Hlášení chyb pro trať Bratislava - Praha v Open Rails

To není odskočené, tam to tak podobně vypadá. Holt nejsou modeláři, tak se muselo improvizovat. Možná jsem tam měl dát jiný materiál.

Tak to se omlouvám. Ještě jedna věc mě zarazila. V Horních Heršpicích na přejezdu dochází k nebezpečným situacím, tratě na Střelice a na Modřice jsou každá zvlášť odděleny zabezpečovacím zařízením a modelová vozidla zastavují nestandartně proti předpisům v kolejišti. V současné době už je tam podjezd, ale asi určitě tam v minulosti byl jeden přejezd.

Děkuji za vysvětelní. A snad poslední připomínka, nebo možná dotaz. V úseku Vyškov - Brno jsou alespoň na dvou dělených úsecích napájení, rozdílně daná návěstidla o stažení sběrače, než je nastaven dělící úsek v simulátoru. Jeden je někde u Holubic a druhý za Chrlicema směrem na Brno. Možná se to tu řešilo, jestli je to posunuté nesprávně v trati, anebo v nastavení OR CZ/SK.

rozdílně daná návěstidla o stažení sběrače
Netuším, stavěl jsem to někdy před deseti lety, když mi bylo 55 let. To už si nemohu pamatovat, jestli jsem nepopletl návěsti EP. Tedy jestli stáhni/zdvihni sběrač to nemám obráceně. Jestli je tohle na mysli. Dávejte raději vždy fotku.

Myslel jsem to tak, že návěst stáhni sběrač je mimo dělící úsek v nastaveni OR CZSK, takže když jedu tuhle trať po delší době, zapomenu na tuto skutečnost, shodí mi to HV s hláškou, že došlo k poškození lokomotivy. Ale zas to není takový problém, projedu to znova od naposledy uložené pozice a stáhnu sběrč dříve než je umístěná návěst podle diagnostiky pod F5 sleduju traťové napětí a jedu dále k Brnu

Aha, tak tyto "hračky" na úseky bez napětí jdou naprosto mimo mě a bez konzultací, tedy opravdu netuším v čem je problém. A hlavně na jaké bázi ty úseky bez proudu zadávají. Současný stav bývá i ojediněle jiný než z dob, kdy jsem mnohé tratě stavěl. Proto to mnohde nesedí.
Pokud vím, tak většinou se sběrač stahuje ne proto, že by tam nebylo napětí, ale jedná se o stykový bod napájení ze dvou měníren, kde může být rozdíl napětí a kdyby to fíra propojil ližinou, tak udělá zkrat rozdílu napětí. Tedy proto jsou ty svítící stahovačky. Ale tohle je na střídavině, tady jsem nejezdil, ale tam jsou za stahovačkou úseky bez napětí. Ale tam bývaly jenom vypínačky. Když jako průmyslovák jsem byl na praxi na osobním vlaku Břeclav - Brno, tak jsem se fíry ptal, proč stahuje sběrač za stanicí Břeclav, když je tam jenom "vypni proud". Odpověď byla, že mám sice pravdu, ale že neuškodí s tím sběračem zacvičit nahoru a dolů, aby se rozhejbal a v zimě nepřimrzl. :)

Aha děkuji za informace. Když jsem přepnul řízení vlaku na autopilota, tak na rychlíku z Brna do Prahy na střídavých stahovačkách autopilot stahoval automaticky sběrač, kdežto na stejnosměru, kde jsou alespoň jak jsem se tady v diskuzi dočetl stahovačky podmíněné ne.

Upřesnění za Holubicema je stahovačka dle ORCZSK cca o 1,5km dříve, než návěst v BPZobrazit přílohu 32426Zobrazit přílohu 32427Zobrazit přílohu 32428Zobrazit přílohu 32429
Tohle je potřeba řesit s Jindřichem ty vypínačky a stahovačky. On ví co s tím. Já jsem ho kontaktoval cca před měsícem a půl s podobným problémem, ale stále se neozval a v poslední době aktivní taky nebyl, tak nevím co s ním je jestli si dává třeba pauzu?

Ahoj, u rozdvojení tratě směr Polsko a Dolní Lipka, od Lichkova jsou opačně tabulky sklonů:
sklony.jpg

Ještě k těm stahovačkám. V létě, když jsme jezdil NAD na výluce Svitavy - Brno jel se mou nějaký pan, který povídal, že pracuje jako vedoucí na správě trakčního vedení v České Třebové. Pracuje u nás už dost let, ale pochází a bydlí na Slovensku, vycházelo mu delsší volno tak jel domů na Slovensko. Nějaký den před tím byla mimořádná událost na v létě jednokolejném úseku u Brandýsa nad Orlicí. Tak jsem se ho ptal, jestli ten rozbitý pantograf a stržené vedení byla technická závada, anebo chyba mašinfíry. Vysvětlil mě, že tam pracovali na vedení a na vedlejší koleji bylo nařízení stáhnout sběrač a jízda setrvačností, jelikž prý pantograf by mohl propojit vypnutý úsek s úsekem pod napětím. Protože by nedodržení stáhnutí sběrače mohlo ohrozit životy montérů, byl tam prý pro jistotu namontován nějaký přípravek, který ten sběrač při nerespektování návěsti shodí. Takže strojvedoucí 162 od RJ měl smůlu a nerespektováním návěsti způsobil škodu na pantografu i navedení. Ještě mě ten pan povídal, že kdyby se tahle událost stala před lety tak by musel fíra z mašiny do depa, dnes prý nejsou lidi, takže druhý den pokračuje na mašině dál (i když tenkrát žádný RJ nebyl a u ČSD bylo asi práce i v depu dost). Ještě byl problém v tom, že zrovna některé dny v měsíci a tenhle byl jeden z nich, byl v nočních hodinách na úseku tzv "nickolejný provoz" a podle slov výpravčího dispečer nařídil, že se musí před tímhle nočním uzavřením protáhnout po opravě pět Nex, proto bylo zpoždění rychlíků od Prahy tak velké, že musel pouštět po dohodě s dispečerem většinu výlukových autobusů po prázdnu na Brno bez čekání na rychlíky od Prahy, aby ty výlukové autobusy stihly obrat v Brně zpět do Svtav.

Vysvětlil mě, že tam pracovali na vedení a na vedlejší koleji bylo nařízení stáhnout sběrač a jízda setrvačností, jelikž prý pantograf by mohl propojit vypnutý úsek s úsekem pod napětím. Protože by nedodržení stáhnutí sběrače mohlo ohrozit životy montérů, byl tam prý pro jistotu namontován nějaký přípravek, který ten sběrač při nerespektování návěsti shodí.
Tomu zařízení se říká hákovnice.

Aha, tak jsem zase o něco moudřejší. Ještě jsem se od něho dozvěděl, pro mě taky novinku, že věžáky MVTV které jsou určené na opravy a montáže vedení 25kV teda na střídavý proud po opravách už nemají izolaci plošiny, protože stejně musí pracovat na troleji bez napěti, proto se tyhle věžáky nesmí používat na stejnosměrné soustavě.

... kdyby se tahle událost stala před lety tak by musel fíra z mašiny do depa, dnes prý nejsou lidi, takže druhý den pokračuje na mašině dál (i když tenkrát žádný RJ nebyl a u ČSD bylo asi práce i v depu dost). ...
Pokud je možné, že strojvedoucímu v Rakovníku ujede Regina z depa do stanice, a o několik měsíců později pro změnu 810 v Lochovicích na trať, a tento "exot" díky tatínkově protekci jezdí dál, není třeba řešit dopravce. ;)

Pokud je možné, že strojvedoucímu v Rakovníku ujede Regina z depa do stanice, a o několik měsíců později pro změnu 810 v Lochovicích na trať, a tento "exot" díky tatínkově protekci jezdí dál, není třeba řešit dopravce. ;)
A v neděli má "exot" šichtu,tak se budem modlit ,aby zas nic nevyvedl :D

Nejmenuje se František Koudelka a není náhodou z STS Chvojkovice - Brod?

Back
Nahoře