Napsal bych k tomu svůj názor, neberte to ale jako nějaké přesvědčování
O digitálu jsem uvažoval několik let v dobách kdy se o tom ještě tolik nevědělo. Neexistovalo ještě diskuzní fórum o modelech a v mém okolí žádný digitalista nebyl. Tak jsem těch několik let sbíral po internetu všemožné manuály, pro kolejiště jsem si navrhl složité přepínání analog/digitál, abych mohl provozovat obojí.
Pak jsem konečně koupil začátečnický set Lenz Compact, bylo tam trafo a velký ovládač, který je jednoduchou centrálou. K tomu dva dekodéry, tenkrát ještě sakra drahé, dnes už jsou za poloviční ceny. Dekodéry šly do V100 a 555.0 od Tilliga a už po jednom odpoledni mi bylo jasné, že žádný přepínač analog/digitál prostě nebude, místo toho jsem se začal zbavovat starých BTTB modelů, které s těmi novými byly už tak nesrovnatelné.
O digitálu se šíří spousta mýtů a polopravd, čemuž pomáhají i prodejci, kteří tomu vůbec nerozumí. Předně, digitál jsou dvě různé věci. To důležité co je největším přínosem, je ovládání vozidel. Přesně kvůli tomu jsem do toho kdysi šel. Každé lokomotivě se dá kromě vlastní adresy nastavit maximální rychlost, zrychlení, zpomalení. To znamená např. u té němky, že vytočím kolečko ovladače naplno a vidím, jak lokomotiva pomalu, naprosto plynule, rozjíždí nákladní vlak a dosáhne při plné rychlosti třeba přesně přepočtených 60 km/h. Stejně tak při zadání nulové rychlosti vlak krásně plynule brzdí. Žádné raketové rozjezdy, zastavení o zeď, žádné lítání 300 km/h, apod. Už jen pro tyto vlastnosti bych dnes na analog nesáhl ani třímetrovou tyčí

.
Druhá věc digitálu je ovládání příslušenství, což právě ti prodejci vehementně vnucují. Aby se daly ovládat výhybky, návěstidla, lampy, osvětlení budov, atd., k tomu jsou třeba taky dekodéry a to už je ta drahá stránka věci. Ale pokud člověk nemá velké kolejiště s desítkami či stovkami výhybek, tak tohle vůbec nepotřebuje. Pro pár výhybek stačí bohatě tlačítka nebo přepínače na pultu. Důležité je to ovládání vozidel a to vyžaduje jen vybavit lokomotivu dekodérem, ty se dnes dají koupit už od pětistovky. A ústředna? Začátečník nepotřebuje hned plnohodnotnou ústřednu. Ten můj set stál tenkrát asi jako jedna lokomotiva.
Ronoath, já Ti dám jezdící šumítka

. Stejný názor jsem měl taky, dokud jsem nevytvořil první zvuky pro dekodér. Pokud se použije správný reproduktor, tak to dělá kravál docela slušný. Snad bude mít nějakou váhu, když to píšu coby zvukař

Na stránkách mám plno videí i ukázek v mp3. Na videu je zvuk strašně nekvalitní, kamera to tak nevezme, z mp3 je zas až moc kvalitní. Realita je někde mezi tím.
Ovšem zvukové dekodéry, to už je jiná liga, jak možnostmi, tak i cenami.
Světla jsou další velká výhoda proti analogu. Není zcela pravda, že nejdou vypnout koncová světla, většina výrobců sice zaspala dobu a elektroinstalace to neumožňuje, i když dekodér ano. Ale právě u těch modelů MTB je toho možné ovládat víc, viz http://www.jacek-modely.cz/berty-mtb-a-osvetleni/ . Upravit se takto dají i jiné modely, pokud má člověk kamaráda co se vyzná v elektronice, ale to už je první liga.
Ale to vše je jen teorie, nejlepší názor si člověk udělá jen pokud si to přímo osahá a zkusí.