Vlaková rychlost

Já vím, ale běžný smrtelník se tam nedostane ani legálně. Čili teď si to může přečíst nějaký mamlas z GŘ a začít dělat dusno, že někdo vystavuje povolenky známým.
Tak jsem to myslel.

Šnek napsal:
Šnek napsal:
Pawlik napsal:
Čili teď si to může přečíst nějaký mamlas z GŘ a začít dělat dusno, že někdo vystavuje povolenky známým.
Já bych dokázal být i konkrétní. Pár takových znám.:)
Jeden bude možná v tomto vlákně, respektive si na něj jen hraje vzhledem k jeho nezralému vyjadřování o technologii řízení vlaku.
Pokud tedy nejedou všechny vlaky (včetně příměstských s max. 140 km/h) na blok za nějakým Kefalínem, který si to sere 120 km/h, aby náhodou nebyl někde dřív!
Tohle je přece povinnost strojvedoucího, vest vlak podle jízdního řádu. Jen mladí nezralí nadšenci si myslí, že se jezdí podle rychlostníků a když je tam například 140, tak těch 140 musí jet a pak se diví, že buď stojí 5 minut na každé zastávce nebo dohání vlaky před sebou, které také dodržují svůj jízdní řád.

A když jsem dostal povolenku od jiného mamlase, tak se ti dva mamlasové poperou ? :)

Jezdil jsem téměř 20 let a vím že jsme neměli rádi, když se nám kdokoli sápal na lokomotivu. Tak se toho držím a nikam se necpu. Mám spolužáka z průmky, sedávali jsme spolu v lavici, aktuálně jezdí už mnoho let jmenovaná EC a nikdy by mne nenapadlo jej otravovat, jestli by mne nesvezl. Určitě by mi i odpověděl, že za ten eventuelní průšvih by to nestálo. Já dostal nabídku z vyšších míst. Tak trochu to bylo pracovní a mě se to i hodilo pro účely MSTS, ale do toho je už každému kulové. Já se nikam necpu, ani na to nemám čas. Bylo mi řečeno i z jiných míst, že vrátka mám stále otevřená, ale pokud by se cokoli změnilo a vrátka se všude navždy zavřela, tak se nic neděje, já bez toho mohu žít. Pak nechápu ten puberťácký smích v příspěvku výše.

Tohle se tu už probíralo tolikrát, můj názor stále stejný, tohle by si měl rozhodnout sám strojvedoucí, on je plně zodpovědný za mašinu, vlak atd.
Bohužel předpisy jsou nastaveny jak jsou a s tím nic neuděláme.

Zbyněk Šemora napsal:
... je přece povinnost strojvedoucího, vest vlak podle jízdního řádu. Jen mladí nezralí nadšenci si myslí, že se jezdí podle rychlostníků a když je tam například 140, tak těch 140 musí jet a pak se diví, že buď stojí 5 minut na každé zastávce nebo dohání vlaky před sebou, které také dodržují svůj jízdní řád.

Zřejmě je dráha plná mladých nezralých nadšenců, když tolik vlaků od východu přijíždí do Prahy s 10-15 min. náskokem.
Ono by to pane přezrálý chtělo také trochu praxe ze současnosti, a ne jenom pořád mlít o tom, co bylo před dvaceti lety! :cool:

Koukám na to dneska v reálu, Běchovice - Brod většina vlaků tam pokrátí 7-9 minut, ale jsou i tací, co to moc neženou a zkrátí tak 2-3 minuty. Takže hodně volná jízda.
Volné jízdní doby z důvodu připravovaných výluk, tak je to postavený pro letošní GVD.
Naopak na Moravě co mi říkal kolega fíra cca 2 roky do důchodu, tam jak nejede téměř nadoraz, má smůlu s jízdníma dobama. Takže dneska se na nějaké ježdění pohoda moc nehraje. Lepší jet s náskokem, ale mít vatu, kdyby něco, než si to jet na pohodu a brzdit vlaky za sebou.

Šnek napsal:
Přesně tak. Někde se musí jet nadoraz a nezkrátí se ani sekunda.
Jenomže řeč byla o konkrétní trase Praha - Kolín. Já odpověděl na dotaz Bury99, jak to tam dle mých informací současně chodí a hold někdo další má s tím tady problém názor druhého respektovat.

Mc.Ota napsal:
Zřejmě je dráha plná mladých nezralých nadšenců, když tolik vlaků od východu přijíždí do Prahy s 10-15 min. náskokem.
Ono by to pane přezrálý chtělo také trochu praxe ze současnosti, a ne jenom pořád mlít o tom, co bylo před dvaceti lety! :cool:
Současná praxe je taková, že když máš rychlík z Prahy na Kolín a jedeš co rychlostníky dají, tak nejpozději v Pečkách dojedeš osobák a couráš se za ním až do Kolína.

Koukám na dnešní splněnej grafikon, skoro veškeré osobáky v Pečkách do boku a rychlíky je tam předjíždějí. Takhle je to kreslený i v nákresném GVD.

Tak v tom případě posledních pár let jezdím asi jinejma rychlíkama. :D Mrkni na brněnské rychlíky přes ČT.

Brněnské rychlíky jsou tak kreslený, to máš pravdu viz dnes 863, ale před tím v Pečkách předjíždí Os 9315 SC503 a EC 275 ve Velimi ještě Jančura.

Jo, to jo, u brněnských rychlíků se to stát může, no a právě proto jsou tam ty volné jízdní doby.
Jede jeden za hodinu .....

Já teda v Německu valím, co to dá. Když vidím, že skáču na blok tak přibrzdím. Když výpravčí potřebuje abych přibrzdil, tak se ozve. Proč jet pomaleji?

A v jakém že to je simulátoru ? :)

Tak to bylo a tak to bude. Někdo hold jezdí co to dá, pak přijede na zastávku a čeká 5 minut na čas a někdo jezdí tak, aby jel plynule a na zastávkách zbytečně nečekal. Mě v zácviku fírové školili, že správný strojvedoucí co nejméně sahá na výkon a na brzdu a má využívat profil trati a výběhu vlaku. Sice to není ten adrenalin z jízdy, ale časem se uklidní každý divoch, protože přijde na to že extrémně se honit nemá smysl a priorita je po každé šichtě přijít ve zdraví a bez ztráty květinky domů.

V simulátoru jménem DB Netz ;). Mašina sama ví, kdy si má ubrat, kdy brzdit... říkám tomu zlaté AFB :-).
Pak potkáte nějakého blbce, kterej to jen tak šudlá a můžete se jít klouzat.

priorita je po každé šichtě přijít ve zdraví a bez ztráty květinky domů.:: /* máš pravdu předsedo, musí se jezdit tak nějak ELASTICKY */.... ono dneska přijít o papíry - asi bych se na to už vy****. Pár "rychlíkových" fírů jsem znal a nedali si říct a nedali, no a jeden to nedobrzdil a skončil v točně, druhý projel zdí, třetí místo aby zastavil u vjezdu dosáňkoval ( délka jízdy smykem cca 280m - měřeno kolečkem ) skoro až k první ranžírce, projetá zastávka, atd...

Nemluvě ukazatel hospodárnosti jízdy, za chvíli to začne být modla každého depa. Škoda že kandidáti nenajíždí na páře, otevřel by zbytečně regulátor a topič by ho plácnul lopatou, pak by pochopil kde dělá chybu. Uvidíme co přinese ECTS L3, u systému plovoucího "autobloku" si to ohlídá mašina "sama"

Plno mladých nezralých nadšenců... z mého pohledu spíše dráha zaměstnáva dost strojvedoucích co by raději měli jezdit s točkami. Z cvičných jsou spíš papíroví čerti pro legraci, stavění turnusů je i díky FS a OSŽ fraška.

Papíry na mašinu mám už nějakou dobu a jezdím šetřit MÚ už taky nějakou dobu a že by se před 20 lety jezdilo jinak než dnes... asi sem blbý ale nějak jsem to nepoznal (ještě v práci jsem koukal z okna kanclu, no a mašina jela dopředu, táhla za sebou vozy a světe div se... po kolejích).

Pánové, to máte sice pravdu, jenže to už je zase o něčem jiném.

On je trochu rozdíl mezi jízdou nadoraz a tím když pojedu na trati s traťovou rychlostí 160 km/h rychlostí 120 km/h (a všichni ostatní za mnou). Těžko srovnávat jak se jezdilo před dvaceti-třiceti lety a dnes, když tenkrát (mimo jiné) jízda s náskokem u osobních vlaků byla nepřípustná, v sešiťáku byly tzv. krátké jízdní doby, existovaly návěsti "Kraťte pravidelnou jízdní dobu" a "Dodržujte jízdní dobu". Dnes nic takového není a naopak je nám neustále připomínáno, že je třeba počítat s krácením jízdních dob. Dokonce, pokud takovému vlaku s náskokem dám třeba 3 minuty u vjezdu, protože pro něj prostě nemám kolej a musím s něčím odjet, musím to zdůvodnit. Pokud prodlouží jízdní dobu fíra a já to nechám na něm, bude to zdůvodňovat on! Dřív se z toho dalo ještě nějak vylhat (papír snesl všechno), jenže dneska v době elektronických dopravních deníků, GTN, ISOŘ a ostatních vymožeností neulžete ani minutu. Práce dispečera dnes už nespočívá ani ve vlastím řízení provozu, jako v dohlížení na dodržování JŘ a jestli je vše řádně zdůvodněno.
Ono to totiž mezitím prdlo a dneska jsou na prvním místě prachy, nadřízení si vymýšlejí větší a větší chujoviny, protože si je vymýšlej jejich nadřízení a na ten "povl" dole se kladou čím dál větší požadavky a nároky, protože mnohdy vykonávají i práci za několik jiných funkcí, což má samozřejmě vliv i na pravidelnost a bezpečnost dopravy, protože při stresu dnešní doby a nárokům ze strany zaměstnavatele někdo udělá nějakou chybu. A většinou (alespoň pokud já vím z praxe) to neudělá proto, že by byl flink a úmyslně dělal něco naschvál špatně aby si ulehčil práci. Ale většinou proto, že např. nestíhá a v dobré víře chce něco urychlit protože to chce prostě už "vyjezdit" a pak ve stresu něco opomene. Pokud je vše v pořádku a podaří se mu to, nadřízený ho možná i pochválí. Jenže když se potom něco stane, zaměstnavatel od toho dá ruce pryč, vyšetřovatele zajímá pouze ustanovení jednotlivých článků jednotlivých předpisů a na tvoje místo čeká další, kterému jeho místo budou rušit.
Pánové, v červnu jsem dělal zkoušky z v pořadí už čtvrté Dé jedničky, takže docela dokážu posoudit rozdíl mezi dráhou před dvaceti-třiceti lety a dneškem. Tím spíš, že jsem stále přímo v provozu.

Ale zpátky k tématu - Rozkaz o zavedení GVD:
"Opatření k trati 501
V úseku Praha-Běchovice – Úvaly – Český Brod je za účelem maximálního
využití propustnosti při dvojkolejných provozech za výlukových prací konstruován
částečně rovnoběžný GVD, tzn. že vlaky vyšších kategorií mají prodlouženy jízdní
doby tak, aby mohly jet ve svazcích s pomalejšími vlaky nižších kategorií. Tabulky
následných mezidobí v tomto úseku nepoužívejte, dodržujte pořadí vlaků podle GVD!"

Back
Nahoře