Modely a modeláři... H0, TT, N

Hynďa napsal:
Mě ten digitál neuchvátil natolik, abych do něj vrážel tolik peněz. Pro mě ten analog má mnohem větší kouzlo.

Jene, gratuluju, model nemá chybu!
Jene,taktéž se připojuji ke gratulaci a Hynďo,mě zase strašně uchvátil. :D
Mirek

Tax napsal:
Myslel som, že nemku máš analógovú, keďže si ju na slezine preháňal po kolajach na Podbabe :D
Ale už pude,dnes dělám za love a mimo jiné přibyla ceckatá 1068čka
a ta už je i se zvukem. Příští týden snad i centrála.
Mirek

Naposled editoval moderátor:
Můžu se jen zeptat, co tě na tom konkrétně uchvátilo? Nemyslím to nijak ironicky, stále totiž uvažuji, k čemu mi digitál může být dobrý, a nějak stále nenacházím výrazné plus, které by převýšilo vše. Nelíbí se mi zvuk v mašinách (takové jezdící šumítka), nepovažuji za vychytané osvětlení (nelze vypnout koncové červené osvětlení mašin - MTB i Roco ČS motorové lokomotivy - musí se to bastlit jak v analogu, tak digitálu) násobnou trakci neprovozuji a provozovat nehodlám a osvětlení neřeším. Navíc mě odrazuje psaní adres do ovladače a všechny ty prkotiny, které sice vypadají cool, ale nevím, zda by mě to bavilo.

Obecné výhody digitálu uznávám, asi bych se na svém plánovaném kolejišti i obešel bez dělených úseků, což je zase plus pro digitál. Ale občasné nářky na fórech, že ten či onen model si nerozumí s dekodérem, mi na důvěře nepřidají. Můžeš třeba napsat své zkušenosti?

A můžu já? :) Mám doma v digitálu od ROCO 751 a 753, Piko T 669.0 (jedinou ozvučenou) a ACME 151, všechny v digitálu a nechtěl bych jinak.
+ Odpadá starost s kol obvody - zvlášť když si člověk postaví kolejiště jen občas na linu.
+ Nepřeberné možnosti regulace, zvlášť modelově působí automatický rozjezd, užitečná je korekce napájecího napětí v závislosti na vzdálenosti od "měnírny".
+ Možnost ovládání více mašin najednou, současné stání více mašin na jedné koleji.
+ Zvuky nechrochtají, možná tak na videu z youtube. Přestože mi to zpočátku přišlo kýčovité, teď bych nejradši ozvučil vše, dodá to na modelovosti asi tak 100%
a je radost při posunu vytočit ručně čmeláka na max. výkon třeba při rychlosti 40 km/h, shodit do výběhu a zabrzdit.
+ Ovládání světel je individuální jak u kterých mašin, např. čmelák umí všechny bílé, nebo samostatně bílé a červené, nebo automaticky bílé vpředu, červené vzadu.
+ zadávání adresy lokomotivy opravdu není složité, jako u všeho to chce jen trochu cviku.
+ možnosti nastavení napájení motůrku (všechny možné frekvence a já nevím co) na míru, čímž se stane i pomalá jízda velmi plynulá.

- vyšší cena za dekodér, astronomická pak za dekodér zvukový
- nekompatibilitu loko/dekoder jsem zažil jen u čmeláka PIKO (problém u všech kusů), stačilo vyhodit paralelně připojený kondík a je klid. Zařízení je rozhodně spíše spolehlivé než naopak.

Napsal bych k tomu svůj názor, neberte to ale jako nějaké přesvědčování
O digitálu jsem uvažoval několik let v dobách kdy se o tom ještě tolik nevědělo. Neexistovalo ještě diskuzní fórum o modelech a v mém okolí žádný digitalista nebyl. Tak jsem těch několik let sbíral po internetu všemožné manuály, pro kolejiště jsem si navrhl složité přepínání analog/digitál, abych mohl provozovat obojí.
Pak jsem konečně koupil začátečnický set Lenz Compact, bylo tam trafo a velký ovládač, který je jednoduchou centrálou. K tomu dva dekodéry, tenkrát ještě sakra drahé, dnes už jsou za poloviční ceny. Dekodéry šly do V100 a 555.0 od Tilliga a už po jednom odpoledni mi bylo jasné, že žádný přepínač analog/digitál prostě nebude, místo toho jsem se začal zbavovat starých BTTB modelů, které s těmi novými byly už tak nesrovnatelné.

O digitálu se šíří spousta mýtů a polopravd, čemuž pomáhají i prodejci, kteří tomu vůbec nerozumí. Předně, digitál jsou dvě různé věci. To důležité co je největším přínosem, je ovládání vozidel. Přesně kvůli tomu jsem do toho kdysi šel. Každé lokomotivě se dá kromě vlastní adresy nastavit maximální rychlost, zrychlení, zpomalení. To znamená např. u té němky, že vytočím kolečko ovladače naplno a vidím, jak lokomotiva pomalu, naprosto plynule, rozjíždí nákladní vlak a dosáhne při plné rychlosti třeba přesně přepočtených 60 km/h. Stejně tak při zadání nulové rychlosti vlak krásně plynule brzdí. Žádné raketové rozjezdy, zastavení o zeď, žádné lítání 300 km/h, apod. Už jen pro tyto vlastnosti bych dnes na analog nesáhl ani třímetrovou tyčí :D.

Druhá věc digitálu je ovládání příslušenství, což právě ti prodejci vehementně vnucují. Aby se daly ovládat výhybky, návěstidla, lampy, osvětlení budov, atd., k tomu jsou třeba taky dekodéry a to už je ta drahá stránka věci. Ale pokud člověk nemá velké kolejiště s desítkami či stovkami výhybek, tak tohle vůbec nepotřebuje. Pro pár výhybek stačí bohatě tlačítka nebo přepínače na pultu. Důležité je to ovládání vozidel a to vyžaduje jen vybavit lokomotivu dekodérem, ty se dnes dají koupit už od pětistovky. A ústředna? Začátečník nepotřebuje hned plnohodnotnou ústřednu. Ten můj set stál tenkrát asi jako jedna lokomotiva.

Ronoath, já Ti dám jezdící šumítka :D. Stejný názor jsem měl taky, dokud jsem nevytvořil první zvuky pro dekodér. Pokud se použije správný reproduktor, tak to dělá kravál docela slušný. Snad bude mít nějakou váhu, když to píšu coby zvukař ;) Na stránkách mám plno videí i ukázek v mp3. Na videu je zvuk strašně nekvalitní, kamera to tak nevezme, z mp3 je zas až moc kvalitní. Realita je někde mezi tím.
Ovšem zvukové dekodéry, to už je jiná liga, jak možnostmi, tak i cenami.

Světla jsou další velká výhoda proti analogu. Není zcela pravda, že nejdou vypnout koncová světla, většina výrobců sice zaspala dobu a elektroinstalace to neumožňuje, i když dekodér ano. Ale právě u těch modelů MTB je toho možné ovládat víc, viz http://www.jacek-modely.cz/berty-mtb-a-osvetleni/ . Upravit se takto dají i jiné modely, pokud má člověk kamaráda co se vyzná v elektronice, ale to už je první liga.

Ale to vše je jen teorie, nejlepší názor si člověk udělá jen pokud si to přímo osahá a zkusí.

@Jacek
Velice hezky řečeno o těch digitálech. Já jsem donedávna používala analog. Teď akorát budeme kupovat synkovi první digi železnici a celkem si mě k tomu promluvil. takže Ti můj manžel může být vděčný.....:D:D

Nazdar Jacku,
takže na kolik by dnes přišla nějaká ta "digi-start" sestava plus dva nízkoligové dekodéry pro tilligácké Sergeje zakoupené v roce 1999 (tuším, že na plošném spoji něco jako plošky pro připájení vodičů dekodéru mají) ? Mám na mysli jen digitální provoz vozidel.

Přes víkend jsem toho dost naštudoval, ale v tom relativně velkém množství možností digi-sestav se laik-začátečník těžce orientuje.

A peníze na digi-provoz? No nic, Berta půjde na Aukro. :D

David

Ahoj Davide,

no až budeš mít tu cestu kolem, počítej s nějakým časem na zaškolení a praxi :cool:

Jacek napsal:
Ahoj Davide,

no až budeš mít tu cestu kolem, počítej s nějakým časem na zaškolení a praxi :cool:

Dobrá,
takže až pojedeme z těch Jeseníků, zastavíme se s tím, že manželka by měla raději počkat v autě. Chápu. :D

David

David Hájek napsal:
A peníze na digi-provoz? No nic, Berta půjde na Aukro. :D

S Aukrem se ani neobtěžuj. Havířov je za rohem a odvoz si zařídím.

David Hájek napsal:
Ahoj Davide,

Dobrá,
takže až pojedeme z těch Jeseníků, zastavíme se s tím, že manželka by měla raději počkat v autě. Chápu. :D

David
No to znám, pak každou chvilku telefon, že už minula další hodina :D, budete muset přijít všichni. Jeden kolega takhle nechal čekat manželku a pak pro ni stejně šel, prý že musí vidět jak se v 810 zapne zvuk naftového topení :)

Jacek napsal:
No to znám, pak každou chvilku telefon, že už minula další hodina :D, budete muset přijít všichni. ...

Jasně, v tom případě se ale před ní nebudeme bavit o nutných finančních nákladech. Stačí mi je potom poslat e-mailem. ;)

David

David Hájek napsal:
Přes víkend jsem toho dost naštudoval, ale v tom relativně velkém množství možností digi-sestav se laik-začátečník těžce orientuje.

Davide,tak to jseš dobrej. Já studuju digital už tři měsíce a jsem z toho blbej furt. :D
Mirek

Miky945 napsal:
David Hájek napsal:

Davide,tak to jseš dobrej. Já studuju digital už tři měsíce a jsem z toho blbej furt. :D
Mirek

Řešíš něco konkrétního nebo jen tak všeobecně?

Vrbam napsal:
Řešíš něco konkrétního nebo jen tak všeobecně?
Já jsem prostě tvor,který potřebuje pochopit princip. Hodně věcí mě je již jasné,ale přece jen mám v některých věcech jako např. v loko dekodérech
zmatek.
Kdysi v mládí jsem se žel.modelařině věnoval,pak jsem toho z určitých důvodů nechal a dnes mě to zase chytlo. Starší loko od Pika digitalizovat
většinou nejdou a tak člověk musí začít od píky. V každým případě chci digitálně jen jezdit,ostatní provoz analog. Dnes jsem donesl konečně součástky na H centrálu,ještě čekám na tišták a doufám,že to vše dobře pospojuji a rozjedu,příští týden jedu pro Multimaus od Roka a snad si už zabrblu s Ceculou.
Mirek

Jacek: A až tam pojede David, můžu přijet taky? Nenapadá mě v okolí nikdo, u koho bych mohl brát rozumy:-)
Mé vyjádření na adresu zvukových krabiček vychází z různých výstav, kde se mi takto stroje jevily (např. Přerov modeláři - když na točně pojížděli s novými modely T478.1) a nejsem si jist, zda jsem někde viděl stroj s tvými zvuky. Každopádně tento názor se může změnit:-)

Pro mě základní rozvaha okolo osvětlení zní: Jestliže pro osvětlení vpředu dvě bílé - vzadu nic, což je tak maximum, co po svých strojích požaduji, musím upravit 751 od Roca ať je to v analogu nebo digitálu, tak zatímco v první možnosti ještě musím investovat do dekodéru, tak ve druhé mám výrobou nové DPS hotovo. Snad Mira Uherů bude mít čas:-)

Nebo má moje rozvaha někde chybu?

Pawlik: Díky za zajímavé zkušenosti. Co je míněno tím výběhem? Připadá mi, že na všech videích, které jsem viděl na Youtube (Jacek, laservis1 a jiné) loko při jízdě dlouho jedou na výkon - zejména při objíždění soupravy - zatímco v reálu už dávno bublají na volnoběh.

Napsal jsem to dost nepřesně. Obyčejně zvuk motoru odpovídá rychlosti vozidla, což nemusí být vždy v souladu s realitou.
U čmeláka je možnost při jakékoliv rychlosti motor vytočit na maximum stisknutím tlačítka.
Takže se rozjíždím, po dosažení malé rychlosti sázím "plný výkon", kousíček jedu se řvoucím motorem a poté funkci vypnu - zvuky spadnou nikoliv na volnoběh, jak bych si přál (respektive chybí tato funkce), ale na stupeň, který je svázán s aktuální rychlostí. Takže to není dokonalé, ale i tak je to na efekt slušné.

Díky za info. Zajímalo by mě, zda by bylo tedy možné přenastavením dekoderu mít místo maximálních otáček volnoběh. Na posun by to bylo vynikající. Asi spíše otázka na Jacka, že?

Back
Nahoře