Ono sa hovorí, že načo opravovať / meniť niečo, ak to stále "dobre" funguje. Hovorím o MSTS. Myslím si, že u veľa ľudí býva myšlienka práve takáto a budú sa MSTS držať čo najdlhšie a to predovšetkým z vlastného presvedčenia. Pripomína mi to potápajúcu sa loď, kde sa nájde dostatok "idiotov" (myslené rečnícky, nie ako urážka), ktorí odmietajú nasadnúť do záchranných člnov až kým to nebude kriticky nevyhnutné, lebo nevedia / nechcú akceptovať, že sa ich loď proste potápa a nech bola svojho času akokoľvek dobrá a obľúbená, nič už nezmienia na tom, že o chvíľu padne na dno oceánu a ostanú po nej len trosky a oči pre plač...
Hovorí sa taktiež, že kvalita akejkoľvej hry predovšetkým zavísí od jej hrateľnosti, nie od jej kabátu - grafiky. Dovolím si s týmto tvrdením nesúhlasiť (aj keď to bude skôr o osobnej preferencii, ale aj tak). Neviem totiž u MSTS vystáť už ledva funkčný engine, ktorý padá častejšie než OR, FPS býva doslova mizerné. Grafika je tak špatná a odpudivá jak najšpinavší bezdomovec, zvuky respektíve sampling rate je tiež z doby kamennej a vôbec neviem využiť ani môj 16:9 monitor. Kdežto OR v porovnaní s MSTS všetky tieto neduhy zvláda ľavou zadnou a výsledok je ten, že si hráč dokáže hranie podstatne viac vychutnať, lepšie sa do daného "simulátoru" ponoriť.
Ako som si všimol, viacej zahraničných komunít túto situáciu pochopilo už teraz a na OR skutočne pomaličky precházdajú, či už aktivitami, alebo modelovo. OR má už teraz toľko plusov oproti MSTS, že tieto plusy podľa môjho názoru ďaleko viac prevyšujú zvyšné ešte nevychytané mínusy. Ale ak niekto čaká na deň D, kedy bude OR skutočne plnohodnotný tip top produkt, tak sa ešte poriadne načaká a možno ani vtedy tento produkt nebude stále 100% kompatibilný s MSTS, respektíve už vôbec nie s BINom. Možno aj vďaka tomuto vzniká práve to presvedčenie neodtrhnúť sa od niečoho, čo už stabilným, respektíve zaužívaným spôsobom funguje X rokov...
Myslím si, že čím neskoršie bude komunita prechádzať na OR, tým dlhšie bude trvať, kým sa komunitná tvorba skutočne plne zprevádzkuje na novom engine. Možno sa mi to ľahko hovorí, nakoľko niesom autor / tvorca obsahu, ale proste tak to vidím a vnímam. MSTS považujem za brzdu takpovediac všetkého nového, čo by v danej simulácii mohlo - malo už dávno byť, predsaj dnešný hardware znesie 10X toľko, čo v čase vypustenia MSTS Microsoftom. Nevraviac o tom, že Microsoft samotný sa nikdy absolútne nestaral o svoje herné produkty. Prakticky vždy vypustil do sveta hru len tak tak odladenú, väčšinou s množstvom nedorobkou a aby sa nepovedalo, tak pár mesiacov po vypustení vydal nejaký ten jeden patch, ktorý neošetril ani polovicu problémov. A presne tam skončila akákoľvek ďalšia podpora MSTS a ako je u Microsoftu zvykom, stažnosti úžívateľov bývajú maximálne ignorované. Kdežto OR vyrábajú bežní ľudia, ktorí ho robia s láskou a sú ochotní do značnej miery načúvať ostatným ľuďom - hráčom a ich pripomienkam. Ja osobne sa radšej prikloním k autorom s takýmto produktom, ako k neochotným darmožráčom z Microsoftu, ktorí sa na svoj produkt vykašľali už deň po jeho oficiálnom vydaní. Hanba Microsoftu!...