spriahla po xte ... (ex MsTS bin)

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
Zbyněk Šemora napsal:
Jenomže Džordž zase na velké testování čas neměl, ale stabilní verze usuzoval podle dalších nepřipomínek.
A jak vypadají připomínky, vidíme názorně sami. Já jsem v lednu vydal aktualizaci trainsetu a nikdo si za půl roku nevšiml, že u 350004 nejdou synchronně stupně. Já jsem to osobně do aktualizace opravoval, ale eng mi zůstal na disku a zapomněl jsem jej do aktualizace dát. Na závadu přišel až Michal Tuček, který na své kabině zkoušel nějaké úpravy.
Takže jako výchozí parametr brát, "že už se nikdo neozval s žádným problémem", je velmi zkreslená informace.
Jako stabilní verzi může určit ten, kdo jezdil aktivity desítky až stovky hodin. Volná jízda nedostatky neodhalí.
Zatím se většina lidí shoduje na verzi 1.7.0819.
Miran mi ještě doporučil úplně poslední verzi, ale já tehdy dal na určité nedostatky prvních testerů a tuto verzi jsem ještě pořádně netestoval.
Škoda, že Džordž už v této záslužné práci pro MSTS dál nepokračuje. Ale když vidím, jak se tu stále dohadujeme, hádáme až osočujeme, ani se mu nedivím, že s námi nechce už mít nic společného.

Jinak se nabízí otázka, jak si kdo představuje stabilní a nestabilní verzi ?
Pro mě byla priorita aby MSTS neočekávaně nepadal, svítila všechna návěstidla a byly hratelné aktivity. Různé verze měly vliv na výkon lokomotivy. Ladičové si mnohdy stěžovali že v nové verzi BIN mohou začít s laděním od začátku. Proto je dobré se domluvit na jednotné verzi, kterou budeme všichni používat, jinak jsou mnohé aktivity v různých verzích BIN nehratelné. Zatím dle průzkumů na slezinách opravdu vítězí 1.7.0819.
Jen je škoda, že verze 1,7 a vyšší rozházely nadproudové ochrany a tyto se nedají používat. (nežádoucí vedlejší účinek je zásah rychlobrzdy)

Ono je to velice těžké každá verze binu měla své pro, a proti. Zbyňku souhlasím s tebou verze, kterou zde udáváš, se opravdu chová nejstabilněji.

ESD Bouning box

Vysvetlil by mi prosím niekto čo znamenajú čísla v SD súbore, pri hodnote ESD bounding box? Ktoré parametre ( v SD, ENG ) určujú veľkosť vozidla pri výpočte kolízie s iným vozidlom? ( ESD, size, ...)

RE: ESD Bouning box

Bohužel podrobný popis pana Frinty, díky němuž máme vyladěná vozidla, byl na nyní nedostupném serveru train-sim.cz. Vřele doporučuji můj excelovský sešit na výpočet, který je ke stažení na zde.

Jinak rozměry vozidla určují v eng/wag hodnoty v řádku Size, a to v pořadí výška(x), šířka(y) a délka(z). Stejné údaje se zapisují i do řádku InertiaTensor/Box. Od délky vozidla zjištěné např. v Shape Viewer je třeba odečíst spřáhla, délka je uvedena v řádku r0, a to 1.číslo, u českých vozidel je respektováno defaultní nastavení 30 cm.
Hodnoty v řádku ESD bounding box sd souboru se již odvíjejí od údajů v Size a v určitých situacích simulátor bere místo hodnot v Size právě tyto. Hodnoty se určí takto -x/2 v -z/2 x/2 y z/2. Nezapomeň, že MSTS používá místo naší desetinné čárky tečku a za každé číslo patří jednotky, a to bez mezery, např. 3.5m. Hodnota v je výška virtuálního boxu nad kolejí, u českých vozidel se setkáš většinou s hodnotou 0.5m.

Pokud bys měl potřebu prostudovat Frintův návod, ozvi se mailem, asi bych ho někde doma na CD našel.

Honza U.

Aha, ďakujem. A ešte otázka: Ako postupovať v prípade že pivot je úplne mimo vozidla? Spriahať to s ničím nejdem, bude to iba slúžiť na kolíziu s vlakom...

Popis vytvárania .SD súboru je aj v návode How to write shape data files.doc, ktorý je súčasťou originálneho MSTS.

Petře, bylo by to fajn, možná včetně alternativního umístění mé excelovské kalkulačky. Ale návod by chtěl lehkou revizi s ohledem na Bin ...

Petr Novák napsal:
..... pokud by byl zájem, mohu ho dát na web JiříkaTK.
V případě Frintova návodu a Honzovy excelovské kalkulačky je to sice v pohodě, ale bylo by skvělé se vždy předem Jiříka zeptat, jestli to na svém webu chce.

Honza napsal:
Petře, bylo by to fajn, možná včetně alternativního umístění mé excelovské kalkulačky. Ale návod by chtěl lehkou revizi s ohledem na Bin ...
Ahoj Honzo,jsem teď nějak vytížen,ten návod máš?Rád bych to upravil a pak bych poprosil JiříkaTK o místo na jeho webu i s Tvojí kalkulačkou.

Honzovu kalkulačku používám, takže ji na web umístím (najdete ji v návodech), je natolik intuitivní, že sama návod nepotřebuje.

Petře, tebe prosím o zajištění souhlasu autora se zveřejněním upraveného návodu u Jirky a na mém webu (jde především o preferenci default 30 cm a poznámku k řešení nesymetrických vozidel, které pod Binem není zcela korektní) a Jirku po úpravě textu požádám o jeho zveřejnění včetně "kalkulačky". Bude to tak na dvou místech.

Honza U.

Honza napsal:
Petře, tebe prosím o zajištění souhlasu autora se zveřejněním upraveného návodu u Jirky a na mém webu (jde především o preferenci default 30 cm a poznámku k řešení nesymetrických vozidel, které pod Binem není zcela korektní) a Jirku po úpravě textu požádám o jeho zveřejnění včetně "kalkulačky". Bude to tak na dvou místech.

Honza U.
Ahoj Honzo,p.Frintu zkusím kontaktovat,mohl by jsi mi poslat upravený návod,aby jej mohl p.Frinta odsouhlasit?Díky.

ROZPOJENÍ LOKOMOTIVY O VAGONU

Zdravím všechny! MSTS mi přestal odpojovat lokomotivy o vagonu. Nevíte někdo kde by mohla být chyba? Jedná se o všechny loko. Děkuji. Luboš.

RE: ROZPOJENÍ LOKOMOTIVY O VAGONU

MSTS to sám neumí, je třeba klikat myší v F9. Pokud to nejde, tak použité vozy nejsou naladěny a správně spočítány. Tady pomůže jen vše sám přepočítat a hodnoty ve wag a sd správně přepsat nebo vozy neodpojovat nebo takové úplně vyřadit.

RE: ROZPOJENÍ LOKOMOTIVY O VAGONU

Zjistil jsem chyby v gramatice. Předem se omlouvám.
LUBOS BALUS napsal:
Zdravím všechny! MSTS mi přestal odpojovat lokomotivy o vagonu. Nevíte někdo kde by mohla být chyba? Jedná se o všechny loko. Děkuji. Luboš.

Zbyněk Šemora napsal:
MSTS to sám neumí, je třeba klikat myší v F9. Pokud to nejde, tak použité vozy nejsou naladěny a správně spočítány. Tady pomůže jen vše sám přepočítat a hodnoty ve wag a sd správně přepsat nebo vozy neodpojovat nebo takové úplně vyřadit.
Bohužel jsem zjistil, že mi to dělá každá souprava, kterou vyberu. A to pouze mezi loko a prvním vozem. Vozy mezi sebou odpojit jdou.
Dělá mi to libovolná souprava, kterou vyberu. Nejde odpojit pouze loko od prvního vozu. Vozy mezi sebou odpojit jdou.

Naposled editoval moderátor:
Zravím. V ladení sa veľmi nevyznám, ale aj napriek tomu, by som si potreboval vyladiť nejaké vozne na 30cm spriahla. Vo wag súbore sa ale nachádzajú dve položky r0:

Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 1e7N/m 1e6N/m )
Damping ( 2e6N/m/s 2e6N/m/s )
Break ( 5e7N 5e7N )
r0 ( 2cm 15cm )
)
Velocity ( 0.1m/s )
)
Buffers (
Spring (
Stiffness ( 1e6N/m 5e6N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 1e6N/m/s )
r0 ( 0m 1e9 )

Chcem sa spýtať, či sa majú obe tieto položky r0 prepísať na "30cm 60cm", alebo ako to mám prosím riešiť? Ďakujem

Spřáhel se týká první položka, tj. Coupling:
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s )
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 30cm 60cm )
)
CouplingHasRigidConnection ( 0 )
Velocity ( 0.01m/s )
)
Případně se ozvi přes SZ.

Naposled editoval moderátor:
Coupling - spřáhlo -musí se vybrat typ
Buffers - nárazníky: zde se definuje stlačení a přenos sil nárazníky

standardní a vyzkoušené nastavení spřáhel je toto:
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 7.5e6N/m 1e7N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 2e6N/m/s )
Break ( 1.1e8N 5e8N )
r0 ( 30cm 60cm )
)
CouplingHasRigidConnection ( )
Velocity ( 0.01m/s )
)

Buffers (
Spring (
Stiffness ( 1e6N/m 5e6N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 1e6N/m/s )
r0 ( 6cm 30cm )
)
Centre ( 0.5 )
Radius ( 1 )
Angle ( 0.5deg )
)

Pokud máš v parametru r0 menší hodnoty,tak může jít o nastavení spřáhel mezi tendrem a parní mašinou.Jinak se u motorových a elektrických mašin a vagonů používá hodnota 30cm nebo 80cm podle p.Frinty.

Ďakujem. Ešte by ma zaujímalo, ako sa bude správať vozeň ak by som nechal aj Buffers r0 na 30cm, 60cm???

Back
Nahoře