Modely a modeláři... H0, TT, N

Nové vozy jedou lehko, ale jsou celkem těžký, tzn. po rovince pohoda klídek, ale ta váha vozu se projeví až ve stoupání...

Takže pár ušmudlaných detailů z mých některých modelů. V reálu to vypadá lépe než na makrosnímku :lol:
Zábradlí i všechna madla jsou letovaná z ocelové struny, řetěz je kousek řetízku na krk. Střechy jsou z tenkého bronzového plechu.
U peršinga žebrování a orámování oken je obyčejný tenký zvonkový drát zbavený bužírky a připájený na bočnice z mosazného plechu. Ale zapomněl jsem dodělat střechu :lol: (což je u mě normální i současně v MSTS :lol: ) Peršinga jsem tvořil v práci na lokomotivě. Na 451 je 220V na pájku, svěráček s sebou, pilníčky a v pauzách mezi vlaky jsem tvořil (po splnění svých povinností) Tenkrát i cvičnej Paukner mi model pochválil. Pojezd u Kyklopa a M262 je také pájený z mosazi a vylitý olovem kde to jen šlo. Proto tyto lokomotivy nepotřebují žádná další závaží a nízké těžiště modelu dodá vynikající jízdní vlastnosti. U Ganze jsem musel vyřešit napájení motoru do zadní jednotky, aby proud sbírala jen předním vozem ve směru jízdy. A fungovalo to. Vše šlo přes spřáhlo mezi vozy viz obrázek.
Čmelák a M262 jsou z polotovarů odlitků od pana Číže, Ganzy a Kyklopa, na ně vyráběl formy spolubydlící na ubytovně. Já řešil detaily jako pojezdy, madla, nárazníky a vyřešení pohonu z nějaké vypreparované tovární lokomotivy.
f24c79ccace69236c03c06b4261ed86e.jpg
10c8aea8ee6ac3bbf8901f269c865210.jpg
024c415ea2c100a5120d51ecaf2ee0ae.jpg
f5b6d606ab5bd469971ab2b70a1d5f2e.jpg
f7f0f78c25c51568d99b8b4e71bda202.jpg
dafb93d4afdc80caf232b4dda8d3278e.jpg
a07f1fe90a2f926b8d5ec28e464fc3ee.jpg
6a12e7da83441184c5b06c276d084b3e.jpg
938079b708214528dc7881cec4ff5aab.jpg
d4381cdd450d6080c7ce57f337082e93.jpg
dce75d659ea861f9d4094b2fc57a7440.jpg

Naposled editoval moderátor:
pěkné modely. To pájení na tom peršingu muselo bejt hrozný. Je fakt, že na intru mě pájet naučili, ale na takovejhle špás bych musel ještě cvičit. jen jsem se chtěl ještě zeptat zda v té době kdy modely vznikaly už byly k dispozici stříkací pistole pro modeláře a nebo zda je to štětkařina :lol: Dneska hodně modelářů používá taktéž autolaky. Má to sice nevýhodu, že nejde namíchat pesně odstín, ale pokud modelujete dobu ČSD tzn. přesně unifikované nátěry, tak jste bez problémů a máte krásný a levný lak. :wink:

Za nás byla sada barev Unicol nebo dražší Humbrol, štěteček a pevná ruka. Nebo autospreje, které jsem moc nepoužíval, nevím, já měl raději štěteček.
Ohledně pájení. Než jsem se to naučil, to trvalo. První zkušenost byla, koupil jsem nedodělaný hrubý model z mosazi, myslím to byla T457. Bylo to pájené víc čistě než pevně a upadly mi prsa hlavního rámu i s nárazky. Mě trvalo asi 4 hodiny, než jsem to dokázal připájet zpět, myslel jsem, že u toho zešílím. Ale pak jsem do toho přišel a pájení mne začalo bavit a začal jsem stavět právě toho peršinga. A dál vše byla brnkačka. Tady bylo nejhorší, když se nahřála jedna strana povolila už sletovaná druhá strana. To samé, když jsem do spájené nádrže nalil roztavené olovo. Vše se museĺo dělat tak, aby se hotové věci znovu nerozpadly. Další problém byl, když model byl upnutý ve svěráku, tak ten díl stačil chladit a spojované místo nešlo prohřát. Jó to byly časy.

Zbyněk Šemora napsal:
... Za nás byla sada barev Unicol nebo dražší Humbrol, štěteček a pevná ruka. Nebo autospreje, které jsem moc nepoužíval, nevím, já měl raději štěteček. ...

No a na čele Ganzu máš obtisk hvězdy z OTK Kolín. Tyto obtisky byly dodávány k modelům produkce Kovozávody Prostějov (ty tvoje jsou z lavočky nebo něčeho jiného? :wink:

Je to možné, že jsem použil obtisk z nějaké stavebnice letadélek, ale jinak jsem používal vše dostupné. Na čmelákovi je ČSD z písmenek Propisot, Na E499 jsem vyfotil originál ceduli a vyrobil černobílou fotografii obarvenou červeným tónovačem. Později měl sady cedulek, hvězd atd v nabídce spolu s odlitky pan Číž z Ostravy. Ty jsou na zbytku modelů.
Jinak na pohon se kupovaly modely Piko. Taková ES 499 stála nehorázných 200kč, sergej 155 kč,..., ale V100 jen 100kč, proto se vyplatilo jezdit do NDR jen pro motory s podvozky. Ale tak jednoduché to nebylo. Němci měli vše poschovávané a já se musel naučit německá slovíčka, co jsem chtěl koupit. Prodavačka byla pak jako zkoušející učitelka Němčiny a když jsem to řekl správně, tak otevřela nějaké tajné šuflíky a věci mi prodala. Ale člověk musel také projít například celý Berlín. Tam jsem znal asi 10 obchodů. Ale vždy jsem sehnal, co jsem potřeboval. A pokud jsem nic nezatajil a vše i zakázané vyvážet jsem napsal do celního prohlášení, nikdy jsem neměl problém. Němci prostě jen neměli rádi, když z nich někdo dělal blbce. Já jen jednou dostal od celníků tištěný výpis mého celního prohlášení (seznam věcí), ale s poznámkou, že se to nesmí vyvážet. Celník jen mávl rukou a šel dál.

Človek tu nepríde pár dní a nestačí sa diviť kde sa debata ubrala... ale nedá mi aby som neprispel aj ja malým obrazčokom...
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://pegaspages.ic.cz/pegasy/model.jpg
a onedlho by mala byť hotová aj rakaňa tak až bude tak bude aj fotečka...

Ahoj!

Stavba pokračuje - kank zajisté ví o co jde :wink: tady máte malé foto....
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ukazto.com/img/1115642,DSCF4273.jpg

ještě to není ono, ale jsem celkem spokojen. Musel jsem se s Vámi podělit o tuto radost. koho by zajímaly "střeva" nech´t otočí o stranu zpět tam jsem to vyfotil :wink:

Do môjho depa pribudla táto bratislavská slečna...
8450607b7469c73206f58c6ece778f68.jpg
2e51926e07b249434316a54903a5eaa7.jpg

pegas napsal:
Když jsem chodil do 5. třídy ZDŠ, tak jsem si tento model velmi přál. Přihlásil jsem se kvůli tomu do modelářského kroužku. Dokonce i ze Škodovky (Závody V I Lenina) nám poslali výkresy. Pak byly prázdniny a na jejich konci nás přepadla přátelská vojska Varšavské smlouvy v čele se SSSR a bylo po kroužku. Ale stejně nevím, jestli bych to tenkrát dal dohromady. Vedoucí se zabývali jen letadly , loděmi a autíčky do autodráhy. Mašinky nikoho nezajímaly. Po dvou letech se kroužky obnovily, ale opět jsem dal dohromady max nějakou lodičku nebo letadélko. Ono je to stejně jedno, základy pečlivé a přesné práce se dají naučit na čemkoli. Tenkrát se vyráběla autíčka na autodráhu tak, že se udělal model do polystyrénu, obalilo se to obvazem a dalo se na to několik vrsteb epoxydové pryskyřice. Po vytvrdnutí se na polystyrén nalil aceton, který vnitřek vyleptal a byla karoserie jak víno. Pak se vše zabrousilo a nátěr pomocí stříkací pistole napojené na starý vysavač dodal modelu profesionální vzhled. Ale já až po letech, kdy jsem začal stavět modely nakonec volil ke stavbě lokomotiv mosazný plech. (velký výběr byl v prodejně pod hlavním nádražím v Praze, tam si člověl mohl pilkou uříznout co potřeboval) Jeho výhoda byla dobrá adhezní váha i bez přídavného závaží.....Tak jsem si opět zavzpomínal....
Pěkný model laminátky.

Prijmi moju gratuláciu Pegas, pekný kúsok, len Ťa troška poopravím, 040 je slečna Zámocká, už asi 2 roky je na Podhájskych postrkoch, ale to je detail.

pegas napsal:
Nádhera, teď ještě vezmi plechovku s modrou barvou, celý ten model nastříkej, vyměň řadovou tabulku a dostaneš ČD Cargo.... :bms:
Ale raději to nedělej, laminátky jsou totiž nádherné ve svém původním zbarvení, kdy i barva navazovala na tvary, což dnes ti různí "akademičtí ličitelé" vůbec nechápou.

duuso napsal:
Presne ako vravíš Mirane, ale ako skôr narodený musíš uznať že aj polomáčané verzie s 30 cm pruhmi boli veľmi zdarilým farebným riešením, mne osobne veľmi imponovali.
Maso uzeniny? Jak se jim říkalo? Po celých červených škaredých to bylo takové osvěžení, nevypadaly špatně, ale původní nátěr byl původní nátěr, jak píše Miran, barva navazovala na tvary.

Mno, vypadá velmi pěkně. Od té doby, co jsem ji viděl na stolečku v Galánovi určitě zkrásněla :) Hned bych jí bral k sobě na kolejiště.

Back
Nahoře