Open Rails - galerie obrázků a videí

Ten výložník sloupu TV, který je úplně mimo (poslední obrázek), tak to už je minulost. Naštěstí. Tohle kazilo dojem ze hry. Tedy až na Deteriovy koridorové žebříky. Ale tak daleko od drátů naštěstí nejsou. Možná je vyměním za jiné koridorové. Uvidím.
Téměř stoprocentně to je srovnáno na širých tratích, protože ve stanicích to všude vyřešit nešlo, ale tam to tak nebije do očí.

Rozšiřuje se seznam trafiků pro aktivitu.
Open Rails 2026-10-01 07-44-06.jpg
Před Balkonem.
Open Rails 2026-10-01 07-44-42.jpg
A Na Balkoně.
Open Rails 2026-10-02 01-01-48.jpg
Mn_85101 ve Vraňanech před odjezdem na Kralupy
Open Rails 2026-10-02 01-02-10.jpgOpen Rails 2026-10-02 01-06-58.jpg
Mn_85101 čeká na průjezd Vn_57805 ve Vraňanech.
Open Rails 2026-10-02 01-16-32.jpg
Vn_57805 na příjezdu do Kralup.
Open Rails 2026-10-02 01-19-01.jpg
Hráčův R_770 od Prahy při setkání v Nelahozevsi s Mn_85101.
Open Rails 2026-10-02 01-23-24.jpg
Pn_66561 na Objezdovém UL - Západ směr Praha

Dane, ty stále jezdíš tendrem dopředu, ale jak si pamatuji, takto se tenkrát vůbec nejezdilo. Mašiny se vždy otáčely. Tohle si pamatuji jen ze starých válečných filmů, asi proto, že tenkrát byly depa vybombardovaná a nebylo kde otáčet. Ale i tak. Tendrem vpřed mohl jet vlak jen max 50. Tehdy jsem jezdil fotit a vždy to bylo s kotlem dopředu. Mám i takové starší fotografické knihy. Naše lokomotivy z toku 1984, Toulky s párou , 1984, Parní symfonie , 1988. To je fotogalerie parních lokomotiv a nenajdeš tam žádnou fotku vlaku jedoucím tendrem vpřed. Tak se opravdu nejezdilo.
knihy.jpg

Zbyňdo, proboha, jak může bývalý strojvůdce napsat, že se "tendrem vpřed nejezdilo?!" :-)
1. Jde o historický vlak a po objrzdu soupravy v Ústí n.O., jede do Třebové tendrem vpřed. A na jízdách ji tak po okolí Dolní Lipky vidíš běžně.
2. Němka 555.0, žádné omezení uhlím vpřed nemá.
3. I 475.1 na Pálavským okruhu jede tendrem vpřed z Bořího lesa do Mikulova, ta ale omezení má a počítá s tím sjř.

A tendrem vpřed se normálně jezdilo i v dobách páry, na Mn, ale i jiných nákladních vlacích. Na osobácích, je 434.2 na mrtě fotkách taky tendrem vpřed. Jinak samozřejmě na rychlících se mašiny obracely.

Kdepak, já tenkrát parními vlaky cestoval. Nikdy se nejezdilo tendrem vpřed. Maximálně tendrovými lokomotivami na lokálkách, ty se neobracely. A do Dolní Lipky ani do Bořího Lesa parní lokomotivy s tendrem nejezdily. Tam jezdily malé tendrovky a na Znojmo papoušci. Tedy do Lednice si pamatuji jen M262 a do Znojma papoušek. Na manipulačních vlacích jezdil štokr, ale také kotlem dopředu. Ale jestli jde jen o historické jízdy parních vlaků, asi je to jen divadlo pro fotografy. Ale je to opravdu jako pěst na oko. Vypadá to divně. Ale jezdí se na historických jízdách s velkými párami s tendrem bohužel i tam, kde nikdy takové lokomotivy nejezdily. Každá lokálka malý bejček, velký bejček max papoušek nebo ušatá, ale žádná šlechtička s tendrem.

Kdepak, já tenkrát parními vlaky cestoval. Nikdy se nejezdilo tendrem vpřed. Maximálně tendrovými lokomotivami na lokálkách, ty se neobracely. A do Dolní Lipky ani do Bořího Lesa parní lokomotivy s tendrem nejezdily. Tam jezdily malé tendrovky a na Znojmo papoušci. Tedy do Lednice si pamatuji jen M262 a do Znojma papoušek. Na manipulačních vlacích jezdil štokr, ale také kotlem dopředu. Ale jestli jde jen o historické jízdy parních vlaků, asi je to jen divadlo pro fotografy. Ale je to opravdu jako pěst na oko. Vypadá to divně. Ale jezdí se na historických jízdách s velkými párami s tendrem bohužel i tam, kde nikdy takové lokomotivy nejezdily. Každá lokálka malý bejček, velký bejček max papoušek nebo ušatá, ale žádná šlechtička s tendrem.
Mám ti tu doližit 100 a jednu fotku z 1973 - 80? ČSD 434.2XXX, s osobákama uhlím vpřed naprosto běžně, 556.0 na manipulácích taky i na nákladních, kde jely jen pade.

A opět nečteš :-) Boří les - Mikulov jsem zmínil, historický vlak Pálvský okruh. Lednice, Boří les, tam objezd soupravy, uhlím vpřed do Mikulova, tam objezd soupravy, jízda až do Brna přes Břeclav kotlem. V případě moji aktivity s 555.0, Letohrad, Ustí, kotlem, objezd a do České uhlím, normální situace. A jen pro doplnění, co v aktivitě už není. V české na točnu, aby ráno jela d Ústí n/O. uhlím a po objezdu soupravy do Letohradu kotlem, tam i kvůli jízdě do kopce.

Hele Dane, ale třeba ti Zbyněk v trati osadí funkční točny a budeš moc i otáčet :D
To by bylo super, nicméně v tomto se Zbyněk fakt zmýlil. Obracely se lokomotivy, to je pravda, ale uhlím vpřed se opravdu jezdilo. A docela často. A když jsi ty točny načal, zrovna, kde se obracelo během konce provozu páry, byl Přerov a Brno, kde na konci 70. let na konci svého provozu vozily 475.1 rychlíky z Ostravy do Brna.

No jo, vy jste jiná generace, která se parními vlaky v běžném provozu nevozila. Oficiální ukončení bylo v roce 1975. Znáte jen nostalgické jízdy, kdy to už možná jinak nejde, než jet někdy tendrem dopředu.
Jestli si pamatujete staré filmy s parními lokomotivami. Tak vždy, když se rozjížděl parní vlak, tak fíra za to vzal, aby mu pěkně podhrábly nápravy. Jezdil jsem s fírou, který na páře jako strojvedoucí začínal. Jednou si k nám na Moravu přijel pro meruňky a víno a já se chlubil modelovou železnicí a zapřáhl jsem za vlak páru a na rozjezdu také pěkně podhrábl nápravami. A kolega se jen usmíval a povídá, že by mne už topič mlátil lopatou. Tohle se nedělá a byl to jen efekt pro filmaře. Také vzpomínal na svého topiče, když jeli na trati, kde byl samý pískáček, tak nějak reptal, že mu vyhouká všechnu páru. :)
nicméně v tomto se Zbyněk fakt zmýlil
Ale vždyť to máš přece jedno. Mě se to jen nelíbí a připadá mi to proti srsti. Protože takové vlaky nikdy u nás nejezdily, ani jsem za svými toulkami za párou nikde na takové nenarazil.

Zbyňku, diskutujem tu prakticky o..., páry sice ofiko skončily v roce 1975, ale v pravidelném provozu se udržely, přdstav si, až do roku 1981 a už nevím přesně, ale myslím, že poslední právě v tom roce dojezdila na turnuse ve Staré Pace. A věř, že opravdu paměť není spolehlivý argument (vlastní zkušenost ;-)), ale poradím ti, na FB si najdi skupinu "Parní lokomotivy" a budeš koukat, jakou hovadinu jsi vyplodil. Nic ve zlým, já jich tady vyplodil taky několik, právě, že jsem byl přesvědčený, jak jsem si to dobře pamatoval z let minulých. :-)

Fajn den.

No jo, vy jste jiná generace, která se parními vlaky v běžném provozu nevozila. Oficiální ukončení bylo v roce 1975 ...
Á, stařeček vypravuje! :D

1) Oficiální ukončení bylo v roce 1980.
2) Tendrem vpřed se jezdilo, dokonce předpis D1 z kterého jsi dělal zkoušky, stanovoval v jakých případech (jeden z nejčastějších byl, že ve vratné stanici není točna, nebo není v provozu)
3) Já osobně si pamatuji pravidelný parní provoz mimo jiné na Liberecku, a bylo to naprosto běžné, včetně osobních vlaků.
4) Proč tedy byla jízda tendrem vpřed omezena na 50 km/h, když se tak podle tebe nejezdilo?
5) K předchozímu příspěvku - zajímala by mne ta lokálka, na které měl prechodnost Papoušek? Naopak např. mezi Lovosicemi a Řetenicemi vozily Mn vlaky ty Slechtičny, a to i tendrem vpřed! ;)

A nakonec, když si ty tvé knížky prolistuješ, několik příkladů tam také najdeš. A to že je jich málo je celkem logické - ono na tom tendru zase nic moc fotogenického není. Když bys byl šotouš přes ženský, tak bys je také převážně fotil zepředu. :cool:

Back
Nahoře