Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.

Mám ti tu doližit 100 a jednu fotku z 1973 - 80? ČSD 434.2XXX, s osobákama uhlím vpřed naprosto běžně, 556.0 na manipulácích taky i na nákladních, kde jely jen pade.Kdepak, já tenkrát parními vlaky cestoval. Nikdy se nejezdilo tendrem vpřed. Maximálně tendrovými lokomotivami na lokálkách, ty se neobracely. A do Dolní Lipky ani do Bořího Lesa parní lokomotivy s tendrem nejezdily. Tam jezdily malé tendrovky a na Znojmo papoušci. Tedy do Lednice si pamatuji jen M262 a do Znojma papoušek. Na manipulačních vlacích jezdil štokr, ale také kotlem dopředu. Ale jestli jde jen o historické jízdy parních vlaků, asi je to jen divadlo pro fotografy. Ale je to opravdu jako pěst na oko. Vypadá to divně. Ale jezdí se na historických jízdách s velkými párami s tendrem bohužel i tam, kde nikdy takové lokomotivy nejezdily. Každá lokálka malý bejček, velký bejček max papoušek nebo ušatá, ale žádná šlechtička s tendrem.
To by bylo super, nicméně v tomto se Zbyněk fakt zmýlil. Obracely se lokomotivy, to je pravda, ale uhlím vpřed se opravdu jezdilo. A docela často. A když jsi ty točny načal, zrovna, kde se obracelo během konce provozu páry, byl Přerov a Brno, kde na konci 70. let na konci svého provozu vozily 475.1 rychlíky z Ostravy do Brna.Hele Dane, ale třeba ti Zbyněk v trati osadí funkční točny a budeš moc i otáčet![]()
ALE NO TAK!... Nikdy se nejezdilo tendrem vpřed! ...
Ale vždyť to máš přece jedno. Mě se to jen nelíbí a připadá mi to proti srsti. Protože takové vlaky nikdy u nás nejezdily, ani jsem za svými toulkami za párou nikde na takové nenarazil.nicméně v tomto se Zbyněk fakt zmýlil
Á, stařeček vypravuje!No jo, vy jste jiná generace, která se parními vlaky v běžném provozu nevozila. Oficiální ukončení bylo v roce 1975 ...