku by jsi se dočetl:
Moment, nějaký plán ukončení tratě v Berlíně být přeci musí. Přeci nebude Hbf. vypadat jako např. Masaryčka (s kusými kolejemi) zídkou.
Myslel jsem to takhle.
Jestli nějaká zastávka, smyčka nebo jen protáhnutí kolejí do „nikam”.

Co bude/nebude dál po Berlíně je pak věc druhá.
I Drážďany jsi zakončil dříve tím, že jsi například protáhl koleje do dáli. A tedy jedna z variant.
Bude to tedy i v Berlíně?

Vždyť jsem to psal, že to nebude jako šturc v metru, ale koleje vyjedou ven. :) Respektive už dávno vyjíždí. :) Protože přijedu například s Hungárkou, Vindobonou a podobně, budu chtít objet soupravu a hurá zpět do Budapešti. :) Spíš by mne zajímalo, kam se soupravy odstavují. Tam bych ještě koleje natáhl.

Tedy tady je pár obrázků ze staveniště, co je na druhé straně nádraží. Ještě nemám dekl na podzemí, abych tam viděl pro stavební úpravy, ale zevnitř stropy jsou. Je to jednostranně průhledné. Ale jak je vidět, je to tam samý vjezd do tunelu od S bahn, tedy i tak tady bude hodně betonování. Jinak ta nádražní budova ještě přijde zvednout o patro výš. Ten tunel na prvním obrázku jsem si půjčil z nadjezdu odbočka Lipsko a rozměrově sedí přesně. Jen budou třeba malé úpravy.
0105Bln1.JPG
0105Bln2.JPG
0105Bln3.JPG
0105Bln4.JPG
0105Bln5.JPG

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře