Návody pro Open Rails

nenašel jsem možnost nastavení samotné distance pro vozidla Carsprawn
Tohle se přeci řeší v souboru "carspawn.dat". Tam poslední číslo v závorce vyznačuje jakou vzdálenost vozidla od sebe udržují.

Jestli myslíš zápis takto, tak to je trochu jinak. Číslo na konci zápisu je opakování vozidel oproti ostatním vozidlům.

SIMISA@@@@@@@@@@JINX0v1t______

44
CarSpawnerItem( "LC735_s.s" 2 )
CarSpawnerItem( "aviaha6.s" 3 )
CarSpawnerItem( "aviaSp.s" 3 )

Jiné nastavení tam není. První číslo je počet zápisů. Jinak bych se na to neptal.
Na scr. je nastavení jen pro frekvenci vozidel a rychlost vozidel.
Carsprawn_nastavení.jpg

Ještě mě napadlo, že by na tento problém mohl mít vliv zápis v SD souboru :

SIMISA@@@@@@@@@@JINX0t1t______
Shape ( kk_actros2_f.s
ESD_Detail_Level ( 0 )
ESD_Alternative_Texture ( 0 )
ESD_Bounding_Box ( -1.440374 0.549516 -8.145000 1.383134 4.450000 8.195000 )
)

Číslo na konci zápisu je opakování vozidel oproti ostatním vozidlům.
Na takovou blbinu si přišel jak?

Tygy, koukám přímo do kódu. Proč si to nejdříve nevyzkoušíš? Číslo v závorce značí délku mezery v metrech pro objekt auta. S ní on počítá při rozestupech a i při zastavení. Dokonce koukám, že ovlivňuje rychlost při zastavování vozu před přejezdem.

Opakování typu se generuje náhodně.
Pokud ti to něco řekne "Type = Viewer.Random.Next() % Viewer.Simulator.CarSpawnerLists[CarSpawnerListIdx].shapeNames.Length;"
On si vybírá z počtu položek v seznamu a náhodný celočíselný výběr ti vygeneruje daný typ auta.
Chápeš to?

Možná bych mohl tohle přepsat a udělat to o dost realističtější, než mít 20 stejných autobusů C734 a připadat si jak na zájezdě.

1. Snížím tu konstantu zastavení 10 m před přejezdem na reálnějších 5 m.
2. Delší objekty právě skrz to číslo v závorce nechám generovat s menší pravděpodobností než krátké.

Tohle už je lepší, ale ještě to není ono. Auta už si troufnou blíže k závoře a dlouhá karosa již není tak častým fenoménem.
1.jpg

Ale my řešíme opačný problém. Silnice jsou většinou šikmo na koleje nebo hodně šikmo. A auta pak stojí skrz šraňky. Pak je nutné přidávat souběžnou fantomovou kolej, aby auta měla větší odstup.

Těch autobusů už tam moc není na to, že mám jen 2 vozy pro generování. Také vzdálenost mezi auty při zastavení je proměnlivá v rozmezí +-25%. Už to není podle pravítka.
1.jpg

Ale my řešíme opačný problém. Silnice jsou většinou šikmo na koleje nebo hodně šikmo. A auta pak stojí skrz šraňky. Pak je nutné přidávat souběžnou fantomovou kolej, aby auta měla větší odstup.
To si snad umíte vyřešit, ne? Když do toho zasáhnu, budou zas auta stát více metrů dále než měly.

V update je překopaná logika spawningu vozidel. Vše ovlivňuje to celé číslo v závorce a ideálně by mělo mít délku modelu z *.s souboru.

- vozidla zastavují blíže k přejezdu
- vozidla mají při zastavení různé rozestupy
- upřednostňována jsou vozidla kratší než 5 m tedy převážně osobní
- dlouhá tedy většinou nákladní vozidla i autobusy se méně často generují
- opakující se typ vozidla za sebou by neměl už hrozit, i když stát se může, ale s velice malou pravděpodobnost

Pokud se budou vozidla někde prolínat, máte špatně nastavené to číslo v závorce.

Jdu to zkusit přenastavit, jsem zvědav, jaký to pak bude mít vliv i na adaptivní nastavení vozidel. Mám nastaveny např. jen autobusy MHD nebo čistě jen kamiony. Potom nějaké mixy vozidel. Test to odhalí.

To si snad umíte vyřešit, ne? Když do toho zasáhnu, budou zas auta stát více metrů dále než měly
My to mám dávno vyřešené tou skrytou kolejí. Ale já jen nechápu, proč řešit vzdálenost zastavujících aut od závor, když tohle přece není konstanta, ale čím šikmější křížení silnice, tím je nutný větší odstup aut od závor. Za mě, škoda času se tím zabývat. Jsou viditelnější chyby. Například vymyslet nějaký magnet do modelu výložníku sloupu TV, aby se zobrazovaná trolej ve hře vždy sama připnula. Tohle je zatím nejvíc bijící do očí, co kazí požitek ze hry. Tedy pokud někdo nepoužívá statické modely.

Například vymyslet nějaký magnet do modelu výložníku sloupu TV, aby se zobrazovaná trolej ve hře vždy sama připnula. Tohle je zatím nejvíc bijící do očí, co kazí požitek ze hry. Tedy pokud někdo nepoužívá statické modely.
To by bylo sice pěkné, ale kdo ví, jestli výložníky lícují s osou kolejnice a s dovolenou klikatostí. Aby pak trolej nelítala mimo a nedejbože sběrač mimo trolej. Ale to neříkám, že se do toho někdo pustí. Spíš jen ať se toho zbytečně nechytáme. Ani nemám představu o tom, co by to znamenalo, kdyby to nelícovalo (např. nutnost přeosazení sloupů).

Klikatost trolejového drátu v oblouku je dost potíž. Ve skutečnosti to vypočítává projektant, dle toho je pak bod pro osazení stožáru. Klikatost je v louku standardně 0,35m od osy koleje, v rovném to je 0,25m.
To ale neznamená, že začínáme klikatostí 0,0m, ale rovnou +0,25 a další stožár má - 0,25. Pro přechod do oblouku může být na posledním stožáru v rovném třeba 0,0m, ale to řeší projekt.
Klikatost křížení nad výhybkami může být dle polohy stožárůmůže být i 0,85m, neboť samotné křížení trolejového drátu není v místě stožárů, ale ve volné části pole.
Další věc je rozpětí stožárů. Dnes pro tzv. novou sestavu je to max. 65m, vedení je svislé, nosné lano sleduje klikatost trolejového drátu. Tím se zamezuje boční natáčení trolejového drátu, který má v sobě z boku drážky, slengově rybynu. Nedochází tak zejména v oblouku k zachycení věšákových svorek sběračem a následnému stržení TV. Výška sestavy, tj. vzdálenost nosného lana a trolejového drátu je 150cm v bodě zavěšení, tedy závěs brány čí rameno.
Jiný způsob zavěšení troleje používá tramvajové vedení např. v Mostě nebo Lipenka. Tam se osa nosného lana neřeší dle osy koleje a troleje má v oblouku i na rovném jiné věšákové uchycení troleje.
A stará soustava dovolovala rozpětí stožárů až 80m především na AC sestavě, neboť je lehčí, 50mm2 NL, 100mm2 TD, boční koleje jen 80mm2. Přitom výška sestavy standardně byla 180cm, ale mohla být až 210cm. Jenže tenkrát se na dynamiku trakční hovedení moc nehrálo, jezdilo se cca 80km/h maximálně, nepletu sem hlavní tratě teď. Tam se to blížilo spíše těm nižším rozpětí stožárů a výšce sestavení 180cm. Ještě zmíním, že pro DC soustavu je 120mm2 pro nosné lano a 150mm2 pro troleje, bočí koleje 100mm2.
Asi by se to pro simulátor určitě nastavit dalo, ale myslím si že to je zbytečně složité, dá se to řešit vložením statického objektu jako trolejového drátu, což třeba dělám já ve své trati, Koukal jsem, že to dokonce mají i Maďaři v Trati alfold, řešili to i Němci v Trati rbl. Pak to vypadá samozřejmě Jinak, a člověk tam může vymýšlet, Jak zjistím pohraje, ale nikdy žádný oblouk, až výjimečně na některé v podstatě dle výběru kolejí nesouhlasí se skutečným stavem trati, tak já myslím že je to zbytečné to řešit úplně takto do detailu. Stejně by se museli třeba upravovat ještě i modely trakčních stožárů a bran, neblbněme zase tolik. To je opravdu jednodušší doladit rozestupy vozidel na silnici, a jejich brždění K Přejezdu, pokud je zavřený, to má nějaký vizuální smysl. Takové to detaily zvládnou určitě hned z fleku kluci z STS chvojkovice Brod, protože to je Zřejmě slušný oddíl

Tygy nejde ani tak o klikatost, ale o to, že v každém oblouku jsou dráty zalomené mimo sloupy TV a také i mimo ližinu pantografu. A to bije do očí.

Generovaný trolejový drát by měl být nad položenou kolejí, já tento systém jsem měl vypnutý hned od začátku stavění tratě, protože stejná volovina je jednoduchý trolejový drát natažený nad vysokorychlostní Tratí, která byla součástí základního MSTS. Mě by se teoreticky měla trolej generovat někde ve výšce 3000 m u mě v Trati. Takže nevím, já současný or generuje trolej V Oblouku, hledá tomu přizpůsobit nějakým způsobem stožáry. Ale pokud trolej nevidíš v editoru trati, je to přirozením ke zdi. To jedině icík by musel zkusit, zda to jde nastavit jinak. Protože abys začal osazovat trolejové vedení jakožto statické, tak to nebudeš pět let dělat nic jiného tečka Já taky nemám Všechny potřebné modely trakčního vedení, především 3a 4 koleje V Oblouku už je pak problém, Snažím se to dávat spíše maximálně po modelech pro dvoukolejnou trať. K tomu občas přizpůsobím i nějaké ty stožáry, posunu o 1 2 případně vložím jiné navíc. Stejně to nikdo nepozná, kolik je kde stožárů, jaké A proč? Modely stožáru s odtahem taky nemáme, Musíme to řešit jinak proto třeba nepoužívám automatické rozmisťování stožárů ani na trati nejsou nikdy stožáry zcela přesně na metr od sebe

To @Icik- Měls pravdu s nastavením vozidel, zápisu za modelem vozidla je asi vážně vzdálenost pro dané vozidlo.
Pro všechny ostatní info zde:
Takže pro kamiony s návěsem jsem nastavil číslo 20, předpokládám tedy že to je v metrech. Protože zhruba 17 až 19 m by měl mít model takového kamionu s návěsem nebo přívěsem, případně kratší.
Pro autobusy mající dvě nápravy je vhodné číslo 13, vozidla mající tři nápravy 16 nebo 17. Kloubová vozidla určitě 20,
Sólo nákladní vozy tak zhruba 13.
Osobní vozy číslo v rozmezí 5 až 8.
Pokud se zápisy pro jiné varianty vozidel zapíšou I do přídavného souboru carsprawn.dat v trati v podsložce Openrails, bude to platit i pro tyto varianty.
Příklad
CarsprawnItem ( "LC735.s" 13 )
CarsprawnItem ( "jaguar.s" 7 )

Ale co s tím, že auta létají nad silnicí jako vznášedla? Ona je chyba v silničních dílech Road. Tedy od jisté doby je pokládám systémem, že po sestavení silnice všechny modely road postupně označím, klávesa Ctrl a posunu o 4 body nahoru a tím se to srovná s obloukovými díly US. A auta už nelétají tak vysoko.

Tak se vznášením vozidel Nemám jediný problém. Vím, že to občas dělávalo, ale dá se upravit výška pivo tu v modelu v rozkódovaném souboru s, pak už by to mělo být ok. Zažil jsem že jsem modely do silnice bořily. A Spíš naopak, statickém modely vozidel jsou maličko utopené, tak potom je zlehka přizvedávám

Back
Nahoře