Skiny Ricar

Je prosím na nových 843 funkční ARR? Zkouším mě všechny známé postupy, ale nepovede se mi nikdy zvolit požadovanou rychlost.

Je prosím na nových 843 funkční ARR? Zkouším mě všechny známé postupy, ale nepovede se mi nikdy zvolit požadovanou rychlost.
Zatím plnohodnotně není, tedy přesněji v kabině není nastaveno ovládání ARR, přes klávesové zkratky by mělo být teoreticky funkční.

Zdravím a děkuji za pěkné modely řady 843/943/043.
Nedaří se mi zabrzdit soupravu vlakovou brzdou (brzdový válec se neplní vzduchem). Závěr je vypnutý, MU připojeno.
Jaký je správný postup? Jaký parametr musím zkontrolovat a nastavit?
Díky za odpověď.

Yes it is the same which happend to me. The brakes are not very good. It takes very long time to brake.

Btw: how can I stop the second engine? By using the button only one of the two engines get stopped. Can you maybe fix this?

2x klik na kombinovanou páku ve výběhu a jdeš do brzdy, ale stalo se mi, že jsem párkrát skočil do nouzové.
Díky Dane za odpověď.
Tak jsem se v tom zkusil pošťourat s těmito výsledky.
Zastavení:
- kl. [A] - výběh motoru do 0% výkonu, samospádem;
- další použití [A] - aktivace EDB v závislosti na délce stisku. EDB brzdí, ale jak známo, její účinnost závisí na momentální rychlosti vlaku;
- krátký dvojklik [A] - v podstatě vždy naskočí 'rychlobrzda' a vlak normálně zastavuje. Zdá se, že zatím jediný způsob plnohodnotného zastavení.
Brzdové válce se plní, parametry EQ + BP klesnou až na hodnotu "0";
Odbrzdění a rozjezd:
- kl. [D] - brzdič se přepne z polohy 'rychlobrzda' do pozice 'jízdní poloha'. Vlak je stále zabrzděn;
- další použití [D] - naskočí 'odbrzďovací poloha'. Válce se odfukují. V závislosti na délce stisknutí klávesy se provádí postupné odbrzdění až do
okamžiku dosažení EQ + BP = 5 bar. Vlak je schopen další jízdy;
- další použití [D] - regulace plynu / výkonu, podle potřeby.
Zdá se, že klasické brzdové klávesy [ů/§] nejsou funkční.

Stále si nejsem jist, zda jde o správnou metodiku.

Rychlobrzda se spustí až pro 3. stisknutí klávesy "A" od polohy "Výběh".
Druhé stisktnutí klávesy "A" začně snižovat tlak v hlavním potrubí, čímž spustí vzduchové brzdy soupravy (motorák při vyší rychlosti stále brzdí EDB) až přestane být EDB účiné, tak sám pustí vzduch do brzdových válců.

Problém je v tom, že brzdy se obtížně regulují. Dvojitým stisknutím tlačítka A se vlak zastaví, ale nemůžu pomalu brzdit a pak rychle brzdy uvolnit, abych jednoduše snížil rychlost.

Vše tedy závisí na tom, aby rychlost poklesla pod určitou hranici. Do té doby funguje jen EDB.
Až po dosažení této prahové rychlosti se po dvojkliku [A] objeví v brzdovém řádku F5 hláška, že je možné použít 'brzdící polohu'. Brzdění pak záleží na délce stisku klávesy [A]. Pokud ji uvolním, musím celý proces přepnutí opakovat. Jinak hláška 'brzdící poloha' v řádku naskočí jen krátkodobě, po dobu stisku [A].
Zároveň musím mít proces pod kontrolou, abych náhodně nepřeskočil do rychlobrzdy.
Ta prahová rychlost je někde okolo 20 km/h.
Je to tak správně? Pokud ne, prosím o opravu.

Vše tedy závisí na tom, aby rychlost poklesla pod určitou hranici. Do té doby funguje jen EDB.
Až po dosažení této prahové rychlosti se po dvojkliku [A] objeví v brzdovém řádku F5 hláška, že je možné použít 'brzdící polohu'. Brzdění pak záleží na délce stisku klávesy [A]. Pokud ji uvolním, musím celý proces přepnutí opakovat. Jinak hláška 'brzdící poloha' v řádku naskočí jen krátkodobě, po dobu stisku [A].
Zároveň musím mít proces pod kontrolou, abych náhodně nepřeskočil do rychlobrzdy.
Ta prahová rychlost je někde okolo 20 km/h.
Je to tak správně? Pokud ne, prosím o opravu.
EDB brzdí ve vyšší rychlosti pouze motorák, souprava brzdí vzduchem, v poloze "BP" v jakékoliv rychlosti, a ano brzdící polohu je třeba držet, stejně jako v reálu, jde o nearetovanou polohu kontroleru. Podobně to funguje i na Catru 750.7, který je již nějakou tu dobu vydaný.

Tohle funguje perfektně, klasická Hlavní jízdní páka (HJP), zastavuje se mi s tím dobře. Odbrzďování vzduchem se dávkuje dobře překládáním HJP z polohy výběhu do polohy J. Výběh plnění potrubí zastaví, poloha Jízda pokračuje v doplňování, přeložením do nearetovaného Souhlasu narůstá PT a výkon.
Jsem nadšený, konečně je nějaký motorák i na rychlíky kolem Kladska, Hradecka a Semilska. :) Díky za ně! Ještě se s nimi lépe seznámím a dojmy budou ještě silnější.

Ale například mi dělá problém po znovunačtení uložené pozice ta ARR. V tu chvíli nereaguje a vlak zrychluje nad nastavenou rychlost. Rychlost je potřeba manuálně podkročit a potom namáčknout zvolenou rychlost, aby ARR naskočila.
A také... funguje vám LS90? Mně svítí trvale výluka a nešel mi VZ zapnout ani předepsaným postupem, ani postupem pro KBS na 810.

Tohle funguje perfektně, klasická Hlavní jízdní páka (HJP), zastavuje se mi s tím dobře. Odbrzďování vzduchem se dávkuje dobře překládáním HJP z polohy výběhu do polohy J. Výběh plnění potrubí zastaví, poloha Jízda pokračuje v doplňování, přeložením do nearetovaného Souhlasu narůstá PT a výkon.
Jsem nadšený, konečně je nějaký motorák i na rychlíky kolem Kladska, Hradecka a Semilska. :) Díky za ně! Ještě se s nimi lépe seznámím a dojmy budou ještě silnější.

Ale například mi dělá problém po znovunačtení uložené pozice ta ARR. V tu chvíli nereaguje a vlak zrychluje nad nastavenou rychlost. Rychlost je potřeba manuálně podkročit a potom namáčknout zvolenou rychlost, aby ARR naskočila.
A také... funguje vám LS90? Mně svítí trvale výluka a nešel mi VZ zapnout ani předepsaným postupem, ani postupem pro KBS na 810.
ARR je sice v engu zapsaná, ale jen tak nahrubo a nebyla testována, též pro funkci ARR není naanimovaná kabina. Zatím bude lepší jezdit na ruku.
Na LS90 jsme trochu zapomněli, bude v blízské době doplněna.

Díky moc za dávku super vozů! Všiml jsem si dvou věcí, nevím jestli o nich víte, nebo ne, tak je radši napíšu - Btn a Bftn nemají definované naftové topení, takže nejdou vytápět a taky mi do nich nechtěli nastupovat v aktivitě paxové, protože nemají definovanou kapacitu.

Díky moc za dávku super vozů! Všiml jsem si dvou věcí, nevím jestli o nich víte, nebo ne, tak je radši napíšu - Btn a Bftn nemají definované naftové topení, takže nejdou vytápět a taky mi do nich nechtěli nastupovat v aktivitě paxové, protože nemají definovanou kapacitu.
Btn and Btfn have electric heating. That should be like in real life, because they dont have an diesel engine. They can get the power for heating only from CZE via cable from 843.

Btn and Btfn have electric heating. That should be like in real life, because they dont have an diesel engine. They can get the power for heating only from CZE via cable from 843.
???
In real life, Class 843 doesn't have any power source to supply cars' heating. Each Btn car has an independent diesel heater. The only power connection is 48V cable for charging the batteries.

EDB brzdí ve vyšší rychlosti pouze motorák, souprava brzdí vzduchem, v poloze "BP" v jakékoliv rychlosti, a ano brzdící polohu je třeba držet, stejně jako v reálu, jde o nearetovanou polohu kontroleru. Podobně to funguje i na Catru 750.7, který je již nějakou tu dobu vydaný.
OK, beru zpět. Nesprávný závěr mohl vzniknout pod vlivem prvotního neumělého testování. Celá souprava začne brzdit i při vyšších rychlostech, než domnělá prahová, jak jsem si původně myslel. Jde jen o to, správně se do brzdící polohy trefit... ;)
Díky za dovysvětlení, na někoho holt musí být použit lopatismus.
Ještě jednu drobnost prosím - existuje nějaký odkaz ohledně zjištění zobrazovaných fyzikálních veličin motoru na panelu MSV? V 843 je vpravo, v 943 vlevo. Trochu se sice dá smysl některých "měřáků" odhadnout, ovšem my puntičkáři...

Naftové topení bude doplněno, na nástup cestujících se ještě podívám, ale kapacita v .engu a .wagu definována je.
Kód:
comment (** 2. trida 3 oddily, 72 mist **)
PassengerCapacity ( 72.0 )
comment (** Kapacita vozu pro algoritmus simulace "zivych" cestujicich. **)
MaxPassengerCapacity ( 72 )
)

Naftové topení bude doplněno, na nástup cestujících se ještě podívám, ale kapacita v .engu a .wagu definována je.
Kód:
comment (** 2. trida 3 oddily, 72 mist **)
PassengerCapacity ( 72.0 )
comment (** Kapacita vozu pro algoritmus simulace "zivych" cestujicich. **)
MaxPassengerCapacity ( 72 )
)
Jestli on nemá vagón MS. Tenhle zápis je ok.

Jestli on nemá vagón MS. Tenhle zápis je ok.
Opravdu zobrazuje kapacitu vozu 0 jak 843, tak 943, opraveno prostým prohozením parametrů "PassengerCapacity" a Světel. Zajímavé to je u vozů Btn, kde je vše zapsané stejně a kapacitu normálně vidí.

Ono nějak záleží na pořadí parametrů v sekci "Wagon"?
Ještě moc nechápu při zobrazení okna s cestujícími (Shift+F10) se zobrazuje kapacita odlišná od uvedené v .eng a .wag, např. místo 59 u 843 zobrazuje 70.

Back
Nahoře