Editor tratí do Open Rails

Tak to bych chtěl vidět a rád se přiučím. Škoda, že už nejsou sleziny. Ale jak to děláš, když máš pod kolejemi textury transfers. Ty v TSRE5 šíleným způsobem deformují terén. A hlavně by mne zajímalo, jak děláš jemné doladění terénu. Tam to musíš kolikrát bod po bodu a přes klávesu end (v MSTS) a pak na jemno se vše zahladí klávesou F (v MSTS) Přes tohle nejde vlak a rád bych viděl, jak to samé někdo dělá v TSRE5. Já to tam neumím. Ve finálních a přesných zarovnávání nemůžeš jen tak od ruky jet jen kurzorem po zemi. Jedou jsem zkoušel měnit v TSRE5 textury a pak zjistil, že v MSTS následuje pád.
Já jen přišel na to, že pracovat čistě v TSRE5 je cesta do pekel, protože je hodně úkonů, které nejsou s MSTS kompatibilní a tím si vyloučíte záchranný editor, když se něco pokazí v TSRE5. Například silniční díly. Čtyřproudé oblouky se nepropojí všechny pruhy databáze. V MSTS bez problému. V TSRE5, při mírném zalomení rovného dílu se občas vyhodí databáze do strany. A kolikrát to opravuji a vrátí se to vyosení jinde. Pak je lepší z komplet silnice odebrat databázi, přepnout se do MSTS editoru, označit všechny silniční díly, kdy postupně naběhnou šňůry databáze a už je vše správně. Pak samozřejmě uložit.
Ale je pravdou, pokud stavíte jednoduchý projekt, kde je trať převážně v rovinách, nepoužíváte dynamické koleje, tak si možná jen s TSRE5 vystačíte. Anebo jenom úpravy již postavených tratí jiných autorů.
Zbyňku, je to jen sekání kolem sebe. Z těch posledních dvou vět čiší jen arogance a despekt. Věřte, chce to jenom chladnou hlavu, a zjistíte, že to jde.

Z těch posledních dvou vět čiší jen arogance a despekt.
Tak arogantně se mi ještě modelovat a tvarovat nedařilo. Jak se to Fano dělá? :) :) :) To jsem se zase zasmál, že někdo hledá démony tam kde nejsou. Naopak jsi zde měl popsat, jak v TSRE5 jemně pohybuješ s jednotlivými body terénu. Já to nevím a vždy pro jemné doladění se přepnu do MSTS.

Určitě. Malovat se dá i v editoru MSTS, ale nikdo to nikdy moc nepoužíval protože k tomu nejsou vhodné nástroje. Ve složce tertex přitom pak vytvoří vlastní texturu, kterou teoreticky můžeš použít kamkoliv jako dlaždici, ale nikde nejsou dvě stejné části terénu, Takže to vlastně potom je na další použití rádoby na prd. Jen se k malování nehodí takové textury jako je třeba balast, protože v malování to zvětšuje zrnitost a vypadá to ne hezky. Co se dá tam trošku použít textura od uhlí pod nějaké velké Haldy uhlí. Ale ostatní teď Studuji jako je terén nebo tebe terén nebo písek nebo asfalt použiješ úplně v pohodě. Podle spreje a zrnitosti můžeš dokreslit a dobarvit terén podle vlastní vůle.

Tak to stříkání textur sprejem zkusím. Tím bych se mohl zbavit přebytečných "transfer" souborů. Jestli jsem to pochopil správně, tak si načtu texturu, kterou chci použít a pak mohu sprejem nastříkat libovolně velký povrch. Stále zápasím s tím přejezdem. Chci použít mechanické závory, ale mohou pohybovat pouze s kostkou level crossing. Možná budu muset nechat jen výstražné kříže, což by na lokálce nevadilo.prejezd1.jpg;)

Tak to stříkání textur sprejem zkusím. Tím bych se mohl zbavit přebytečných "transfer" souborů. Jestli jsem to pochopil správně, tak si načtu texturu, kterou chci použít a pak mohu sprejem nastříkat libovolně velký povrch. Stále zápasím s tím přejezdem. Chci použít mechanické závory, ale mohou pohybovat pouze s kostkou level crossing. Možná budu muset nechat jen výstražné kříže, což by na lokálce nevadilo.;)
Samotnou závorou pohneš jen pomocí num. klávesnice 2, 4, 6, 8. Navíc se tohle neumí zarovnat automaticky s kolejí. Takže vlož na kolej s křižováním se silnicí, kostku nech na místě. Přepni na tlačítko "Select" klikni si na šraňku a začni posunovat šipkami num. klávesnice.
Pak si pravým tlačítkem myši klikneš kamkoli v trati , v nabídce vyber Mode a následně Rotate a otáčej. 4 a 6 vlevo, vpravo, 2 a 8 jsou náklony vpřed, vzad. kolečkem myši rovnáš výšku, v kombimaci s CTRL jemně, to platí i pro otáčení a přesun.
Nezapomeň vždy pak opět pravým tlačítkem myši se vrátit v Mode na Select, jinak ti tam zůstane pro další vkládaný model.
Na přesun se dá použít i Mod Translate, ale ten nedrží stopu s kopírováním polohy koleje, ale za to se vyplatí pro dálkovější přetažení modelu.

Tutorial_TSRE5_1.jpg

V módu tlačítka "Select" můžeš kliknout na jeden objekt, potom současně drž "CTRL" a klikej na další objekty, které chceš posouvat nebo otáčet současně. Bod otáčení i přesuvu se řídí pivotem poprvé kliknutého modelu. Takovýto výběr se dá celý zkopírovat klasickou zkratkou CTRL+C a vložíš CTRL+V nebo pravým tačítkem myši najdeš v meníčku ve spodní části. Celkový přesun je v tomto případě lepší v módu Translate. ;) :cool:

Nerad píšu, lepší by bylo video, neumím natočit záznam monitoru.:(o_O:rolleyes:

Tutorial_TSRE5_2.jpg

Kliknutím na jednotlivé koleje a zmáčknutím písmene "Z" se zbavíš TDB znovukliknutím na kolej a kliknutím vedle nebo znovu písmenem "Z" databázi kolejí i silnic obnovíš.
Dávat musíš pozor na objekty umístěné v kolejišti jako místní zvuky, návěstidla, přejezdy, hektometry, v případě uložení ti to označí pak jako chybu, ale to poznáš až při znovuotevření trati v nabídce "Tools" - Errors and messages. Je tam pak možnost výběru takto špatně umístěného modelu návěstidla ( ukáže i špatný link ) a výše uvedených, kde se dá smazat přes Delete a uložit. Opravené chyby se nezobrazují až po znovu načtení tratě, pkud jsou řádně odstraněny.

Několik úprav se dá vrátit pomocí "CTRL+Z" nebo výbběrem v nabídce Undo (zpět)

Tutorial_TSRE5_4.jpg

Označené se používá na "painting" tedy kreslení či sprejování.
Load - výběr textury
Vpravo - bílý čtverec s černým kolečkem - mód pro sprejování asi 8 typů
Níže trochu vlevo - Size a Intesity - Velikost a intenzita spreje
Tutorial_TSRE5_5.jpg
Pod kolejištěm sříknuto ve velikosti 30 a 100% intenzita, hnědá čára s poiterem velikost 10 a 100%.

Tutorial_TSRE5_6.jpg
Pod pointerem jiná textura a intenzita 40%, kliknuto cca 2x.

Tutorial_TSRE5_7.jpg
Změna módu spreje velikost 30, intenzita 100%

Přílohy

• Tutorial_TSRE5_3.jpg
    Tutorial_TSRE5_3.jpg
    396.5 KB · Zobrazeno: 0
Jen to stím "sprejováním" terénu nelze přehánět, tuto funkci jsem aktivně využíval u své trati a byl to jeden z důvodů proč trať nabrala neskutečných rozměrů něco málo přes 50GB, důvod je v tom, že takto upravené textury terénu se ukládají do složky TERTEX po jednom malém (modrém) čtverci, což při rozlišení primární textury TERRAIN.ace 2048x2048 dělá 12MB na čtverec, to mi způsobilo že moje složka TERTEX dosáhla skoro 30GB.

Díky Tygy za názorný návod. Není nad to , vidět pár obrázků s postupem. Závory se mi podařilo osadit a odzkoušet. Všechno zatím šlape, jako hodinky. Prozatím upravuji koncovou staničku Zapadlá do epochy II. Ještě jednou díky všem za pomoc. :)

zavory.jpgZapadla.jpgZapadla2.jpg

Jen to stím "sprejováním" terénu nelze přehánět, tuto funkci jsem aktivně využíval u své trati a byl to jeden z důvodů proč......
Ano, pokud se používají k malován pak malované texturyí a jako malovací podklad textury s vysokým rozlišením, může být objem dat textury velký. V rámci používání klasických dextou malování, které jsem uvedl na příkladech, objem dát takové dlaždice pohybuje kolem jednoho MB.

Jelikož tady někteří pracují jen v TSRE5 bez MSTS, tak bych měl několik dotazů, na které neznám odpověď jestli tohle jde i zde.

1. Silniční nadjezd a pokládka silničních dílů nad terénem. Aby se díl připnul, je nutné zatržítko pod Create. Ale jakmile se dostanu nad kolejiště nádraží, tak se silniční díl nepřipne k silnici, ale skočí dolů a zarovná se s kolejištěm. Tedy mi nezbývá, abych se přepnul do MSTS a tam práci dokončil.
2. Když se editují kolejové díly, tak se často děje, že i na desítkách kilometrů odpochodují databázové hranoly i o desítky metrů, což je problém u návěstidel, když hranol odpochoduje například 40m dopředu. Ale v TSRE5 neumím s hranolem na kolejích pohnout. (jde jenom posouvat hranoly přejezdu). Tedy buď označit návěstidlo, ctrl-C, delete, save, ctrl-V na správné místo a znovu nalinkovat. Anebo se přepnout do MSTS a hranoly posunout na své místo.
3. linkování návěstidel. Například obsadíte všechny volby pro rychlost 40, ale je nutné nalinkovat ještě dvě další koleje pro tuto rychlost. Tedy link musí být před hrotem poslední výhybky. A tohle v TSRE5 opravdu nejde žádným grifem. (Jedině dočasně smazat tuto výhybku, nalinkovat a pak znovu osadit. )Tedy je nutné odskočit do MSTS. A pokud se používají angličani složené z 5 dílů, tak ten se vždy nalinkuje špatně ze sousední koleje. Je to vidět až v MSTS, kdy to tam také musím opravovat.
4. Finální doladění terénu, kdy potřebuji jen lehce zvednout/snížit nějaký bod, aby se například upravil terén kolem domečku ve svahu. Anebo čím vyhladit kostrbatý terén například po zarovnání pod kolejnicí. V MSTS je na tohle klávesa F. V TSRE5 se to dělá čím?
Možná je těch problémů ještě víc, ale tyto jsou takové nejzásadnější.

Jestli znáte řešení, tak beru zpět, že se žádný stavitel tratí, který tvoří v TSRE5, se i tak bez editoru MSTS neobejde. Je možné, že mám v tomto editoru ještě hodně neznalostí, tedy se rád přiučím.

Zkusím ti na to odpovědět, ale momentálně nemohu tak mnoho psát, tak jiná několik otázek odpovím později

Tak už jsem přítomen a jdeme na to.
1. Silniční nadjezd a pokládka silničních dílů nad terénem: (platí i pro koleje)
Je jedno, zda máš nový kus silnice nebo něco v kopii. Dle obrázku vybereš třebas novou silnici. Přepneš si pointer do režimu připnout ke všemu (stick to All) a ikdyž není žádný terén pod místem umístění nebo jsou koleje níže, dáš pointer na okraj silnice, ke které chceš nový úsek dát. Silnice se automaticky "přilepí" k databázi. Nemusíš mít dokonce ani zatrženo "Stick to Target" a jde to. Při kopírovaném objektu klikneš v místě na pravé tlačítko myši a dáš "Paste" tedy vložit a nebo jen pointrem namíříš do místa a dáš klasiku CTRL+V. Přes "X" otáčíš silnici nebo kolej do směru, který ty chceš, především zatáčky, křížení, oblouky, výhybky.
Pro klasické objekty platí to samé, jen pokud chceš mít zarovnáno se silnicí či kolejí, zaškrtneš si "Stick to Target".

Tutorial_TSRE5_8.jpgTutorial_TSRE5_9.jpgTutorial_TSRE5_10.jpg
Příklad mostovka
Tutorial_TSRE5_11.jpg
Pohyb, posun náklon se dělá již dle předchozího návodu, tedy šipkami numerické klávesnice. Zjemnění pohybu pak přidržením CTRL v kombinaci se šipkou. Tak se udrží výška. Změna výšky u Track Obj (silnice, koleje) jde pomocí kolečka myši, zjemnění pohybu opět v kombinaci s CTRL.

Moje zkušenost je, že se v tom případě také "přilepí" objekt z nadjezdu k databázi, která leží na terénu. Ale stačí ho chytit (Select) a posunout směrem k místu kam patří, a přeskočí. Samozřejmostí je zaškrtnutí "Stick" to Target.

Back
Nahoře