Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Je to parádní, to nemůžu nechat bez doplnění dalších fotek. :cool:Sklouznu tam, snad bude jen trochu počasí, dnes to šlo, ale zase jsem nebyl já. Ten rohový hostel když bude jen do druhého patra, tak to půjde bez problému a rovně. A Sokolovskou projdu od rohů a pokusím se z obou stran viaduktu, co půjde cca do délky několika baráků, na které je vidět z vlaku. Minipavlačák zpředu také dodám. A případné přebytky baráků se jistě můžou hodit i jinam. :cool:

Minipavlačák zpředu také dodám.
Nafoť i ten barák ještě za ním. Ať je to u trati z této strany komplet. Jestli uděláš lepší fotky toho pavlačáku, vyměním. Tohle byla hrozná slepovánka a navíc to nemám ideálně rovné. Ale lepší než nic. Zkusil jsem dát na chodník zaparkovaná auta, abych nemusel retušovat, ale nevím co na to měšťáci. :)
3103Pobrezni1.JPG
3103Pobrezni2.JPG
3103Pobrezni3.JPG

Nyní baráky na druhé straně Prvního pluku. Ale tady jsem blok musel zúžit, aby se mi to tam vešlo. Ještě uvidím, možná snížím výšku nebo trochu uspořádám rozměry bloku vedle. Ale tady mne jen zajímalo, co z té slepovánky jako puzzle vyjde. Něco je od ML636, ale hodně také z google a mapy cz. Ty chybějící nenafocené rohy. :) A někde i celé plochy. Pak mi zbývá ještě jeden barák a dál už následují výškové moderny.
Když jsem se už piplal s Negrelliho viaduktem, tak ta zástavba musí být. Alespoň k Vltavě. Se Štvanicí se piplat nebudu, to dám prostor šikovnějším :) Stejně k tomu nemám žádné podklady. Ale určitě nadělám nějaké universální bloky na Pernerové ulici.

Tady nezapomenu, jak jsme jednou přijížděli s panťákem od Libně k červené a u návěstidla nějaký malý smrad skládal na koleje nějaké pláty čehosi. Když si všiml, že zastavujeme a já na něj vyběhl z lokomotivy (respektive jsem šel odklidit ty překážky z kolejí) tak se rozběhl k těm činžákům a z pavlačí na něj začala řvát asi jeho matka "Ty hajzle, co si to na těch kolejích zase vyváděl, počkej doma, dostaneš na prdel, že si 14 dní nesedneš".
01041Pluku1.JPG
01041Pluku2.JPG
01041Pluku3.JPG

Další šílenost, první část bloku hotelu Hilton. Opět slepovánka ze všeho možného. Ty kulaté části nešly jinak, že je slepit z jednotlivých oken. Tedy 8 pater po 8 oknech je 64 dílů. Celkem mi to i lícuje, ne? A ten spodek, mateřeká škola je jakš takš natažená z jednoho a na první fotce je to opět po oknech, tedy 4 díly. Některé textury nelícují, protože v gmax je to opět slepecká práce a v těch rozmazaných kostečkách to není vidět. Ještě trochu zesvětlím texturu aby to splynulo s boky. To půjde.
Jinak jsem trochu upravil rozměry budov, aby se mi to vedle sebe pěkně vešlo a doplnil i přilehlé ulice.
0204Hilton1.JPG
0204Hilton2.JPG
0204Karlin.JPG

Už jsem se pustil do té Rubikovy kostky. Podobně složité. Odpočítaval jsem každý čtvereček. Zatím jenom, hodně hrubá stavba. Ale příjezd od Buben do Prahy už bude konečně hodně autentický.
Na tom baráku vlevo jsem srovnal světlost textury v tom zakulacení a také jsem zjistil, že mi chybí poslední patro s těmi širokými okny. Doplněno. Proto mi ta patra nelícovaly :)
0304Hilton1.JPG
0304Hilton2.JPG

Hiltoneček už trochu dostává tvář. :) Nemám rád alfatextury. Ještě že ML636 fotil na vysoké rozlišení 4096. Pak i ten nápis je po výřezu celkem ostrý a šlo vygumovat, co má být průhledné. Hned jsem k textuře přidal i Kooperativu, která je v pořadí modelování. Protože můj Photoshop neumí TGA a tedy musím konvertorovat v externím programu z prohlížeče a naštěstí to funguje.
Porovnání celkového pohledu s google. Asi ty budovy musím trochu snížit, protože obvodové rozměry mám správně. Ale to už není problém.
Ještě bych měl do středu doplnit to úzké cosi. To by chtělo asi na týden v tom hotelu ubytovat, abych si mohl vše nafotit a prohlédnout, protože mám hodně otazníků co a jak. Ale v pohledu od vlaku ty detaily nejsou naštěstí tolik důležité.
0404Hilton3.JPG
0404Hilton1.JPG
0404Hilton2.JPG

Podle porovnávacího obrázku jsem měl model tažený moc vysoko, tak jsem snížil budovu BB o 10m a adekvátně aby to lícovalo i hotel Hilton. Ale do textury jsem doplnil to středové cosi a dolů přízemí se sloupy a tím jsem si vše rozhodil a musel jsem opravit mapování. Ale stejně ta Rubikova kostka všude nesedí, protože jsem mapoval všechny strany najednou a některé jsou asymetrické, ale to už je detail.
Ale sranda. Zeptal jsem se AI jak Copilota, tak Gemini, jak je ten hotel vysoký. Shodně mi řekli že 70 metrů a má 11 pater. (Já mám ten hotel vysoký něco přes 40m. :) ) Tak jsem Gemini odpověděl, kdyby měl hotel 70m, tak na jedenácti patrech by každé bylo vysoké 6.3m, což je nesmysl. Tak mi Gemini dala za pravdu, že je ten údaj 70m není správný. :) Ale jinak s Gemini je dobrý pokec, kolikrát dobře poradí.

Tady ty obrázky. Že už je to podobnější s reálem. Teď držáky na nápis nad hotelem, pak to přemostění silnice se zahradou nahoře, atd. Snad mi z toho nehrábne. :) Protože ten hotel řeším už mnoho hodin. Hlavně srovnat ta okna, to bylo něco strašného.
0504Hilton1.jpg
0504Hilton2.jpg

Když jsem potřeboval vědět, jak je vysoký mostecký kostel, tak jsem napsal na správu kostela a oni mi poslali výšky věže a lodi i s náčrtkem.

Díky fotografovi ML636 jsem vymodeloval hotel BB. Ale jen pro budoucí fotografy malá připomínka. Jednak fotit na nejvyšší rozlišení, ale co se nevejde do záběru vyfotit jako detail. A hlavně používejte různé ohniskové vzdálenosti (optické) a každý výřez pečlivě promyslet, aby ve Photoshopu bylo co nejméně deformací. Ale naprosto chápu, že když je člověk v terénu, tak tam působí hodně rušivých faktorů, jako mě jednou vynadali, proč jejich barák fotím "já nechci být v žádné počítačové hře" :)
Ale já si vždy nějak poradím. S Photoshopem a gmaxem se dá čarovat. A to používám jen oškubanou verzi Elements. Děkuji mnohokrát, děkuji. Textura na hotel BB je také v okrajích skládanka, každé okno samostatně, atd. :)
0604Hotel0.jpg
0604Hotel1.jpg
0604Hotel2.jpg

Poslední ulice souběžná s viaduktem je Malého, kterou dle možností nafotil ML636. Je to tam úzké, ale něco jsem z toho vyphotoshopoval. Opravdu to je šílený slepenec a ne všude mi to lícuje. A svítilo mu tam slunko, tedy to není ideální. Zatím jsem si to jen naskládal v editoru, abych viděl, jak to tam vejde a poté se pokusím ulici udělat jako jeden blok. Jinak to poslední zalomení s nápisem Hostel tam nepatří, ty rozmazané dveře jsou ze streetview. Tuto hranu domu by to chtělo vyfotit samostatně. Pak vyměním. Z celku se tohle zalomení udělat nedá.
0704Maleho1.JPG
0704Maleho2.JPG
0704Maleho3.JPG

Stáhl jsem si zkušební verzi Adobe Photoshop Elements 2024 a zde u záložky transformovat je i "pokřivit" a tak se dá trochu lépe narovnat fotografie na válcových objektech. Tedy jsem přepracoval texturu u tohoto bloku budov. Také to umí lépe srovnat odstíny, že to i pěkně navazuje na boční zdi. Však k porovnání je včerejší fotka. Chtěl jsem si licenci koupit a už mi byla nabídnuta jen verze 2025, kde už funguje jenom předplatné, nikoli trvalá licence. Tedy 2024 s trvalou licencí nabízí jenom Alza. Koupil jsem si a snad licenční klíč brzy dorazí.
To pokřivení Data Help je už lepší, včetně oken, které jsem trochu lépe zaretušoval. Hned to lépe ladí. Také jsem dokončil ten trakt za těmi křídly, ať to není jen kulisa. Tak nějak, jak to šlo. Ještě mám díru v chodníku k navazování budovy kasáren. Chybí takový malý trojúhelník. Snad to nějak strefím.
0904Maleho2.JPG
0904Maleho3.JPG

Já jsem našel mezi fotkami od ML636 zamíchanou roh ulice vedle kasáren. Myslel jsem, že ten roh nevyfotil.
Hned jsem to do textury přepsal, ale tím si celý barák rozhodil, ale výsledek je už lepší. Není tam starý nápis Hostel, ale krásně je čitelné "Ni zisk ni slávu". Ale až teď vidím, že mi ty čáry nelícují, nenavazují, nehledě na jiný odstín, protože vedle už svítilo sluníčko. A mám tam i texturu na branku mezi Kasárnami. Také je mnohem ostřejší. Ale jinak tato ulice je už hrozná magořina.
0904Maleho4.JPG

Au au, ten stín mi tam fakt vletěl víc, než je zdrávo. :eek: Bohužel už docházela oblačnost, kterou jsem si vypotřeboval na doplnění "zakázky" v ulici 1. Pluku a tyhle doplňující fotky vznikaly až cestou zpátky po cca 1 hodině focení kolem viaduktu. Jsem rád, že mě napadlo pro kompletnost obouchat i tu zdánlivě nevýznamnou branku a stěnu, teď se to hodí.
A ten model budovy Sokola je vážně super! I v reálu, ta majestátní socha ptáka tam působí až strašidelně, ale jen to zdůrazňuje sílu a soudržnost, s jakou měl Sokol vychovávat nové republice čestné lidi. Tak ať dohlíží i na provoz vlaků. Ty modely jsou vážně krásné, myslím, že je to určitě nejrozsáhlejší rekonstrukce jedné oblasti v projektu BP dle reálií.:) Zbyněk je hodně nadaný modelář! Díky.

Napadlo mne podívat se na Mapy.cz a budova Danube je tam nafocená bez stínů. Jelikož model byl dělán jen ze zadní dostupné fotky, tak nyní jsem vytvořil novou texturu z 15 fotek (jenom pro dvě hrany) Je to i poznat, ale stejně budova je už v povzdálí, tedy to není tak důležité. Ještě mi napadlo to prosklení poskládat z jednoho nafoceného bloku krát 10 a nějak naklonovat i na střechu. Ale to až někdy, protože je to celé z kopce a není to tak jednoduché. Ještě mi zbývá kromě dalších oprav textur ulice Husitská, bývalá Koněvova. Nad ní jsou ty mosty k hlavnímu nádraží, respektive byly. Když to ML636 nafotil. A bude autentická celá tato oblast. Ta druhá strana není tmavší, to tak zkresluje editor, když pohled není na sluneční straně.
1004Danube1.JPG
1004Danube2.JPG

Už dva dny se babrám s texturami pro Husitskou ulici, jak mi nafotil ML636 plus co chybělo z mapy.cz. Tedy bude i kus Žižkova pod mosty do Hrabovky a Vítkova. Konečně se bude přijíždět jak do Prahy, tedy kdysi. Přidám i vojenské muzeum pod památníkem a ten podlouhlý barák Krenovka. Některé vrstvy ještě upravím na jasu, aby to ladilo se záplatami přes.
Husitska_ul.jpg

První vlaštovka z Husitské ulice, Krenovka. Chce to nafotit stranu od bývalých kolejí. Strana od silnice je OK. A pak ještě nafotit ty ruiny s plakáty vedle a divadlo Ponec. Od cyklostezky stačí jen část, tu si už namnožím. Stejně tam zavazí zábradlí. Respektive stačí jen to čelo a boky nalíčím nějakou vhodnou texturou.
Trochu improvizace, aby mi to ladilo se silnicí, která se pak lomí dolů, tedy okraj u mostů mám 2m snížený.
krenovka1.jpg
krenovka2.jpg
Před novým spojením vedle podle starých map stály nějaké činžáky, tak jsem tam zkušebně dosadil ulici Malého a perfektně to do oblouku silnice lícuje. Aby se zaplnil hluchý prostor. Jenom odeberu ten rohový vysoký dům.
krenovka3.jpg

Po obědě jsem se pustil do levé strany Husitské ulice a po dvou hodinách modelování, téměř hotovo, ještě že přidám pavlač a najednou bum a gmax spadl. Zapomněl jsem průběžně ukládat, jak jsem byl zabrán do práce. Tak jsem sedl na kolo a trochu to vyjezdil. :)
Ale pak mi to nedalo, dokud mám postupy a hodnoty v hlavě, že ten blok domů musím udělat. Další dvě hodiny a mám jakš takš hotovo.
Ale ten pohled, když se přijíždí do Prahy od tunelu, konečně je jak má být. K tomu se ještě musí udělat pilíře mostu i ty malé krámky dole. Ale nejprve zítra udělám druhou stranu ulice.
1304Husitska1.jpg
1304Husitska2.jpg
Na mapy.cz je ještě pohled před modrým výtahem a střecha bez těch vykýřů. To jsem raději.
1304Husitska3.jpg
Autentický pohled. Vlevo hotel Hilton, vpravo kasárna. Jinak ty baráky do kopce, to je také pěkná pakárna.
1304Husitska4.jpg

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře